WiFi

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Sony23
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

WiFi

Příspěvek od Sony23 »

Je tu nejaký típek ktorýsa rozumie WiFi.
gfh
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Spousta. Čeho si vaše veličenstvo žádá ? :roll:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Sony23
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

WiFi

Příspěvek od Sony23 »

Moje veličenstvo si žádá.Chcem sa ťa opýtať chcel by som urobiť menšiu sieť cez WiFi kde frčalo 10 ludí a zdielali by sme internet ale serie ma to že
signál sa bude deliť.Napr. keď mi som mal internet s rýchlosťou 1024kb/s a keby všetci boli na internete bude to pomalé 1024:10= 102Kb/s a nedá sa to spraviť tak že by sa to nedelilo každý by mal 1024Kb/s. A nechápem jednému v tých väčších mestách keď je napojených 100 ludí na WiFi a keby sa to delilo tak kým by sa pripojili na internet tak sa budú pripájať týždeň. Poraď som stoho jebnutý!!!!! A potrebujem na WiFi nejakú licenciu.
gfh
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

licenci nepotřebuješ a provider ve městě disponuje vyšší rychlostí než 1024kbps
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Sony23
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

WiFi

Příspěvek od Sony23 »

Aké je najrýchlejšie pripojenie do internetu.
gfh
sallam
Začátečník
Začátečník

Re: WiFi

Příspěvek od sallam »

Sony23 píše:Aké je najrýchlejšie pripojenie do internetu.
To si zjisti u sveho poskytovatele
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Hodím sem ještě jednou to, co jsem ti psal na SZ, aby mě mohl kdyžtak někdo opravit :

A jak bys to chtěl asi udělat, aby se to nedělilo ? To je prostě jednoduchá rovnice : 1024 / 10 = 102,4 kbps, jinak to prostě nejde. Totéž je i s drátem, to se týká všech sítí obecně, nejen WiFi. Jak můžou jet všichni megabitem současně, když ti tam vede jen megabitová linka. To prostě nejde, rovnice není splněná. Aby jeli megabitem, musel bys tam přivést deset megabitů na APčko. Logicky. To jsou fyzikální zákony, ty obejít nejdou. :)

Tohle se řeší tzv. traffic shapingem. Vychází to z té myšlenky, že situace, kdy pošle všech deset lidí požadavek v jeden okamžik, je velmi nepravděpodobná. Vzhledem k tomu, že víc než půlka lidí ve tvé budoucí síti bude mít internet tak na web a mail a ten zbytek bude častěji stahovat, tak nám shapingové systémy nabízí poměrně kvalitní nástroje, jak se s tím, nepříjemným dělením, jak říkáš, vypořádat.

Traffic shaping není v podstatě nic jiného, než program, který analyzuje průchozí pakety, ze kterých vyčte od koho jsou, komu jsou určeny a typ přenosu (třeba HTTP, FTP, P2P sítě, atd.). A pomocí těchto informací a předem nastavených pravidel se může rozhodnout, co s těmi pakety udělá. Dám pár příkladů :

1) omezení rychlosti P2P. Tzn. třeba v čase od 08:00 do 00:00 omezíme rychlost provozu P2P sítí všem na 64 kbps, aby nám přes den nezatěžovaly a zbytečně nezpomalovaly ostatní provoz. V noci to můžeme pustit naplno, tam se budou ty P2P přenosy zpomalovat už jen samy mezi sebou a to už je problém těch lidí, ne tvůj. :)

2) Nastavení automatického přidělování dostupného pásma. Tzn. pokud bude něco tahat jen jeden člověk, tak dostane plných 1024 kbps, prostě co linka dá. Tohle je věc providera (tzn. tvoje), jak se rozhodne, ale já osobně bych byl na usery hodnej a když není linka vytížená, tak si jí nemusím zbytečně škudlit pro sebe. Pokud tam budou dva, systém je automaticky podělí 512/512, pokud tři, tak 340/340/340, atd... Samozřejmě se dá nastavit priorita, takže v okamžiku kdy se připojím já (coby správce), ostatní můžou být automaticky zpomaleni na minimální jim garantované rychlosti a já dostanu zbytek pásma po dobu provádění údržby serveru. Například.

To jsou dvě nejčastěji používaná (a osvědčená) schémata, která je samozřejmě možné mezi sebou zkombinovat, takže bude fungovat jak automatické přidělení volné kapacity, i časové omezení omezení určitých druhů provozu. Ještě mě teď napadá trvalá priorizace jednoho druhu spojení. Hodí se třeba pro HTTP. V okamžiku, kdy třeba v noci budou lidi stahovat a vytěžovat linku na 100%, tak když si někdo bude chtít otevřít webovou stránku, tak shaping upřednostní protokol HTTP, nechá mu načíst stránku (což je hned) a pak zase pustí zbylý provoz, dokud nepřijde další požadavek z HTTP. A jelikož ty chodí podle toho, jak user kliká na odkazy (čili z pohledu počítače jednou za uherskej rok), tak to stahovači ani nepoznaj.

Všechny tyto možnosti si ale žádají jako AP (nebo aspoň jako součást AP) počítač, nejlépe s OS Linux, protože zrovna Linux má ten shaping perfektně vymakanej a ještě zadarmo.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“