No pockat, to mi chces rict, ze ani grafika uz neni umeni? To se mi nejak nepozdava, grafika je normalni umeni, to uz spis ta fotografie je vice nahrane. Jinak beru sandwich podle tebe muze byt grafika, ja ti ten nazor neberu, ale dle meho nazoru je to zrovna to same jako nektere upravy v analogu. Mne se tak trochu totiz zda, ze jak je fotka digitalni a ma nejake zvlastni svetlo, tak uz je to hned automaticky grafika, ale jak je to v analogu, tak je to proste uzasna fotka. Pritom dle meho nazoru upravy, ktere se delaj na digi, jsou vice mene stejne mozne i na analogu, a tak je tohle uplne divne uvazovani.zombux píše:ale pane kolego, mě nezajímá grafika, mě zajímá fotografie nemám nic proti grafice, naopak. ale rozlišuju fotografii (s minimálním "postprocesingem" jako dorovnání úrovní, narovnání padajících linií atd.) a grafiku kterou si namaluješ v photoshopu. ano, je to krásný, ale není to umění. ten tvůj sandwich není nic jinýho než grafika. krásná - proč ne. ale pořád je to jen grafika.
ještě co se týká článku nahoře, není to flame digi vs kinofilm, Karbusický fotí na obojí a má mnoholetý zkušenosti. takže jen konstatuje fakta...
Jinak pokud jsem to dobre pochopil, tak u toho Zonalniho systemu, nejde o zadne skladani fotek, ale pouze o vyuziti fitltru, ktere potlacuji jas v nekterych oblastech, dale osvetleneni, ktere potlacuje/zvysuje jas a potom jinych procesu pri vyvolavani...
=> to mi potom tedy povez, jaky je v tom rozdil, ja to udelam z 2-3 fotek a ty z jedne dobre exponovane apod. Ale vysledek bude stejny, akorat ze ty si s tim da kupu prace. Proc to tedy delat slozite, kdyz to jde i jednoduseji? To je vlastne skoro u vseho u analogu.
Ted nemluvim o mych konkretnich sandwichs, ktere jsou umyslne vice prekontrastovane apod.