Kdo je majitel domén?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Kdo je majitel domén?

Příspěvek od X-COM »

Tato otázka mne už dost dlouhoi hryže. Řekněme, že třeba majitel domén .cz může být čr, ale co nějaké com, org... komu jdou peníze za registraci a jak je možné, že se na tolika místech můžou zaregistrovat. Pokud z toho sprostředkovatelé registrace domény nic nemaj, tak proč to dělají...

Fakt vůbec netuším, tak bych byl rád za co nejrozsáhlejší odpověď
Dík
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

správce domén ČR je sdružení NIC, které na své náklady realizuje DNS servery nejvyšší úrovně - domény .CZ
to co za doménu platíš je užíváno právě k tomu, aby tyto servery byly v provozu (pochopitelně si z této částky kus ukousnou registrátoři)
no a u jiných domén je to velmi podobně, někde to je pochopitelně stát (totalitní země)
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
moravcik10
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

hmm...

Příspěvek od moravcik10 »

to akoze di aj ja mozem zalozit vlastnu domenu napr .pha a budem ziskavat za to peniaze? to by bolo zaujimave takto zarabat peniaze :-D . len by mazaujimalo kolko by ma stalo zalozenie takejto domeny.
CPU: DualCore Intel Core 2 Duo E6550, 3009 MHz (7 x 429), RAM: Corsair 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) MB: MSI P35 NEO VGA: NVIDIA GeForce 8800 GS (384 MB), HDD: SATA Maxtor 160GB, SATA Samsung 400GB, SATA Samsung 500GB, OS: WinXP Pro CZ
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sheriff.wiggum »

otazkou zustava jestli by te vubec pustili do zony nebo z tebe udelali outsidera a ignorovali te. bordel v tom totiz nesmi bejt :wink: jsou organizace co na to dohlizeji. jinak v ramci lokalni site, proc ne :) .czf je toho dukazem
moravcik10
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

nj

Příspěvek od moravcik10 »

takze uz len naucit sa ako sa take daco robi a idem zarabat do sveta :-D
CPU: DualCore Intel Core 2 Duo E6550, 3009 MHz (7 x 429), RAM: Corsair 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) MB: MSI P35 NEO VGA: NVIDIA GeForce 8800 GS (384 MB), HDD: SATA Maxtor 160GB, SATA Samsung 400GB, SATA Samsung 500GB, OS: WinXP Pro CZ
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

pozor, NIC je správcem domény nejvyšší (první) úrovně .cz
nemůžeš si vymyslet vlastní doménu nejvyšší úrovně, v síti internet aspoň co je mi známo existuje 7 hlavních DNS serverů, které jsou pod správou USA a nějaké jejich instituce na jejíž jméno si teď za boha nevzpomenu no a tato instituce je správcem kořene a určuje kdo spravuje jaké domény nejvyšší úrovně
honzasevcik
Nováček
Nováček

Příspěvek od honzasevcik »

Takže když mám lan síť tak si můžu vymyslet vlastní doménu např .blbec ? Jak se taková doména dělá ?
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

honzasevcik píše:Takže když mám lan síť tak si můžu vymyslet vlastní doménu např .blbec ? Jak se taková doména dělá ?
tak já si připadám jak v blázinci, četls můj příspěvek? o těchto doménách rozhoduje instituce (jméno fakt ani za prase ze sebe nevypotim) pod přímým vlivem USA
sub_zero
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sub_zero »

pavel.minarik píše:.. existuje 7 hlavních DNS serverů, které jsou pod správou USA a nějaké jejich instituce na jejíž jméno si teď za boha nevzpomenu
..ze by to bylo RIPE ??? :P :P :P
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

sub_zero píše:..ze by to bylo RIPE ??? :P :P :P
to neni vono
Don_N
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don_N »

sub_zero píše:
pavel.minarik píše:.. existuje 7 hlavních DNS serverů, které jsou pod správou USA a nějaké jejich instituce na jejíž jméno si teď za boha nevzpomenu
..ze by to bylo RIPE ??? :P :P :P
RIPE spravuje IP adresy pro Evropu.
Podpis nenalezen.
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

honzasevcik píše:Takže když mám lan síť tak si můžu vymyslet vlastní doménu např .blbec ? Jak se taková doména dělá ?
Musíš mít v síti aktivní DNS server a v něm nastavíš reverzní DNS záznamy, např. pro pc 10.11.10.5 nastavíš jeden.blbec, pro druhé pc druhej.blbec ... etc.

CZFree.net je taky jen druh LAN (konkrétně WMAN), takže si můžou nastavit pseudo-doménu .czf, přesné jméno těch pár lidí co to řídí si nevzpomenu.

p.m: IANA spravuje tldčka po celým světě (http://www.iana.org/) a soudní spory kolem domén, etc. řeší její bratříček ICANN (http://www.icann.org/)
+CZ.NIC už nějaký ten pátek upadá do pozadí a nyní je většina práce na +/- 12 registrátorů domén, přes které to všechno jde
Francie ... sladká Francie
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

díky sovičko, uvedls to na pravou míru IANA zadrbaná, nemohl sem si vzpomenout, furt se mě tam motalo ICNN
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“