(nebo, jestli jsem prehlednuj nejake tema, ktere se zaobira vyrobou monitorovaciho panelu s regulatorem, tak sup sem s nim)
Moc dekuji za rady....
Moderátor: morke

spíše začínám a moc tomu nerozumím. Tedy regulátoru ano, ale bargrafu moc ne. Zapojí se tedy na + u ventilátoru - monitoruje napětí. A dle napětí se rozsvěcují ty diody. (zjednodušeně řečeno). Ale tam jich je deset. Já bych potřeboval na pět. A jinak to asi nejde co, než podle napětí. Docela se mi zamlouvá ten na těch angl. stránkách - tedy tomu spíše rozumím, než těm kresbám dále. Zaujal mě taky nápad ke konci faqu, kde to je dohromady, ale moc popsané to není. S elektronikou jsem kdysi dělal, ale z nedostatku času jsem přestal. Teď se chci do toho pomalu dostat, jenomže nutně si musím udělat regulátor a chtěl jsem do něj zakomponovat i bargraf. Díky za rady, popř. další linky i aj....Woyta píše:Sem do Faq jsi koukal? http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=54378
Schema na bargraph je jednoduche. jedno pouzdro se 4 OZ + 5 diod a par odporu.

a když zapojím ten voltmetr, kterej je 15V na větrák (12V) bez odporu, jen jak to koupím, tak to bude OK?Lami píše:Pro zapojeni voltmetru doporucuji tento thread:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=60337
Obecne zapoj voltmetr paralelne s vetrakem, tj. draty z voltmetru primo na napajeci vyvody vetraku, plus na plus (kdyz ti rucicka pujde doleva "za roh", mas to opacne).
Ten bargraf - uprav to schema ze vyhazis prislusny pocet bloku s OZ. IMHO by to melo fungovat (na tohle snad me znalosti analogove elektroniky staci). Asi to trosku rozhodi prvni a posledni uroven, ale laboratorni merak z toho stejne nikdy nebude.

Ano. Kdyz ho zapojis s odporem, bude ukazovat nesmysly.Smajchl píše:a když zapojím ten voltmetr, kterej je 15V na větrák (12V) bez odporu, jen jak to koupím, tak to bude OK?

tak jsem si včera v prodejně koupil ten panelový analogový měřák a vypadá to good. Mám nejmenší velikost 40x40mm a vypadá to dobře. Ještě předělám stupnici na otáčky, zabuduji a už teď vím, že je to cool. Až to bude, napíšu návod s fotkamaLami píše:Ano. Kdyz ho zapojis s odporem, bude ukazovat nesmysly.Smajchl píše:a když zapojím ten voltmetr, kterej je 15V na větrák (12V) bez odporu, jen jak to koupím, tak to bude OK?