vyplati se SATA II radic nebo staci SATA radic?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Dave.1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dave.1 »

Lukfi píše:
Honny píše:Je, a ještě je to sdílený pro všechny zařízení...
To byla řečnická otázka :wink:
mas recht, me zmatlo v tom popisku u toho radice SATA II tato veta "Nabízí podporu pro až dvě Serial ATA zařízení s rychlostí přenosu do 266MB/s(omezeno rychlostí PCI)." ... jinak je to fakt tech 133MB/s co sem si nasel ...

k tomu ze je to sdilene, to pro vsechny PCI (u me 5 na desce) je sdileno dohromady 133MB/s? Nebo na kazdy PCI slot je 133MB/s? Popravde mam PCI sloty ktere jdou obsadit plne, mam tam zvukovku, sitovku, TV kartu a jeste ATA radic. Ten ATA radic sem chtel prave nahradit SATA radicem. Jak sou odhadem narocne tyhle veci? Aby ten SATA disk nebyl moc pomaly, brzdeny temi vecmi co tam mam (TV karta, zvukovka, sitovka) ...
DELL XPS M1330 Red - Core2Duo T7300 2GHz - 4GB RAM - 120GB HDD 5.400RPM - 8xDVD+/-RW - 128MB NVIDIA GeForce 8400M GS - LED display - Wireless-N - Bluetooth - Biometric Fingerprint Reader - 6-cell 56Whr Battery - Vista Home Premium CZ 32-bit - 4 Years NBD
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Dohromady pro všechny PCI je 133, neboli při zapojení více zařízení se o 133 dělí. Sata řadič už dokáže pořádně omezit ostatní komponenty, ale samozřejmě posle toho, co budeš dělat: když budeš z toho disku vypalovat a zároveň na jiný disk na tom řadiči odněkud kopírovat, tak se ostatní komponenty v PCI moc nepomějou. Btw. trošky jsem si četl o těch burst přenosech a jestli jsem to pochopil, tak kdybys nechtěl, aby tenhle řadiš omezoval ostatní PCI, tak by mu šlo Burst přenosy vypnout (ale se sytémovým diskem nedoporučuju)
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Micis89
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Micis89 »

Vem sata 2 do budoucna a navic SATA 1 je hodne hlucne!!
CPU:AMD64 2800+ MB:Gigabyte K8NE (nF4-4X) RAM:Samsung 512Mb DDR 400,VGA:Sapphir X800 GTO FB,HDD:Baracuda 320Gb 7200,OS: XP SP2
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Micis89 píše:Vem sata 2 do budoucna a navic SATA 1 je hodne hlucne!!
No sorry ale větší blbost jsem už dlouho nečet :roll: Odkdy hlučnost závisí na rozhraní ty experte?
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Micis89
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Micis89 »

Lukfi píše:
Micis89 píše:Vem sata 2 do budoucna a navic SATA 1 je hodne hlucne!!
No sorry ale větší blbost jsem už dlouho nečet :roll: Odkdy hlučnost závisí na rozhraní ty experte?
tak kdyz se nemuze rozhodnout tak at se rozhodne podle jinych veci ty chytraku
CPU:AMD64 2800+ MB:Gigabyte K8NE (nF4-4X) RAM:Samsung 512Mb DDR 400,VGA:Sapphir X800 GTO FB,HDD:Baracuda 320Gb 7200,OS: XP SP2
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

No tak pánové, přestaneme se škádlit...
Hlasitost disku skutečně NEZÁVISÍ na rozhraní, ale na provedení mechaniky.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Dotyčný měl asi na mysli Barracudu 7200.7 SATA, která má trochu hlučnější seek. Ale myslím že dneska kupovat tyhle disky je trochu z cesty když existuje už devítková řada... to každopádně neřeší původní otázku, jestli SATA1 nebo SATA2 řadič. Já bych byl pro SATA1 s NCQ, protože PCI stejně nevyužije SATA2.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
skeble
Nováček
Nováček

Příspěvek od skeble »

Chtel bych se zeptat Dave.1, protoze mam stejny typ disku a chtel bych
take SATA radic, pro ktery konkretni SATA radic se rozhodl a zda-li
je naprosto bezproblemovy s tim diskem?

Dekuji
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekSveda »

Jde nejak poznat prace NCQ ? ze by se sata II radic vyplatil aspon kvuli tomu. Jestli to usporadavani NCQ pomuze v rychlejsich pristupech tak by se dalo uvazovat o sata II radici, jinak vazne nema moc smysl.
Dave.1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dave.1 »

skeble píše:Chtel bych se zeptat Dave.1, protoze mam stejny typ disku a chtel bych
take SATA radic, pro ktery konkretni SATA radic se rozhodl a zda-li
je naprosto bezproblemovy s tim diskem?

Dekuji
Ahoj, no ja se nakonec rozhodl prestat zatim cpat penize do soucasne platformy co mam, ale pockam jeste tak rok a bud pujdu do AM2 s X2 nebo mozna do toho noveho intelu co vyjde v zari nebo kdy, az podle vysledku ... tam uz budu mit SATA II radic na desce ...
DELL XPS M1330 Red - Core2Duo T7300 2GHz - 4GB RAM - 120GB HDD 5.400RPM - 8xDVD+/-RW - 128MB NVIDIA GeForce 8400M GS - LED display - Wireless-N - Bluetooth - Biometric Fingerprint Reader - 6-cell 56Whr Battery - Vista Home Premium CZ 32-bit - 4 Years NBD
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

NCQ jeví za normálních podmínek ztrátu výkonu asi 1%, tedy na normální použití si to neklaď jako podmínku nákupu.
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Dokonce ztratu? no, tak to pak nema vubec smysl kupovat sata II radic. Jo jeste ktere radice jsou podle vas nejlepsi ? Promise ? St-Lab? Kouwell ? Ja mam ted 571S Kouwella a jsem s nim spokojen, ale chci ho vymenit za nejaky s vice porty (asi 4 protoze jsem nenasel zadny 8-mi portovy za slusny penize). Zatim jsem pokukoval po nejakych radicich od Promise. Hodil by se relativne levny radic s co nejvice porty at zbytecne neobsazuju PCI pozice.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Od CC jsem koupil St-lab 4-portový za 700 (jinak stojí kolem 1000).
Není pravda, že sata II je na nic, jde jen o NCQ, které se při normálních činnostech nevyužije efektivně. Jinak 3Gb/s přenosy se vyplatí nárůstem výkonu až 7%
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

No, kdyby mělo SATA II přenos 3Gb/s tak by to bylo zajímavý (když by to stihal nějakej řadič), bohužel májen 300MB/s a z toho jede jen na 65-75MB/s . Jinak rozdíl SATA I a II osobně na discích moc nepozoruji (asi těch zanedbatelných 7% nejde moc poznat), ale zajímalo mě právě to využití NCQ, a to jak píšeš, pro normální práci nijak moc využitelné není.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Ono 3Gb a 300MB celkem odpovídá (kouzlo je ve velikosti Bxb)
Ano, ty rychlosti, co píšeš, to je normální,ale není to omezení řadiče, ale fyziky disku.
Těch 7% je maximum nárůstu pozorovaný v nějakejch testech, jinak průměrný nárůst je 2-3% (což normální člověk moc nepozná)
Prevíti na CC ten řadič zdražili o 100Kč a je furt nedostupnej
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

(No ono 300Mb je 2,34Gb , takze spis 2) To ze je rychlost ovlivnena spise stavbou disku a hlavne rychlosti otaceni ploten+behani hlavicek je jasne. Na ten radic jsem koukalze ho ted maji za 800. Je v pohode? Ze je tak nejak dost levnej na to ze je 4-portovej. Vetsinou stoji aspon od 1500 nahoru.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Bohužel jsem už 2 měsíce bez svého počítače, tak jsem zatím neměl možnost ho vyzkoušet.
Lok3n_?
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lok3n_? »

Jestli můžu přispěk k diskusi,tak SATA II je pouze marketingový tryk,ve skutečnosti totiž nemá zdaleka takový výkon,jak se píše.Např. na domácím počítači se vyplatí mít rozhraní SATA II vypnutý, a mít zapnou pouze technologii NCQ.Ta má někdy bohužel potíže s nForce 4. :)
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Lok3n_? píše:Na domácím počítači se vyplatí mít rozhraní SATA II vypnutý, a mít zapnutou pouze technologii NCQ.
Tak s tím musím nesouhlasit! Zaprvé tím sataII rozhraním myslíš asi 300MB/s přenosy a za druhé:
rychlost přenosu http://www.svethardware.cz/art_doc-1265 ... 1A244.html
NCQ http://www.svethardware.cz/art_doc-52A4 ... 1D7AC.html
Lok3n_?
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lok3n_? »

Hmm,tak máš pravdu,já sem to taky někde četl,ale asi to nebyl tak důvěryhodný test.Chci se tedy omluvit. :)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“