Pracovni stanice - Intel vs. AMD - pro a proti

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Zeeman.CZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Pracovni stanice - Intel vs. AMD - pro a proti

Příspěvek od Zeeman.CZ »

ahoj PCtuneri,

dostal jsem se do situace, kdy musim, ac nerad, co nejdrive upgradnout svuj desktop. Vyuziti noveho PC: pracovni stanice pro vyvoj, testovani a ladeni vicevlaknovych aplikaci pro aplikacni server (J2EE), a az bude aplikace odladena a predana, bude PC vyuzit pro grabovani videa (analogovy zdroj) a jeho dodatecnemu zpracovani. Tj. kriticke jsou zde komponenty: cipset (spolehlivy), CPU (rychle), pamet (nizke latence), disk (vysoke otacky).

Priority pro sestavu: 1. stabilita a spolehlivost pri vysoke zatezi (= "aby to nepadalo"), 2. vysoky vykon subsystemu CPU-RAM-disk, 3. aby to bylo tiche, 4. zbytek.

Uz delsi dobu prochazim materialy na netu, a vysledkem je toto srovnani:

Soucasna situace (19.3.2006) danych platforem:

AMD CPU @ socket 939:
soucasnost - pro:
- modernejsi a lepsi architektura CPU
- diky integrovanemu pametovemu radici a pouziti DDR pameti s nizkymi latencemi je pametovy subsystem vykonnejsi
- nizsi spotreba el. energie, podpora rizeni spotreby
- v zakladni konfiguraci (bez pretaktovani) jde o rychlejsi sestavu nez Intel
- AMD dodava dual-core uz delsi dobu, maji za sebou vice revizi (tedy vychytano vice chyb), a jsou overene praxi

soucasnost - proti:
- spatna podpora ze strany cipsetu:
- NForce4: ma problemy s kompatibilitou (disky, USB, integrovany firewall, ...) a stabilitou pri vysoke zatezi. Kazi dobrou povest AMD CPU.
- VIA: neni schopna dodat kvalitni southbridge, pro soucasne cipsety VIA je charakteristicka mala vybava a zastarale moznosti co se tyce zejmena SATA a PCI-E funkcionality, southbridge 8237 ma problemy s disky SATA 3GB/s. Velkou neznamou zustava otazka spolehlivosti a stability VIA cipsetu pri vysoke zatezi systemu - chybi dukazy. Na toto tema nejsou vedeny zadne diskuze, takze by se mohlo zdat, ze VIA cipsety jsou spolehlive a stabilni pri vysoke zatezi, anebo ze si je nikdo nekupuje :)
- Ati: velka neznama, zejmena z hlediska ovladacu pro jine OS nez MS Win.
- ULi: totez co Ati
- Intel: zadny cipset pro AMD nevyrabi :(
- prakticky neexistuje zakladni deska pro jine zamereni nez na hry - tj. neexistuje deska zamerena na maximalni stabilitu (desky s NForce4 sem tedy nemohou patrit, protoze se stabilitou maji problemy)
- omezenejsi moznosti pretaktovani, pretaktovanim AMD nelze ziskat tolik vykonu navic, jako u 65-nm 9xx Intel CPU

vyhled do budoucna:
- pokud se v budoucnu objevi kvalitni deska pro socked 939 zalozena na cipsetu VIA K8T900 + southbridge VIA VT8251 (tento cipset je vykonem ekvivalentni NForce4 Ultra, s podporou vice grafickych karet, a regulerni SATA funkcionality) je zde moznost upgradu na kvalitni podvozek. Asus predstavil na CeBitu desku s timto cipsetem i southbridgem, nicmene pro Socket AM2. Ovsem vzhledem k tomu, ze AMD zde neukazalo CPU do tohoto socketu, lze predpokladat, ze na tom neni zrovna nejlip, a dojde tak k oddaleni situace kdy zacne socket 939 umirat (vyrobci pro nej nebudou delat desky, DDR pameti zacnou zdrazovat, ...)
- pokud v budoucnu zadny vyrobce nedoda desku pro Socket 939 s cipsetem K8T900+VT8251, nebude na co upgradnout a soucasne AMD reseni zustane velmi omezene oproti rozsiritelnosti soucasneho Intel reseni

Intel CPU @ socket 775:
soucasnost - pro:
- podpora virtualizace v modelech CPU 9xx
- kvalitni southbridge v cipsetu i955x/975x (ICH7R) - podstatne vykonnejsi a vybavenejsi diskovy subsystem nez u AMD
- podpora ve vybornych cipsetech vlastni vyroby (neni nutno resit problemy zname u AMD systemu)
- velmi dobre pretaktovatelny, CPU rady 9xx na 65nm lze dostat frekvenci velmi vysoko, kde je vysledkem podstatne vykonnejsi system nez jakekoli soucasne AMD

soucasnost - proti:
- zastarala architektura, pametovy radic v northbridgi, pomalejsi pametovy susbsystem, u dual-core probiha komunikace mezi jadry rychlosti FSB
- nevyhoda southbridge ICH7R (ktery jako jediny pripada v uvahu do nove porizovane sestavy): jen jeden kanal IDE - omezene moznosti (starsich IDE disku je stale dost, a co DVD mechaniky?), a v blizke budoucnosti u novejsich desek uz neni zadny IDE kanal (ICH8 southbridge)
- soucasne prodavane modely neumi spravu spotreby: Enhanced Halt State C1E, Thermal Monitoring 2 ani SpeedStep (obdoba cool&quiet u AMD - automaticke snizovani spotreby v zavislosti na vytizeni) - viz http://www.tomshardware.com/2006/01/05/ ... page4.html Tyto featury budou zabudovany do novych 65nm Intel CPU az v nove vydanych modelech s jinym oznacenim (nekdy v prubehu tohoto roku)
- tj. vetsi spotreba el. energie nez u srovnatelneho reseni AMD (chybi zde "cool&quiet")
- tj. nelze snizit spotrebu CPU a je nutno trvale chladit CPU bezici na maximalnim vykonu
- u 65nm CPU (9xx) je riziko (nizsi voltaze, choulostivejsi technologie), ze pri pretaktovani dojde ke zniceni CPU mnohem driv nez pokud by pretaktovano nebylo (nebo pokud by se pretaktovavalo 90nm CPU)
- horsi upevneni chladice CPU na desku, lamani a poskozovani desek
- dosavadni zkusenosti s Intel southbridges: velmi pomala USB funkcionalita
- prakticka vyuzitelnost virtualizace?

vyhled do budoucna:
- lepe rozsiritelny nez AMD reseni, protoze cena DDR2 pameti by mela spise jen klesat (tj. presne naopak, nez u DDR (ktere jsou pouzite u AMD reseni))

Obe platformy:
- pretaktovani je mozne v obou pripadech, ale nikdy neni zaruceno (zalezi na konkretnim kusu CPU). Potencialne prispiva ke snizeni zivotnosti komponent a k nestabilite systemu.

Co zvolit pro popsane vyuziti po zvazeni predchozich pro a proti? Pretaktovavat se nechystam, nemam na to cas ani naladu, mozna nekdy v budoucnu to potaktim, ale ted potrebuji ten nejvyssi mozny vykon a spolehlivost.

Kombinace jsou mozne tyto (jak to vidim nyni):

- AMD X2 @ VIA/ULi/Ati chipset s budoucim upgradem desky na lepsi cipset (bude-li nekdy ... ) - tady si nejsem jisty s moznou nestabilitou na danych cipsetech a pomalosti diskoveho systemu na VT8237 southbridge

- Pentium D @ Intel chipset (budouci upgrade na Conroe IMHO nepujde, kvuli voltazi nebo nejake podobne prkotine, to uz si Intel pohlida) - tady mi vadi nemoznost rizeni spotreby, mala podpora pro IDE zarizeni a neznamy vykon diskoveho radice v ICH7R (ve srovnani s VIA/ULi/Ati) a moje dosavadni spatne zkusenosti s pomalosti USB na jakemkoli Intel southbridge.

NForce4 nechci, mam krasny temer zanovni MaxLine IDE disk (takze ten mi na tom nejspis nepojede, a kdyz jo, tak se budou pravdepodobne ztracet data), a o nestabilite a nekompatibilite uz toho bylo receno azaz. Hry nehraju, takze SLI je mi na dve veci a jinou vyhodu NForce4 nevidim.

Vzhledem k tomu, ze mi ted stoji prace (a termin odevzdavky se neuprosne blizi), tak musim PC koupit ihned. Prosim kohokoli, kdo ma zkusenost z podobne situace, aby se vyjadril a prispel do diskuze. Pripominky, nazory, rady, tipy, kritika - vse je vitano.
Taky vzhledem k tomu, ze podobny dotaz (PC sestava k podobnemu ucelu) jsem nikde na PCTuning foru nenasel, takz akladam novy thread, snad se nekdo ozve driv, nez z neznalosti koupim nejaky sunt ...

Diky predem za pomoc.
Naposledy upravil(a) Zeeman.CZ dne ned 19. bře 2006, 17:55, celkem upraveno 1 x.
AMD Athlon 3000+ (DH-E6/754/200@230HTT/AC Freezer64), Epox 8HDAIPro (VIA K8T800Pro), Kingston KHX3200ULK2/1G (230/2-3-3-6-1/2,7V), GB N66T128VP (500/900@560/1000), HDD WD1500ADFD-00NLR1 + WD2500KS-00MJB0 + 7L300R0, DVD BENQ LS DW1655, Sound Blaster PCI 128, Enermax EG495AX-VE(W)(SFMA), Aspire X-Cruiser, Eizo Flexscan S2110W, MX 310.
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

Já bych byl pro Intel, zkrátka pro něj hovoří stabilita hlavně díky vynikající odladěnosti intel čipsetů na intel procesorech a výborné stabilitě. To ti AMD nenabídne

Co se týče Conroe, desky s i975X podporovat Conroe budou na 95%
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
Zeeman.CZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zeeman.CZ »

JanHavlicek píše:Já bych byl pro Intel, zkrátka pro něj hovoří stabilita hlavně díky vynikající odladěnosti intel čipsetů na intel procesorech a výborné stabilitě. To ti AMD nenabídne

Co se týče Conroe, desky s i975X podporovat Conroe budou na 95%
Diky za radu :)

Ty nove Pentia D jsou opravdu zajimave a jde o padny argument Intelu na AMD X2-ky.

Mel bys nejakou radu ci tip, jak se vyporadat s energetickymi naroky Intelovskych Pentii D? Ted myslim to, zda mi brzy neodejde deska kvuli vysokemu odberu proudu, pripadne se neposkodi deska kvuli tezkemu chladici, ktery je nutny z duvodu schopnosti uchladit to pokud mozno tise, a mam pocit ze prave na Socket 755 se ty chladice instaluji hur, nez na Socket 939.

Trochu mne odrazuje take to, ze nebudu schopen regulovat spotrebu toho CPU, protoze ten to proste nepodporuje.

Nemas jakekoli informace o stabilite AMD na cipsetech VIA? Zatim jsem totiz nikde nenasel odpoved na tuto otazku. Z toho tedy plyne to, ze budto zadne problemy se stabilitou nejsou, anebo ty cipsety nikdo nepouziva :)
Nikde jsem v diskuzich nic nenasel ...

Diky za rady.
AMD Athlon 3000+ (DH-E6/754/200@230HTT/AC Freezer64), Epox 8HDAIPro (VIA K8T800Pro), Kingston KHX3200ULK2/1G (230/2-3-3-6-1/2,7V), GB N66T128VP (500/900@560/1000), HDD WD1500ADFD-00NLR1 + WD2500KS-00MJB0 + 7L300R0, DVD BENQ LS DW1655, Sound Blaster PCI 128, Enermax EG495AX-VE(W)(SFMA), Aspire X-Cruiser, Eizo Flexscan S2110W, MX 310.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Zde není o čem přemýšlet. Vzhledem k budoucímu využití stanice, také doporučuji postavit sestavu na Intelu.
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

jde o to kolik do toho chces vrazit... ale urcite intel 920 nebo 930
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

No je fakt, že u Intelu je ta spotřeba vysoká, ale desky na to budou jistě dimenzovaný, stejně tak na chladiče

S vyšší spotřebou se holt musí počítat, ale řekl bych, že je to celkem jedno, na ceně za elektřinu se to imho nijak drasticky neprojeví :wink:

S čipsety VIA pod sc.939 bohužel zkušenosti nemám, koukni do threadů o výběru desky pro socekt 754/939, ale nebude to nic převratnýho. Kdybych bral AMD, možná bych se podíval taky na ty ATi čipsety, jak jsou na tom
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
Zeeman.CZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zeeman.CZ »

OK, dekuju vsem za dosavadni tipy a nazory, vyzniva to jednoznacne pro Intel :)

Zkusim se mrknout na nejake vhodne komponenty, a pozadam dalsi ctenare, aby prispivali svymi nazory i nadale, neni to ztrata casu, opravdu uz nevim kde dal brat rozumy a prolizat net uz mi nic nedava :(

Pokud nekdo pouzivate sestavu zalozenou na AMD + VIA/Ati/Uli cipsetu pro podobny ucel jako ja planuji, ozvete se prosim s vasimi zkusenostmi, prijdou mi nyni velmi cenne, diky predem :)

Btw. - nevite zda pro spravnou funkci Intel Pentii D neni potreba taky nainstalovat nejaky specialni patch do Windows, tak jako pro AMD X2?

Pripadne nevite nekdo prosim, jakou podporu v Linuxu nebo jinych OS (Solaris, BSD, ...) maji cipsety Intelu, ktere prichazeji v uvahu - tedy i975x, prip i955x? A zda nejsou s Pentii D nejake problemy v Linuxu?

Urcite se jeste podivam na netu po odpovedich na tento dotaz, ale pokud nekdo uz ted vite odpoved, prispejte pls do diskuze.

Totez plati pro Linuxovou podporu VIA/Ati/Uli.
Allatutti
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Allatutti »

no ja bych se spise priklonil k AMD, na procaku muzes usetrit treba i 1k a ty pak muzes vrazit do lepsi desky, navic AMD procaky topi o neco min nez Intel 8) , vse ale zalezi kolik do toho chces investovat... :oops:
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Zeeman.CZ píše:Btw. - nevite zda pro spravnou funkci Intel Pentii D neni potreba taky nainstalovat nejaky specialni patch do Windows, tak jako pro AMD X2?
Patch (určen zatím jen pro testování) pro víceprocesorové systémy je určen pouze pro procesory vybavené řízením spotřeby (což nemá D820 a celá D900 řada v současné době), jinak je aplikace patche zbytečná. Jinak je to ten samý patch o kterém mluvíš.
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
Zeeman.CZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zeeman.CZ »

Ahoj vsem,

diky za dosavadni rady a nazory, zkusil jsem hledat dal na netu odpovedi, na ktere jsem dosud nedostal odpoved (spotreba a ovladace).

Co se tyce stability a spolehlivosti systemu, tak tam je to jasne, zde je jasna volba Intel diky cipsetum (procesory bohuzel nejsou IMHO nic moc).

Zkusil jsem si cvicne spocitat spotrebu systemu zalozeneho na AMD a Intelu - vychazel jsem z udaju o spotrebe na
http://www.tomshardware.com/2006/01/05/ ... age17.html

Vychazi mi to, ze pri sazbe 4,- Kc za kWh vyjde rocni provoz systemu (bez monitoru) zalozeneho na AMD X2 4400,- s vypnutym CoolnQuiet na 1900,- Kc, pri 50% loadu (prosty prumer min-max z udaju na uvedenem odkazu) a 8 hodinach provozu za den (365 dni v roce). U Pentia D 930 je to pri stejnych podminkach 2800,-, pricemz spotreba se snizit neda, CPU to nepodporuje (pokud se pletu, opravte mne pls). Tyhle udaje plati pro vychozi konfiguraci (bez pretaktovani). Aby bylo dosazeno prinejmensim stejneho vykonu, je nutno Intel pretaktovat, a tim se zvedne i spotreba, takze naklady na provoz jsou pote jeste vyssi.
Z hlediska spotreby a nakladu na provoz je tedy jasna volba AMD.

Z hlediska ovladacu a softwarove podpory mimo Windows: primo k cipsetum i955x a 975x neni na webu Intelu k dispozici nic. Lze najit patch do jadra pro podporu RAIDu na ICH7R, ovsem jak je to celkove s podporou techto cipsetu v Linuxu, to jsem jasne receno nikde nenasel. Mozna jsem malo hledal :( Dle zpetne vazby od uzivatelu lze soudit, ze nejnovejsi podporovany cipset je i915. Nejvetsi obavu mam zde z toho, ze nebude fungovat SATA disk, nebo PCI-E.
U AMD@VIA je to podstatne lepsi (ovsem to neni zasluha AMD, to je spis dano tim ze VIA se vicemene drzi jednoho osvedceneho cipsetu vychazejiciho z KT600, a southbridge je tusim stale tentyz jako byl u KT600), ovladace pro cipset jsou podporovany jiz velmi dlouhou dobu (www.viaarena.com), dokonce je k dispozici Linuxovy ovladac i pro southbridge VT8251, ktery jeste neni k dispozici na pultech prodejcu, ackoli cip jako takovy je jiz delsi dobu na svete.
Z hlediska ovladacu pro Linux je na tom tedy lepe AMD.

Btw. - graficke karty ATI rady X1000 nejsou pod Linuxem v soucasnosti podporovany vubec (ani 2D !!!) a nikdo nevi, kdy a zda budou. Jedina moznost je tedy zapnout VESA ovladac, nebo pracovat pouze v textovem rezimu. Naproti tomu NVidia ma Linuxovou podporu vsech svych dostupnych karet plne funkcni, vcetne vsech vychytavek existujicich ve Windows svete.
Puvodne jsem mel zajem o kartu Ati z nove rady X1000, ale po tomhle zjisteni - dekuji, takovou vec si nechte.

Po zvazeni novych faktu se osobne priklanim spise k AMD. Je skoda, ze se dosud nenasel nikdo, kdo by byl ochoten prispet do diskuze svymi zkusenostmi z provozu AMD@VIA cipset. Budto takovou kombinaci nikdo nema (v tom pripade nechapu proc ma VIA tak vysoky podil na trhu s cipsety pro AMD), nebo s touto kombinaci zadne problemy nejsou.

Prohlizel jsem si fora na PCTuning ohledne vyberu desek pro socked 754/939, hledal jsem nejake nazory ohledne stability systemu, bohuzel jsem nasel jen nazory z hlediska taktovani.

Zacinam se domnivat se ze system zalozeny na Pentiu zacne byt zajimavy teprve az Intel zacne dodavat CPU s alespon funkcnim rizenim spotreby, do te doby mi soucasne CPU prijdou spise jako znouzectnost. Kdyby Intel zapracoval na ovladacich pro cipsety, taky bych se nezlobil. K cemu stabilni cipset, kdyz k nemu nemam ovladac?

Diky za vase rady, velmi si jich vazim.
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Jen rychle a obecne: (nikdo necte rad dlouhy state)

Situace dnes obecne: Pokud pocitac na hry nebo rekordni pretaktovani - nforce4, nebo pockat na nforce500, nejlepsi reseni mi ale prijde RD580+ULI, ale doporucuju rovnou prijit k AM2, alespon pak bude prechod na Intel Conroe jednodussi (DDR2), osobne ale jiz nepriznavam AMD jejich prvenstvi v pomeru cena/vykon. Na hry a hrani doma mam nf4 a za jistych omezeni je system 100% stabilni (testuju na nem HW v maximalnich zatezich nekolik dni a system nepada)

Pokud vsak uvazujes o stroji na skutecnou praci, vol Intel, ja mam v kanclu take jen Intely. I vzhldem k dobrym cena dual core je Intel dobra volba, vzhledem k pozdejsimu upgradu ti zustane i deska na Conroe.

Spotreba: X2 je steny zrout jako Intel, o tom neni co resit.

Budoucnost: Budoucnost ve svete IT znamena nekolik mesicu, za rok bude zase vse jinak, jine patice, jine pameti, jine grafiky, proto i vyrobci HW s tim takhle pocitaji, a vyrabi rychlokvasky ktere nejsou nic extra, pocitaji ze stejne koupis dalsi desku, cpu..... ram...certa staryho...
Zeeman.CZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zeeman.CZ »

Diky vsem,

porozhlidnu se po ovladacich k cipsetu 975 pro Linux a pokud nejake najdu, je to jasna volba.

Skoda ze ty procaky Pentium D 9xx se nedaji regulovat na spotrebu. Pry maji prijit CPU s touhle featurou nekdy za mesic-dva, to me teda docela mrzi, ze kompik musim resit ted, tedy v uplne nejvic nevhodnou dobu :(

Dalsi nazory a pripominky vitany.
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Zeeman.CZ píše:Diky vsem,

porozhlidnu se po ovladacich k cipsetu 975 pro Linux a pokud nejake najdu, je to jasna volba.

Skoda ze ty procaky Pentium D 9xx se nedaji regulovat na spotrebu. Pry maji prijit CPU s touhle featurou nekdy za mesic-dva, to me teda docela mrzi, ze kompik musim resit ted, tedy v uplne nejvic nevhodnou dobu :(

Dalsi nazory a pripominky vitany.
Da se koupit laciny 805 procesor a pak upgradovat a ten 805 jeste skvele prodat.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“