Jaký program na konvertování videa pro iPod?
- wilkinson
- Nováček

Jaký program na konvertování videa pro iPod?
Mám takový problém potřeboval bych překonvertovat video na ipod (320*240 .mp4) ale protože iPod nepodporuje externí titulky tak bych potřeboval aby šly titulky nějak přilepit k videu a ve výsledku to byl jeden soubor... Zkoušel jsem Videora iPod Converter ale tam lze jenom konvertovat video a nejdou tam "přilepit" titulky...
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Kontejner MP4 má na rozdíl od AVI a MPG už podporu pro titulky, takže není problém je zamultiplexovat přímo do souboru. Na to slouží perfektní prográmek YAMB. Jelikož to po tobě chce MP4, tak předpokládám, že pokud se iPod drží standardů, tak půjde o video ve formátu MPEG4 AVC (H.264) a zvuk ve formátu AAC. Na video tedy pomůže kodek x264, na audio FAAC.
Postup přibližně asi takto :
1) zdrojový video načíst do VirtualDubu a demuxnout z něj audio (File > Save WAV). Pak audio vypnout (Audio mode -> No audio).
2) Zbylo nám video, audio máme ve WAVu stranou. Tak videu nastavíme filtr resize (pokud má to zdrojové video nějaké šikovné rozměry, můžem použít i filtr "2:1 reduction") a doladíme rozměry, abychom získali ve výsledku 320x240.
3) Jako video kodek nastavíme x264 a v jeho nastavení akorát upravíme bitrate, abychom se vešli do potřebné kapacity, popřípadě i ostatní parametry, pokud jim rozumíme.
Pokud ne, nesahat.
Na první kartě nastavení je volba režimu (CBR/VBR), já osobně, když dělám v plném rozlišení, tak zásadně dvouprůchodově, nicméně na prťavým displeji iPodu asi nebude velká škoda, když dáme jenom jednoprůchodové (single pass) zpracování. Ušetříme spoustu času, protože H.264 je sice úžasnej formát, ale je šíleně náročnej a z toho vyplývá, že komprese je šíleně pomalá (jen pro představu : plný PAL 720x576 se na 3 GHz P4 s HT komprimuje rychlostí asi 2 - 4 snímky za sekundu.
Pravda je, že používám dost drsné nastavení, ale jeho zmírnění tomu stejně moc nepomůže).
4) Spustíme kompresi (File > Save AVI). Zatím bude video uloženo v kontejneru AVI, protože VD je na něj stavěný a jiný kontejner neumí (v některých verzích umí číst MPG a VOB). Ale to nevadí, zanedlouho to napravíme.
5) Až nám doběhne komprese, budeme mít AVI soubor s obrazem, a WAV se zvukem. Teď co s tím. Potřebujeme zkomprimovat zvuk do formátu AAC. Tady nám, jak už jsem řekl, poslouží AAC enkodér FAAC. Je sice původně pro příkazovou řádku, ale určitě se na netu najdou grafické frontendy. Mně osobně příkazová řádka nevadí a syntaxe příkazu je natolik jednoduchá, že podle mně ta grafika není třeba. Tady je vzorový příkaz :
Tenhle příkaz zkomprimuje vstupní soubory .wav na soubory .aac s algoritmem MPEG4 s průměrným bitratem 128 kbps (odpovídá cca 256 kbps u MP3) a odřezáním frekvencí nad 18 kHz (což nám nevadí, iPod je stejně nepřehraje). Bitrate si samozřejmě upravíme podle potřeby (nedoporučuju jít pod 64 kbps).
Teď máme hotový obraz v souboru .avi a zvuk v souboru .aac. A počítám, že titulky taky někde máme, v nějakém z běžných formátů. Tak to všechno potřebujem nacpat do kontejneru
. Ovšem do kontejneru MP4.
6) Teď přijde na řadu jednoduchý prográmek YAMB. Na kartě Extract vybereme náš AVI soubor s obrazem, zaškrtnem Extract a vybereme z nabídky Video. Pak kliknem na tlačítko Extract a za pár sekund nám vedle našeho obrazu v AVI vznikne stejnojmenný soubor .h264, obsahující čistý videostream. AVI už můžeme smazat. Teď na kartě Mux v rámečku Audio & Video kliknem na tlačítko Add, vybereme videostream .h264, kliknem znova a přidáme audiostream .aac a nakonec ještě v poli Subtitles přidáme náš soubor s titulky. Pak už jen kliknout na tlačítko Mux a přibližně za minutku máme hotový soubor MP4. Toť vše.
//edit : jenom dodávám, že všechny čtyři použité programy (VD, FAAC, x264 a YAMB) jsou freeware a snadno dostupné na internetu, což je velmi příjemné.
Jinak, tenhle postup se dá s pár drobnými změnami použít i k ripování DVD do formátu H.264 v plném PALu.
Kvalitativní rozdíl mezi DivX/Xvid a H.264 je podobný, jako mezi MPEG1 a DivXem při stejném bitratu. 100 minutový film se dá dostat na jedno CD v plném rozlišení (oproti DivX/Xvid, které se většinou zmenšujou) a kvalitativní ztráta oproti DVD s průměrným bitratem 8000 kbps je minimální.
Jediná nevýhoda (ale ta je jen dočasná, než se vylepší podpora HW akcelerace) je, že aby to člověk přehrál ve fullscreenu, potřebuje nejméně 2,4 GHz Pentium, nebo 2800+ Athlona.
Ale film v DVD kvalitě na jednom CD, to je paráda. 
Postup přibližně asi takto :
1) zdrojový video načíst do VirtualDubu a demuxnout z něj audio (File > Save WAV). Pak audio vypnout (Audio mode -> No audio).
2) Zbylo nám video, audio máme ve WAVu stranou. Tak videu nastavíme filtr resize (pokud má to zdrojové video nějaké šikovné rozměry, můžem použít i filtr "2:1 reduction") a doladíme rozměry, abychom získali ve výsledku 320x240.
3) Jako video kodek nastavíme x264 a v jeho nastavení akorát upravíme bitrate, abychom se vešli do potřebné kapacity, popřípadě i ostatní parametry, pokud jim rozumíme.
4) Spustíme kompresi (File > Save AVI). Zatím bude video uloženo v kontejneru AVI, protože VD je na něj stavěný a jiný kontejner neumí (v některých verzích umí číst MPG a VOB). Ale to nevadí, zanedlouho to napravíme.
5) Až nám doběhne komprese, budeme mít AVI soubor s obrazem, a WAV se zvukem. Teď co s tím. Potřebujeme zkomprimovat zvuk do formátu AAC. Tady nám, jak už jsem řekl, poslouží AAC enkodér FAAC. Je sice původně pro příkazovou řádku, ale určitě se na netu najdou grafické frontendy. Mně osobně příkazová řádka nevadí a syntaxe příkazu je natolik jednoduchá, že podle mně ta grafika není třeba. Tady je vzorový příkaz :
Kód: Vybrat vše
faac -b 128 -c 18000 --obj-type Main --mpeg-version 4 vstup1.wav vstup2.wav vstup3.wavTeď máme hotový obraz v souboru .avi a zvuk v souboru .aac. A počítám, že titulky taky někde máme, v nějakém z běžných formátů. Tak to všechno potřebujem nacpat do kontejneru
6) Teď přijde na řadu jednoduchý prográmek YAMB. Na kartě Extract vybereme náš AVI soubor s obrazem, zaškrtnem Extract a vybereme z nabídky Video. Pak kliknem na tlačítko Extract a za pár sekund nám vedle našeho obrazu v AVI vznikne stejnojmenný soubor .h264, obsahující čistý videostream. AVI už můžeme smazat. Teď na kartě Mux v rámečku Audio & Video kliknem na tlačítko Add, vybereme videostream .h264, kliknem znova a přidáme audiostream .aac a nakonec ještě v poli Subtitles přidáme náš soubor s titulky. Pak už jen kliknout na tlačítko Mux a přibližně za minutku máme hotový soubor MP4. Toť vše.
//edit : jenom dodávám, že všechny čtyři použité programy (VD, FAAC, x264 a YAMB) jsou freeware a snadno dostupné na internetu, což je velmi příjemné.
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- Montella
- Nováček

- Kontaktovat uživatele: