Problém s Pentiem 4 2,4GHz

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
E.T.
Nováček
Nováček

Problém s Pentiem 4 2,4GHz

Příspěvek od E.T. »

Ahoj,nově jsem pořídil starší :-) Pentium 4 2,4GHz (Prescott) a těšil jsem se, že mi hry jako Half-Life 2 apod. poběží s grafikou Hercules Radeon 9800@382/342 celkem v pohodě.Ale co jsem zjistil-nejdřív jsem zkusil 3DMark 2001SE a vyšlo mi 11400 bodů na default.To mi bylo trochu divný.Pak jsem procesor přetaktoval na 2,8GHz a grafkartu na 398/345 a výsledek 13000.Tak to už se mi vůbec nezdálo.V Half-Lifu 2 jsem hrál na 1024*768 s 4*AA a 4*AF a průměr tak 30.Poté jsem vypnul všechny fíčury a rozlišení jsem dal na 800*600 a průměr mohl bejt tak 35 nanejvýš.Nevíte někdo,jak je to možný?Jinak mám 512MB paměti-single channel a desku Asrock A4V88.Přijde mi to celý divný hlavně proto,že jsem předtím měl Celeron 1,8@1,94 (Willamette) a desku Shuttle AB49N (4*AGP) a HL2 mi šel v podstatě stejně (i v 1024*768 s AA a AF).Díky za každou radu

//edit mhl, přesun z intelu
"Kdo zná druhé je chytrý." .......... "Kdo zná sám sebe, je moudrý."
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Podle me brzdou tveho vykonu v PC je pouze 512mb pametovy modul, jinak CPU jeste ujde.. Zalezi jak mas spravne nastavene ovladace, pokud mas Half - Life 2 vse na maximum, tak to bude tim..
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
E.T.
Nováček
Nováček

Příspěvek od E.T. »

Nemyslím si,že 512MB je v HL2 brzdou,viděl jsem testy sestav s 512,1024 a 2048MB RAM a odchylky výkonu byly tak max 10%.Ovladače mám nastaveny defaultně,zkoušel jsem několik verzí Catalystů(téměř žádný rozdíl).Spíš je mi divný,že výsledky v HL2 i 3DMarku 01 jsou v podstatě stejný jako s Celeronem, a přetakt skoro nepomáhá...
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Ja bych naformatoval HDD a naistaloval vse na cisto, jinak 10% navic je hodne znat.. Me jel Half-Life vse na max. detaily, anisotropy 8x, AA 4x, obcas mirne seky, jinak pohoda :-) :-) :-)
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
Derec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Derec »

Možná není problém v tom že máš jen 512MB, ale spíš v tom že to jede jen v single-channel režimu.
Měl jsem taky nejdřív 512MB a když jsem přidal ještě jeden 512 modul a jelo to dual channelu tak bylo zvýšení výkonu hodně patrné (teda alespoň u mě).
GigaByte Z97X-Gaming Core i5-4570 2×4GB DDR3 Corsair Asus GeForce GTX 760 (2GB) Zdroj Fortron AURUM 80+Gold 600W Transcend SSD 370 128GB, HDD Seagate 2GB + WD 1GB Windows 8.1
kemo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo »

a taky nejsou pameti jako pameti...jestli mas naky shitky tak se nesmis divit....je tam docela rozdil
to uz je hodně špatny když tě ženská ždíme tak že chceš bejt veverka....
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Ono to bude totiz tim, ze procesor ma ve hrach velmi maly vliv na fps. Naprosto vetsinu herniho vykonu zastava graficka karta! Takze nehledej chybu v novem procesoru, ten je v tom nevinne. Vinu nese slabsi graficka karta :roll:

To ze mas 512MB RAM a bez dual channel nevadi..
NEZNALEC
Žlutá karta
Žlutá karta

hm

Příspěvek od NEZNALEC »

ja mam ten samy procak a halfa hraju taky tak na 30 pfs a to jsem me 6900 pro ale ted mam 6800 gs a pruser je vtom ze to jede taky tak, je sice pravda ze si muzu dovolit mach detaily ale stejne to jede tak na 30. a toto mi dela i Far Cry misto slibovanych 90 jakych ma ta grafika davat mi dava taky 30 pripada mi ze mam cey komp limitovany na 30 fps, ae je pravdou ze nechapu ze takova hra jako je Fear ta jede cca jak ma na high detail 1024 x 768 tak kolem 60... a to co max nechapu ze vietcong mi pada nekdy pri hrani i na 20 a min fps, to same flashpoint, nechapu tak sem ty hry hral na starem celeru 300Mhz, :(

P4 2,4(prescot) @ 3,31 (bez zvyseni vcore), asus P4RDX-1, 512 MB ram(nome), GF 6800gs
NEZNALEC
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od NEZNALEC »

oprava ta 1 grafika byla 9600 pro :oops:
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

ono u marku 01SE je to o sestave jako celek... spis zkus 03... ono i shit deska dokaze sve
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s Pentiem 4 2,4GHz

Příspěvek od -HoNY- »

E.T. píše: Asrock A4V88
Nespletl sis to s P4V88?
To je totiž docela velká sračka :roll:

Máš tam VIA Hyperion 4.53 nebo nevější?
Ovladače grafiky - ne stařší víc jak půl roku
LAN jede na wokeni drivery nebo si je stahl z netu

časování pamětí, fragmentace HDD, nastavení AGP... problémů může být hodně
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

Kupte si paměť o normální velikosti, tedy 1 GB a více

2 E.T.: zkus 3D Mark 03, 01 ti ukazuje málo, protože bere PC jako celek, tedy i těch 512MB paměti, což je slabota

2 NEZNALEC: njn, píšeš, že máš stále 30 fps, ale máš max. detaily, tak se nediv, že máš 30 FPS, dej detaily na střed a pak to pusť :) , taky by ti neuškodila vyšší kapacita paměti. Zkus 3DMark 03 a 05 a porovnej hodnoty s těmi na internetu, jestli jsou trochu srovnatelné
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
NEZNALEC
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od NEZNALEC »

to sem delal a 03 3dmark ma mit be OC 11300 cca a ja mam 9800 a 05 ma asi 4700 na defaultnich hodnotach, ja mam ale jedeno esi dam max nebo medium rozdil je tak max 10 fps
E.T.
Nováček
Nováček

Příspěvek od E.T. »

No,v 3DMarku 03 mám 5401 bodů bez přetaktu procesoru a s grafárnou @ 381/341.CPU test v něm mi vyšel 414,což mi taky nepřijde moc.S celeronem na 1940MHz a tou samou grafárnou na default (325/290) mi to vyhodilo 54593DMarků.Nějak to nechápu.Jo a ta deska je P4V88,ale nemyslím si,že by to byla úplná shitka.V recenzích byla celkem solidně rychlá.
To NEZNALEC:Takže taky nevíš,čím může bejt ten HL2?A ještě se chci zeptat,jak se ti podařilo přetaktovat ten procesor tak vysoko??Mě se podařilo nejvíc 2,79.Potom mi to spadlo a ztratily se ňáký soubory ve Woknech,takže jsem musel opravovat.To se mi stalo 2x :(
To KEMO:Já ti nevím s těma pamětma.Několikrát jsem zase čet,že na pamětech skoro nezáleží a že kupovat značkový paměti (Corsair,Muschkin,..)se nevyplatí.Ale je pravda,že já mám každou jinou.Zkusím tam nacpat bratrovy dual channel až nebude doma :)
Jinak drivery na LAN mám normálně ze stránek výrobce MB,co nejnovější.Catalysty to jsou nějaký 6.2, což nevim jestli je opravdu číslo verze nebo jen označení...každopádně grafárna vždycky sloužila v pohodě.
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

To E.T.
Tobe se stratili pri taktovani soubory? Ja bych to spise videl na zasvinenej system a vubec celej hdd....
Takze se drz rady ktera ti byla dana uz na zacatku
kotas píše:Ja bych naformatoval HDD a naistaloval vse na cisto. Me jel Half-Life vse na max. detaily, anisotropy 8x, AA 4x, obcas mirne seky, jinak pohoda
Naprosto souhlasim. Pak jeste nezapomen na defragmentaci disku. Nez to vsechno udelas stahni si antivir NOD32 a projed si celej kompl!
NEZNALEC
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od NEZNALEC »

precti si temata o OC pentaku, ode me je tam toho dosta na co jsem se ptal, a nakonec mi poradili ze musis nastavit delic pameti, nevim jak to ma tvoje deska ale u moji jsem musel tad frekvenci pameti na 166 a mohl jsem zvedat vys, ole to co to delalo tobe mi to nedelao vubec jen mi nenajel jak jsem to uz prehnal... mas zvednute Vcore? to by moho byt tim.. precti si tady http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=2290, a at ti moc netopi me hreje tak max 65 pri zatezi, ale pokud nemas preskota a mas stareho norta tak by nemel mit vic jak 60.

jinak neco je tady: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 50#6888250

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 96#6889196

jsou to moje dotazy a pomohly mi jinak ti asik neporadim, jo a u toho halfa nevim tez me to sere, ale jeste vic me to sere ze mi to dea vice her far cry, CaD2, Quake4 atd ale sou to nove hry takze je mozne ze to bude tema pametma.... pokud mas shity jako ja tak to bude tiim, nooo a ted me napada co ma ta tvoje deska za Chipset?
E.T.
Nováček
Nováček

Příspěvek od E.T. »

No to s těma ztrátama souborů mi taky přišlo dost divný.No on mi vlastně počítač najel,ale po spuštění 3DMarku nebo nějaký hry prostě vypnul (vypnul se monitor a počítač se úplně kousnul.Dal se jen natvrdo restartovat).Předtím jsem si taky myslel,že se v podstatě nic nedá taktováním zkazit. Ale abych řek pravdu,tak do formátování a defragmentace se mi moc nechce :( Aspoň to zkusim teda přetaktovat s tím snížením rychlosti pamětí.Viry tam nemám,mám firewall na celý naší domácí síti.
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

E.T. píše:No to s těma ztrátama souborů mi taky přišlo dost divný.No on mi vlastně počítač najel,ale po spuštění 3DMarku nebo nějaký hry prostě vypnul (vypnul se monitor a počítač se úplně kousnul.Dal se jen natvrdo restartovat).Předtím jsem si taky myslel,že se v podstatě nic nedá taktováním zkazit. Ale abych řek pravdu,tak do formátování a defragmentace se mi moc nechce :( Aspoň to zkusim teda přetaktovat s tím snížením rychlosti pamětí.Viry tam nemám,mám firewall na celý naší domácí síti.
Nebid si jisty tim, ze mas firewall=nemam viry projed si pekne celej kompl. Soubory se sami od sebe neztraci..
A pak zformatuj! Uvidis, ze se to zlepsi.. Na nic necekej a proste to udelej.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“