Pujde mi disk SATA 2 na základce kde je pouze SATA 1 ? ? ?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- maresdav
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Pujde mi disk SATA 2 na základce kde je pouze SATA 1 ? ? ?
Pujde mi disk SATA 2 na základce kde je pouze SATA 1 bez problému ?
- _Stepan
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- ctrl_j
- Začátečník

-
Nic z toho co jsi napsal neni pravda._Stepan píše:Měla by být zajištěna zpětná kompatibilita, možná budu potřeba dát nejnovější BIOS a pokud bude mít disk víc jak 137GB, tak i SP2 (XP).
- zpetna kompatibilita zajistena je, ne ze "mela by byt" (fyzicky rozmer konektoru)
- nejnovejsi BIOS netreba davat, musi to fungovat se stavajicim
- pokud bude mit disk > 137 GB neni to problem SATA II ale operacniho systemu a staci hotfix nikoli full SP2
K puvodni otazce, disk SATA II ti na radici SATA I pojede bez problemu, pouze je nutno prepnout na 150 MB/s (uz se to tu jiste resilo)
- maresdav
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vacil
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nedela se to pomoci jumperu?maresdav píše:Prosímtě a kde přesně to přepnu na sat 1 ?
Home PC:CPU: AMD Ryzen 7950X3D +XPG Levante X 360mm (Corsair AF120 Slim); MB:Asus Prime X670E-PRO Wi-Fi; VGA: Gigabyte RTX4090 Gaming OC@UV; RAM: 2x48GB Kingston Fury Beast RGB 6400 CL32 (1:1); HDDs: Samsung 990PRO 4TB; PSU: Seasonic Prime 750W Titanium; Case: Fractal Design North; LCD:32" ASUS ROG Swift PG32UCDM
- Lion_K
- Začátečník

Nevim jakej mas disk, ale maly pruvodce je zde http://www.levi.cz/clanek.php?market=&id=9983maresdav píše:Prosímtě a kde přesně to přepnu na sat 1 ?
- maresdav
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- _Stepan
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- rozměr konektoru neni celá definice kompatibility rozhraníctrl_j píše: Nic z toho co jsi napsal neni pravda.
- zpetna kompatibilita zajistena je, ne ze "mela by byt" (fyzicky rozmer konektoru)
- nejnovejsi BIOS netreba davat, musi to fungovat se stavajicim
- pokud bude mit disk > 137 GB neni to problem SATA II ale operacniho systemu a staci hotfix nikoli full SP2
K puvodni otazce, disk SATA II ti na radici SATA I pojede bez problemu, pouze je nutno prepnout na 150 MB/s (uz se to tu jiste resilo)
- a co když to nepude, pak mu poradíš nejnovější BIOS, nebo dáš ruku do ohně za všechny revize desky a BIOSů se SATA 1?
- máš pravdu je to problém systému, pak se ptám, budeš mít desku která bude podporovat SATA 2 a a nebude mít SP2 a disk neuvidí, co pak?
Pouze jsem chtěl upozornit na možné problémy, které ve většině případů zřejmě nenastanou, ale aspoň bude mít přehled jak se zachovat. Díky
- flanky
- Nováček

- Vacil
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Treba napsat co mas za disk...flanky píše:Co mám dělat kdyř mám podobnej problém a jumpery na disku nejsou
Home PC:CPU: AMD Ryzen 7950X3D +XPG Levante X 360mm (Corsair AF120 Slim); MB:Asus Prime X670E-PRO Wi-Fi; VGA: Gigabyte RTX4090 Gaming OC@UV; RAM: 2x48GB Kingston Fury Beast RGB 6400 CL32 (1:1); HDDs: Samsung 990PRO 4TB; PSU: Seasonic Prime 750W Titanium; Case: Fractal Design North; LCD:32" ASUS ROG Swift PG32UCDM
- Mike.Ace
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
U disku jumpery nejsou, musis je od nekud vzit nebo si je jit koupit do obchoduflanky píše:Co mám dělat kdyř mám podobnej problém a jumpery na disku nejsou
Intel Core i7 930 @ standard frequency /// ASUS P6X58D Premium /// OCZ Platinum 3*2 GB DD3 RAM Triple Channel + KINGSTON HyperX Savage 3*4GB DDR3 RAM Triple Channel /// Sapphire Radeon 5850 1GB RAM /// SATA III Western Digital Black 1TB 64 MB Cache /// SATA II Western Digital Black 640GB 32MB Cache /// OCZ 600W Power Supply /// Samsung SyncMaster 2232BW /// Windows 10 Home 64bit ///
- ctrl_j
- Začátečník

-
Ad A) - muzes dopsat dalsi, ale na relevantnosti me odpovedi to snad neubere_Stepan píše:A) - rozměr konektoru neni celá definice kompatibility rozhraní
B) - a co když to nepude, pak mu poradíš nejnovější BIOS, nebo dáš ruku do ohně za všechny revize desky a BIOSů se SATA 1?
C) - máš pravdu je to problém systému, pak se ptám, budeš mít desku která bude podporovat SATA 2 a a nebude mít SP2 a disk neuvidí, co pak?
D) Pouze jsem chtěl upozornit na možné problémy, které ve většině případů zřejmě nenastanou, ale aspoň bude mít přehled jak se zachovat. Díky
Ad B) - ruku do ohne ti nedaji ani vyrobci, o tom vime svoje.
Sve mouchy ma serie 8KRA od EPoXu a skutecne se to muselo resit novym BIOSem, ovsem nikoli desky, ale SATA radice a tykalo se to uz i disku ve specifikaci SATA 1.0. O problemech smejdu jmenem nForce 4 a disku Maxtor uz se myslim napsalo dost, ale to sem nepatri.
Ad C) - nevim co touto spekulaci chces rict. Pletes sem dva problemy - specifikaci SATA II a disk > 137 GB, ale budiz. Znovu opakuju ze pro to, aby windows, tady konkretne pro tebe XP, videl plnou velikost disku nepotrebujes instalovat Service Pack 2. Je to tu i sticky
Kód: Vybrat vše
Windows XP SP1 includes 48-bit LBA support for ATAPI disk drives. With this support, you can use hard disks that are larger than the current 137 GB limit. By default, support is enabled in SP1.Horko tezko muze na takto obecne polozeny dotaz dostat konkretni odpoved !! Znacka disku ? Vyrobce a typ mainboardu ? Kde nic tu nic, vsichni tu zrejme vesti z kristalove koule ...maresdav píše:Pujde mi disk SATA 2 na základce kde je pouze SATA 1 bez problému ?
Zminovat skutecnost, ze SATA II neni zadny oznaceni pevneho disku, ale organizace, mi prijde stejne zbytecny jako mlaceni prazdny slamy...
Kód: Vybrat vše
SATA II is not the brand name for SATA’s 3Gb/s data transfer rate, but the name of the organization formed to author the SATA specifications. The group has since changed names, to the Serial ATA International Organization, or SATA-IO.~ The difference between genius and stupidity is that genius has its limits. - A. Einstein ~