Asus K8N4-E /SE /Deluxe (754, nF4-4x) - zkusenosti?
Moderátor: Eddward
- ego
- Nováček
- stavikr
- Začátečník
Jestli se nepletu tak nastaveni na 1T je furt jako 2T.ego píše:Nevite nekdo je u teto desky uz vyreseno nastaveni command rate (1T,2T).Diky
AMD Ryzen 7 5700X--Asus TUF Gaming B550 plus wifi II--Corsair RM750X--BeQuiet 500DX--Fera 5--Kingstone Fury Renegade 2x16GB 3600Mhz--MSI GTX 1060 6GB OC--Kingstone KC3000 2TB--Logitech MX 518--MS Sidewinder X6 CZ
CPU: AMD Phenom 2 X4 965 Black Edition AM3 MB: Asus M4A88T-V EVO/USB3 GK: MSI GTX 1060 OC 6GB RAM: DDR3 4*2048MB Kingston HyperX Blu 1600MHz CL9 HDD1: Sansung 1TB Sata2 32MB HDD2: WD 5000AAKS Sata2 16 MB DVD: ASUS DRW-2014L1T LCD: Samsung T220 REPRO: Logitech 2.1 X-230 ZDROJ: Forton 500W Blue storm II CHLADIC: Noctua NH-U12P MYS: Logitech MX 518 CASE: TT Armor Jr. BNS Klávesnice: MS Sidewinder X6 CZ
CPU: AMD Phenom 2 X4 965 Black Edition AM3 MB: Asus M4A88T-V EVO/USB3 GK: MSI GTX 1060 OC 6GB RAM: DDR3 4*2048MB Kingston HyperX Blu 1600MHz CL9 HDD1: Sansung 1TB Sata2 32MB HDD2: WD 5000AAKS Sata2 16 MB DVD: ASUS DRW-2014L1T LCD: Samsung T220 REPRO: Logitech 2.1 X-230 ZDROJ: Forton 500W Blue storm II CHLADIC: Noctua NH-U12P MYS: Logitech MX 518 CASE: TT Armor Jr. BNS Klávesnice: MS Sidewinder X6 CZ
- Mtex
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Hmm... to Asus este nevyriesil v novom biose???ego píše:Nevite nekdo je u teto desky uz vyreseno nastaveni command rate (1T,2T).Diky
Potom cez A64 Tweaker ....nastavis 1T CR a das ulozit zmeny ... aplikovat po starte...
Rig1: AMD R5 5600X cooled by Noctua NH12-SE, ASUS TUF B450 Pro gaming, 2x8GB GSkill 3200Mhz, MSI RTX 3060Ti Gaming trio ...
- wssk
- Nováček
-
- poolshark
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
btw: tak je novej bios 1006.003 beta
jeste sem ale nezjistil, co opravuje, jestli na neco prijdete tak vesele piste
jeste sem ale nezjistil, co opravuje, jestli na neco prijdete tak vesele piste
PC: AMD Sempron 64 3100+ (256Kb L2) 1800@2480 MHz (+37,8%), MB Asus K8N4-E Nvidia nF4 4x, socket 754, 1024 MB RAM Samsung PC3200 DDR 400@412 MHz, GeForce 7800GTX 256MB 256b, HDD Seagate Barracuda 250 + 250 + 400 GB IDE, DVD-RW LG GSA-4167B, Zdroj Fortron FSP400-60PN(PF) (LN) 400W
Notebook: ASUS M50Sr
- thunder.m
- Nováček
-
Koupil jsem jí ve čtvrtek, docela dobrá deska, obsahuje plno blbostí (verze Deluxe) dporučuji si raději připlatit těch pár korun.
Zvukovka ujde, ale docela silně praskne když se PC zapne a vypne, zvuk je podle mě docela dobrý, ale raději jsem tam dal SB Live!.
Chladič chipsetu je hodně špatný, je velmi často docela žhavý a samozřejmě velmi hlučný.
Další věc co mi moc nevyhovuje je pozice PCI-E slotu, když do něj dám grafiku s chladičem zasahujícím i do druhého slotu, tak mi zabírá místo jednoho PCI slotu kvuli chladiči.
Další (3.) slot na DIMM je celkem nanic, podle manuálu pak paměti pracují jen na 200MHz (oproti 400 při osazení jen prvních dvou).
Kondenzátory nic moc, většina je z nich nakřivo, podle toho jak vypadají jim dávam tak maximálně 5 let. Pokud máte uplně tiché PC a chcete dát na chipset pasiv (jen hodně velký), nebo vodní chlazení, tak uslyšíte někdy slabé pískání některých cívek, nepříjemné je jen když je zapnutá zvukovka, jinak to je celkem snesitelné a není to moc často (ne při plné zátěži ale spíš při velké zátěži IDE).
Přetaktování nemohu moc ověřit, protože mam jen Athlona 64 s 1MB cache (starý model) a nejde moc přetaktovat, zhruba na 212 (FSB), ale to je problém CPU.
Firewall nvidia karty je celkem zajímavý, ale vypnul jsem ho, z neznámého důvodu mi neprošlo Putty, celé se mi to zdálo dost nestabilní, například u torrentu mi rychlost dost kolísala, asi nastaví maximální počet spojení na cca 500, pak by to vysvětlovalo ty problémy co jsem měl.
Dost dobré je odrušení v PCI slotech, oproti desce co jsem měl (KT800) mam najednou uplně čistý signál z analogového tuneru (to dost oceňuji).
Nechápu dlouhé prodlevy při startu, než se dostanu na post a potom než předá bios řízení bootovacímu disku (oboje tak 3 sekundy).
Velmi hustá věc byla ta že jsem do desky dal síťovku Intel PRO 100 (je jedno do jakého slotu) a nedostala se za inicializaci přídavného SATA řadiče, jakmile jsem ho v BIOSu vypnul tak to chodí vše správně (zkoušel jsem 4 ty samé síťovky jiné revize a další cca 4 uplně jiné síťovky vždy to zatuhlo jen s Intely).
Grafiku GF 6800GS mi to utáhne uplně bez problémů, nechal jsem to běžet asi 6 hodin v 3DMarku a pak ještě v glxgears (ten nejvíc zatěžující opengl program co znám, v Linuxu).
BIOS se mi zdá celkem rozumně nastavitelný, líbí se mi při postu možnost zmačknout F8 pro výběr zařízení ze kterého chci bootovat, je tam spoustě věcí co někteří neocení, ale taky by tam toho mohlo být o malinko víc.
Ve WinXP mam neznámé zařízení, asi něco kvuli APM, nebo ACPI, nebo něco takového.
Jednou jsem měl problém s USB klávesnicí, ani se mi při startu nerozsvítila, ale stačil restart (nepomohlo ani zasunutí do jiného USB portu) a opět chodila.
Ještě další úkaz co jsem zaznamenal jen jednou, při zapnutí PC po dlouhé době bez proudu se zaplo ale grafika nenajela (neříkám že to je chyba grafiky spíš chyba biosu), musel jsem ho vypnout a znovu zapnout, pak to chodilo.
Pro provoz v Linuxu je nutné (zkoušel jsem poslední kernel 2.6.15.4) použít při startu parametr acpi=off (případně zkompilovat kernel bez podpory ACPI), jinak není možné zavést některé ovladače a dále vypnout v BIOSu PNP Support.
Tak snad jsem poskytnul vše důležité pro další zájemce, za ty peníze je to celkem solidní deska (stála mě asi 2300 s DPH), dalo by se tam ještě něco vylepšit, ale asi by to bylo pak za víc, chtěl bych někdy ještě zkusit Gigabyte s Nforce pro porovnání.
Update: Ještě jsem zjistil jednu mouchu, ale slyšel jsem že to dělají i některé jiné nforce desky, systém mi nenaběhnul, když jsem měl zapojen USB MP3 přehrávač, vše šlo normálně, ale grub vypsal na obrazovku něco o tom že startuje a najednou zásek, WinXP se taky zasekli ani se neukázal jejich obrázek při startu. Nejdřív jsem hledal problém někde na disku, nebo v grafice, ale ono prd, stačilo vyndat ten MP3 přehrávač (můj model je 256MB sandisk).
Zvukovka ujde, ale docela silně praskne když se PC zapne a vypne, zvuk je podle mě docela dobrý, ale raději jsem tam dal SB Live!.
Chladič chipsetu je hodně špatný, je velmi často docela žhavý a samozřejmě velmi hlučný.
Další věc co mi moc nevyhovuje je pozice PCI-E slotu, když do něj dám grafiku s chladičem zasahujícím i do druhého slotu, tak mi zabírá místo jednoho PCI slotu kvuli chladiči.
Další (3.) slot na DIMM je celkem nanic, podle manuálu pak paměti pracují jen na 200MHz (oproti 400 při osazení jen prvních dvou).
Kondenzátory nic moc, většina je z nich nakřivo, podle toho jak vypadají jim dávam tak maximálně 5 let. Pokud máte uplně tiché PC a chcete dát na chipset pasiv (jen hodně velký), nebo vodní chlazení, tak uslyšíte někdy slabé pískání některých cívek, nepříjemné je jen když je zapnutá zvukovka, jinak to je celkem snesitelné a není to moc často (ne při plné zátěži ale spíš při velké zátěži IDE).
Přetaktování nemohu moc ověřit, protože mam jen Athlona 64 s 1MB cache (starý model) a nejde moc přetaktovat, zhruba na 212 (FSB), ale to je problém CPU.
Firewall nvidia karty je celkem zajímavý, ale vypnul jsem ho, z neznámého důvodu mi neprošlo Putty, celé se mi to zdálo dost nestabilní, například u torrentu mi rychlost dost kolísala, asi nastaví maximální počet spojení na cca 500, pak by to vysvětlovalo ty problémy co jsem měl.
Dost dobré je odrušení v PCI slotech, oproti desce co jsem měl (KT800) mam najednou uplně čistý signál z analogového tuneru (to dost oceňuji).
Nechápu dlouhé prodlevy při startu, než se dostanu na post a potom než předá bios řízení bootovacímu disku (oboje tak 3 sekundy).
Velmi hustá věc byla ta že jsem do desky dal síťovku Intel PRO 100 (je jedno do jakého slotu) a nedostala se za inicializaci přídavného SATA řadiče, jakmile jsem ho v BIOSu vypnul tak to chodí vše správně (zkoušel jsem 4 ty samé síťovky jiné revize a další cca 4 uplně jiné síťovky vždy to zatuhlo jen s Intely).
Grafiku GF 6800GS mi to utáhne uplně bez problémů, nechal jsem to běžet asi 6 hodin v 3DMarku a pak ještě v glxgears (ten nejvíc zatěžující opengl program co znám, v Linuxu).
BIOS se mi zdá celkem rozumně nastavitelný, líbí se mi při postu možnost zmačknout F8 pro výběr zařízení ze kterého chci bootovat, je tam spoustě věcí co někteří neocení, ale taky by tam toho mohlo být o malinko víc.
Ve WinXP mam neznámé zařízení, asi něco kvuli APM, nebo ACPI, nebo něco takového.
Jednou jsem měl problém s USB klávesnicí, ani se mi při startu nerozsvítila, ale stačil restart (nepomohlo ani zasunutí do jiného USB portu) a opět chodila.
Ještě další úkaz co jsem zaznamenal jen jednou, při zapnutí PC po dlouhé době bez proudu se zaplo ale grafika nenajela (neříkám že to je chyba grafiky spíš chyba biosu), musel jsem ho vypnout a znovu zapnout, pak to chodilo.
Pro provoz v Linuxu je nutné (zkoušel jsem poslední kernel 2.6.15.4) použít při startu parametr acpi=off (případně zkompilovat kernel bez podpory ACPI), jinak není možné zavést některé ovladače a dále vypnout v BIOSu PNP Support.
Tak snad jsem poskytnul vše důležité pro další zájemce, za ty peníze je to celkem solidní deska (stála mě asi 2300 s DPH), dalo by se tam ještě něco vylepšit, ale asi by to bylo pak za víc, chtěl bych někdy ještě zkusit Gigabyte s Nforce pro porovnání.
Update: Ještě jsem zjistil jednu mouchu, ale slyšel jsem že to dělají i některé jiné nforce desky, systém mi nenaběhnul, když jsem měl zapojen USB MP3 přehrávač, vše šlo normálně, ale grub vypsal na obrazovku něco o tom že startuje a najednou zásek, WinXP se taky zasekli ani se neukázal jejich obrázek při startu. Nejdřív jsem hledal problém někde na disku, nebo v grafice, ale ono prd, stačilo vyndat ten MP3 přehrávač (můj model je 256MB sandisk).
Naposledy upravil(a) thunder.m dne stř 8. bře 2006, 10:01, celkem upraveno 1 x.
- poolshark
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Imho Gygabite nema oproti teto desce temer co nabidnout navic....
PC: AMD Sempron 64 3100+ (256Kb L2) 1800@2480 MHz (+37,8%), MB Asus K8N4-E Nvidia nF4 4x, socket 754, 1024 MB RAM Samsung PC3200 DDR 400@412 MHz, GeForce 7800GTX 256MB 256b, HDD Seagate Barracuda 250 + 250 + 400 GB IDE, DVD-RW LG GSA-4167B, Zdroj Fortron FSP400-60PN(PF) (LN) 400W
- icek
- Nováček
-
Divny bios
Mam tuhle desku a Semprona64 2800+, samo sem zkousel taktovat, beha mi to v pohode na 8*270, delicka pameti na 166 a HT 3. No a chtel sem se dostat jeste vic, takze sem zacal snizovat delicku a HT, no a pri tom sem narazil na zajimavou vec. Kdyz snizim delicku na 133, tak PC nenajede pri zadne FSB (ani puvodnich 200), nevim cim to muze byt, ale celkove bych rekl ze BIOS se chova nejak divne... zkousel nekdo tu beta verzi noveho biosu z stranek asusu?
- spocený ladič
- Začátečník
Re: Divny bios
Taky by mě to zajímalo.icek píše:Mam tuhle desku a Semprona64 2800+, samo sem zkousel taktovat, beha mi to v pohode na 8*270, delicka pameti na 166 a HT 3. No a chtel sem se dostat jeste vic, takze sem zacal snizovat delicku a HT, no a pri tom sem narazil na zajimavou vec. Kdyz snizim delicku na 133, tak PC nenajede pri zadne FSB (ani puvodnich 200), nevim cim to muze byt, ale celkove bych rekl ze BIOS se chova nejak divne... zkousel nekdo tu beta verzi noveho biosu z stranek asusu?
Ja jsem šel do biosu 1010 (1004) a stabilní FSB jsem musel snížit , jinak to v Prime95 padalo po 5min.
- poolshark
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
ja mam non-deluxe verzi a beta bios mi umoznil o 20x8 Mhz vetsi OC...
- ^Hannicka
- Nováček
-
Cus . Mam dotaz:
Nektery aplikace ( mmj hry ) proste obcas spadnou a nehodej zadnou chybovou hlasku. Nemam paru cim to je ,zkousel sem reinstal winu i na jinej disk, pameti sem otestoval, takze uz nevim- bud GPU nebo CPU ..
nevi nekdo co s tim ? A jaky sou provereny ovladace na chipset K8N4 - E Deluxe ? Nemuzu zadny najit, vsechny sou jen s nf3 ...
Jinak mam Semprona 2800+ , Gigabite 6600 pcie...
dik
Nektery aplikace ( mmj hry ) proste obcas spadnou a nehodej zadnou chybovou hlasku. Nemam paru cim to je ,zkousel sem reinstal winu i na jinej disk, pameti sem otestoval, takze uz nevim- bud GPU nebo CPU ..
nevi nekdo co s tim ? A jaky sou provereny ovladace na chipset K8N4 - E Deluxe ? Nemuzu zadny najit, vsechny sou jen s nf3 ...
Jinak mam Semprona 2800+ , Gigabite 6600 pcie...
dik
- icek
- Nováček
-
- User[CZ]
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem ji koupil a mam to doma asi treti den.Predtim jsem mel ASus A7V880 a tam byl taky Qfan. Tady je Qfan2 ale nejak orezanej nebo teda nevim. u ty stary desky jsem si nastavil na kolik ma jet vetrak po zacatku jako napeti a v pripade zvyseni teploty se zvydlo napeti atd. Tady je v biosu jen zapnuti ty funkce a moznost zda hlasit chybu v pripade ze neni informace o otackach. Z Win zapnu Pcprobe2 a dam tam qfan a otacky se snizi ale zase nataveni vetsi zadny. Koukal jsem do manualu ze deska by mela pomci utility Ntune umet menit nepti otacek procesoru atd: ale pokud zapnu Ntune tak tam proste tlo tlacitko jak je v manualu vubec nemam. Poradte nekdo.A taky me zajima vzhledem ktomu ze deska ma vyvodu na tetraky celkem dost jestli se daj sledovat otacky u vsech Zatim vidim u CPU cipsetu a jeste u zdroje ktery samozrejme nejdou.Mam zdroj enermax liberty ten ma vyvedeny kabel od vetraku ven a dkyz ho pripojim do jakykoliv zdirky na vetrak tak s stejne nedoctu jak rychle se to toci. Doufam ze jsem popsal nejak tak ty pocatecni uskali dobre budu rad za kazdou radu..
- nulda
- Nováček
-
prosím, poradí mi někdo? me se někdy stane, že po restartu pc mi už nenaběhne monitor a nic to nedela jen sviti ledka u disku a deska pípne buď 2x kratce nebo někdy 2x dlouze a 3x kratce(celkem 5x) BIOS mam 1010 Phoenix - Award,jinak mam AMD Sempron 2800+ 64b., Ati Radeon Sapphire x1300 128MB, deska ASUS K8N4-E Deluxe a HDD WD 200GB SATA/150. diky
- poolshark
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
zkus najit v manualu co znamena to pipani:) a pak se ozvi
- nulda
- Nováček
-
- jiri9
- Začátečník
No řek bych, že problém bude v kompaktibilitě NF4 a ATI x1xxx karet. Takže s tím asi (kromě výměny grafky) nic neuděláš.nulda píše:no prave ze v manualu neni co znamenaji ty kody,ale vyndal jsem grafiku a pipa to stejne jako kdyz tam je...
GIGABYTE B550I AORUS PRO AX, AMD Ryzen 5 3600X, AIO XPG LEVANTE, 240mm, 16GB DDR4 HyperX Predator RGB 3200, MSI RTX 2060 Gaming Z, SSD: ADATA XPG SX6000, M.2 - 128GB + ADATA XPG GAMMIX S11 Pro, M.2 - 1TB, case Metallic Gear by Phanteks NEO G Mini V2, Power EVGA SuperNova G2 750W.
- poolshark
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
jiri9: jak vidis, tak grafikou to asi nebude, takze zbyva postupne povyndavat vsechny komponenty, a systemem pokus-omyl zkusit vsechny odzkouset a pak to muzem resit dal.. btw. mas to pretaktovany?
- jiri9
- Začátečník
Tipoval jsem, že by ty chybový kódy mohly znamenat chybu grafickýho adaptéru. Takže kdyby byl problém s tou grafikou, zapípá stejný chybový kód s ní i bez ní.
GIGABYTE B550I AORUS PRO AX, AMD Ryzen 5 3600X, AIO XPG LEVANTE, 240mm, 16GB DDR4 HyperX Predator RGB 3200, MSI RTX 2060 Gaming Z, SSD: ADATA XPG SX6000, M.2 - 128GB + ADATA XPG GAMMIX S11 Pro, M.2 - 1TB, case Metallic Gear by Phanteks NEO G Mini V2, Power EVGA SuperNova G2 750W.