Jaké má být správné prudění vzducu v case ?

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Neo89
Nováček
Nováček

Jaké má být správné prudění vzducu v case ?

Příspěvek od Neo89 »

:) Jaké má být správné prudění vzducu v case ? , Kam umístit větráky ?
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

hledej...tu v teto sekci je toho vic jak 200 postu :wink:
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

vepredu dole intake
vzadu nahore outtake
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

jedna z moznosti..
crazzykiller
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od crazzykiller »

na dne intake.
na strope outake.
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Tak např.: Určitě jeden zepředu (minimálně 80x80, radši 120x120mm) a jeden zezadu (alespoň 120x120mm či 2x 80x80mm)..
Jde to i jinak, záleží hlavně! na typu a konstrukci CASE (skříně, vany, bedny...)! :-)
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

no ja mam z boku intake tunelem na cpu a pres gril na vga a outtake je pres zdroj a pod zdrojem a na druhe strane pres disky... chladi to super...
Ritchma
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ritchma »

Heh, já sem měl jenom větrák na procíku a na grafárně a teď sem se rozjel. S novou case mam tunel na přívod vzduchu k větráku procesoru, jeden 8cm dole vepředu, jeden 12cm nahoře hned pod první mechanikou taky vepředu a jeden 12cm vzadu :-D Předtim case neustále teplá, teď je to moje malá lednička :lol:
oilik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oilik »

podle me je skoro nejlepsi jen vetreky na odsavani ze skrine a nasavaci nepouzivat vubec. Kdyz mas treba priklad: 1x120 ve zdroji + 1x120 vzadu nebo treba 2x80 a jeste jeden co odcucava treba tim bokem tak mas v case super pruvan a vetraky nemusej bezet rychle tudiz jsou tiche a dohromady ti udelaj ve predu solidni tah takze vubec nepotrebujes nasavaci a ve vetsine skrini sou hdd prave ve predu, takze jsou suprove chlazeny. Teplo ti ve skrini nebude vubec zustavat a vyleti to hned ven.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

idealne? pruduch vepredu pred diskama, pripdane perforovana bocnice u disku.

windtunnel na procaku

vzadu 12 cm outtake a 12 cm outtake ve zdroji.

airflow ti pak uchladi i disky a vsechno... problem je, ze ne kazda bedna tohle umoznuje.
Ritchma
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ritchma »

oilik píše:podle me je skoro nejlepsi jen vetreky na odsavani ze skrine a nasavaci nepouzivat vubec. Kdyz mas treba priklad: 1x120 ve zdroji + 1x120 vzadu nebo treba 2x80 a jeste jeden co odcucava treba tim bokem tak mas v case super pruvan a vetraky nemusej bezet rychle tudiz jsou tiche a dohromady ti udelaj ve predu solidni tah takze vubec nepotrebujes nasavaci a ve vetsine skrini sou hdd prave ve predu, takze jsou suprove chlazeny. Teplo ti ve skrini nebude vubec zustavat a vyleti to hned ven.
Ti nevim já když vypnu dva přední větráky tak je to o dost horší, větrák na procíku začne usliovněji větrat a hučí jak bestie, takhle když mam dva nasávací vepředu tak je to daleko lepší :D
oilik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oilik »

no ume totiz ten vzduch ani jinudy nemuze dovnitr takze mam ve predu opravdu pruvan
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Ritchma píše:
oilik píše:podle me je skoro nejlepsi jen vetreky na odsavani ze skrine a nasavaci nepouzivat vubec. Kdyz mas treba priklad: 1x120 ve zdroji + 1x120 vzadu nebo treba 2x80 a jeste jeden co odcucava treba tim bokem tak mas v case super pruvan a vetraky nemusej bezet rychle tudiz jsou tiche a dohromady ti udelaj ve predu solidni tah takze vubec nepotrebujes nasavaci a ve vetsine skrini sou hdd prave ve predu, takze jsou suprove chlazeny. Teplo ti ve skrini nebude vubec zustavat a vyleti to hned ven.
Ti nevim já když vypnu dva přední větráky tak je to o dost horší, větrák na procíku začne usliovněji větrat a hučí jak bestie, takhle když mam dva nasávací vepředu tak je to daleko lepší :D
Ne všechny CASE jsou stejné.. ted jsem ti vyfotil bočnici a zdroj:-)
PS: samozrejme je to jen zacatek, nic noveho pod sluncem, az dokoupim potrebne kabely, ventilatory, neony..to bude jina..
http://www.tomas-game.wz.cz/case.JPG
http://www.tomas-game.wz.cz/zdroj.JPG
:wink:
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

kotas píše:
Ritchma píše: Ti nevim já když vypnu dva přední větráky tak je to o dost horší, větrák na procíku začne usliovněji větrat a hučí jak bestie, takhle když mam dva nasávací vepředu tak je to daleko lepší :D
Ne všechny CASE jsou stejné.. ted jsem ti vyfotil bočnici a zdroj:-)
PS: samozrejme je to jen zacatek, nic noveho pod sluncem, az dokoupim potrebne kabely, ventilatory, neony..to bude jina..
http://www.tomas-game.wz.cz/case.JPG
http://www.tomas-game.wz.cz/zdroj.JPG
:wink:
ja bych tam ty neony snad ani nedaval, tohle je hezky stridme osvetleny tema ledkama na fanech :wink:
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

stridme? takovej kolotoc :D
*EasY_TarGeT*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *EasY_TarGeT* »

chci se zeptat jestli někdo neví na kolik Voltů je v EC zdroju zapojená 120 větrák..? koupil sem TT Golden Orb II, dopředu překopal 2x80 na 5V místo 12V (přes mřížku vepředu hodně "pískal" proudící vzduch) a v bočnici mám primecooler se sondou a regulací otáček na 12V, ale točí se +- na 1600 otáčkách... a pořád se mi tam zdá něco hlušný :) asi to bude právě ten v bočnici :/ protože to mám hned u ucha... tak mě napadá jestli tam nedám třeba něco jako průhlednej rovnej igelit (něco jako složku co se nosí na vysvědčení :) ) a vlastně bych tomu odřízl přísun studenýho vzduchu, ale zase by to bylo tišší... ale díky tomu se ten větrák, zase pomocí regulace řízený teplotou, může začít točit na vyšších otáčkách :) asi toho tichošlápka nikdy mít nebudu :(

jinak to chladí dobře a bohužel mám bednu která má vepředu aji v zadu 2x 80... ještě uvažuju, že dám jednu 80 dozadu, která mi zbyla z té bočnice.. myslíte že to ještě pomůže?
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

nerekl bych ze by to vyrobce (EC) nejak spomaloval takze imho 12V
*EasY_TarGeT*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *EasY_TarGeT* »

a nemyslíš že je to zbytečný 12V na 120 fan? myslim, že tomu bude tuplem stačit 5V ne? ale asi se v tom zdroju stejně vrtat nebudu :)
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
pajik-1
Nováček
Nováček

Instalace větráku

Příspěvek od pajik-1 »

Hodil jsem na zadní stěnu skříně větrák z procesoru Athlonu, který mě zbyl a chci se zeptat. Má větrat směrem ze skříně ven nebo foukat vzduch do skříně ?
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

ven

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“