Vyroba monitorovaciho panelu s regulatorem

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Vyroba monitorovaciho panelu s regulatorem

Příspěvek od Smajchl »

Ahoj lidi, je mi lito davat za hotovy panel tolik penez, kdyz si ho clovek muze udelat sam - budu z toho mit vetsi radost a bude vypadat dle me. Tak jsem vymyslel, ze pouziji z predchozich temat ten regulator, jen jsem nepobral ty diody - ledbar bych chtel udelat z 5ti diod. Muze mi s tim nekdo poradit. Nejake schema, jak ten regulator rozsirit. Diky :?

(nebo, jestli jsem prehlednuj nejake tema, ktere se zaobira vyrobou monitorovaciho panelu s regulatorem, tak sup sem s nim)

Moc dekuji za rady.... :wink:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Sem do Faq jsi koukal? http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=54378
Schema na bargraph je jednoduche. jedno pouzdro se 4 OZ + 5 diod a par odporu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

Woyta píše:Sem do Faq jsi koukal? http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=54378
Schema na bargraph je jednoduche. jedno pouzdro se 4 OZ + 5 diod a par odporu.
spíše začínám a moc tomu nerozumím. Tedy regulátoru ano, ale bargrafu moc ne. Zapojí se tedy na + u ventilátoru - monitoruje napětí. A dle napětí se rozsvěcují ty diody. (zjednodušeně řečeno). Ale tam jich je deset. Já bych potřeboval na pět. A jinak to asi nejde co, než podle napětí. Docela se mi zamlouvá ten na těch angl. stránkách - tedy tomu spíše rozumím, než těm kresbám dále. Zaujal mě taky nápad ke konci faqu, kde to je dohromady, ale moc popsané to není. S elektronikou jsem kdysi dělal, ale z nedostatku času jsem přestal. Teď se chci do toho pomalu dostat, jenomže nutně si musím udělat regulátor a chtěl jsem do něj zakomponovat i bargraf. Díky za rady, popř. další linky i aj.... :wink:

ještě by se mi tam líbilo něco takového: http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi= ... =&open=&z= ale nevím, jak to zapojit. Nemám s tím zkušenost. Můžete někdo poradit. Díky
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

Pro zapojeni voltmetru doporucuji tento thread:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=60337
Obecne zapoj voltmetr paralelne s vetrakem, tj. draty z voltmetru primo na napajeci vyvody vetraku, plus na plus (kdyz ti rucicka pujde doleva "za roh", mas to opacne).

Ten bargraf - uprav to schema ze vyhazis prislusny pocet bloku s OZ. IMHO by to melo fungovat (na tohle snad me znalosti analogove elektroniky staci). Asi to trosku rozhodi prvni a posledni uroven, ale laboratorni merak z toho stejne nikdy nebude.
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

Lami píše:Pro zapojeni voltmetru doporucuji tento thread:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=60337
Obecne zapoj voltmetr paralelne s vetrakem, tj. draty z voltmetru primo na napajeci vyvody vetraku, plus na plus (kdyz ti rucicka pujde doleva "za roh", mas to opacne).

Ten bargraf - uprav to schema ze vyhazis prislusny pocet bloku s OZ. IMHO by to melo fungovat (na tohle snad me znalosti analogove elektroniky staci). Asi to trosku rozhodi prvni a posledni uroven, ale laboratorni merak z toho stejne nikdy nebude.
a když zapojím ten voltmetr, kterej je 15V na větrák (12V) bez odporu, jen jak to koupím, tak to bude OK?
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

Smajchl píše:a když zapojím ten voltmetr, kterej je 15V na větrák (12V) bez odporu, jen jak to koupím, tak to bude OK?
Ano. Kdyz ho zapojis s odporem, bude ukazovat nesmysly.
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Nevim jestli je rozumne vubec se do neceho takove poustet kdyz nemas o elektronice ani paru. Cena nekterych panelu rozhodne neni vysoka a homemade reseni te pravdepodobne prijde draze nez nektera komercni. Osobne mi prijde jednodussi nejaky levny komercni produkt predelat nez ho delat uplne cely znovu, minimalne tim ziskas upevneni do 5 1/4 sachty a nebudes se muset rypat s elektronikou.

Navic pokud tam chces pridat monitorovani display, budes pravdepobne muset naprogramovat co ti ma vubec zobrazovat zmerena data, teda pokud jsi uz neco, co k tomu pouzijes nenasel.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

Lami píše:
Smajchl píše:a když zapojím ten voltmetr, kterej je 15V na větrák (12V) bez odporu, jen jak to koupím, tak to bude OK?
Ano. Kdyz ho zapojis s odporem, bude ukazovat nesmysly.
tak jsem si včera v prodejně koupil ten panelový analogový měřák a vypadá to good. Mám nejmenší velikost 40x40mm a vypadá to dobře. Ještě předělám stupnici na otáčky, zabuduji a už teď vím, že je to cool. Až to bude, napíšu návod s fotkama :)
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“