Filmy 16:9, 4:3, a ďalšie?

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Odpovědět
Axis
Začátečník
Začátečník

Filmy 16:9, 4:3, a ďalšie?

Příspěvek od Axis »

Ma udivuje, prečo je veľa filmov na DVD, ktoré nemajú ani 16:9, ani 4:3, ale nejaký úplne atypický rozmer, kde je film len úzky prúžok.. Prečo je ešte taký atypický rozmer?
PetoS
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetoS »

Myslim si, ze sa jedna o format 2.35:1, ktory nie je moc atypicky, pouziva sa v sucasnej dobe skoro castejsie ako 16:9 aj ked podla mna je to blbost, 16:9 sa mi zda lepsi.
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

PetoS píše:Myslim si, ze sa jedna o format 2.35:1, ktory nie je moc atypicky, pouziva sa v sucasnej dobe skoro castejsie ako 16:9 aj ked podla mna je to blbost, 16:9 sa mi zda lepsi.
No paráda, takže 16:10 monitor je mi na veľké hovn*...
Prečo sa používa častejšie ako 16:9? Nechápem...
Nechápem ani prečo sa zaviedol 16:9, prečo sa nepoužíva 4:3..
PetoS
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetoS »

No preco sa pouziva neviem, aj podla mna je to blbost, najlepsi je 16:9, lebo viac odpoveda tvojim ociam, ktore "vidia" viacej do sirky ako do vysky, cize mne sa zda 16:9 lepsi ako 4:3, ale 2.35:1 je na prd...

EDIT: opraveny preklep
Naposledy upravil(a) PetoS dne úte 6. čer 2006, 15:30, celkem upraveno 2 x.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pánové, uvědomte si laskavě, že prvním cílem filmů není váš monitor, ale kino. A v kinech se v současnosti používají poměry dva - 1,85:1 a 2,35:1 (CINEMASCOPE - PANAVISION, anamorfotický záznam do běžnéhop okna 35 mm filmu). Když dostane distributor film ve formátu Panavision (maximální většina americké produkce, například), má při výrobě DVD dvě možnosti co s ním - buď ořízne kraje a udělá z toho 16:9, a nebo použije celý obraz v letterboxu (tato možnost je nejčastější). Dodá vám tak bez jakéhokoliv šizení celý obraz tak, jak byl v kině.

A teď to nejdůležitější : Že nemáte vybavení na to, abyste si to přehráli bez letterboxu je váš problém, ne problém distributora! Buď si to vybavení pořiďte, nebo se smiřte s černými pruhy. A nebo si to nechte ořezat a nazoomovat při přehrávání, to už umí dneska každý HW i SW DVD přehrávač. To je na vás. Stěžujete si tu, jako kdybyste tomu rozuměli líp, jak filmaři, kteří ty filmy točí. A umím si živě představit, jak byste v případě, že by to distributor oříznul, držkovali, že vám tam odřezávají drahocenný obraz. Že je něco na prd si stěžujte, až tomu budete rozumět, nicméně pokud je mi známo, filmař není nikdo z vás.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

TomV píše:Pánové, uvědomte si laskavě, že prvním cílem filmů není váš monitor, ale kino. A v kinech se v současnosti používají poměry dva - 1,85:1 a 2,35:1 (CINEMASCOPE - PANAVISION, anamorfotický záznam do běžnéhop okna 35 mm filmu). Když dostane distributor film ve formátu Panavision (maximální většina americké produkce, například), má při výrobě DVD dvě možnosti co s ním - buď ořízne kraje a udělá z toho 16:9, a nebo použije celý obraz v letterboxu (tato možnost je nejčastější). Dodá vám tak bez jakéhokoliv šizení celý obraz tak, jak byl v kině.

A teď to nejdůležitější : Že nemáte vybavení na to, abyste si to přehráli bez letterboxu je váš problém, ne problém distributora! Buď si to vybavení pořiďte, nebo se smiřte s černými pruhy. A nebo si to nechte ořezat a nazoomovat při přehrávání, to už umí dneska každý HW i SW DVD přehrávač. To je na vás. Stěžujete si tu, jako kdybyste tomu rozuměli líp, jak filmaři, kteří ty filmy točí. A umím si živě představit, jak byste v případě, že by to distributor oříznul, držkovali, že vám tam odřezávají drahocenný obraz. Že je něco na prd si stěžujte, až tomu budete rozumět, nicméně pokud je mi známo, filmař není nikdo z vás.
Netvárim sa, že tomu rozumiem, držkujem ako koncová lama ;-)
Všetko čo hovoríš je pekné, a aspoň už rozumiem tomu, prečo to není 16:9 , ale ma zaráža vec.. Kde si mám to vybavenie zakúpiť (teoreticky, nechcem tu kupovať)? Všetko bežne predávané je 16:9, tak ako kúpiť normálnu TV za pohodový peniaz s takým pomerom?
Není problém distribútora? A koho teda? Bude distribútor distribuovať pre pár vyvolených, ktorí budú mať správne zobrazovacie zariadenie, alebo bude pre väčšiu masu s 16:9, a tým pádom aj pre najväčšiu 4:3 , keďže na 4:3 sa dá pozerať aj 16:9? Mi to pripadá divné, veď prečo to neorezať na 16:9...
Nazoomovať do dokáže zatiaľ jediný prehrávač - Zoom Player, aj to nie tento pomer na celú obrazovku (16:10).. Na HW prehrávačoch to samozrejme není problém..
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tím vybavením jsem samozřejmě myslel natolik velké zobrazovadlo, aby tam ty pruhy nevadily (tj. obvykle velká plazma, nebo projektor). Normální TV za pohodový peníz většinou nesplňuje požadavky kvalitního domácího kina, protože je moc malá. Ale to je o prioritách.

Přijde ti divné proč to neořezat pro většinu lidí - ale proč to ořezávat a připravit tak lidi s lepším vybavením o možnost sledovat celý obraz, když si to může uživatel snadno ořezat sám, pokud mu to vadí ? Nechápu...

Režim Pan & Scan, tedy oříznutí a nazoomování umí namátkou třeba Media Player Classic, PowerDVD, WinDVD, což jsou nejpoužívanější DVD přehrávače na PC. :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

TomV píše:Tím vybavením jsem samozřejmě myslel natolik velké zobrazovadlo, aby tam ty pruhy nevadily (tj. obvykle velká plazma, nebo projektor). Normální TV za pohodový peníz většinou nesplňuje požadavky kvalitního domácího kina, protože je moc malá. Ale to je o prioritách.
Myslel som zariadenie, kde sa to dá pozerať bez letterboxu :) Pretože by som asi nekúpil plazmu za 60 000, aby som to mal ešte aj s pruhmi
Přijde ti divné proč to neořezat pro většinu lidí - ale proč to ořezávat a připravit tak lidi s lepším vybavením o možnost sledovat celý obraz, když si to může uživatel snadno ořezat sám, pokud mu to vadí ? Nechápu...
Som to skúšal zoomovať aj na HW aj na SW prehrávači, a nemohol som dosiahnuť film bez letterboxu ani na 16:10, ani na 4:3 obrazovke.. Vždy tam boli nejaké pruhy
Režim Pan & Scan, tedy oříznutí a nazoomování umí namátkou třeba Media Player Classic, PowerDVD, WinDVD, což jsou nejpoužívanější DVD přehrávače na PC.
Áno, tie majú tú funkciu.. Avšak pri týchto filmoch som nikdy nemohol nazoomovať s WinDVD 7 obraz, jednoducho nefungoval Pan & Scan. Jediné riešenie mám zatiaľ Zoom Player, s ktorým v pohode nazoomujem 16:9 na 16:10 , ale 2,35:1 nemôžem nikdy nazoomovať riadne na 16:10 :sad:

//Až teraz som objavil PowerDVD 7 s možnosťou priblížitť na tie dva spomínané formáty.. O kvalite radšej nehovorím :roll:
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“