Teplota na pasivně chlazené GigaByte MAYA GV-N66T128VP 128MB

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Rumcajs
Nováček
Nováček

Teplota na pasivně chlazené GigaByte MAYA GV-N66T128VP 128MB

Příspěvek od Rumcajs »

Zdravím,
včera mi dorazila graf. karta GigaByte MAYA GV-N66T128VP 128MB - je to karta s nVidia 6600GT chlazená pasivně pomocí heatpipe a mohutného pasivu. Po instalaci do PC jsem naměřil následující teploty:

v klidu: 70°C
v zátěži: až 110°C

Zajímá mě, zda to není moc, i když hodnota "Core slowdowwn threshold" je od výrobce nastavena na 145°C, jak ukazují ovladače. Takže Jádro svůj takt začíná snižovat až při 145°C. Na předchozí gra. Kartě jsem neměl žádné měření teploty, tak nevím, jaké jsou obvyklé teploty.

Karta nevykazuje žádné problémy s nestabilitou, obraz je bez artefaktů. Takže ani nevím, jestli bych to měl nějak řešit - kdybych byl běžný uživatel PC, asi bych na to ani nikdy nepřišel.

Jaký je Váš názor?
LGA
Začátečník
Začátečník

Re: Teplota na pasivně chlazené GigaByte MAYA GV-N66T128VP 1

Příspěvek od LGA »

Rumcajs píše:Zdravím,
včera mi dorazila graf. karta GigaByte MAYA GV-N66T128VP 128MB - je to karta s nVidia 6600GT chlazená pasivně pomocí heatpipe a mohutného pasivu. Po instalaci do PC jsem naměřil následující teploty:

v klidu: 70°C
v zátěži: až 110°C
No neni to zrovna malo, asi mas spatne vetranou skrin. Dej si k mi nejaky ventilator a teplota by mela vyrazne klesnout. Mam to tak taky vyresene.
Rammstein
Začátečník
Začátečník

Re: Teplota na pasivně chlazené GigaByte MAYA GV-N66T128VP 1

Příspěvek od Rammstein »

Rumcajs píše:"Core slowdowwn threshold" je od výrobce nastavena na 145°C, jak ukazují ovladače.
Myslím si že je to bez problému....kdyby to bylo špatně tak bude snižovat takt, problémy s obrazem atd...
Acer Aspire V3-571G -> Intel Core i5 -> nVidia 730M 2GB -> 8GB RAM -> HDD 1000GB -> IPS FullHD Displej!!!!
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

njn ale co zivotnost...ja mit na gpu vic jak 60°C okamzite prdim na opasivni chlazeni a prechazim na neco ucinejsiho.btw ten pasiv je horkej?
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

Tak jsem objednal 12cm fan do bočnice:
Thermaltake Silent Wheel - vítěz testu http://www.svethardware.cz/art_doc-32C1 ... D9CCA.html

Dám ho do bočnice (mám tam 120mm otvor) a trochu ofouknu pasiv. Chci ale to nejtišší řešení (kvůli tomu jsem kupoval grafiku s pasivem) takže FAN dám na 5 a uvidíme.

Ale jinak to asi taky nebudu řešit...

ad životnost - no 2roky je záruka a jestli mi karta místo 6ti let vydrží třeba jen 4, tak je mi to stejně úplně jedno, protože to už bude morálně zastaralá a bude se měnit.
Jinak co se týče mezních teplot, každý čip má asi svoji jinou teplotu, někde jsem četl, že řada 6800 má například 127°C, kdežto řada 6600GT má mezní toplotu 145°C. Asi to bude dáno výrobní technologií čipu jádra, ale pokud výrobce nastavil natvrdo tyto meze (nedají se měnit), skutečně bych se nebál to provozovat trvale třeba na 100 až 120°C. Problémem snad může být pouze ohřívání vnitřku skříně...
hyperion
Nováček
Nováček

Příspěvek od hyperion »

nedavno jsem koupil tu samou kartu (novejsi revize -> v 3D 500/900) a resil jsem podobny problem - teplota v klidu ~67C, v zatezi pres 90C.
do bocnice jsem vrazil po ruznym stelovani prave ten Thermaltake "130mm" a pripojil potenciometr Zalman Fan Mate 2 @ 5V, otacky se motaj kolem 900RPM. teplota je ted v klidu 58C (a to uz je pokojova teplota s postupujicim jarem vetsi o nekolik stupnu), v zatezi cca 75C.
prvni pokusy jsem delal s 80mm Arctic Fan Pro TC, teplota byla sice nizsi cca 53C v klidu, ale jelo to na 1400 a bylo to uz docela slyset.

jako vedlejsi efekt bohuzel prislo prenaseni vibraci do bocnice. ten Thermaltake jsem tam normalne prilepil tlustou prumyslovou oboustrannou paskou a pohoda jazz..

s tou zivotnosti souhlas, kartu jsem kupoval na 2 roky (zaruka je na 3) a pak bum bac leti do kouta takze neresim..kde v ty dobe bude 6600GT do AGP?:)
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

Zdravím,
fakt je, že Case mám sice větraný, ale proudění vzduchu není směrováno přes graf. kartu. TJ. na vstupu mám 8cm fan před HDD na cca 1300ot/min a na výstupu mám zdroj Thermaltake TWW 480W se dvema 8cm fans a pod tím přídavný 8cm fan - vše na cca 1500 ot/min. To sice dělá nějaký průtok vzduchu, ale ten nejde přes graf. kartu. Ta je umístěna níže, v oblasti, kde se vzduch nehýbe a tudíž se více zahřívá.
Zkusím vyndat záslepky okolo grafiky a na bočnici počítače přidat ten 12cm fan na nějaké nízké otáčky (800ot/min). Teď tam mám z kartonu složený windtunel, který vede vzduch jen k CPU, takže okolí odnikud nenasácá.
Kartu s pasivem jsem si kupoval hlavně pro to, abych měl tiché PC, takže nějaké větší chlazení nepřipadá v úvahu - to jsem si mohl koupit 6600GT s aktivním chladičem.
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

Tak jsem osahal ještě jednou ten heatpipe pasiv - asi sedí dobře, protože je opravdu pěkně horký. Co mě ale šokovalo je teplota chladiče PCIe-to-AGP bridge - jestliže pasiv na grafice je horký, tak tenhle chladič můstku je proti tomu přímo žhavý. Nevím, který blbec to projektoval a nechápu, proč prostě oba pasivy nenechali v celku... Zítra dorazí ventilátory do skříně - hlavně ten do bočnice, tak uvidíme...
Naposledy upravil(a) Rumcajs dne pát 7. dub 2006, 07:56, celkem upraveno 1 x.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Rumcajs píše:Co mě ale šokovalo je teplota chladiče PCIe-to-AGP bridge - jestliže pasiv na grafice je horký, tak tenhle chladič můstku je proti tomu přímo žhavý.
Jo, to je známá věc, že tyhle můstky topí neskutečně, navíc tam ještě kvůli tomu, že grafika je chlazená pasivně není ani žádný ofuk.

Ale tvůj problém bych celkově viděl na nic moc průvan ve skříni, takže uvidíš zítra až dorazí ty fany. Ale samozřejmě musíš počítat s tím, že s pasivem nedosáhneš takových teplot jako grafiky s aktivním chlazením. Každopádně pokud by se ti to podařilo srazit v zátěží aspoň na těch 90 st. tak by to nebylo špatný :)

A příště prosím použij EDIT a nepostuj dva příspěvky za sebou.
Goldnoob team proud member!
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od reifik »

Mám jí od loňského května a jede celou dobu v pohodě na 530MHz/1,17Ghz
Normální teplota,třeba teď,když jsem na netu je 65˙C,
při zátěži/FEAR/jsem se dostal na 100˙C.
Zatím žádný problém.Bedna Chieftec,2x Fan dovnitř a jeden ven,mimo Fany ve zdroji,pochopitelně. :wink:
bobesh
Nováček
Nováček

Příspěvek od bobesh »

No ten pasiv je na nic i kdyz pro gygabyte ho vyrabi zalman,karta se dost opotrebovava :? 100 stupnu uz je vazne moc!
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

bobesh píše:No ten pasiv je na nic i kdyz pro gygabyte ho vyrabi zalman,karta se dost opotrebovava :? 100 stupnu uz je vazne moc!
No bez dobreho pruvanu v case to nejde!!! Ja si myslim, ze ten pasiv - SilentPipe by Zalman je velmi dobry.
Pokud se k nemu prida ofukovani pomoci AC Fan PRO TC, tak neci co resit.
Pri idle jsem mel max 45°C a burn: 65°C (OC na 550/1000MHz) a to uz bylo v mistnosti kde bylo cca 23-24°C
Pokud mam v mistnosti zimu (cca 18°C), kdyz treba vetram nebo jsem mel zastavene topeni tak pri idle mam max 36°C.
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

Takže jsem nasadil 12cm fan do bočnice a hlavně jsem na pasiv na graf. kartě přidal 8cm fan na 5V - absolutně není slyšet, ale teplota GPU je teď v klidu 65°C a v zátěži 85°C nepřetaktováno (500/900) a 91°C přetaktováno na 560/1120).
Takže spokojenost.
Musel jsem ale zrušit windtunel, takže stoupla teplota na CPU - původně 50°C/60°C (IDEL/BURN) a nyní 55°C/70°C (IDLE/BURN).
CPU je P4, 3GHz Prescott, přetaktovaný na 3,3GHz.

Asi to tak nechám...
lemplator
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lemplator »

tak ja mam tu samou kartu, aspon myslim, protoze gigabyti udelali dve tyhle verze, ja mam tu vykonnejsi s pameti primarne taktnutou na 1120 a v klidu ma nakejch 57°, le pri zatezi to de na 65°, takovej extrem jako predtim psal 110° to se mi nikdy nestalo....mate tam danej i ten pridavnej mmalej vetracek kerej se da na misto PCI slotu? bejva tam pribalenej od vyrobce....
lemplator
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lemplator »

a este,tedka sem dostal napad, premejslel sem ze bych pridal pod tu kartu tohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35284

myslite ze to dobre pomuze s tahanim horkyho vzduchu z bedny?
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

Žádný přibalený větráček od výrobce tam nebyl, karta je osazena pouze heatpipe chladičem. Paměti jsou u této verze defaultně na 900MHz, ale šly bez problémů taktnout na deklarovaných 1120MHz. Jádro jsem nal na 550MHz, protože při 560MHz se už občas objevoval nějaký ten artefakt.
Možná se defaultní takt liší pouze ve verzi BIOSu, já mám tuhle verzi:
----------------------------------------------------------------
NVIDIA VGA BIOS information
----------------------------------------------------------------
Title : N66T128VP-E F1
Version : 5.43.02.66
lemplator
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lemplator »

no nevim.....le je pravda ze ten vetracek tomu asi celkem pomaha....
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Pak ovšem moc nechápu výhodu toho pasivu, když aby to rozumně chladilo je nutný přidat větrák :?
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Thellwin píše:Pak ovšem moc nechápu výhodu toho pasivu, když aby to rozumně chladilo je nutný přidat větrák :?
však ono to funguje.....ale pak mas na jadru 100 stupnu.....a to vyrobce netrapi protoze nepocita s tim ze uzivatel to bude pretaktovavat....
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Asi tak, ale výrobci by měli být taky soudní a necpat pasivy za každou cenu na všechno, když to pak topí takhle ...
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“