Vhodna distribuce, atd.

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Vhodna distribuce, atd.

Příspěvek od Woyta »

Reknu to na rovinu. Jsem v Linuxu absolutni zelenac a chci si rozsirit obzory.
Je dost distribuci ale ktera je pro me vhodna podle vasich zkusenosti.

PC s pripojenim na sit a mozna net.
Hry: Hraju asi tak 3 hry online ale s emulaci DX by to melo byt OK. Jsou na seznamu.
SW: Kancelar, grafika, video
Pripadne se mi tu vali na stole DVD Suse 9,2 ale neni problem stahnout neco jineho.

Existuje nejaka multimedialni nastavba pro Linux ci nejaka moznost homemade infra dalkoveho ovladani? (neco jako IgorPlug)

Mam volant Drivig Force PRO. Jak je na tom podpora hernich ovladacu v linuxu?

U mysi MX518 mam zrychlenou odezvu na 2ms, zmenou hodnoty poctu sledovani stavu USB (USB Mouse Rate Changer). Lze toto i v Linuxu?

Ze zacatku budu mit jeste v zaloze Win ale postupem casu bych rad presel plne na Linux. Nedelam to z frajeriny kvuli sousedoj.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Re: Vhodna distribuce, atd.

Příspěvek od NeMeM9aA »

500Hz for USB : HERE

jinak distro si stahni nove, pokud nemas problem. At nemusis hned potom upgradovat. Doporucil bych Gentoo, Debian/Ubuntu/Kubuntu, Slackware, Fedoru, Suse, Mandrake - v tomto poradi - ale je to vec osobnich prefernci.

S dalkovym ovladanim nemam zkusenosti, ale z principu by to snad nemel byt problem (muze s tim byt podstatne vice prace, ale jit by to melo).

Taktez o volantu nic nevim.
M$ak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od M$ak »

Woyta s tema distribucema to zkusim trochu shrnout ;)

Debian - moc neznam (mel jsem asi 3 mesice a moc me nenadchl, ale zas ma velky mnozstvi balickuú
SUSE - dobre pro lidi ktery jsou z windows klikat a nezajimaji se jak to funguje ve skutecnosti. Ma totiz dost vymakany "ovladaci panely" ve forme Yast
Mandriva se me nelibi kvuli sve politice - svyhodnuje cleny mandriva club
Gentoo - libi se me nejvic, kazdej software si kompilujes na miru svymu cpu (pokud teda neberem v uvahu closed source veci ;).
Tim se ti ale samozrejme prodluzuje instalacni doba a to ne kazdemu vyhovuje.

Jestli muzu doporucit tak nejlip asi zjistis ty sam co ti vyhovuje => chce to vyzkouset par distribuci nez ti nejaka padne do oka.

Ja bych bral gentoo, jestli ti vadi delsi instalacni doba tak debian.
Mandriva me prijde dost bugova.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Asi napred zkusim Suse 9,2 na kterem se zkusim aspon neco naucit a pak asi stahnu ten Gemtoo.
//Tady hje navod na mys prehlednejsi. http://www.linux-gamers.net/
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

Mandriva je pre úplných začiatočníkov vhodná - avšak zamrzí to, že občas dokonca niečo aj spadne :(

S tým Mandriva clubom to nieje až tak žhavé :)
ctrl_j
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ctrl_j »

Jak resis otazku filesystemu ? Mne osobne to pripada jako nejvetsi prekazka k prechodu na linux. Sice jsou utility k NTFS pod linuxem, ale prijde mi to jako polovicni reseni. A formatit 0,5 tera se mi nechce.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Suse 9,2 myslim NTFS umi ale jistej si nejsem. Jinak vetsina bude asi NTFS kvuli kompatibilite s okolim (samy XP) a cast disku bude ciste jen pro Linux aby tam XP nic nestrkala. Disk 250gb mi ma prijit asi ve stredu. Jeste nevim jak to rozdelim. Soucasna 80gb bude asi prenosna.

next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Já zkoušel Fedora core 3, ale dost mě štvala její lenost. Teď mam Gentoo a sem spokojenej, systém běží 2x až 3x rychleji než ta Fedora.

Než se rozhodneš pro Gentoo, tak si projdi Gentoo Handbook (návod k instalaci) a zjisti si, jestli rozumíš tomu, co se tam píše.

Rozdělení doporučuju 10-15GB na základní systém (podle toho co tam chceš instalovat) + 5+GB na /home, kde budeš mít uložený veškerý uživatelský data. Ovladače na NTFS pod Linuxem sice sou, ale s podporou zápisu je to furt všelijaký. "Kompatibilitou s okolim" myslíš sdílení po síti? Na to nepotřebuješ NTFS, přes Sambu můžeš ostatnim počítačum tvrdit, že máš NT systém a NTFS disk 8-)
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NeMeM9aA »

ad Mandriva a spol: kdyz jsem poprve prechazel na linux tak jsem vsude cetl, ze je mandrake nejlepsi pro lamky, tak jsem ji nainstalil - je to vsechno pekne klikaci, vypada to jak widows - a to byl u me dost problem. Protoze, jsem kvuli tomu nepochopil, ze linux neni windows - to je IMHO dost dulezity si uvedomit. Mandrivu jsem nakonec opustil kvuli sve neschopnosti - byla nestabilni - zpetne jsem zjistil, ze to pohopitelne byla moje vina (resp to byl bug ve fluxbox v kombinaci s mplayerem a xvid - uz davno napraveny). Kdyz jsem se potom po nejake dobe dostal k instalaci linuxu (Slackware) na router, tak uz jsem pochopil ze linux je linux a ne windows. Takze potom sel Slackware na hlavni komp. Bouzel jsem stale jeste malo znaly, takze jsem slackware nezvladl (opet moje chyba - ted uz vim, ze existuje swaret a taktez chyby podpora komunity), takze jsem skoncil u gentoo.

Takze proste chci rict, ze pokud chces linux poznat, neni nutne za kazdou cenu instalovat "user friendly" distra, protoze se rika, ze jsou vhodna pro zacatecniky. (POZOR, timto nechci naprosto vubec tvrdit ze Mandriva a spol jsou spatna distra - vubec ne.)

Ja osobne resim kompatabilitu s win pomoci toho, ze data mam na FAT32 partitnech (vcetne jednoho komplet disku - 200GB a dalsiho 210GB partitnu a i systemoveho s winXP). FAT32 se netreba bat. Neni zas tak nestabilni jak se tvrdi. (me napr paradoxne spadnul FS pouze jednou a byl to schodou okolnosti prave NTFS).

//ad Fedora - neverim, ze by fedora byla 3x pomalejsi nez gentoo. Zalezi na nastaveni. V "defaultu" samozrejme bude gentoo rychlejsi, ale fedora urcite pujde taky poladit.

//edit: Jeste k FAT32 - jo a jeste pri fyzickem poskozeni disku si za FAT32 jeste podekujete. Dostavat z nej data pri castecne funkcnim disku je znacne jednodussi nez z NTFS.
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

NeMeM9aA píše://ad Fedora - neverim, ze by fedora byla 3x pomalejsi nez gentoo. Zalezi na nastaveni. V "defaultu" samozrejme bude gentoo rychlejsi, ale fedora urcite pujde taky poladit.
nic tě ale nenutí si ji vyladit, zatímco u Gentoo je to vlastně součástí instalace...

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Jirin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirin »

K distribucim - ja pouzivam na desktop Fedoru 4 a na severy Debian 3.1. Fedora 4 je o hodne rychlejsi nez jeji predchudce 3 (ted uz jse pracuje na 5 je vydany nejaky beta distro). Navic jde ziskat rychlost vyladenim systemu, vyhodit ruzny graficky sragoroviny pri startu, killnout nepotrebny procesy - pak je to dobra distribuce. Jeji velkou vyhodou je taky ze beha na novym hardwaru narozdil treba od Debiana neni tak "konzervativni". Dalsi vyhoda je urcite instalace programu (defaultni yum sice moc nemusim, ale jde tam lehce hodit apt-get), pro zacatecniky je urcite lepsi instalovat pres apt-get nez to slozite kompilovat :D.
Jirin
Suzuki SV 650 && ČZ 250 / 471 rider
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NeMeM9aA »

Jirin píše:pro zacatecniky je urcite lepsi instalovat pres apt-get nez to slozite kompilovat :D.
Jirin
Toto neni narazka na Gentoo (aspon doufam :) ), protoze tam se sice kompiluje (dalo by se pouzit slovo "dele"), ale rozhodne to neni slozite.

To jen tak mimochodem, aby neinformovani vedeli.
M$ak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od M$ak »

Jirin píše:(ted uz jse pracuje na 5 je vydany nejaky beta distro).
FC 5 vysla 20 brezna :D
Recenze treba tu http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1159
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

next_ghost píše:"Kompatibilitou s okolim" myslíš sdílení po síti? 8-)
Ne myslel jsem tim ze casto prenasim disky z PC do PC.
Ta dokumentace by nekde v PDF nebyla? Vsude kde jsem koukal jsem nasel dokumentaci jen v html.
Stejne ale ty zacatky budou vesely. :)

M$ak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od M$ak »

Dokumentaci miva vetsinou suse na svych DVD.
Zkus vyhledat balicek z nazvem suse-admin-guide (mozna bez tech pomlcek, nebo s jinama upravama by si to mel najit).
Jirin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirin »

NeMeM9aA píše:
Jirin píše:pro zacatecniky je urcite lepsi instalovat pres apt-get nez to slozite kompilovat :D.
Jirin
Toto neni narazka na Gentoo (aspon doufam :) ), protoze tam se sice kompiluje (dalo by se pouzit slovo "dele"), ale rozhodne to neni slozite.

To jen tak mimochodem, aby neinformovani vedeli.
Jasne ze to neni narazka, kazdymu vyhovuje neco jinyho :-).
Suzuki SV 650 && ČZ 250 / 471 rider
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Asi jsem vyresil dalkove ovladani. Koupim Ati Remote Wonder.

Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drom »

M$ak píše:Woyta s tema distribucema to zkusim trochu shrnout ;)
Nevidim na tom nic spatnyho, taky Mandrake mohl tenkrat krachnout a nebyl by vubec. Naopak, Mandriva se snazi zajistit si staly prijem od clenu klubu a na neco je samozrejme musi nalakat.
M$ak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od M$ak »

Drom píše:
M$ak píše:Woyta s tema distribucema to zkusim trochu shrnout ;)
Nevidim na tom nic spatnyho, taky Mandrake mohl tenkrat krachnout a nebyl by vubec. Naopak, Mandriva se snazi zajistit si staly prijem od clenu klubu a na neco je samozrejme musi nalakat.
Jo ja to beru, ale nemusi to zrovna kazdymu vyhovovat, ze dava prednost clenum mandriva club.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

M$ak píše:Jo ja to beru, ale nemusi to zrovna kazdymu vyhovovat, ze dava prednost clenum mandriva club.
V tom případě máš možnost si vybrat jinou distribuc. Linux je o svobodě volby. :wink:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“