Mám řadič Adaptec AHA-2940UW dual a chci k němu připojit HDD s 80 pinovým SCA konektorem. Na řadiči je konektor 68HD (68 pinů). Chci se zeptat zda-li takto budou fungovat všechny SCA HDD nebo to funguje jen některými a zda to bude bez rizika snížení přenosové rychlosti. Dále jsem slyšel, že při zapojení napájecího 5,25" konektoru do redukce se mohou HDD časem zničit? A poslední dotaz když je redukce připojená na HDD nemůže nějakým způsobem překážet např. při instalaci HDD nebo provozu v 3,5" pozici?
HD68-SCA redukce je uplne standardni vec. SCA disky jsou urceny pro Hotplug. na SCSI radich je pouze HD68 popripade VHDCI a i u veklkych servery je standardni kabel s HD68 konektory ktere se davaji bud do jednotlivych ramecky s redukci ci vetsich boxu pri vice disku. pouzitim SCA redukce disk rozhiodne neposkodis.
Samotna redukce je malinkata je to tistak na jednystrane SCA a na druhy HD68+molex a ikdyz disk das hluboko do 3.5| pozice tak prekazet nebude jelikoz je o neco uzsi nez disk samotny a jen o kousek vyssi
2940UW je pouze ultra wide scsi tzn 40MB/s tzn jakykoliv disk co na nej pripojis pojeden pouze UW SCSI a nove SCSi disky na nem nemusej jet vubec (U320) popripade budou delat silene problemy - overeno. jeste U160 disky na UW SCSI docela jdou ale je to pomaly
a nezapomen na terminator na konci sbernice, popripade pouzij kabel kde je terminator napevno.
pouzivam U2W radic (80MB/s) a U320 disk a jede to. ted jsem na stejny radic napichl prave SCA disk pres redukci 68/80 a no problemo Radic je na ASUSech P2B-(L)S, takze vlastne bezny adaptec 2940U2W
Viděl jsem tu redukci ve dvou verzích jak U160 tak i na U320 (vše z HD68) a podle standardu by mělo být U320 také zpětně kompatibilní... ale to je jedno (budu mít U160 disk). S tou sníženou rychlostí na 2940UW jsem počítal ale u asi u tří prodejců jsem našel u adaptéru následující (dost zavádějící) popis:
Redukce interní Ultra320/Ultra Wide SCSI 16-bit - umožňuje připojení Ultra320 SCSI pevných disku HOT-SWAP s konektorem SCA-II 80-pin na standardní Ultra320 SCSI 68-pin sběrnici bez rizika snížení přenosové rychlosti.
1x interní konektor 68-pin AMP; 1x interní konektor SCA-II 80-pin AMP; maximální přenosová rychlost 320MB/sec. ...
Znamená to, že Ultra320 HDD jsou i v 68 pin verzi?
Viděl jsem tu redukci ve dvou verzích jak U160 tak i na U320 (vše z HD68) a podle standardu by mělo být U320 také zpětně kompatibilní... ale to je jedno (budu mít U160 disk). S tou sníženou rychlostí na 2940UW jsem počítal ale u asi u tří prodejců jsem našel u adaptéru následující (dost zavádějící) popis:
Redukce interní Ultra320/Ultra Wide SCSI 16-bit - umožňuje připojení Ultra320 SCSI pevných disku HOT-SWAP s konektorem SCA-II 80-pin na standardní Ultra320 SCSI 68-pin sběrnici bez rizika snížení přenosové rychlosti.
1x interní konektor 68-pin AMP; 1x interní konektor SCA-II 80-pin AMP; maximální přenosová rychlost 320MB/sec. ...
Znamená to, že Ultra320 HDD jsou i v 68 pin verzi?
U320 disky jsou jak HD68 tak v SCA
pozor U320 na U2W bezi vetsinou v pohode ale na UW uz ne a problemy nastavaji u vice disku
Ultra320 a Ultra160 dosahují teoretických rychlostí 320MB/s a 160MB/s jak se všude píše, ale jak je to v reálu s tou rychlostí u těch SCSI HDD?
Kdybych si pořídil řadič U2W tak by těch 80MB/s mělo stačit, Ne? U PATA HDD nejsou moc velké rozdíly mezi ATA66, ATA100 a ATA133, je něco podobného SCSI?
Dávat tisíce Kč za Ultra320 a Ultra160 řadiče se mi zrovna moc nechce. Díky
umi sekvencne tak 80MB/s
je schopen trvale davat pres 100 IOPS
je fyzicky udelan tak aby se nejenom tocil 24h denne ale i aby hlavicky pracovaly 80-100 procent tohoto casu
delase v 10k a 15k rpm -> rychlejsi odezva
umi plnohodnotne command qeueing
ma delsi zaruku
SATA disk jeden kus (PATA az na Com. Q. to same)
sekvence tak 50-60MB/s
IOPS tezko rict na to nejsou delany ale vic jak 100 z nej nedostanes
toci se 24h denne ale hlavicky pracuji max 30-40% casu
7200 a 10k rpm
command qeueing je okuchane a ne na vsech radicich spolehlive funguje
vetsinou kratsi zaruka
u scsi je potreba pocotat rychlost SCSI radice /4=max pocet disku na kanal pro max rychlost
kdysi sem v PC mival 3-4 SCSI disky rychlost brutalni ale na bezne hrani to je zbytecne a silene to topi a hluci.
asi takhle pokud potrebujes vysoky RANDOM vykon neboli IOPS urcite SCSI popripade Raptor na zbytek staci SATA pokud to nemusi bejt 24h denne pod zatezi