GeForce 7800 GS
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- lada-ova
- Nováček

-
K výkonu v testu na anadtechu je nutné číst i text a nejenom čumět na grafy !!!
"The price the 7800 GS pays for enabling HDR and other SM3.0 eye candy is that it is limited in playability to lower resolutions. Disabling the SM3.0 features would give performance quite a boost without AA (SM3.0 features are not available with AA enabled).
This indicates that the X850 XT PE performs better with AA under SC3 than the 7800 GS. But the performance numbers that we ran can't be easily compared without AA. We wanted to look at performance with the features that people would likely enable, and Splinter Cell certainly looks great with all the bells and whistles."
"The price the 7800 GS pays for enabling HDR and other SM3.0 eye candy is that it is limited in playability to lower resolutions. Disabling the SM3.0 features would give performance quite a boost without AA (SM3.0 features are not available with AA enabled).
This indicates that the X850 XT PE performs better with AA under SC3 than the 7800 GS. But the performance numbers that we ran can't be easily compared without AA. We wanted to look at performance with the features that people would likely enable, and Splinter Cell certainly looks great with all the bells and whistles."
- shadow
- Středně pokročilý

Tak jsem si pořídil tuto kartičku 
a to leadtek s 90nm výrobním procesem...
detekce optimálních frekvencí coolbits 2.0 mi vyhodil (pokud si to správně pamatuji) něco kolem 442/744 (tj. až 1488 Mhz ! efektivně). Čísla se mohou trochu lišit, nejsem teď doma, ale závěr je jasný:
nižší OC na GPU (to mě trochu štve..) , ale maximálně taktovatelné paměti..
Nakonec jsem to nastavil s rezervou na 430/700 Mhz (1400 Mhz) a hrál asi hodinu Oblivion - bylo to stable, bez artefaktů, teploty jsem nezkoumal.
Nemám teď čas to přepočítávat, ale pokud to využívá 1,6ns paměti Samsung, tak by to mělo jet už z výroby bez problému na těch 1400 Mhz a v mém případě zřejmě ještě výše.
Štve mě to jádro, myslíte si, že coolbits 2.0 je zbytečně konzervativní a že to jde bezpečně ještě víc? Zdá se mi to docela málo, tyto karty by měli jet jádro aspoň tak 470 Mhz.
Tak a pak další otázka:
Uvědomuji si více méně rozdíl mezi funkcí paměti a GPU
Nicméně pro jistotu další otázka: Co se odrazí více na výkonu ve hrách : frekvence pamětí nebo jádra? Je znát rozdíl, když mi paměti poběží 1400 Mhz efektivně namísto 1300Mhz efektivně? Na což to asi snížím, nemusím jet tu kartu úplně na max a drásat ji? logicky je pak i o něco hlučnější ve 3D ( i tak je ale hlučnost akceptovalná, i když jsem zaznamenal, že při exitu do windows ze 3D, mi ventilátor pořád běží naplno, což by asi neměl - při přepnutí na nižší frekvence GPU ve 2D. Že by to mohlo být vyšší teplotou GPU?
Zdá se mi to pak takové nevyvážené, pomalejší jádro a extrémně rychlé paměti..
Jak vůbec fungují tyto grafiky.. Regulují si otáčky ventilátoru samy podle teploty nebo nastavených frekvencí? Ve 2D je jinak naprosto neslyšitelná. Ve 3D je trochu slyšet (o něco více než 6600GT od Leadteku), ale pořád to jde. (na krabici je udáváno pod 30dB). Ane není to žádnej nepříjemnej zvuk.. je to v pohodě
.
a to leadtek s 90nm výrobním procesem...
detekce optimálních frekvencí coolbits 2.0 mi vyhodil (pokud si to správně pamatuji) něco kolem 442/744 (tj. až 1488 Mhz ! efektivně). Čísla se mohou trochu lišit, nejsem teď doma, ale závěr je jasný:
nižší OC na GPU (to mě trochu štve..) , ale maximálně taktovatelné paměti..
Nakonec jsem to nastavil s rezervou na 430/700 Mhz (1400 Mhz) a hrál asi hodinu Oblivion - bylo to stable, bez artefaktů, teploty jsem nezkoumal.
Nemám teď čas to přepočítávat, ale pokud to využívá 1,6ns paměti Samsung, tak by to mělo jet už z výroby bez problému na těch 1400 Mhz a v mém případě zřejmě ještě výše.
Štve mě to jádro, myslíte si, že coolbits 2.0 je zbytečně konzervativní a že to jde bezpečně ještě víc? Zdá se mi to docela málo, tyto karty by měli jet jádro aspoň tak 470 Mhz.
Tak a pak další otázka:
Uvědomuji si více méně rozdíl mezi funkcí paměti a GPU
Zdá se mi to pak takové nevyvážené, pomalejší jádro a extrémně rychlé paměti..
Jak vůbec fungují tyto grafiky.. Regulují si otáčky ventilátoru samy podle teploty nebo nastavených frekvencí? Ve 2D je jinak naprosto neslyšitelná. Ve 3D je trochu slyšet (o něco více než 6600GT od Leadteku), ale pořád to jde. (na krabici je udáváno pod 30dB). Ane není to žádnej nepříjemnej zvuk.. je to v pohodě
show must go on..
- EfineSS
- Středně pokročilý

-
- shadow
- Středně pokročilý

na mé sestavě:EfineSS píše:Urcite sem pak hod nejake vysledky z 3DMarku 05, bude to urcite zajimat vic lidi..
shadowPC: Abit NF7-S, Barton 2500+ (186 FSB x11 = 2056 Mhz, Arctic Copper Silent Rev. 2 TC), 1 GB OCZ PC3200, Leadtek GF 7800 GS 430/1400 @ ForceWare 84.40, 2x 120 GB Seagate Barracuda, Audigy 2 ZS, LG GSA-4163B, Toshiba SD-1802, Logitech Z-2300 THX, Chieftec 410 W + Nexus Real Silent 120x120 case fan, Eizo L568, Logitech MX 518 Gaming Grade mouse, SteelPad 4D, Logitech Office Internet Keyboard, Windows XP Home CZ, NOD 32.
to dělá 6014 bodů s tím, že omezením je CPU test
http://www.shadowblog.cz/upload/screen.jpg
pro zajímavost - výsledky z CC jednoho manika s nabušeným CPU a 2GB Ram:
AMD 3700+San Diego
2048Mb Ram 400
Abit A8N939
7800GS:495/1410
3D Mark 2003:12 795
3D Mark 05:6553
3D Mark 06:3814
takže se opět prokazuje, že ve hrách apod. není dopad CPU výrazně znát a zvěsti o tom, že barton 2500+ apod. nestačí živit podobné grafiky jsou mýtem, dopad na celkový výkon ve hrách je zanedbatelný a ve hrách se projeví jen minimálně. V nových hrách se projeví tak maximálně případných dalších 512 MB paměti, neboť např. Oblivion si občas i těch 1,2 GB ram vezme (jenomže to je u mně malinko problém, neb mám jen tři banky a všechny už mám plné
pokud tedy nechcete SLI nebo Crossfire....
edit: A do AGP snad ještě vyjde i 7600GT a 7900GT nebo spíše jejich výkonnostní alternativy
viz např: Gainward BLISS 7800 GS SILENT 512MB GS+ (24 pixel pipes)
http://www.pureoverclock.com/story665.html
(ten slabší gainward už na trhu je, má ho např. hlupák a možná už jsou na trhu i další kousky - moc to teď nesleduju
mímusem tedy bude asi ale jejich horší dostupnost.. i na tento Leadtek jsem se chvíli načekal...
edit: jenom doufám, že vyjde nějaký ten nový riva tuner, který otevře i ty zbývající pipky
(jsem zastáncem AGP, a tak jsem možná malinko neobjektivní, tak mě ale nekamenujte
//edit Thellwin - obrázek upraven na odkaz
Naposledy upravil(a) shadow dne stř 17. kvě 2006, 21:19, celkem upraveno 2 x.
show must go on..
- godlike
- Středně pokročilý

-
- shadow
- Středně pokročilý

vůbecgodlike píše:Dekujeme za obsahle infoJen pripomenu ze v r.2005 jsem mel s XP 3200+na 2,3GHz a x800xt skore 6100b v marku 05.
Cili asi zklamani ne?
Jednak neprovozuji hlučné Ati s obvykle neodladěnými ovladači /prostě můj názor - a je mi jedno, jak je opodstatněný
http://ckturbo128.proboards4.com/index. ... 1138544120
Na tom score z 3dmarku se projevuje i CPU (viz dva CPU testy). A rozdíl mezi 2056 Mhz a 2300Mhz se prostě projeví, obzvláště při vyšší FSB.
a dále i např. plná podpora SM 3.0, kterou ta Atina nemá, včetně dalších featur její novější architektury. Já jsem spokojen. Oblivion je na této grafice rozhodně hratelnější než na GF 6600 GT, i vypadá lépe.. a Gothic III a NWN 2.0 si na ní také v pohodě zahraji a tyto hry já hraju dlouhodobě, takže pokud mě nic nějak neodejde, mám vystaráno
edit: za 8600 kč s DPH...(platí se za špičku AGP, menší výrobené množství a tím i vyšší výrobní náklady (vyšší výrobní náklady asi i z důvodu HSI můstku adtd.)
Přechod na PEG by mně ale vyšel ještě dráž dráž (nespokojil bych se s nějakou shitoidní deskou, no name pamětmi, nějakým A64 3200+... ) a vše opět reinstalovávat atd. na to nemám čas, náladu ani volné peníze
Naposledy upravil(a) shadow dne stř 17. kvě 2006, 20:32, celkem upraveno 1 x.
show must go on..
- godlike
- Středně pokročilý

-
Ale no takshadow píše: Jednak neprovozuji hlučné Ati s obvykle neodladěnými ovladači /prostě můj názor - a je mi jedno, jak je opodstatněný
Ve FEARU nic moc coshadow píše: mně zajímá výkon v těch kterých hrách, ve kterých by tato grafika měla být většinou rychlejší i než ATi x850xt.
Urcite velke plus zeshadow píše: a dále i např. plná podpora SM 3.0, kterou ta Atina nemá, včetně dalších featur její novější architektury.
Mac...
- shadow
- Středně pokročilý

Fear je výjimka, kde je x850XT PE (oproti 7800GS na defaultních taktech) rychlejší. To uznávám, já FEAR ale nehraju, takže mně to je celkem jednogodlike píše:Ve FEARU nic moc co![]()
http://www.pcper.com/article.php?aid=20 ... ert&pid=11
No, já bych tuto podporu zase tak nepodceňoval, krom toho např. HDR si na té Atině nezapneš, zatímco s 7800GS ano a jak jsem to zkoušel, nezdálo se mi, že by to mělo nějak velký dopad na výkon (vylepšené ROPS) (ale ještě zkusím).godlike píše:Urcite velke plus zeshadow píše: a dále i např. plná podpora SM 3.0, kterou ta Atina nemá, včetně dalších featur její novější architektury.
ATi x850xt by si dnes do AGP kupoval jen blázen
Na CC mají jen http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31333
za 10.300,-- kč, chladič hlučnej jak prase, že tam musí dát člověk hned silencer, a pak ta cena... /+ neznámá dodocí lhůta/
Naposledy upravil(a) shadow dne stř 17. kvě 2006, 22:20, celkem upraveno 2 x.
show must go on..
- hlupak
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ok,
jak rekl Shadow, neni lehke a v Cechach asi nemyslitelne sehnat GS+
kdyz uz ji sezenete tak za takovy ranec ( 350£) ze si to ani nezaslouzi.
skusim dnes az prijdu ze skoly( od tud kde sjme ted
)
udelat 3Dmark 05, delal sjme jen 06
takty jsem shodil zpatky na 462/1264 protoze mam v case jen momentalne jeden 80mm vetrak a uz takhle je tam hic.
cekam na az dojdou penize abych mohl koupit Xilencery a skusit ji taktnout.
jiank na Oc guru 90% lidi kdo vlastni 7800GS(+) dela "pencil mod" na 1,4V a takty jdu vis.
dalsi vec kterou sjemt am vyzjistil( prispevatel bliss007) udajne
pameti na tehle kartach jsou potazene nejakym potahem
coz zabranuje zvysit max.frekvenci, protoze chladice by neutahli, je to jnejkay antiteplovodni vec...
taktez gainward se celkem pojistil kdyz si budete chtit vymenit jejich vetrak za jiny.,
Bliss007 tam hodil VF900 zalmana ale rikal ze prace jak svine, ze je tam opravdu milimetrova ploska ktera kdyz neni presne tak karta hreje
kdyz tak pak sem hodim link na celou tu diskusi( pro Shadowa, jetsli bude chtit)
jak rekl Shadow, neni lehke a v Cechach asi nemyslitelne sehnat GS+
kdyz uz ji sezenete tak za takovy ranec ( 350£) ze si to ani nezaslouzi.
skusim dnes az prijdu ze skoly( od tud kde sjme ted
udelat 3Dmark 05, delal sjme jen 06
takty jsem shodil zpatky na 462/1264 protoze mam v case jen momentalne jeden 80mm vetrak a uz takhle je tam hic.
cekam na az dojdou penize abych mohl koupit Xilencery a skusit ji taktnout.
jiank na Oc guru 90% lidi kdo vlastni 7800GS(+) dela "pencil mod" na 1,4V a takty jdu vis.
dalsi vec kterou sjemt am vyzjistil( prispevatel bliss007) udajne
taktez gainward se celkem pojistil kdyz si budete chtit vymenit jejich vetrak za jiny.,
Bliss007 tam hodil VF900 zalmana ale rikal ze prace jak svine, ze je tam opravdu milimetrova ploska ktera kdyz neni presne tak karta hreje
kdyz tak pak sem hodim link na celou tu diskusi( pro Shadowa, jetsli bude chtit)
- shadow
- Středně pokročilý

myslíš tuhlehlupak píše:kdyz tak pak sem hodim link na celou tu diskusi( pro Shadowa, jetsli bude chtit)
jinak srovnání x850xt vs 7800 GS např. i zde (ale výrazně taktovaných):
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=172035
Prosím, ať to nemusím hledat. jaké paměti používá přesně Leadtek 7800 GS, nevíte někdo?
a něco jsem nalezl:
podle této recky http://sg.vr-zone.com/?i=3271&s=3 (sice Inno, ale to by snad mělo být to samé) jedou tedy nakonec na 1,4 ns (tedy mohou jet s rezervou až 700/1400MHz.
mně detekce coolbits 2.0 detekovala postupně frekvence 751, 740 a 745, a 738 Mhz, takže skutečně můžou jít asi ještě výše... a GPU to bude asi horší, asi nemám nejlepší kousek... asi nějaký odpad
ještě k tomu Ati vs nvidia. Nvidia používá rozdílné frekvence pro 2D a 3D, a podle toho reguluje otáčky ventilátoru, což Ati dle mých omezených znalostí nepoužívá, přitom je to tak prostá a geniální věc
show must go on..
- hlupak
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- godlike
- Středně pokročilý

-
Mam pocit ze HDR castecne podporuje uz R9500shadow píše: a dále i např. plná podpora SM 3.0, kterou ta Atina nemá, včetně dalších featur její novější architektury.
Muzes si koupit HIS x850 a flashnout na 16p.Za 7000kc.shadow píše: ATi x850xt by si dnes do AGP kupoval jen blázen. Jestli by ji navíc vůbec sehnal
Za 7340kc je Club3D 7800GS.shadow píše: edit: za 8600 kč s DPH...
http://eshop.compuco.cz/default.aspx?UR ... 7220345513
Doporucuje ti muj shitozni Epox za 2600kcshadow píše: Přechod na PEG by mně ale vyšel ještě dráž dráž (nespokojil bych se s nějakou shitoidní deskou..
Ano ano..sam mam shity A-DATA LFT 2X1GB za 4500kcshadow píše: no name pamětmi..
Probuh ani 3000+ za 3000kc by ti nevonel?shadow píše: nějakým A64 3200+...
8500kc je uchylna cena.Kdybys rychle presel na PEG byl by vysmatej a mohls jet na rychlejsi 7600GT za 4600kc
Mac...
- shadow
- Středně pokročilý

Vyjádřil jsem se k tomu už výše...godlike píše:8500kc je uchylna cena.Kdybys rychle presel na PEG byl by vysmatej a mohls jet na rychlejsi 7600GT za 4600kc
a dále sděluji, že v mém případě bude přechod na PEG až conroe, vista, ddrII, dx 10 grafika....
Nesdílím Vaše nadšení pro nynější "nezbytný" přechod na PCI-E. Pokud bych si měl dneska kupovat jen desku na PEG, vzal bych už něco pořádného, např. pro AMD Abit AN8 32X - nForce4 SLI X16 (5.419,-- Kč) nebo alternativní ASUSku.. a ceny by se postupem vyšplhala, nové CPU, už asi dual core, tím pádem i nový kvalitní chladič na CPU a cena jde na horu... a prostě nemá to před conroe smysl..
ne, já jsem rád za svou AGP 7800 - Její o něco vyšší cena vzhledem k poměru výkon/cena pro mě není rozhodující. Neřídím se jen cenou. Kupuji si to co se mi líbí a co mě osloví
(btw 9550 true HDR rozhodně nepodporovala, aspoň co vím
O tom clubu 3D jsem nevěděl, ale i tak bych dal zřejmě přednost Leadteku. Líbí se mi krabice a mám s ním dobrou zkušenost a je to přeci jen větší značka.
show must go on..
- godlike
- Středně pokročilý

-
Peknej kec tedashadow píše: x800Pro nebo x800GTO bych si jako upgrade z Leadteku 6600GT nikdy nekoupil, to bych zůstal víceméně na tom samém...
Jasne proc ne.Akorat jsem zvedavej za kolik pak prodas svoji sestavicku.Ale to jsme jiz dost OT ze.Sry...shadow píše: a dále sděluji, že v mém případě bude přechod na PEG až conroe, vista, ddrII, dx 10 grafika....
Mac...
- shadow
- Středně pokročilý

- Shit
- Odborník PCT

- Thellwin
- Administrátor

Byl bych nerad, aby se tady pokračovalo tak jako doposud, tzn. diskuse na téma přejít na PCIe nebo zůstat u AGP, případně za co vyměnit atd. grafika už je koupená, takže je to mírně mimo mísu. Diskutujte prosím pouze o GF 7800 GS a případně záležistostech s ní úzce spojených, což otázka za kolik by shadow prodal svojí současnou sestavičku rozhodně není 
Goldnoob team proud member!
- shadow
- Středně pokročilý

Shit: nevím, měl by mezi tím být rozdíl?
Tady: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=182838
jede user Bernek Leadtek 7800 GS na 500/1400, takže to jádro ještě zkusím...
Tady: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=182838
jede user Bernek Leadtek 7800 GS na 500/1400, takže to jádro ještě zkusím...
show must go on..
- hlupak
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
sjel sjem 3dmark 05
result: 7381
frekvence 481/700(1400)
jedno mi ale nejde do hlavy, kdyz dam detected optimal frekvence, tak mi vyjede s 561MHZ/762MHZ ale jak zapnu 3dmark tak ertefakty jak svin..to uz nejsou ani artefakty..to jsou bilo cerny zrnici pruhy pres celej monitor
tak sjme to nahodil nahodne na tech 700.
Mozna to bude pravda s tim teplovodivym materialem na tech pametech
edit: G1;30.6FPS
G2:21.2FPS
G3:39,7FPS
CPU1:, 2.4
CPU2: 3.4
result: 7381
frekvence 481/700(1400)
jedno mi ale nejde do hlavy, kdyz dam detected optimal frekvence, tak mi vyjede s 561MHZ/762MHZ ale jak zapnu 3dmark tak ertefakty jak svin..to uz nejsou ani artefakty..to jsou bilo cerny zrnici pruhy pres celej monitor
tak sjme to nahodil nahodne na tech 700.
Mozna to bude pravda s tim teplovodivym materialem na tech pametech
edit: G1;30.6FPS
G2:21.2FPS
G3:39,7FPS
CPU1:, 2.4
CPU2: 3.4