Redukce na 7V je bezpecna?

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Agaga
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Redukce na 7V je bezpecna?

Příspěvek od Agaga »

Cus, nekde jsem slysel, ze tahle redukce: http://casemodding.cz/index.php?pg=deta ... 29&kat=120 neni uplne bezpecna. Prej muze zpusobit nejakej problem, ale nevim jakej a ani proc. Muze mi to pls nekdo vysvetlit? :wink:
Intel Core 2 Quad Q9300, ASUS P5Q PRO, Kingston 2x2GB DDR2, EVGA Geforce GTX260 896MB, HDD Samsung 1TB
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

zatezuje to myslim zdroj a desku...
kup si redukci s odporem ta je na 100% bezpecna ;)
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Zdroje na toto nejsou staveny a muzes je spalit. Me nedavno odesel starej zdroj kdyz jsem potreboval 14v pro vyzkouseni stareho 386 notebooku. Par hodin to jelo.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
pibi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pibi »

Pokud tato redukce "vyrábí" 7V tak, že bere napětí mezi +5V a +12V, tak při zkratu na ventilátoru může nadělat v počítači pěknou paseku.
Při zkratu pošle +12V na +5V větev.
AMD Ryzen 3 1300X, Gigabyte GA-AB350 Gaming 3, WD Black, M.2 2280 - 256GB, Seasonic SSP-350ST, 2x EIZO CG21
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

pibi píše:Pokud tato redukce "vyrábí" 7V tak, že bere napětí mezi +5V a +12V, tak při zkratu na ventilátoru může nadělat v počítači pěknou paseku.
Přesně tak... Je to hazard a já bych si to do kompu nedal.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Jeste jsem zapomnel dodat. Kamaradovi fany na pripojene 7v zasekavaly system.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Homemade je mnohem levnejsi.

st.slama
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od st.slama »

pibi píše:Pokud tato redukce "vyrábí" 7V tak, že bere napětí mezi +5V a +12V, tak při zkratu na ventilátoru může nadělat v počítači pěknou paseku.
Vysvetli mi ako to vo ventilatore moze skratnuť.
PachezZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PachezZ »

st.slama píše:
Vysvetli mi ako to vo ventilatore moze skratnuť.
Stejně jako všude jinde... že je to nepravděpodobný je věc jiná ... navíc je už mnohem pravděpodobnější že se ti to může zkratnout v tý redukci nebo někde cestou no a ten komp bych pak nechtěl vidět...
Postav si PWM regulátor s 555kou třeba jestli enchceš monitorovat otáčky a máš to za nějakých 30kč...
(Pokud jste docetli az sem a zda se vam ze tento post nema zadny vyznam pro vas psychicky rozvoj, stejne jakozto pro celosvetovy rozvoj jaderne fyziky, chemie, a vyzkum zivota chrousta srilanskeho, jste dusevni chudaci a nicemu nerozumite.)
TDi - Ten Dým Ignoruj
st.slama
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od st.slama »

Ja na tom zapojeni frcim dlho.
Ale idem to prerobiť na LM317.
PachezZ píše:Postav si PWM regulátor s 555kou třeba jestli enchceš monitorovat otáčky a máš to za nějakých 30kč...
Pulzne regulatori su na nič -moja skusenosť.
piXar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

.

Příspěvek od piXar »

Já mám fan na 7V už asi půl roku a nic, vlasně sem netušil že je to nebezpečný. Co to může udělat? Spálit zdroj ( škoda ho nebude )? Spálit desku ( škoda jí bude )? :o :o
ITspot.cz - nejen seriózní blog o IT a Internetu.
master88
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od master88 »

spalit celej komp ( skrat zdroje ) vyboj na 12+ vetvy... skrat disku... a data v neocenitelny hodnote v haji...

regulace na 7V je dle meho nazoru velmi nebezpecna a kdo ji pouziva zahrava si...
regulace na 5V mi prijde jako nejlepsi reseni :P jednou mi na tom zalmany na grafikach bez mensiho problemu... pouzival jsem na tom pred pouzivanim speedfanu i case fany a parada...

5V rlz
AMD64 3800+ X2 (AC freezer 64 PRO ), Leadtek 8600 GTS (Zalman VF900), 2x1024MB 400MHz Corsair 3L, DFI lanparty NF4 UT-D rev.2 (Thermalright HR-05 SLI), Seagate 250GB + 200GB SATA (2x Silentmax HDD silencer), Akasa 460W, Tt Tsunami

Octavia II 2.0 TDI powah
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

no len an 5V sa ti niektore neroztocia, ale ak ide o 8cm vetraky tak pouzivam 48 Ohm odpor, ten je tam akurat a na inych to treba skusat, das si napriklad 48 a vyskusas ze ako ide a pripadne vymenis. odpor stoji 1Sk, a mam ich doma dost, cize lacne riesenie. a hlavne ti 12V neprerazi do 5V :)
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
mee.too
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mee.too »

no já to takle mám už půl roku a vubec sem nevedel ze mi to muze zesrat kompa...ted sem to raci dal na 5V to je jistota...a od tech prodejcu si myslim ze je to docela prasarna...az se nekomu utavy komp..tak smula no
deska: Gigabyte M56S-S3; pamet: 2x 2048MB kingston; proc: AMD athlon 64 X2 6000+; disk: Samsung 1TB, 32MB cash; graf: Gigabyte Geforce 9800gtx+, Acelero S1 rev.2 + 120mm Noiseblocker max 950 ot/min
PachezZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PachezZ »

st.slama píše: Pulzne regulatori su na nič -moja skusenosť.
To by mě zajímalo - já právě zase mám radši pulzní no ale jestli máš nějakou špatnou zkušenost tak se poděl...

Každopádně bych tuhle redukci rozhodně neprodával a přijde mi to jako docela odvážný...
(Pokud jste docetli az sem a zda se vam ze tento post nema zadny vyznam pro vas psychicky rozvoj, stejne jakozto pro celosvetovy rozvoj jaderne fyziky, chemie, a vyzkum zivota chrousta srilanskeho, jste dusevni chudaci a nicemu nerozumite.)
TDi - Ten Dým Ignoruj
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

PachezZ píše:To by mě zajímalo - já právě zase mám radši pulzní no ale jestli máš nějakou špatnou zkušenost tak se poděl...

Každopádně bych tuhle redukci rozhodně neprodával a přijde mi to jako docela odvážný...
no ja som niekde cital, ze pri pulznej regulacii niektore vetraky hucia/drncia, tym ze zabere a vypne sa a vzdy kedzabere nachvilku tak ,,cvakne" ale to som len cital nikdy som pulznu regulaciu nemal ale myslim si, ze sa tym daju dosiahnut ovela nizsie otacky ako by vetrak isiel normalne, pretoze je tam plnych 12V, sice len chvilku, ale je.
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

pokud ty pulsy jsou dostatecne rychle = vyssi frekvence tak to nemuze vadit.....a to ze vam to znici zdroj bych se taky nebal ten zdroj má ochranu proti zkratu a v nejhorsim se vypne...
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

Highlander píše:pokud ty pulsy jsou dostatecne rychle = vyssi frekvence tak to nemuze vadit.....a to ze vam to znici zdroj bych se taky nebal ten zdroj má ochranu proti zkratu a v nejhorsim se vypne...
To je sice možný, ale nejspíš jenom proti zemi (ty levnější). A i když je tam ochrana proti zkratu, tak stejně nějakej čas trvá, než se to vypne, a tudíž z tý 12V větve se napětí dostane všude tam kde je těch 5V.
Takže prostě já to beru jako hotovou věc. která neni bezpečná a hotovo. To že to tak někdo provozuje a nevadí mu to riziko, prosim, ale já bych si to do kompu fakt nedal.
A nechápu proč se to pořád řeší, když všude se dojde ke stejnýmu výsledku, a to že někdo to má a někdo ne, že někomu to funguje a někomu to zníčilo komp...
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“