Problém s Auto Gordian Knot

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Odpovědět
PcBuh
Začátečník
Začátečník

Problém s Auto Gordian Knot

Příspěvek od PcBuh »

Už pár měsíců grabuju s Auto Gordian Knot a vše bylo OK , až na poslední film , udělal jsem Film z TV do Mpeg2 + AC3 a nechal ho grabout do Xvidu + Mp3 192kbps a ukázal se jeden problém , celej můj problém je na Foto :

Obrázek

PLS pomoc , rád bych tam mněl celé Logo
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Špatne rozlišení.....
Jak si to nastavil jako výchozí?
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
PcBuh
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PcBuh »

Dzin píše:Špatne rozlišení.....
Jak si to nastavil jako výchozí?
Jako AUTO
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

A co takhle, když už si hraju s kompresí videa, se o tom něco naučit, abych pak nekoukal jak tele, že mu to one-click automatika zkazila ? :roll:

Komprese do DivX/Xvid není nic moc složitýho a na internetu je spousta článků i v češtině. Ale hlavně to chce o tom vědět aspoň základy a pak se dají použít nástroje jako například VirtualDub, kde má uživatel plnou kontrolu nad procesem a jaksi mu to ušetří čas, který by strávil opravováním chyb, které mu tam naseká primitivní automatika. :roll:

Mimochodem, grabovat do MPEG2 + AC3 s tím, že to následně překóduju do DivX + MP3, je dost velká blbost. Vysvětlím proč : za prvé, zbytečně vysoké nároky. MPEG2 i AC3 komprese je výkonově náročná a aby se nechala provést v reálném čase (a ještě ke všemu dohromady) bez HW enkodéru, musí se něco odfláknout, a zrovna MPEG2 není tak kvalitní formát, aby si to mohl dovolit. Další věc, MPEG2 není stavěný na jednoprůchodovou (a na SW realtime teprv ne) kompresi, mnohem víc mu vyhovuje dvouprůchodová, která ovšem v reálném čase nejde provést. Když vezmu dohromady tyhle faktory, vyjde mi z toho MPEG2 a AC3 stream, oboje ovšem v dost nevalné kvalitě. A teď nastává komprese do MPEG4 se zvukem v MP3. Takže vezmeme obraz plnej kvantizačních artefaktů (byť nejsou někdy okem viditelné, tak v tom obraze jsou a čím víc enkodér "odflákne" kompresi, tím jich tam je víc) a zvuk už jednou komprimovanej CBR AC3 streamem a předhodíme je MPEG4 a MP3 enkodéru. S tím zvukem to takový průšvih není, protože dobře nastavená MP3 komprese na něm moc nezkazí, ale obraz průšvih je. DivX/Xvid enkodér se bude chudák snažit nejen popsat obraz, ale i šum a artefakty, které tam nechala první komprese. Výsledkem toho bude, že enkodér použije příliš mnoho bitrate k popsání "bordelu" v místech, kde by se dala ta informace podstatně zjednodušit a pak mu nezbyde dostatečná rezerva k popsání objektů a pohybu, které jsou na bitrate náročnější. Nejhorší, co se dá z hlediska kvality obrazu a komprese udělat, je dát na vstup enkodéru zašuměný obraz, nejlépe právě ještě po předchozí MPEG kompresi. Ten enkodér pak neví, co si s tím má počít a výsledek je ten, co už jsem napsal výše. Konkrétně viditelné kvantizační artefakty ve stejně barevných plochách (kde by být skoro vůbec neměly) a bídně vykreslené složitější objekty, protože už prostě nezbyl bitrate. Stejně tak to logo Primy - ideální je ne se ho tam snažit dát, ale naopak ho vyhodit (resp. zamaskovat - plugin logoaway do VD), protože nemá žádnou informační hodnotu, ale enkodér ho popsat musí, takže nám užírá drahocenný bitrate. Uvědomte si, že ač je MPEG4 relativně kvalitní formát a je dělaný na práci s nízkými bitraty, tak na to, co mu lidi předkládají ke zpracování, jsou ty zvolené bitraty příliš nízké. Když chci pěkný obraz s bitratem 800 kbps, nemůžu mu dát zašuměný obraz přímo z TV karty. A nedej bože po průchodu realtime MPEG2. To pak zrovna pěkný obraz nebude...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
PcBuh
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PcBuh »

TomV píše:...
Tak do Mpeg2+AC3 to dávám protože kámoš si s toho dělá DVD , a to že když dam ten Mpeg2+AC3 převést na Xvid , a ten je hnusnej , tak ne u mně , jinak dělám filmy pro TV a ne Pc monitor

A ještě jedna věc , doporuč my nějakej Formát místo Mpeg2 když není tak dobrej

//TomV : pro přehlednost zkrácena citace.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

PcBuh píše:A ještě jedna věc , doporuč my nějakej Formát místo Mpeg2 když není tak dobrej
Nejde o to, že by byl špatnej, to není. Problém je v tom, že musíš vědět na co ho použít. Každej formát je určenej k něčemu, bohužel není jedno, jestli nahráváš z TV karty do MPEG2, nebo DV... Formát MPEG (všechny, tj. 1, 2, 4 i 4 AVC) není určen k dalšímu zpracování, je to formát pro finální produkt. Je silně ztrátový, ale ta ztrátovost má specifickou povahu, podobně jako zvuk v MP3 - využívá nedokonalosti lidského vnímání k redukci informací, které nám, v nejběžnější praxi, nejsou užitečné. To platí pro liské oko, ale pokud má daná obrazová data číst počítač a něco s nimi dělat, je situace naprosto odlišná. Z našeho pohledu jsou z vizuálního obrazu odstraněny nepotřebné informace nad hranicí našeho vnímání, ale z pohledu počítače tam chybí spousta důležitých dat a takový obraz už nejde zrekonstruovat do původní podoby. To znamená, že pokud jedna komprese MPEG2, nebo MPEG4 (DivX) obraz "zhorší", tak tyhle dvě komprese za sebou se projeví mnohem víc, než kdyby ta druhá v pořadí vycházela z původního obrazu. Ta druhá komprese se snaží vyházet zbytečné informace z obrazu, kde už v podstatě žádné zbytečné informace nejsou. To ale ten kodek neví a vědět ani nemůže, takže logicky začne vyhazovat užitečné informace a to už na kvalitě pocítíme celkem dost. Nehledě na technické nevýhody popsané v předchozím postu.

Dále, neříkám, že MPEG2 není dobrý. Na to, k čemu je určen, dobrý je. Jenže tam se nepočítá s jednoprůchodovým realtime zpracováním. Vytvoření dobrého MPEG2 souboru mi trvá na 3,3 GHz Pentiu u 75 minutového videa asi 12 hodin (dohromady oba průchody) ! Není možné dosáhnout stejné kvality v reálném čase, navíc softwarovým enkodérem (HW akcelerační čip je na tom trochu líp hlavně výkonově, ale kvalitativně o moc ne).

Řešení je jednoduché - použít pro záznam bezztrátový, nebo jen lehce ztrátový formát, určený pro další zpracování, jako třeba HuffYUV, nebo DV. Jsou méně náročné na výkon procesoru při záznamu (hlavně DV), ale zase jsou podstatně větší, což je drobná nevýhoda. Hodina v DV zabere asi 13 GB, HuffYUV pak podle nastavení asi 14 - 18 GB, ovšem je bezztrátový. Výsledný soubor se použije jako zdrojový jak pro kompresi MPEG4, tak pro DVD (MPEG2) a po kompresi ho můžeš smazat. Nicméně byses tím zbavil všech problémů, které jsem výše popsal.

Když to shrnu podle určení:
zpracování : HuffYUV, DV, MJPEG a samozřejmě nekomprimované RGB/YUV video
výstup TV : MPEG2, DV
výstup PC : MPEG4 (DivX/Xvid/VP6), MPEG4 AVC (H.264)
streaming : MPEG4 se specifickými vlastnostmi
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Zkus to takle, je to jednoduché :)
Tady návod co sem dělal:)
link
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 Dzin : sorry, že jsem furt takovej rejpal a puntičkář (já si to uvědomuju :-D), ale neměli bychom záčátečníky mást, takže bych si tě dovolil trochu opravit :

Slovo bitrade neexistuje, je to bitrate. To první by se dalo přeložit s trochou fantazie jako "obchod s bity". :)

Dále pak, deinterlace neznamená prokládání obrazu, to je interlace. Deinterlace už je proces odstranění prokládání.

A poslední věc : neosvědčilo se mi komprimovat ve VD zvuk společně s obrazem. Je lepší si ten zvuk ještě před kompresí z toho AVI demuxnout do WAV a obraz dále zpracovávat kompletně bez zvuku. Zvuk se pak zkomprimuje externě třeba pomocí LAME pěkně do VBR MP3 a v posledním kroku se hotové video a zvuk pomocí VDM muxne dohromady. Tímhle nejen že můžeme použít kvalitní VBR kompresi, ale navíc předejdeme známým problémům s rozjížděním zvuku a obrazu po nějaké době.
Z toho taky vyplývá, že bych ten zvuk z karty určitě nenahrával jako MP3, ale jako nekomprimovaný WAV 16/44. Při grabování obrazu do HuffYUV nás nějakých 500 MB zvuku nevytrhne... :)
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“