Detekce otáček na Xilence fanu - návod

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Detekce otáček na Xilence fanu - návod

Příspěvek od Godric »

Pokud máte modře podsvícený Xilence fan 120mm a chybí vám čidlo otáček, tady je návod, jak ho přidat.

Koupil jsem v cybexu Xilence case fan 120 mm, LED - modrá za 127Kč, bohužel jsem zjistil, že se napojuje na molex. Tipnul jsem si, že čidlo tam asi je (proč to navrhovat jinak a dělat jinou konstrukci), jen je vypojené. To se mi později (i když trochu jinak) potvrdilo.

Na tišťáku je kromě čtyř cívek a dvou kondenzátorů taky jedna polovodičově vyhlížející součástka, která přepíná (pouští proud) střídavě do cívek podle magnetického pole magnetu na rotoru a to odpovídá dvěma sepnutím za otáčku (a to zase odpovídá signálu pro monitoring). Naprosto nesmyslně jsem vyvrtal díru v těle větráku přímo nad součástkou a měřil a snažil se pájet tam. Kdybych nebyl blbej, tak bych to měřil na vývodech, které jsou dostupné a se součástkou spojené. Multimetrem jsem zjistil, že na krajní vývody je napojené napětí zatímco prostřední se střídavě přepínají. Stačilo jen na jeden z nich (nebo vývod na stejné větvi, to jsem pak udělal) napájet drátek. Zřejmě ale procházel do čidla v MB příliš velký proud (větráček to mírně zpomalovalo) a tak jsem zapojil mezi napájení a vývod na čidlo první větší odpor, co jsem doma našel (480ohm). To už nijak větráček neovlivnilo a jede to v pohodě. To je celé :lol:

návod stručně

Prvně je nutné si najít správný kontakt. Může to být buď ten, co jsem zakroužkoval, nebo "horní" ve smyslu na přilehlé straně té díry. Na protilehlé straně díry je stále napětí, tam ne! (pokud tomu nerozumíte, tak stačí prostě zakroužkovaný kontakt)
Obrázek

Připájíte na ten kontakt drátek, ale pájejte těsně u izolace, jinak by se mohla odizolovaná část drátku dotknout druhého kontaktu (pokud se jen dotkne, fanu se nic nestane, dýl držet jsem ji tam vážně nezkoušel). Kontakt je velký, navíc nezakrytý plastem, dá se to zcela pohodlně i trafopájkou. Pak protáhněte drátek pod plastem aby vylezl ve stejném místě jako napájení. Zkontrolujte jestli se nedotýká odizolovaný drát druhého kontaktu.
Obrázek

Pak stačí připájet odpor (já jsem použil 480 ohm ale klidně použijte víc, míň je zbytečné) a je to. Ustřižení drátků od molexu a připojení na trojpin snad už nemusím popisovat :) .
Obrázek

Ostatní kosmetické úpravy jak kdo chce. Ideálně zabužírkovat odpor, zastrčit drátek do ramena fanu k drátkům k napájení. Mimochodem ledky jsou připojeny dost primitivně k napájení, takže se jejich drátky dají odpájet a připojit na jiný napájecí konektor. Pak se dají regulovat nezávisle na otáčkách větráku (ale o tom snad jindy).
Mod čerpadla by Godric | Puddle jumper mod | Obrázek
E2140 1.6 -> 2.88 | X1950GT 500/600 -> 621/675 | A-Data 2*1GB 800 -> 960 | 965P-DS3 | Enermax Liberty 400W | Barracuda 7200.11 1TB | Godricův blog
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“