Poradite mi? 3700+

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
Warwolf
Nováček
Nováček

Poradite mi? 3700+

Příspěvek od Warwolf »

cau mam takovou prosbu rozhodl jsem se taktnout svuj procesor a jelikoz jsem nikdy procesor netaktoval chtel jsem vas skusenejsi poprosit o radu. ve vsech moznych clancich co jsem si precetl na pctuning jsem pochopil co a jak se asi meni
tak zde napisu svuj kratky postup jak bych postupoval pri taktu procesoru a byl bych vam vdecny kdyby jste mi popripade
poradili. moje sestava je 3700+ sandiego, ati x1800xt, 4x 512ddram pc3200,foxconn nf4sk8aa-8ekrs sc939 nforce4,barracuda 7200-200gb,fortron 500w. Chtel bych ze soucasneho 2,2ghz udelat aspon 2,4 popripade vis ale i tech 200mhz mi pro zacatek a nauceni staci. postupoval bych nasledovne davam Bios a tam menim CPU frequency z 200 na 220. Dale je zde slozka cpu multiplier tak to zmenim na 4x dale je zde ht multiplier ten zmenim z auto na 11x.
dale se uvadi v clanku nastaveni pameti ddr ale to nevim kde nastavit a jestli to mam nastavovat pameti mam jak uvadim 4x 512ddram 400 cl 2,5 pc 3200, ale pise se tam ze to mam provest poze pokud jsem postupoval bez snizeni delicky ale jestli to chapu tak delicka je jedno z tech multiplier bud cpu nebo ht. ptam se tedy jestli delam neco spatne a popripade jestli mi muzete napsat jak by mel vypadat spravny postup a jeste dotaz muze takt procesoru nejak ovlivnit spravnou funkcnost moji graf.karty? Dekuji vsem za pripadnou pomoc a rady.
jessie.james
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jessie.james »

doporucoval bych ti precist si tohle - http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... 1127060130
popis pretaktovani procesoru AMD
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

SD 3700+@2,75Ghz...rozdil oproti defaultu kolem 0-2fps

Mereno v Doom3, Fear, Far Cry

Je jasny ze mas cca 2x vykonejsi grafiku nez mam ja svoji x800xt, ale treba na Fear bude porad limitem grafika...pochybuju ze na x1800xt chces hrat na medium a bez AA.

Ma to cenu, taktovat?
Ja bych pockal na ut 2007...tam teprve dostane CPU poradne zabrat kdyz nastavis hodne bootu.

Osobne jedu momentalne na defaultu vzhledem k tomu ze pokud uz nastavim hru na nejake lepsi detaily, tak limitem je zatim vzdy ta grafika a pretaktovani o 550MHz se opravdu neprojevi.

Mytus ze silna grafika potrebuje ten nejlepsi CPU neni az tak pravda...
Vzhledem k tomu, ze jsem zkousel CPU i podtaktovat na 1.8GHz a pri Fearu byl rozdil ve framerate mezi 1.8Ghz CPU a 2.75GHz CPU maximalne 2fps.

Kdyz se podivas na netu na testovani rozdilu mezi cpu, tak je vzdy testovano tak, aby limitem nebyla grafika(coz je logicke)...takze na nizke rozliseni a detaily. Jenze tezko budes hrat treba jiz zminovanej Fear na x1800xt na 640x480 na low...abys videl tech 100fps rozdilu mezi 2.2 a 2.75Ghz CPU.
Cim vic zatezujes Vga, tim vice se rozdil smazava..kdyz se dostanes na prah Vga, tak ten rozdil 1GHz na CPU proste v realu nepoznas....jedine v nacitani mapy ve hrach napr... lotr: battle of the middle earth 2 apod.....

Treba UT je neco jineho. Hraci rizeni pocitacem, vozidla apod...proste mraky vypoctu co projde pres procak....

Podobne jako ve Fearu jsem dopadl v Quake 4.

Nastavil jsem cpu na 1.8Ghz a nechal nastavit optimalni nastaveni.
Co si pamatuju tak myslim ze to bylo u procesoru medium.....
Nastavil jsem vse co se v nastaveni tykalo cpu na max a znovu nechal testovat ...mno a vysledek? Rozdil cca 0-1fps...coz je smesne.
Settings CPU proste u Q4 s CPU nad rating 3000+ nema smysl nastavovat na nizsi nez maximalni.

Co tim chtel basnik rici? No proste pokud se ti to nepovede nejak zvlast pretaktovat, tak se tim netrap...

Ano, rychlejsim cpu dosahnes lepsi vysledky v zabalovani souboru pomoci raru atd..., a benchmarcich(nekterych)...tot vse.

Pokud ti jde hlavne o hry, rozdil ve vykonu necekej.

Neco jineho je Dual core a s tim souvisejici multitasking ve Win a pak podpora dual core CPU ve hrach. Ale pokud se chces venovat pretaktu SD 3700+, ktere mam cca 3/4 roku a nejake ty zkusenosti uz tam jsou, tak mi ver ze co se tyce her, moc toho pretaktem nenazenes.

Abych nebyl uplne OT.

Tak moje stable nastaveni:

Tcase max 57°C
HTT 4x
fsb 250
multiplikator 11
voltaz 1,45V + 8,3%(v realu 1,58-1,6V)
Chladim to Thermalright XP90 + 92mm papst ventilator

Ramky mam ted Corsairy 400MHz...takze jsem musel nastavit delicku na 166...coz mi ve vysledku diky zvednute sbernici hodi okolo 400Mhz DDR.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Warwolf
Nováček
Nováček

odpoved

Příspěvek od Warwolf »

ok diky moc za rady ja to taktovani taky resim protoze se muj kamos furt naparuje ze ma 4000+ a ja 3700+ a ze ma mnohokrat lepsi procesor tak jsem si to chtel taktnout na 2,4ghz aby videl ze vlastne utratil o balik vic nez ja a taky umet taktovat je podle mne super vec co usetri penize i kdyz se asi tim ztraci zaruka. Kde se ale prosimte v biosu nastavuje delicka ramky jak pises ze 400 na 133 a vysledek je 400mhz. pod cim to v biosu najdu neni to to memclock index value? pokud ne tak co tadle polozka znamena. Jinak postup jak uvadim je spravny? at vim nez si prectu ten odkaz jestli jsem to aspon z 50% zvladl. diky moc.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

No kazdej bios je trosku jinej a nastaveni, ktere ty pises, ja tam nemam.
Mrkni na ten link co je v druhem prispevku.

Proste default nekde najdes nastaveni na 200.
Nastav to na 166Mhz pred tim nez se pustis do taktovani.
Ta hodnota v tom biosu se nebude menit(porad tam bude 166,200,...)....ale vysledna bude vyssi vzhledem k zvysene frekvenci sbernice.

Taktovanim sice ztracis zaruku, ale neda se to zjistit pokud neni CPU viditelne pozkozene(spalene apod...)

rozdil mezi 3700+ a 4000+ je zanedbatelny a nema cenu to ani resit.
Daleko vetsi roli hraje grafika...

Neco jineho by bylo, pokud by dnesni hi-end grafiky jako x1900xtx a 7900GTX, nebyly ve hrach plne vyuzite a jely na pul plynu...to bys pak poznal
vetsi rozdil mezi napr A64 3000+ a A64 4000+.
Ale vzhledem k tomu ze treba Fear a novy Ghost Recon 3, uz ve vysich rozlisenich nezvladaji, je jasne, kde je ta brzda. Brzdi nas zatim VGA.

Jak uz jsem psal. Lidi s hi-end grafikou jen tezko budou hrat na nizke detaily a v nizkem rozliseni, protoze jen tam se razantneji projevi vykonostni rozdil CPU ve hre.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

Butch píše:Daleko vetsi roli hraje grafika...

Neco jineho by bylo, pokud by dnesni hi-end grafiky jako x1900xtx a 7900GTX, nebyly ve hrach plne vyuzite a jely na pul plynu...to bys pak poznal
vetsi rozdil mezi napr A64 3000+ a A64 4000+.
Ale vzhledem k tomu ze treba Fear a novy Ghost Recon 3, uz ve vysich rozlisenich nezvladaji, je jasne, kde je ta brzda. Brzdi nas zatim VGA.

Jak uz jsem psal. Lidi s hi-end grafikou jen tezko budou hrat na nizke detaily a v nizkem rozliseni, protoze jen tam se razantneji projevi vykonostni rozdil CPU ve hre.
2Butch
Při čtení tvého příspěvku mě zaujala jedna věc, ke které bych měl dotaz :
"Jakým způsobem zjistit, který článek v PC je ten nejslabší ? Jak otestovat výkon MB, CPU, VGA, paměti, HDD, .... jejich omezení a co vlastně omezuje celkový výkon sestavy ?"
Ono to asi není jednoznačné, jednoduché a záleží na konkrétní aplikaci. Ale pokud se zaměříme na hry? Protože v tom nejsem odborník, tak např. počet FPS (měřeno Frapsem) v Oblivionu charakterizuje pouze výkon grafické karty ? Nedá se vytvořit např. srovnání výsledků komponent v benchmarkových programech a popřípadě nějak porovnávat výkony těch komponent mezi sebou (CPU vs. VGA, CPU vs. HDD, MB vs. paměti apod.) ?
Nevím, jestli to je úplně mimo mísu (lama) nebo to už tak funguje ?
PC1: MB: MSI Eclipse SLI s.1366,BIOS v.1C; MEM: Mushkin 3x2GBB DDR3-1800;CPU: Intel Core i7-930; VGA: Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X 1GB DDR5 , PCIe; CASE: Cooler Master CM 690 II Advanced ; HDD_system: Kingston 128GB SSDNow V+ Series; HDD_data: 2x WD RE3 3.5" 500GB WD5002ABYS v RAID0; DVD: DVD-ROM: LG GH22LS SecurDisc ;
freemem
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freemem »

2 warwolf: tvemu kamaradovi raději řekni že je pěknej hnup že si koupil 4000+ (pokud nema X2) protože to jsou absolutně vyhozený peníze. před tím než začneš taktovat bych ti doporučil se zamyslet co přesně s tvym cpu chceš dělat, pokud chceš hrat hry tak přesně platí co píše Butch => ve vysokých detailech fsaa anizo filtr atd. rozdíl nepoznáš, druhá strana je pokud chceš třeba grabovat filmy, tam naopak poznáš každej mhz navíc kor u amd. další možnost že jsi ten typ co mu beží spousta programů, tzn. jede ti torrent, dc, pak třeba ještě jsi zapojenej do nějakýho medicínskýho programu kde počítáš mat. modely, do toho ti pojede ještě třeba ftp server a ještě třeba nakej dedicated server naky hry, znam spousty takovyhlech lidi co maj tohle všechno zaply a do toho ještě třeba hrajou BF2 :)(otazka RAM take), pokud patříš do takovyhle skupiny lidi tak take poznáš každej mhz navíc...zkus tohle všehno zvážit, současně si přečti Návod na PCT, kde najdeš vše na co se ptáš.
jen bych měl malej dotaz, proč jsi si do docela nabušené sestavy dal desku od foxconn, neřikám že je špatná (má ostatně NF4), ale DFI nebo Asus by k tve sestavě podle meho padl líp.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

asistent píše:Nedá se vytvořit např. srovnání výsledků komponent v benchmarkových programech a popřípadě nějak porovnávat výkony těch komponent mezi sebou (CPU vs. VGA, CPU vs. HDD, MB vs. paměti apod.) ?
Nevím, jestli to je úplně mimo mísu (lama) nebo to už tak funguje ?
Odpoved neni az zase tak tezka.

Receno velmi zjednodusene:
RAMka ti staci klidne rychlost 400Mhz, ale musi ji byt tolik aby ti to pri hrach neswapowalo.

Priklad: Swat4 po spusteni je cca 600MB ramky zabrano...to znamena ze kdybych mel jen 512MB, obcas by to ve hre znatelne cuklo a to v pripadech ze misto do ramky by se docasna data zapsala na HDD do swapu.

Kdyz mam 1GB je to ok a hra jede bez swapu.
Pokud bych mel 2GB...nic si tim nepomuzu a framerate se uz nezlepsi.
Ale zase treba jina hra po spusteni a pri huste bitve napr. Battle of the middle earth 2...mi zabira kolem 1,25GB RAMky. Tady je jasny ze 2GB vyuziji.
Snad je to k pochopeni.

CPU

Ted pouze co se tyce her.
Zastavam toho nazoru ze cokoliv vykonove nad A64 3000+ je ok a brzda bude vetsinou graficka karta.

delal jsem testy ve hrach Doom3 a Fear

CPU SD 3700+ na frekvenci 1800,2200,2750 Mhz
Vysledky se temer nelisily....protoze brzdou byla grafika X800XT jak vysvetluji vyse.

Lepsi VGA jsem nemel moznost testovat, protoze ji nevlastnim.
Treba ve Fearu s x1900xtx a s cpu 3000+ a pak s necim lepsim treba FX60
By byl rozdil mezi CPU razantneji znat pri nastaveni maximalnich detailu.

Ale to nevim...myslim ze to nebude nejakej obrovskej skok...vzhledem k tomu ze na Fear jsou dnesni hi-end grafiky stale jeste nedostacujici.

viz: http://xbitlabs.com/articles/video/disp ... tx_11.html

tak např. počet FPS (měřeno Frapsem) v Oblivionu charakterizuje pouze výkon grafické karty
Pocet FPS je pocet snimku za sekundu...je to vykon cele sestavy.
A ve tve sestave je brzda graficka karta.
Oblivion da hodne zabrat i hi-end grafikam

viz: http://xbitlabs.com/articles/video/disp ... tx_14.html
Warwolf
Nováček
Nováček

odpoved

Příspěvek od Warwolf »

no foxcon jsem si dal na doporuceni kamaradu kteri ho maji a jsou s nim spokojeni ja jsem nejdriv chtel gigabyte ale potom jsem se rozhodl pro foxcona.
Warwolf
Nováček
Nováček

tak nevim co dal

Příspěvek od Warwolf »

ok pred chvilkou jsem se rozhodl skusit svuj prvni pokus s taktovanim meho pc.
dopadlo to nasledovne.
Nejdriv jsem snizil pameti na ddr 333 ze 400,pak jsem htt nastavil na 4x, multiplikator jsem dal na 11x a jako posledni krok jsem nastavil LDT na 220mhz (chtel jsem mit 2,4ghz pracovni frekvenci).
vysledek je takovi ze se mi nic po spusteni windows nezmenilo krome pameti. CPU-Z mi ukazuje to co pred zasahem do biosu nevite co s tim jestli tam neni nejaka ochrana nebo podobne popripade co delam spatne diky moc za odpoved. Jo a jeste ohledne dotazu pc vyuzivam predevsim na hry,strih videa,internet (stahovani).
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

2Butch - díky, je to jasnější.
Jen jsem měl na mysli, zda neexistuje nějaký benchmarkový program, kde by se číselná hodnota výkonu CPU dala porovnat s číselnou hodnotou např. grafické karty.
Tedy pokud by mi CPU dosahovalo čísla 6000 a grafická karta v tomto testu 5000, pak bych věděl, že moje karta je tím, co omezuje výkon sestavy a koupil bych výkonnější, která by mi v tom samém benchmarku ukázala třeba 7000 bodů.
Pak bych musel koupit lepší CPU a tak pořád dokola .... :wink:
PC1: MB: MSI Eclipse SLI s.1366,BIOS v.1C; MEM: Mushkin 3x2GBB DDR3-1800;CPU: Intel Core i7-930; VGA: Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X 1GB DDR5 , PCIe; CASE: Cooler Master CM 690 II Advanced ; HDD_system: Kingston 128GB SSDNow V+ Series; HDD_data: 2x WD RE3 3.5" 500GB WD5002ABYS v RAID0; DVD: DVD-ROM: LG GH22LS SecurDisc ;
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Je sice pravda,ze rozdil v rychlosti cpu neni ve hrach moc znat,ale jen v nekterejch.Uvedu priklad:Ja mam svuj procak taktlej na 2930Mhz a ve hrach jako FEAR,DOOM3 atd je rozdil se zakladni frekvenci zanedbatelnej.Jenze potom sou tu i hry ve kterejch se rychlejsi cpu zatracene pozna.Treba AOE3 tam mi fps padali i pod 20 se zakl.frekvenci.Jenze kdyz sem ho pretocil na 2930 byl narust fps cca o 20 fps!! a fps neklesali pod 30. :wink: A samozrejme vsechny online hry sou dost zavisli na vykonu cpu,treba BATL2 v mape pro 64hracu slabej a pomalej cpu proste nestiha a fps se neprijeme propadaj :)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

to: Head

Jasny ze u Multiplayer her se to pozna razantne...hlavne kdyz hostujes.
Tam je lepsi procak spis nutnost nez luxus :lol:
F@BIO
Nováček
Nováček

Příspěvek od F@BIO »

jaky myslite ma vliv hyper transport na vykon? je hodne velky kdyz pracuje na 874 nebo na 1000?
MB:Asus P5Q-pro CPU:core2duo e7300 2.66@3.33 1.2V Ram:A data EE 800Mhz 2x2GBGPU:Gainward 4850 Golden sample HDD:WD black 640GB Zdroj:Thermaltake 520W
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

F@BIO píše:jaky myslite ma vliv hyper transport na vykon? je hodne velky kdyz pracuje na 874 nebo na 1000?
temer nulovej. Kdysi davno byl na pct o tomhle clanek...
0118 999 881 999 119 7253
F@BIO
Nováček
Nováček

Příspěvek od F@BIO »

to sem celkem rad.a jeste neco v utilite nTUNE mi to ukazuje frekvence pameti 436mhz ale v cpu-z mi to ukazuje 400mhz a tak nevim cemu mam verit.neznate jeste nejaky program ktery mi tu frekvenci zmeri a ukaze?
MB:Asus P5Q-pro CPU:core2duo e7300 2.66@3.33 1.2V Ram:A data EE 800Mhz 2x2GBGPU:Gainward 4850 Golden sample HDD:WD black 640GB Zdroj:Thermaltake 520W
filda2003
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filda2003 »

F@BIO píše:to sem celkem rad.a jeste neco v utilite nTUNE mi to ukazuje frekvence pameti 436mhz ale v cpu-z mi to ukazuje 400mhz a tak nevim cemu mam verit.neznate jeste nejaky program ktery mi tu frekvenci zmeri a ukaze?
V tomhle pripade ver nTune. Bios pocita s rychlosti 400Mhz, pokud nezvedas FSB
F@BIO
Nováček
Nováček

Příspěvek od F@BIO »

filda2003 píše:
F@BIO píše:to sem celkem rad.a jeste neco v utilite nTUNE mi to ukazuje frekvence pameti 436mhz ale v cpu-z mi to ukazuje 400mhz a tak nevim cemu mam verit.neznate jeste nejaky program ktery mi tu frekvenci zmeri a ukaze?
V tomhle pripade ver nTune. Bios pocita s rychlosti 400Mhz, pokud nezvedas FSB
jenze ja zvedl fsb z 200 na 218
filda2003
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filda2003 »

F@BIO píše:
filda2003 píše: V tomhle pripade ver nTune. Bios pocita s rychlosti 400Mhz, pokud nezvedas FSB
jenze ja zvedl fsb z 200 na 218
Jo, ale 200Mhz je "surová" frekvence, ale 400Mhz je to v DDR - to se nasobi dvema....takze 218 je vlastne 436 ;-)
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“