Porovnání integrovaná vs. soundblaster

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Porovnání integrovaná vs. soundblaster

Příspěvek od wector »

Napadla mě taková myšlenka: byl by někdo ochotnej napsat pár vět ohledně porovnání dnešních AC97 vs. PCI zvukovek? Myslim tím, jestli má cenu investovat 300-500 do bazarovejch soundblasterů live!/audigy a dalších řešení. Nejde mi o to, že to bude míň zatěžovat CPU a absenci "lupání," ale spíš jak si stojí zvukově, k jakým repro/sluchátkám už je lepší koupit zvukovku atp... :)
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

jel sem hodne dlouhou dobu na integrovane zk pak sem koupil nove PC s novjejsi integrovanou zk kdy sem za 3mesice dokoupil Soundblaster Audigi4 kdyz sem mel integrovanou zvukovku myslel sem ze budu muset koupit nove bednicky (spatne stredy,vysky i basy pri vysokych basech dokonce preskakoval zvuk) dal sem do pc tu Audigi 4 a nestacil sem se divit co za zvuky moje bednicky vydavaji (v dobrem slova smyslu) takze rozdil mezi integrovanou a normalni zvukovkou je stale velky
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

jj nemusí to bejt žádná nakilená zvukovka ale prostě nějaká slušná. nechci pridit (pochopíte) ale na www.cdrhard.cz je test audigi2. a je tam obrázek měření z RMAA frekvenční charakteristiky CMI9738. nebudete se stačit divit!!! btw nejen že na každym z kanálů jiný napětí, ale ono to pomalu ani nešlo měřit! zkreslení běžně nad 0.05%, často i 0,3, plovoucí signál o 2db.... fakt hardcore no.... integrovaný bejvaj fakt humusný.... aspoň ty nejhorší sou fakt moc špatný :-(
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

já můžu říci za sebe že jsem vyměnil jen tak náhodou Integrovaný soundblaster na DFI LP za PCI Soundblaster Audigy 2 ZS a je to rozdíl jako prase :) ... hlasitější o 1000% kvalitnější prostě bomba stála mě asi 1200,- :)
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Když jsem měnil zvukovou kartu CMI 8738 za Audigy 2ZS zaznamenal jsem skutečně dost velký rozdíl.Dynamika,vokály,celková čistota přednesu i podání prostoru to všechno šlo dost nahoru.Předpokládám,že integrované zvukovky stále nedosahují takových kvalit,aby se o nich dalo mluvit jako o smysluplném řešení.
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

NobodyLovesMe píše:Předpokládám,že integrované zvukovky stále nedosahují takových kvalit,aby se o nich dalo mluvit jako o smysluplném řešení.
Smysluplný řešení to je, pokud někdo očekává "že to prostě bude hrát."

No fajn, dozvěděli sme se, že je integrovaná výrazně horší něž audigy 2 ( 4 ), to se dalo celkem předpokládat, ale teď by mě zajímalo, jestli někdo může porovnat z vlastní zkušenosti dnešní integrovaný vs. stará dobrá Soundblaster Live!, 5.1, audigy atp. Popř. sem onehdá ještě za dob hltání Score a Levelů četl o C-Media chipu na kartě od Herculese, takže i o tom by se hodilo pár vět.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Rozdil mezi integrovanou a Soundblaster Live! 5+1 je taktez stale velky znamy ma tez novy PC ale po odzkouseni integrovane zvukovky (na MSI K8N Neo4-FI) tam dal svou starou Soundblaster Live 5+1 protoze ta integrovana oproti tomu byla hrozna !!
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

wector píše: Popř. sem onehdá ještě za dob hltání Score a Levelů četl o C-Media chipu na kartě od Herculese, takže i o tom by se hodilo pár vět.
Ono je celkem jedno,kdo tu kartu vyrábí,parametry čipu nepřečuráš...Kdysi jsem četl srovnání karet s čipem c-media 8738,tři byly celkem obyčejné a levné od neznámých nebo nechvalně proslulých výrobců a jedna od Terratec (Aureon Fun tuším) a rozdíly ve zvuku byly prakticky minimální (na úrovni odchylky v měření),jen ta karta byla asi 2-3 dražší...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Co máte proti CMI8738 ? :) To je super čip. Jednoduché all-in-one řešení (jak PCI kontrolér tak i AC97 kodek na jednom čipu) a ač zvukovou kvalitou zrovna dvakrát neoplývá, tak oproti Realtekům, co se běžně integrujou na desky je naprosto bezproblémový. :) Kdysi jsem měl tuhle C-Medii dokonce integrovanou na Biostaru M7VIK se socketem A, normálně vnitřně pověšenou na PCI. :) A oproti konkurenčnímu Realteku ALC650 jsem si mohl chrochtat (tenkrát ještě s Audigy :roll:).
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

TomV:ještě bych rád s tebou něco prodiskutoval...týká se to audigy 2 ZS.Prosímtě,kde jsi vzal že je na zadním kanálu u této karty kodek Philips?Ano,je ta Philips UDA1361T-ale to je DAC převodník.ADC není zn. Creative,jak jsi vždy tvrdil (ano u Audigy 1 bylo),ale Cirrus Logic 4382 KQ.
Rád bych věděl,proč o této kartě rozumuješ a zatracuješ ji,když oní evidentně nic nevíš.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

NobodyLovesMe píše:TomV:ještě bych rád s tebou něco prodiskutoval...týká se to audigy 2 ZS.Prosímtě,kde jsi vzal že je na zadním kanálu u této karty kodek Philips?Ano,je ta Philips UDA1361T-ale to je DAC převodník.ADC není zn. Creative,jak jsi vždy tvrdil (ano u Audigy 1 bylo),ale Cirrus Logic 4382 KQ.
Rád bych věděl,proč o této kartě rozumuješ a zatracuješ ji,když oní evidentně nic nevíš.
Protože jak sis jistě při svém pozorném bádání všiml, tak mluvím o SB Audigy 1394, tudíž Audigy 1, nikoliv o dvojce. A za druhé, nevím, proč do toho taháš ADC, řeč byla o nepochopitelném použití lepšího DAC na zadní kanály, než na přední a C/SW u A1. A2 má spolu s A1 jiné mouchy, které se řešily jinde a tady nebudu dál zabíhat do OT. Zavrhuju je obě pro použití v domácím kině a pro náročný poslech/tvorbu hudby, naopak náruživým hráčům je doporučuji, ovšem jen z důvodu, že EAX funguje pouze na Creativech.

Jinak to má být co, tenhle tón ? Špatně ses vyspal ? :?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

TomV píše:
Protože jak sis jistě při svém pozorném bádání všiml, tak mluvím o SB Audigy 1394, tudíž Audigy 1, nikoliv o dvojce. A za druhé, nevím, proč do toho taháš ADC, řeč byla o nepochopitelném použití lepšího DAC na zadní kanály, než na přední a C/SW u A1. A2 má spolu s A1 jiné mouchy, které se řešily jinde a tady nebudu dál zabíhat do OT. Zavrhuju je obě pro použití v domácím kině a pro náročný poslech/tvorbu hudby, naopak náruživým hráčům je doporučuji, ovšem jen z důvodu, že EAX funguje pouze na Creativech.
Spletl jsem se,CS 4382 je samozřejmě DAC a Philips ADC...Jinak si myslím,že u Audigy 2 ZS se kanály swapovat nemusí,zvuk je stejný-ověřeno testem po zapojení dvou kabelů do dvou vstupů reprosoustav a následném přepínání v KX driverech.
To,žejsi mluvil o Audigy 1 není tak úplně pravda,tady jsi kupříkladu reagoval na Audigy 2.
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... =rozum%ECj
CS4382 KQ je mizerný převodník?Vždyť ho pužívá i X-Fi-tedy asi mírně modernizovanou verzi KQZ.
Nechci na tebe nějak útočit,spíšbych si to chtěl ujasnit,jak to vlastně s tou Audigy 2 ZS je.Netvrdím,že je to něco zázračného,ale dělat z té karty nepoužitelné řešení pro poslech hudby je trochu přehnané,ne?Na druhou stranu si myslím,že M-Audio revo 5.1 je určitě lepší,momentálně o něm uvažuju.
TomV píše:
Jinak to má být co, tenhle tón ? Špatně ses vyspal ? :?
Promiň,došly mi antidepresiva.
michalv
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michalv »

No já vyměnil Cmi 8738 (neintegrovano byla od Terratecu) za sound blaster Live 5.1 a ten rozdíl je doslova OBROVSKÝ :o .
Ta C-Media mě nedokázala vybudit basy na sluchátkách a ta kvalita zvuku celkově :blee:
Teď už nemusím pomale nastavovat ekvalizer (na cmedii po přidání basů to dvakrát tolik odebralo výšek)a hraje mnohokrát lépe a méně zatěžuje procesor.
Akorát jedu na KX driveru protože ty originál mě nějak rozhodily windows
:( .

P.S.-divím se že mě ta Live5.1 jede protože PCI128 mě nejela a Live24bit také ne :?
AMD Ryzen 7 5700x, Radeon 5700XT 8GB, Gigabyte B550M-DS3H, 16GB DDR4 3200Mhz
Pitisek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pitisek »

Ja jsem porovnaval kvalitu zvuku dnesnich AC97(na Gigabytech s NF4 a nejaka DFI, nevim presne jaka) a stare Creative Soundblaster Live! Value(nejakych 8 let stara myslim). A ta Creative ma stale mnohem lepsi zvuk. Takze moje rada zni, kup cokoli, bude to mit lepsi kvalitu zvuku.
Duron 950@1074 - nemuzu zvysovat napeti na procesoru :'( , AOpen AK73, 512MB SDRAM, HIS Radeon 9200 128MB, 120GB Seagate 7200.7 + 20GB Seagate, Plextor PX-740A
NetBox Basic Gold 4096kbit/1024kbit + 10Mbit :P
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Pitisek píše:Ja jsem porovnaval kvalitu zvuku dnesnich AC97 ...
Hm, přesně na tohle srovnání (i co se týče vlivu na výkon) se teď někdy chystám :)
Goldnoob team proud member!
Pitisek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pitisek »

Thellwin píše:
Pitisek píše:Ja jsem porovnaval kvalitu zvuku dnesnich AC97 ...
Hm, přesně na tohle srovnání (i co se týče vlivu na výkon) se teď někdy chystám :)
Vliv na vykon by me celkem zajimal, to jsem neporovnaval, protoze tu SB mam ve svym pocitaci a jinam jsem ji nedaval.
Duron 950@1074 - nemuzu zvysovat napeti na procesoru :'( , AOpen AK73, 512MB SDRAM, HIS Radeon 9200 128MB, 120GB Seagate 7200.7 + 20GB Seagate, Plextor PX-740A
NetBox Basic Gold 4096kbit/1024kbit + 10Mbit :P
wolf00
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf00 »

v roce 2000 jsem mel v pc zvukovku od firmy pine [crystalka] vydrzela v pc asi mesic a pak jsem tam radsi vratil svoji sb 128pci,v roce 2001 jsem si koupil sb live 5.1 za 2500kc+creative fps 1000 4.1 ktre mam doted... abych to neprotahoval postupem casu se u me sesly tyto modely:ct4830[2ks],sb0060, vzdy spokojenost s provozem,moje byvala mb[ga7-va kt400] mela na sobe ac97 realtec kvalita reprodukce slusna ale slabsi basy celkove slabsi zvuk nez z livu,nedavno jsem skousel ac97 na kt133a s370 basy slusne a celkova reprodukce velice dobra..
mb Hp 8265 B350 Sunflower a--6 8570 apu, 16 gb ram,128gb system,1tb data
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Ještě bych si dovolil jednu prosbu: rozhodl sem se zkusit nějakou zvukovku, pro začátek kašlu na nový Audigy 4, 2ZS atd, chci něco z bazáče, na zkoušku, jestli to pro mě má při mých požadavcích ( Quake 3, mp3, občas nějakej filmy, repro a sluchadla viz podpis ) význam. V podstatě mám na výběr toto: SB Live 1024, Live! 5.1, Hercules Gamesurround Fortissimo II a Hercules Gamesurround MUSE 5.1 DVD.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

ty karty nebrat až na SB Live!,tam se dá zvuk trochu poladit přes kx drivery a dá se mluvit aspoň o nějaké kvalitě.Všechno ostatní jsou vyhozené peníze,osobně bych za to nedal ani 200,- kč,to bych je radši prochlastal :lol:
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

Mě stálo Audigy 2 ZS asi 1300,- s bazáče :) a rozdíl proti integorvaný mega mazec :) takže myslím že to za ty práchy 101% stálo :)
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“