jurnalist file systems and file systems
- Smithfield
- Začátečník

-
jurnalist file systems and file systems
muze byt nekdo neco potvrdit pry jde pod linuxem fat32 a ntfs?
je to pravda?
je to pravda?
- TomAker
- Začátečník

Linux podporuje FAT32 pro čtení/zápis a NTFS zatím pouze pro čtení (pokud se už něco nezměnilo)
CPU: Athlon XP 2600+ Barton 333 Mhz Box; Deska: Epox 8RDA3+ nForce2-ultra400 Rev 3.1; RAM: Kingston 512MB DDR400 CL 2.5; Grafika: Sapphire Radeon9600 128MB, 128bit; HDD: Hitaxhi 160GB UATA/100 8MB; Skříň: JNC 8673B, 350W
- Lami
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nez nekdo rekne ze jde zapisovat i na NTFS - tak technicky ano, prakticky pouze za presne definovanych podminek, ktere jsou normalne nepouzitelne - takze jako kdyby neslo.
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux 
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A kdyby to někdo chtěl upřesnit, tak se dá i dodat, že ty přesně definované podmínky nejsou tak složité : nové kernely z řady 2.6 umí zapsat do NTFS oddílu jakákoliv data, ale pouze na místo už existujícího souboru a pouze data, která mají přesně jeho velikost. Což ale opravdu použitelné není.Lami píše:Nez nekdo rekne ze jde zapisovat i na NTFS - tak technicky ano, prakticky pouze za presne definovanych podminek, ktere jsou normalne nepouzitelne - takze jako kdyby neslo.
FAT12/16/32 se dá na Linuxu normálně číst i psát, ale doufám, že nikoho nenapadne na to ten Linux instalovat.
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

- next_ghost
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ani se nemusí instalovat systém, stačí VFAT jednotku v /etc/fstab zapsat jako nějakou systémovou složku (třeba /usr/local) a je vymalováno. Podruhý už pak člověk takovou chybu neuděláTomV píše:FAT12/16/32 se dá na Linuxu normálně číst i psát, ale doufám, že nikoho nenapadne na to ten Linux instalovat.
- Dr Meduza
- Mírně pokročilý

- M$ak
- Začátečník

- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2 M$ak a Medůza : nějaký použitelný řešení by nebylo ? 
2 next_ghost : tak to jsem, pravda, nezkoušel; takovýhle šílenosti mě naštěstí nikdy nenapadly...

//edit : to vlastně můžu zkusit ve VMWare.
Nainstaluju si testovací Gentoo a zkusím mu dát /bin, /sbin, a /usr na VFAT oddíl. Bude sranda.

2 next_ghost : tak to jsem, pravda, nezkoušel; takovýhle šílenosti mě naštěstí nikdy nenapadly...
//edit : to vlastně můžu zkusit ve VMWare.
The problem has been eaten.

- Drom
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No ja mam spis pocit, ze to je hacek na pouziti nativnich ovladacu z Windows, naposled, oc jsem s captive delal, tak to po me chtelo .dll z widli :)M$ak píše:Je mozny pouzit ovladac captive pro zapis na NTFS.
Emuluje to ovladac z windows za pouziti wine => rychlost zapisu je dost pomala, kolem 500 kb/s.
- M$ak
- Začátečník

No muzes zkusit http://linux-ntfs.sourceforge.net/ ten ovladac tu je ve vyssi verzi jak ty co cpou do jadra. Informovali o tom i na zive -> http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?AR ... 5&CAI=2165TomV píše:2 M$ak a Medůza : nějaký použitelný řešení by nebylo ?![]()
Jaky je stav ted nevim, nezkousel jsem.
Emuluje original ovladac z windowsDrom píše:No ja mam spis pocit, ze to je hacek na pouziti nativnich ovladacu z Windows, naposled, oc jsem s captive delal, tak to po me chtelo .dll z widliM$ak píše:Je mozny pouzit ovladac captive pro zapis na NTFS.
Emuluje to ovladac z windows za pouziti wine => rychlost zapisu je dost pomala, kolem 500 kb/s.
- Lami
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Zcela easy - nepujde nastavit executable bit, tak pokud to uz neselze pri instalaci (nepovedeny chmod), tak se nespusti ani initTomV píše://edit : to vlastně můžu zkusit ve VMWare.Nainstaluju si testovací Gentoo a zkusím mu dát /bin, /sbin, a /usr na VFAT oddíl. Bude sranda.
![]()
//edit: Dr. Medusa: jejda, mas pravdu, jsem to ale lama
Naposledy upravil(a) Lami dne pát 24. bře 2006, 15:40, celkem upraveno 1 x.
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux 
- Dr Meduza
- Mírně pokročilý

na VFAT je defaultne vsechno executable (ikdyz taky asi zalezi na nastaveni), ale spis by moh bejt problem s vytvarenim linkuLami píše:Zcela easy - nepujde nastavit executable bit, tak pokud to uz neselze pri instalaci (nepovedeny chmod), tak se nespusti ani initTomV píše://edit : to vlastně můžu zkusit ve VMWare.Nainstaluju si testovací Gentoo a zkusím mu dát /bin, /sbin, a /usr na VFAT oddíl. Bude sranda.
![]()
Trochu zdlouhava metoda pro spolehlivy kernel panic
- M$ak
- Začátečník