jaky nejlepsi chladič pro soc 939

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

No tak z Noctui mám rozporuplné pocity ...

1, není to žádná velká bomba
2, 9tka nic moc a 12 už šíleně přerostlá ..
3, vůbec se mi nelíbí systém upínání a nemožnost otočení o 90°

prostě 9tka moc za povšimnutí nestojí ... a 12cka toho zase tolik nenabízí ...

Thremalke Big typhoon vzhledem k o dost nižší ceně nabízí defakto stjený výkon s již namontovaným kvalitním 120x120 větrákem .... a takový Ninja+ který se prodává za 1200,- již také se 120x120 větrákem v základu je natom podobně a jde tké osadit dvěma větráky takže myslím že noctua 12 není nic užasného ...navíc Nynju nemusíte nikam natáčet je simetrický a nekrytý :)

Takže Noctua = zajímavý chladič ale jsou na trhu výhodnější nabízející totéž s lepšíma vlastnostma .... a tedy Noctuu12 já osobně doporučovat moc nebudu ...
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

No ja by som povedal ze prave 9tka ma co ponuknut, kedze pri nizsich otackach sa vyrovnava ale dokonca z prehladom poraza niektore spisckove chladice. Takze neviem skade si dosiel k zaveru ze je nic moc a ze nestoji za povsimnutie .. ja by som tvrdil pravy opak.
Ze to nieje bomba to je asi jasne, ale to uz dnes nebude ziadne chladic ze ? No myslim ze ak ta 12ka poraza aj take chladice aku je Ninja, HR-01 ... tak je to velmi solidna nivinka a naviac aj tieto menovane chladice su na 120mm fan takze tvoja dalsia poznamka o prerostlosti je myslim tiez dost mimo. Stym otacanim ma pravdu akurat vzhladom k Ninji..
Intel Core2Duo E8400™@ 4050MHz (1,3V real in LOAD) >Prime stable< || eVGA 680i SLi A1 (P32) || all fans @ 5V
silent wc system [D-Tek FuZion + GPU + NB + SB + HDD + DDC Ultra+AC top + MCR320QP + Trodas's res + 11/15 Tygon tubing]
4x1024MB A-DATA Vitesta 800+ EE (D9GCT) @ 900MHz 4-4-4-8 (2,2V real) || 2x ASUS 8800GT 512MB SLI
3x WD5000YS - 500GB + Samsung SP2004C-200GB || Samsung SH-S183A || 22" LCD Dell™ E228WFP
Chieftec DA-01B-D - Bigtower || CORSAIR HX620|| Logitech Cordless MX + MX510 + MOMO Racing + DFP
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

no jde o to že 9tka ti nabídne to samý jako TT big typhoon který nemusíš nikam natáčet ;) má větrák v ceně a výkon identický .... Nynja+ je větrák s méně mínusy než 9ka navíc za stejnou cenu má opět větrák v ceně ....

netvrídm že to jsou špatné větráky jen 9tka na tu cenu nenabízí nic užasného a jsou lepší chladiče výhodnější a 12cka už má trochu problémy s neotáčením cena je přehnaná a výkon při osazení třeba nynja+ dvěma větráky si troufám řici bude totožný s tím že nynja stojí méně má v ceně jedne větrák je symetrický nemá problémy s místem jako Noctue ...

proto z nich nejásám ... jsou zajímavé ale mají více - než jiné ;)
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesShi »

Joži píše:
Marian píše: Presne mesiac som mal box
Procak bol taktnuty na 2.3Ghz pri 1.425V a freezer pomohol o 5 stupnov v zatazi :wink:
:oha: si zdravy??????
:dontgetit: liter za to ze pojde dole o 5C????
namiesto 55C mam 60? :stupid: :stupid:
kupim 12vetrak za 300 a pojde to dole o 15C :fear:
mam pretaktovanyho opterona na 2,6Ghz, a box by to vazne nezvladal na 45°C jako HC4+

mj box vypada hrozne :oha:
kychtax
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kychtax »

Noctua NH12, jednoznacne. Nevim proc ho chce nekdo otacet, vetrak bude foukat ve vetsine pripadu primo na zadni case fan. Provozuji pod nim Athlon SD 3700 OC na 2,66GHz (šel i nad 3GHz ale nechci ho trápit). Na něm mám větrák 120mm na desce DFI LP UT Ultra-D a ve windows Smart Doctora.

O větráku na CPU prakticky nevím! Na doctorovi mám nastavenou teplotu pro zapnutí větráku 30stupnů. Teplota CPU se však přes 30 stupnu dostane málokdy i PŘI NETOČÍCÍM SE VĚTRÁKU na chladiči. Ve 30 se líně na minutu až dvě roztočí na minimální otáčky, aby se dostal zpět pod 30. Tohle jsem nezažil u žádného chladiče a zvlášť ne u přetaktovaného procesoru. Kloubouk dolů před výkonem tohoto chladiče. Zkoušel jsem teplotu žeber i na omak a čidla opravdu nelžou :), noctua byla téměř chladná :). Vřele tuhle kombinaci doporučuji pro maximální tichost. Při dobrém odvětrání case by se podle mne dal provozovat na stejnem cpu i jako pasiv :). V mé skříni ukazuji cidla cca 28stupnu.
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

chlape teplota nezalezi ani tak na taktu ale na voltazi ;)
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

no jestli to diego mas na default napeti tak pri 2.66ghz muze topit tak o pul az jeden stupen vic nez pri stock 2.2ghz...

ze mas studeny zebra muze znamenat taky, ze ho mas blbe nasazenej, nebo mas blbe nanesenou pastu :)

teplota taky zadnej zazrak (za tolik penez), kdyz i box udrzi pretocenej venice pod 40C pri burn

nez noctua bude lepsi asi i nakej Scythe a urcite ten Zalman kulatej stojici (9500)

jinak nejlepsi vzduchovej chladic je samozrejme Tuniq Tower :)
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Pro mě je prostě po několika zkušenostech nejlepší Scythe Ninja. Cena je někde u 1000,-Kč, což je podle mě perfektní na tak kvalitní a výkonnej chladič. Zpracování je super. U verze Plus je i slušnej fan a hlavně, teploty jsou neuvěřitelný...jedu na něm pasivně O144 na 23°C a při OC@3GHz - 1,55V se ke 40°C nedostanu ani náhodou. Max. těch 36°C - podotýkám pasivně!
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

hmm podle me stejne nema na singlecore amd cenu kupovat naky lepsi chladice, pac ani na tech 1.55V to nijak zvlast netopi a pokud v case nejak rozumne proudi vzduch tak to uchladi i box, kdo chce neco lepsiho tak si za par stovek koupi neco co chladi trocku lip nez box a je o dost tissi... aspon takovy mam zkusenosti...
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

axloth píše:...
Věc názoru. V case nemám žádnej fan, protože to dělá zbytečnej kravál. Jedinej fanje ve zdroji - outtake a kdybys to zkusil, tak uvidíš, že BOX rozhodně není nic moc řešení...mě nejde jen o výkon (tedy nízké teploty), ale hlavně taky o ticho...a porovnávat BOX a Ninju bez fanu je docela haluz... :wink:
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

mluvil jsem o tom, ze box to uchladi pokud ti v case dobre proudi vzduch :) hlucnost uz je samozrejme nekde jinde :wink: o tom ze ninja je neporovnatelne lepsi nez box snad ani nema cenu mluvit
filda2003
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filda2003 »

Nejlepsi vzduchove chlazeni na PC je jednoznacne Scythe Ninja .... navic bezvadne vypada.....viz fotky ZDE : http://anthrax.ic.cz/case.html :-) ....
btw..je to moje case, takze kdyz se vam nebude neco libit, tak nadavejte me :-D ....
kychtax
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

chlazení

Příspěvek od kychtax »

-voltáž mám na 1,36V, víc zvedat nechci. Jako BU (bezny uzivatel) dnes nemam duvod..
-pastu jsem aplikoval a chladic je nasazen dobře. Kdysi, jeste jako nymand, jsem se sestavovanim počítaču živil, takže o tom ještě neco vím :wink:
-Nebudu hanit ninju, nezkousel sem ho, stejne tak nema smysl, aby nektery zdejsi "odbornik" vynasel sve soudy nad noctou. Objektivni bude stejne az ten, kdo bude mit doma oba a otestuje vsechny, případně recenzent.
Bikermotyl
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bikermotyl »

filda2003 píše:Nejlepsi vzduchove chlazeni na PC je jednoznacne Scythe Ninja .... navic bezvadne vypada...
Najlepšie asi asi nie, vid priame porovnanie momentálne zrejme najlepších dvoch vzduchových chladičov v mojej recke : Scythe Ninja vs. Noctua NH-U 12, avšak veľké rozdiely tam nie sú.
Tomu že lepšie vypadá Ninja ako Noctua NH-U12 dávam za pravdu aj ja.

Po uvedení Scythe Infinity sa situácia ale predpokladám zmení. Myslím, že to bude absolútna bestovka medzi vzducháčmi!
AMD + Noctua NH-U12 + NF-S12, DFI LP-nF4 Ultra-D + HR-05, A-Data Vitesta DDR-566, ATI Sapphire X1800GTO2, Samsung SP2504C 250GB SATA-II, LG GSA-4166B, Enermax Liberty 500W, SilverStone TJ05-ST
jurgenb
Nováček
Nováček

Příspěvek od jurgenb »

Mám Zalmana http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34736 a nemůžu než chválit!!

Teplota po OC na 2,6GHz při benchmarku a 5hodinovém burnu nepřelezla 44°C. A to ani nejede neustále naplno.

Takže doporučuju :wink:
Bikermotyl
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Stoobi píše:...a porovnávat BOX a Ninju bez fanu je docela haluz... :wink:
Až teraz som to zbadal... Mám aj toto zrovnanie v ďalšej recke na Ninju :)

jurgenb píše:Mám Zalmana a Teplota po OC na 2,6GHz při benchmarku a 5hodinovém burnu nepřelezla 44°C. A to ani nejede neustále naplno
Ono podstatne záleží, čo za AMD procák do s939 to chladí. Myslím tým samozrejme hlavne TCM. Lebo napriek svojmu skvelému dizajnu, trošku výkon zaostáva, čo je určite škoda. :(
AMD + Noctua NH-U12 + NF-S12, DFI LP-nF4 Ultra-D + HR-05, A-Data Vitesta DDR-566, ATI Sapphire X1800GTO2, Samsung SP2504C 250GB SATA-II, LG GSA-4166B, Enermax Liberty 500W, SilverStone TJ05-ST
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Bikermotyl píše:]... Mám aj toto zrovnanie v ďalšej recke na Ninju :)....
No ten ninja s vetrakem na 1250ot na default v klidu mi prijde tedy docela dost ta teplota 38°C. A taky test ukazuje ze jeden vetrak a dva vetraky neni zadny rozdil. Jak to tedy je?

Momentalne mam Thermalright XP90 + 92 mm Papst 2000ot.
Teplota v pokoji 25°C, ve skrini 32°C

CPU AMD A64 3700+ 2,2Ghz 1,4V takze default

pri Papst na 2000ot
CPU v klidu 36-40°C a v 100% zatezi v prime 46°C

pri Papst na 1000ot
CPU v klidu 42°C a v 100% zatezi v prime 50°C

Pri OC 2,75Ghz a 1,57V
Papst na 2000ot
CPU v klidu 44°C a v 100% zatezi v prime 57°C

Chtel jsem neco lepsiho, ale koukam ze si s nejlepsimi chladici pomuzu max o nejakejch 5°C. S tim ze treba ten Ninja zabere 2x vice mista v case a da se
tedy na nej jet i pasivne.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
SS_Rambo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od SS_Rambo »

Butch píše: No ten ninja s vetrakem na 1250ot na default v klidu mi prijde tedy docela dost ta teplota 38°C. A taky test ukazuje ze jeden vetrak a dva vetraky neni zadny rozdil. Jak to tedy je?
To je způsobeno tím, že ta kapalina, co je v těch Heat-Pipe potřebuje nějakou minimální teplotu k tomu aby vařila, tím pádem se při nižší teplotě neodpařuje a nepřenáší teplo na jeí druhý konec => že se s hetpipe chladiči nedostaneš pod určitou teplotu nikdy.
Od té doby co jsme si koupil ThikPada tak neznám jinou značku booku...
kvoco
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kvoco »

Butch píše: No ten ninja s vetrakem na 1250ot na default v klidu mi prijde tedy docela dost ta teplota 38°C. A taky test ukazuje ze jeden vetrak a dva vetraky neni zadny rozdil. Jak to tedy je?
a hlavne si vsimni aky procak tam testuje....TCM 65C, TPD 67W...takze sa neni comu cudovat ze dost hreje
AMD Ryzen 7 9800X3D+ARCTIC Liquid Freezer III 280 A-RGB, ASUS TUF GAMING B650-E WiFi, KINGSTON Fury Beast 64GB 6000 MHz CL30 RGB EXPO, GIGABYTE GeForce RTX 5070Ti GAMING OC 16G, Patriot VIPER VP4300 Lite 2 TB, NZXT H5 Flow RGB, GIGABYTE AORUS Elite P850W, GIGABYTE AORUS FI32Q
Bikermotyl
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

to Butch : ako píše Kvoco, testoval som to na Opterone TCM=65°C a to sú nehorázne kachle.
Ono z recenziií a testov sa ťažko porovnávajú teploty s vlastným CPU alebo s hodnotami z iného testu, lebo v každom prípade je použitý iný procesor s inými vlastnosťami. Vypovedajúcu hodnotu majú len rozdiely v teplotách v jednotlivých testoch.

Rozdiel v použití jedného alebo dvoch vetrákov je minimálny hádam preto, že už aj jeden vetrák vytvára dostatočný prietok. Ale ja som testoval dva vetráky len pri plných otáčkach. Ak by šlo niekomu o výkon a úplné ticho, riešenie by bolo v použití dvoch vetrákov na minimálne otáčky. Tam už by rozdiely boli podstatné. Tak ako rozdiel jedného na plných a polovičných otáčkach.

Takto som testoval aj Noctuu NH-U12 a výsledky jeden/dva fany boli takmer podobné. Na 3,1GHz bol už ale rozdiel 2-3°C, Ninja len 1-2°C.

Ninja má naproti tomu ale veľkú výhodu v pasívnom chode. Tam je neprekonateľný. Bežné procesory aj po OC by tak vpoho dokázal uchladiť. Samozrejme nejaký ten airflow v bedne musí byť.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“