Dají se nějak řídit otáčky na graf. karte?

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Dají se nějak řídit otáčky na graf. karte?

Příspěvek od Smajchl »

Ahoj lidi, koupil jsem si novou graf. kartu x1300 do apg. Ale dela bordel, tak jsem myslel, ze bych nejak snizil otacky. Jenomze nevim teplotu a tak. Muzete mi prosim poradit. Diky :sad:
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

stahni program rivatuner... tam udelas vsechno
LuckeR
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckeR »

no ja ti moc neporadim ja mam momentalne GeForce2 ale vim ze nejak sa da pozerat teplota cez vlasnosti na ploche > nastavenia > tie rozsierene ku grafe a tam by to niekde malo byt aspon kamos co ma 6600GT to tam niekde pozera ... + pochybujem ze sa daju regulovat otacky a myslim ze by si ju teraz nesiel strihat no jej konektory aby si znizil napatie .... tak keby si spravil nejake redukcia a znizil otacky a tak hadam ma pochopis ... :oops:
no jasne rivatuner ako napisal Cujo:-D ja som myslel ze tam sa da len taktovat nevedel so m ze su tam aj teploty
Naposledy upravil(a) LuckeR dne stř 15. bře 2006, 16:24, celkem upraveno 1 x.
gfg.f
Nováček
Nováček

Příspěvek od gfg.f »

Stahni si program ATI tray tools, tam muzes delat snad vse od nastaveni obrazu pres taktovani az po regulaci ventilatoru
dave_m
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dave_m »

taky zalezi, jestli to ta karta umi. Mam GF6600GT a se starym FW to nejelo, ale v utery sem provedl upgrade a pomoci RivaTuneru se to ztisilo jako krava. Uz sem chtel kupovat novej chladic, ale ted na to prdim. 8) Ale zase sem nasel nejake chladic, ktere sem pred tim sice neslysel, ale ted uz jo ... :?
CPU i5-3570K 4.2GHz MB MSI Z77A-GD55 RAM Kingston Predator 4x4GB 2400MHz GK Saphire R9 280X Toxic SSD Kingston HyperX 3K 120GB PS Be Quiet! Straight Power BQT E9 480W CM CASE Define XL R2 CHLAZENI custom water cooling
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

Díky moc za rady, určitě to vyzkouším :)
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

dave_m píše:taky zalezi, jestli to ta karta umi. Mam GF6600GT a se starym FW to nejelo, ale v utery sem provedl upgrade a pomoci RivaTuneru se to ztisilo jako krava. Uz sem chtel kupovat novej chladic, ale ted na to prdim. 8) Ale zase sem nasel nejake chladic, ktere sem pred tim sice neslysel, ale ted uz jo ... :?
a jak to ztiším pomocí RIVATUNERU?
dallas96
Nováček
Nováček

Příspěvek od dallas96 »

Smajchl píše:a jak to ztiším pomocí RIVATUNERU?
System settings->Fan
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

dallas96 píše:
System settings->Fan
a dají se ty snížit s tím, že uvidím teplotu karty? Kolik by neměla přesáhnout a jaká teplota je optimální. Mám ati x1300 agp. Díky
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Já reguluji otáčky v ATitools. Je tam možné nastavit několik stupňů otáček v rozpětí 0-100% (asi 8 předvoleb), které se spouštějí podle zvolené teploty jádra GK.
Dále je možné spustit zobrazení teploty jádra GK nebo teploty pamětí přímo v hlavním panelu na ploše.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

PET5 píše:Já reguluji otáčky v ATitools. Je tam možné nastavit několik stupňů otáček v rozpětí 0-100% (asi 8 předvoleb), které se spouštějí podle zvolené teploty jádra GK.
Dále je možné spustit zobrazení teploty jádra GK nebo teploty pamětí přímo v hlavním panelu na ploše.
OK, díky za rady. :wink:

ps: dájí se těmi programy hodně snížit otáčky - potažmo hluk ventilátoru. Mám ho trochu hlučnej. Celej comp je tichej, jen ta nová grafika mi trochu hučí.....
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Jak jsem napsal, dají se nastavit otáčky od 0% do 100%.
Musíš si vyzkoušet, při jakých otáčkách se teplota GK drží na rozumné úrovni. Já mám na Silenceru, protože je tichý, nastaveno pro běžné zatížení 50%.
Před výměnou jsem ale originální chladič díky vysokému hluku provozoval na 15%. Při normální práci to drželo teplotu dobře, při zatížení pak ATitool otáčky zvyšoval.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

dallas96 píše:
System settings->Fan
Tak mi ATI TOOL FAN nefunguje, mám zašedlou položku řízení. U Riva Tuneru vůbec nevím, kde bych to měl hledat. Vůbec jsem to nenašel. Potřeboval bych přesnou cestu a položku, kde bych to našel :?
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

To smajchl: V ATitool musíš pro možnost ovládání větráku zaškrtnout volbu umožňující ovládání větráku. Domnívám se, že je to první položka na záložce ovládání fanu (nemohu teď ověřit). Teprve potom se zpřístupní další volby.
Pokud by tato položka byla nefunkční, tak pravděpodobně bude ventilátor napájen napřímo a regulace nebude možná.
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

PET5 píše:To smajchl: V ATitool musíš pro možnost ovládání větráku zaškrtnout volbu umožňující ovládání větráku. Domnívám se, že je to první položka na záložce ovládání fanu (nemohu teď ověřit). Teprve potom se zpřístupní další volby.
Pokud by tato položka byla nefunkční, tak pravděpodobně bude ventilátor napájen napřímo a regulace nebude možná.
no, to asi bude ten problém. Protože se na grafiku připojuje 5v ze zdroje. Ale nevím. Kdyby mi někdo mohl přesně napsat, jak bych to dal do kupy, řízení otáček vent. tak by to bylo GOOD. :) Díky předem... :wink:
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Vyzkoušej spustit pc s odpojeným tím samostatným napájením 5V. Jestli grafika pojede a ventilátor se nebude točit, bude jisté, že to napájení je pouze pro ventilátor, a pak by jej bylo možné alespoň manuálně řídit pomocí HW regulátoru. Ale pozor, s vypnutým ventilátorem to zase co nejdříve vypni ať grafiku neupečeš!
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

PET5 píše:Vyzkoušej spustit pc s odpojeným tím samostatným napájením 5V. Jestli grafika pojede a ventilátor se nebude točit, bude jisté, že to napájení je pouze pro ventilátor, a pak by jej bylo možné alespoň manuálně řídit pomocí HW regulátoru. Ale pozor, s vypnutým ventilátorem to zase co nejdříve vypni ať grafiku neupečeš!
bez připojení mi to nejede vůbec - grafika. Tak nevím, možná že to tedy půjde, akorát to asi neumím nastavit.....
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Zkusím ti napovědět, ale nemám program před sebou, takže budu vzpomínat. V ATitool musíš v hlavním okně zvolit položku setting (vpravo dole). Potom v horní části okna jsou rozbalovací položky. Zde zvolíš položku, v jejíž názvu je fan (pravděpodobně fan adjustment, ale nevím jistě). Zde pak musíš nejprve povolit ovládání ventilátoru (asi první okénko). Potom už jenom v dalších položkách vždy zadáš teplotu a odpovídající požadované otáčky ventilátoru. Nakonec volbu potvrdíš (myslím tlačítko set). Aktuální otáčky se zobrazují v pravém horním políčku. Vyzkoušej různé režimy.
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

PET5 píše:Zkusím ti napovědět, ale nemám program před sebou, takže budu vzpomínat. V ATitool musíš v hlavním okně zvolit položku setting (vpravo dole). Potom v horní části okna jsou rozbalovací položky. Zde zvolíš položku, v jejíž názvu je fan (pravděpodobně fan adjustment, ale nevím jistě). Zde pak musíš nejprve povolit ovládání ventilátoru (asi první okénko). Potom už jenom v dalších položkách vždy zadáš teplotu a odpovídající požadované otáčky ventilátoru. Nakonec volbu potvrdíš (myslím tlačítko set). Aktuální otáčky se zobrazují v pravém horním políčku. Vyzkoušej různé režimy.
OK, tak já to vyzkouším a kdyby něco, tak se ovzu. Každopádně díkys... :)
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

PET5 píše:Zkusím ti napovědět, ale nemám program před sebou, takže budu vzpomínat. V ATitool musíš v hlavním okně zvolit položku setting (vpravo dole). Potom v horní části okna jsou rozbalovací položky. Zde zvolíš položku, v jejíž názvu je fan (pravděpodobně fan adjustment, ale nevím jistě). Zde pak musíš nejprve povolit ovládání ventilátoru (asi první okénko). Potom už jenom v dalších položkách vždy zadáš teplotu a odpovídající požadované otáčky ventilátoru. Nakonec volbu potvrdíš (myslím tlačítko set). Aktuální otáčky se zobrazují v pravém horním políčku. Vyzkoušej různé režimy.
Prostě to nemůžu najít, musím tedy počkat, až to uvidíš :/
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“