Průšvih s odloupnutou soucastkou, černá obrazovka

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Průšvih s odloupnutou soucastkou, černá obrazovka

Příspěvek od X-COM »

Čau, mám celkem velkej problém, na desce Dfi infinity nF4ultra jsem vyměňoval chladič chipsetu a jak jsem tak kleštičkama mačkal ty plastový háčky, tak jsem zavadil o součástku. U tý součástky je napsánotuším C31 (takže bych to viděl na kondenzátor). Je to takovej miniaturní kvádříček asi 1x0,5x0,5mm.
Jak vypadá počítač: Když ho zapnu tlačítkem power, tak se chová dost normálně: začne asi bootovat (chroustá disk a po nějaké chvíli přestane), poté co takhle nabootuje, tak se to krátkým zmačknutím power jakoby Windowsácky vypne. Takže bych soudil, že je vše v pořádku. Ale problém je v tom, že celou dobu monitor nenaběhne, prostě vypnutý černo. Monitor funguje. Grafickou kartu se chystám vyzkoušet po dopsání tohohle. Ta součástka, co jsem ulomil byla max 1cm od chipsetu, tak si nějak tak myslím, že by to mohla být součást PCIE...
Když zapnu power, tak to asi po 2 sekundách zapípá D z morseovky - túúú tu tu (to první tů je dost dlouhý možná sekundu, ty další dvě pípnutí jsou krátký).

Potřeboval bych radu, co znamená to pípání(manuál je asi na 6 stránek a o tomhle pochopitelně ani slovo), jestli je to tou součástkou a jak by se to dalo napravit v domácích podmínkách.

Dík
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Tak grafárna "bohužel" funguje.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Zkusil jsem vyndat a zandat procesor, ramky, D-SUB vstup do monitoru a nic.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Tak jestli to je součástka od PCI express, tak tam zkus narvat nějakou starou PCI grafiku, jestli to naběhne.
Jinak, jestli tu součástku ještě máš, tak se ji můžeš pokusit tam napájet třeba mikropájkou :? - na vlastní riziko 8-)
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Bohužel jsem se dostal až k tomu, že to budu pájet Megapájkou, která je asi 50 let stará, je u toho ještě nějaká originální kalafuna, kde se vytahujou, že je to živočišný a neobsahuje to kyseliny.
Proč si myslíš, že by měla PCI naběhnout a PCIE ne?
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

nebo to skusit reklamovat
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Teď jsem si uvědomil, že je to asi blbost, s tím PCI :oops:

Jestli na to půjdeš s trafopájkou, tak ji zapínej dál od desky
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

NO a co jim říct, jsem hovado a uloupnul jsem to neodborným zacházením, nebo ono to samo upadlo, nebo ono to tam od začátku nebylo.
Navíc je to s nákupem desky složitější, kupoval to člověk, kterej ji i otestoval. Je to počítač kamadrádovi, tak ten tten nákup nějak přes něj zařídil. Každopádně se to pokusím opravit.
Co se asi může stát, když tam místo tý součástky bude spoj?
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Potřeboval bych tak 10x menší hrot, on sám je 4x větší než součástka.
Proč bych ji měl zapínat dál od desky, to trafo snad magnetizuje furt stejně, ne?
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

normálně vezmi pinzetu, chyť ten kondík jak byl a připájej ho tam, ono i s trafopájkou, pokud si ňějak upravíš hrot by to IMHO neměl být problém.
Spoj místo kondíku - mohlo by to fungovat, ale neriskoval bych to přece jenom ty součástky na desce tam nejsou pro srandu králíkům ;)

//edit: s tím zapínáním mi to říkal kámoš, sice chodím na elektro, ale tohle fakt nevim. Radši to zapínej dál, jistota je jistota
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

to to jde tak strasne videt? ja bych to proste vratil a delal ze nic - proste z nicohonic odesla do kremikoveho nebe. Zatloukat zatloukat zatloukat :wink:
FaZZy
Nováček
Nováček

Příspěvek od FaZZy »

trafopájkou bych do toho nerýpal možná tak mikropájkou
Msi K8N neo4 F, AMD Atlon 64 3000+ (Venice) 1,8Ghz@2,80Ghz,Freezer 64 pro,2x1GB DDR 400MHz PC3200 CORSAIR BOXl
HDD Segeate.160GB SATA 7200ot. 8MB, asus GF 6200tc
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Spíš jsem ji poslal do robopekla.
Kterej *** dělal layout týhle desky, ten kondík není cm od chipsetu ale 1 mm
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Možná jsem staromódní, ale já věřím, že když někdo něco podělá, tak to má napravit.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Záleží na knodenzátoru jak se nastavenej? protože není na tom ani proužek a jediný, jak bych to byl schopen poznat, je kouknout, jak se to odchlíplo od tišťáku, ale ani s lupou to není sranda.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

X-COM píše:Záleží na knodenzátoru jak se nastavenej? protože není na tom ani proužek a jediný, jak bych to byl schopen poznat, je kouknout, jak se to odchlíplo od tišťáku, ale ani s lupou to není sranda.
To záleží na tom, co je to za kondenzátor. Mělo by na něm být něco napsaný a potom se kouknout do katalogu. Jistější nejspíš bude se pokusit zjistit jak tam byl předtím
FaZZy
Nováček
Nováček

Příspěvek od FaZZy »

určitě to nebude elektrolit tak by mělo být jedno kde je
Msi K8N neo4 F, AMD Atlon 64 3000+ (Venice) 1,8Ghz@2,80Ghz,Freezer 64 pro,2x1GB DDR 400MHz PC3200 CORSAIR BOXl
HDD Segeate.160GB SATA 7200ot. 8MB, asus GF 6200tc
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Tak jsem to tam přidělal a zkusím co to udělá. Je teoreticky možný, že by to mělo 3 nožičky? KOukal jsem se na to a něco takovýho uprostřed bylo. Pak jsem se koukal na nějaký velký kousky tohohle typu a ty ty maj mezi těma dvěma postranníma kontaktama jakoby nějaký plast, asi aby se neslil pájecí kov. Je u toho napsáno C31, tak předpokládám,že to je kondenzátor. Maj nějaký kondenzátory 3 nožičky?
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

X-COM píše:Maj nějaký kondenzátory 3 nožičky?
Pokud vím, tak ne.
Vypadá to vodivě? Je k tomu nějakej kontakt na desce? jestli ne, tak na to kašli
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

To je neuvěřitelný, ono to funguje!
Všem, kdo se mi snažili poradit, velmi děkuju a máte to u mne.
P.S. vypadalo to jako nožička, na desce to taky tak trochu vypadalo, tak jsem to tak nějak přiložil a připájel jen ty krajní kontakty.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“