punBB v UTF-8

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

punBB v UTF-8

Příspěvek od wector »

Zdravim vás,

právě dodělávám kompletní počeštění blog:cms, ale narazil sem tam na problém v kódování. Celej blog:cms je v UTF-8, ale punBB fórum a čeština do něj v ANSI. Když sem přeložil header fóra ( forum/include/template/ *.tpl ) a nechal ho omylem v ANSI, tak to FF i Opera pobrali v klidu, ale IE vůbec. Když sem to dal komplet do UTF-8 ( všechny soubory fóra ), tak to FF zase nepobere, páč se fórum samotné zobrazuje v ANSI a podle toho FF nastaví kódování... ( snad ste to pochopili :oops: )

Prostě teď bude pořád něco špatně, protože půl stránky je v UTF-8, půl v ANSI, proto bych se chtěl zeptat, jestli nevíte, jak nastavit punBB, aby se zobrazovalo v UTF-8?
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Díky, ale myslel sem spíš nějakou úpravu v punBB, než externí nástroj... Taky sem narazil a nevim ani, jak to nainstalovat...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

nějak mi nedochází kde je problém :oops: já spáchal kompletní počeštění cca před rokem a na podobnej zádrhel jsem nenarazil :?
ignorelist: kremrole a dezoláti
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

zombux píše:nějak mi nedochází kde je problém :oops: já spáchal kompletní počeštění cca před rokem a na podobnej zádrhel jsem nenarazil :?
Se podívej na http://www.wector.ic.cz/forum a koukni na kódování. Ty navíc nemáš punBB... BTW kde si počeštil ten text u "hledání"? To nějak nemůžu rozlousknout :oops:
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Hledání je tuším jeden z asi 5 PNG obrázkových tlačítek takže ten je třeba prostě změnit :)

kromě toho já nemyslel můj web ale paralelně jsem pracoval na dvou, možná ještě někde najdu zdroják
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

zombux píše:Hledání je tuším jeden z asi 5 PNG obrázkových tlačítek takže ten je třeba prostě změnit :)

kromě toho já nemyslel můj web ale paralelně jsem pracoval na dvou, možná ještě někde najdu zdroják
Nemyslim tlačítka, ty mám, ale ty "kecy" okolo - "You can use operators...". Za boha sem nanašel nic, čim to změnit...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

aha :-D easy. jsou to soubory v adresáři admin\forms (alespoň u mojí verze, je to ještě 3.x)
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Všechno, co je potřeba udělat, aby punBB byla v UTF-8, je nastavit správný kódování v <meta> a mít to uložený ve formátu UTF-8. Právě na ten převod je program recode, kterej jednoduše zkompiluješ v Linuxu nebo pod Cygwinem a pak podle manuálu prostě na všechny ty soubory spustíš tak, aby z ANSI udělal UTF-8. Akorát pod Cygwinem asi budou potíže s LibIntl, aspoň já je mam a ./configure ne a ne přidat správnej parametr...
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

next_ghost píše:Všechno, co je potřeba udělat, aby punBB byla v UTF-8, je nastavit správný kódování v <meta> a mít to uložený ve formátu UTF-8. Právě na ten převod je program recode, kterej jednoduše zkompiluješ v Linuxu nebo pod Cygwinem a pak podle manuálu prostě na všechny ty soubory spustíš tak, aby z ANSI udělal UTF-8. Akorát pod Cygwinem asi budou potíže s LibIntl, aspoň já je mam a ./configure ne a ne přidat správnej parametr...
Teď večer už to dělat nebudu, nechám to na zejtra, ale jestli to správně chápu, tak recode mi převede všechny soubory do UTF-8, že? To už mám hotový, takže si tim nepomůžu. Už je to rok, com sem si pročítal teorii k html ( co potřebuju v praxi si pamatuju ) a nějak si řikám, že mi <meta> v tomhle případě nepomůže, protože by pouze prohlížeči určila použití UTF-8, ale ta stránka by v něm stejně nebyla vygenerovaná... Aspoň si to myslim, ale můžu kecat :oops:

Koukal sem na punBB.com a tam o tom něco je ( konkrétně zde http://forums.punbb.org/viewtopic.php?id=9146, ), ale ikdyž sem podle toho postupoval, tak se nic nezměnilo, pořád fórum nedonutim používat UTF-8.
Zombux píše:aha :-D easy. jsou to soubory v adresáři admin\forms (alespoň u mojí verze, je to ještě 3.x)
Ahááá :worship: Dík :)
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jo takhle, ne textový soubory fora, ale příspěvky v UTF-8. Tak tam potřebuješ zajistit 2 věci - podporu v databázi (nebo spíš aby to z UTF-8 znaků nedělalo bordel) a správnej vstup od uživatele, tzn. buď aby uživatelem zadanej text byl automaticky v UTF-8, nebo ho na UTF-8 převádět před uloženim do databáze. S tim už bohužel neporadim, nejsem si jistej jestli text vloženej do formuláře je automaticky ve znakový sadě přiřazený <meta> tagem nebo ne, ale v tom threadu to vypadá, že tam je popsaný správný nastavení databáze.
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Tak už to běhá, ani nevim jak, ale prostě to jde :oops: :)

Akorát jedna věc zbývá: potřeboval bych zjistit, v jakym *.php změnit "charset=windows-1250" na "unicode", protože to jede v Opeře nádherně, IE mi sice rozhází menu, ale znaky taky v klidu, jenom FF to pořád kóduje ve windows-1250...
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sheriff.wiggum »

zkusil bych index.php a pokud to tam nebude hledal neco jako @include header ... v tom ff bych dal autodetekci kodovani a nastavil to spravne :) jinak bude delat kvuli mete porad 1250 :)
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

sheriff.wiggum píše:zkusil bych index.php a pokud to tam nebude hledal neco jako @include header ... v tom ff bych dal autodetekci kodovani a nastavil to spravne :) jinak bude delat kvuli mete porad 1250 :)
Já sem <no vulgarism> :) Index, cfg a podobný logiky sem zkousel, ale s tim include mi to svitlo :oha: Mi nedošlo, že by to mohlo bejt v templates v *.tpl souborech s headerem :roll:

No nic, už to běhá v klidu, takže děkuji všem za spolupráci.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Na novém doprovodném fóru k shadowblogu mi funguje už naprosto vše, až na malé písmeno "č", pokud mám ve svém profilu vybranou angličtinu. Toto písemno č se zobrazí jako otazník.

V českém language packu mi to funguje normálně. Instalovaný CZ language pack je v UTF-8. ANG language pack jsem projel PSPadem a měl by být také v UTF-8.

Takže ještě jednou: v CZ funguje vše
v ANG nefunguje malé "č".

Nějaké nápady? :roll:
show must go on..
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sheriff.wiggum »

zrus anglictinu :)
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

sheriff.wiggum píše:zrus anglictinu :)
tak to je opravdu rada nad zlato :). Řešení, které mě také napadlo :-D.

Ale holt někomu angličtina vyhovuje víc... no, asi budu muset počkat na punbb v 1.3, které snad už bude v UTF-8 komplet....
show must go on..
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

shadow píše:
sheriff.wiggum píše:zrus anglictinu :)
tak to je opravdu rada nad zlato :). Řešení, které mě také napadlo :-D.

Ale holt někomu angličtina vyhovuje víc... no, asi budu muset počkat na punbb v 1.3, které snad už bude v UTF-8 komplet....
Zkus schválně kouknout, jaký kódování si nastaví prohlížeč. Jo a máš tam špatnej překlad u vkládání komentářů - místo "název" dej "jméno" ;)

P.S. Zaručil sem si nesmrtelnost postem 1. komentáře na blogu Shadowa, gratulacemi nešetřete :-D
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

wector: no tak gratuluji k prvnímu komentáři :D On ale ve skutečnosti první nebyl. :) První příspěvek je od uživatele "Gnosis" :)Defautlně byla nastavena autorizace komentáře pro první postující jako prevence proti spamu (vypnul jsem to). Nechť každý vidí hned svůj výtvor na webu :).

K věci: kódování stránky je v hlavičce nastaveno na UTF-8. On je to ale problém, když tomu prohlížeči říkám, že zobrazovaný dokument je kódován v UTF-8, ale on ve skutečnosti není. Po projití angl. language packu fóra PSPadem, kdy jsem dal v nastavení editoru natvrdo nastavit byty identifikující, že jde o UTF-8, to už funguje, jak má, až na to malé "č" v anglickém prostředí. Po odeslání se zobrazí jako otazník. No asi budu muset hledat řešení ve vztahu k databázi. Vygooglil jsem dost infomací, ale nějaká nabízená řešení mi moc nefachčí ( i když přímo na problém "č" jsem nic nenašel). Budu muset nastudovat ještě nějaké věci ohledně kódování a mysql databáze. Ale to chce vše čas :). A toho zase tak moc nemám. A asi i obrátit se na providera za účelem doinstalování novější mysql, ta stávájící verze zřejmě ještě plně nepodporuje UTF-8 viz např. http://php.vrana.cz/mysql-4-1-kodovani.php

Bavím se tady tedy o fóru. Ohledně nedokonalého překladu samotného blogu vím. Ale i to chce čas. A já nemůžu dělat deset věcí najednou :). A přímo přepsáním kódu to neudělám kvůli potenciálním problémům s upgradem. Viz http://wordpress.vycom.cz/?p=5#more-5
show must go on..
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Tohle je stejnej problém jako sem měl já, jenže já tam nepotřeboval 2 jazyky... Koukni na ten můj odkaz ( a nejenom na něj ) na punBB fórum. Ostatně anglicky umíš, takže můžeš použít klasickej postup - s čim si neporadim, to hodim na někoho jinýho :)
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“