chcel by som sa opytat od coho vsetkeho bude zavisiet schopnost chladica (pasivu) sa ochladzovat
zistil som, ze to zavisi od tychto faktorov:
tepelna vodivost
tepelna kapacita
velkost povrchu
povrchova uprava
vedenie tepla v latke
prietok vzduchu okolo
rozdiel teplot medzi chladicom a vzduchom
(ak som na nieco zabudol prosim doplnte ma)
chcel by som tiez vediet, ci neexistuje nejaky vzorec ktorym by som si to mohol vypocitat
rozhodujem sa medzi medou a hlinikom
akoze aby som vedel aky velky vplyv je rozdielna velkost povrchu a tak
diki moc
Tak bych se vyjadril k tomu co ste tady zase napsaly za nesmylsy.
-Hlinik teplo lip neodevzdava, ale protoze ma mensi tepelnou kapacitu tak schladne rychleji nez med a proto se zda ze to teplo predava rychleji. S tim souvisi i to ze odevzdavani tepla zavisi na tom do jakyho prostredi to teplo ma odejit, v tomhle pripade do vzduchu a ten ma porad stejnou tepelnou vodivost (mnohem mensi nez Al nebo Cu), takze neni mozny aby jednou odvadel teplo rychleji a podruhy pomalu, mnozstvi odvedeneho tepla je vzdy stejne a nezalezi na tom z ceho "prichazi". Energie se proste nemuze jenom tak ztratit, hlinik proste nema nejakou magickou moc natlacit do vzduchu vic tepla nez med.
-Vedeni tepla v latce a tepelna vodivost je jedno a to stejny.
Chladit pamneti je celkem zbytecny, pokud sou to "normalni" moduly a provozujou se na standartnich napetich. Moduly ktery pracuji na vyssich napetich uz chladicem byvaji opatrene od vyrobce.
no lidi jen tak k chlazeni pameti....pokud provozujete treba pameti kolem 600 mhz a vis DDR1 a neprekrocite napeti pres 3-3.1V tak neni vubec potreba zadnej headspreader co vyrobci davaji i na blby 500 mhz pameti.....ba naopak jsem zjistil ze ten heatspreader co oni na to davaji treba u A-DATA 500 mhz zhorsuje chladici ucinek pameti.....protoze oni tam davaji tu teplovodivou pasku ktera teplo vede tak mizerne,ze se ty ramky jeste vic zahrivaji...sám jsem si delal test se sondou ktera me ukazovala teplotu....
uplne bohate staci aby ve skrini byl trosicku pruvan a pameti jsou dycky uplne studeny
ježiš já vás fakt nechápu ...vždycky se začnete hadat co je lepší jesli Cu nebo Al ...podle toho testu ...co tam byl link je videt ze ty pasivy sou uplne na h...o....tak to tu furt nereste ...myslim si že teplota 40C je OK...
Naposledy upravil(a) mee.too dne pát 3. bře 2006, 14:38, celkem upraveno 1 x.
imho je to u RAM taky dost irelevantni.. pokud chces heatspreader na pameti, tak si nejakej kup.. ciste podle toho, kterej se ti libi a tim to hasne.. hlavne nelepit.. uz vubec ne teplovodivymi paskami.. ale pekne pasta / spona..