nedávno jsem dostavěl tzv. věčný router (spíše tiché víceúčelové, nízkopříkonové PC). Vznikl mi tu ale trocha problém s chlazením disku, jedná se totiž o starý Western Digital (850 MB), který sice sám o sobě příliš netopí (příkon max. do 5 w), ale po usazení disku do děrovaného košíku a obložení všmožným "antivibračním" materiálem (molitanem, a různými bublinkovými sáčky) se situace dosti radikálně změnila, jelikož teplo se samozřejmě začalo hromadit uvnitř, mezi vrstvami molitanu, a disk se dost přehříval. Vyhrabal jsem tedy jeden starší, 120 mm fan, zredukoval jej odporem, aby běžel neslyšně na cca 5-6 volech, a umístil jej před košík (resp. děrovanou část, za kterou je na železné desce umístěn právě disk). Vznikl mi tedy jakýsi aerodynamický tunel (košík má perforovanou i zadní stranu a mezi diskem a touto stranou prakticky nic není - disk je jen uložen v jakési "kapse" uvnitř), kterým by měl proudit vzduch. A to je právě problém - měl. myslíte, že tato skutečnost vykompenzuje při chlazení tepelnou izolaci disku od okolí těmi různými pěnovými vrstvami? Jak jsem psal, bude to běžet dlouhodobě a rád bych aby disk něco vydržel..
Obr. je tu:

Díky moc
S pozdravem S.