rozdělení dvou pevných disků - kam co umísit
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- h4x0r
- Černá karta

- Kontaktovat uživatele:
rozdělení dvou pevných disků - kam co umísit
Ahoj,
Mám dva pevné disky. Jeden WD 120GB - SATA a druhý Samsung 160GB PATA. Budu přeistalovávat wokna a tudíž stojím před otázkou jak disky rozdělit a kam dát co. Mám v zásadě pár otázek:
1) na jaden disk dám do jednoho oddílu SYSTEM a na druhý fyzický disk PROGRAMY, HRY - bude výsledný efekt kladný? nebo mám všechny PROGRAMY, HRY hodit ho jendoho oddílu se SYTEMEM na jeden FYZICKÝ disk a druhý nechat na data? Jde mi hlavně o ty náročné programy jako DC++, PhotoShop, Dreamweaver, 3D Studio.
takže varianty jsou následující:
a) disk1 - system+programy+hry disk2 data
b) disk1 - system+hry disk2 programy+data
jaká je tedy efektivnější?
děkuji
Mám dva pevné disky. Jeden WD 120GB - SATA a druhý Samsung 160GB PATA. Budu přeistalovávat wokna a tudíž stojím před otázkou jak disky rozdělit a kam dát co. Mám v zásadě pár otázek:
1) na jaden disk dám do jednoho oddílu SYSTEM a na druhý fyzický disk PROGRAMY, HRY - bude výsledný efekt kladný? nebo mám všechny PROGRAMY, HRY hodit ho jendoho oddílu se SYTEMEM na jeden FYZICKÝ disk a druhý nechat na data? Jde mi hlavně o ty náročné programy jako DC++, PhotoShop, Dreamweaver, 3D Studio.
takže varianty jsou následující:
a) disk1 - system+programy+hry disk2 data
b) disk1 - system+hry disk2 programy+data
jaká je tedy efektivnější?
děkuji
- kvoco
- Začátečník

Toto mi napisal jeden uzivatel z ineho fora...tiez riesim podobnu situaciu, ale ja som chcel raid0
Kód: Vybrat vše
Mnohem rychlejší než RAID 0 je mít dva nezávislé disky - na jednom OS + swap a na druhém programy (když je hodně RAM), případně na jednom OS + programy a na druhém swap (když je málo RAM).
AMD Ryzen 7 9800X3D+ARCTIC Liquid Freezer III 280 A-RGB, ASUS TUF GAMING B650-E WiFi, KINGSTON Fury Beast 64GB 6000 MHz CL30 RGB EXPO, GIGABYTE GeForce RTX 5070Ti GAMING OC 16G, Patriot VIPER VP4300 Lite 2 TB, NZXT H5 Flow RGB, GIGABYTE AORUS Elite P850W, GIGABYTE AORUS FI32Q
- james.flashpoint
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
docela by mě zajímalo co je na tom pravdy... Taky teď řeším podobný problém, kam co dát, jestli programy a systém dát na dva fyzické disky...kvoco píše:Toto mi napisal jeden uzivatel z ineho fora...tiez riesim podobnu situaciu, ale ja som chcel raid0Kód: Vybrat vše
Mnohem rychlejší než RAID 0 je mít dva nezávislé disky - na jednom OS + swap a na druhém programy (když je hodně RAM), případně na jednom OS + programy a na druhém swap (když je málo RAM).
- Allatutti
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- *EasY_TarGeT*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
toto je logický... sice existuje námitka, že některý programy kontrolujou při každým startu obsah registru a popřípadě ho doplní, ale na druhou stranu jich je málo a většina počítá s tím, že to tam už je a nedokáže si data v registrech obnovit... viz photoshop a další... takže na SATA disk bych dal system+programy+hry (hry sou na tom obdobně jak sem psal o programech) a na Pata bych nacpal filmy, MP3 a prostě ostatní data, který nejsou tak náročný na výkon... a je toAllatutti píše:z meho pohlednu je nejlepsi mit system+programy na jednom oddilu a DATA na dalsim, je to z toho duvodu ze pokud instalujes wokna na novo stejne ti nainstalovane programny na jinym oddilu nepobezi jelikoz budou chybet data v zapsana v registrech woken takze spis to udela na tom oddilu bordel :-/
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
- h4x0r
- Černá karta

- Kontaktovat uživatele:
ano toto je to nejlednodušší rozdělení, ale zdá se mi že poněkud neefektivní, protože se druhý dist bude dost flákat (data) a druhý naipak nebude stíhat protože na něm budou všechny aplikace. Není lepší nějak rozložit zatížení?*EasY_TarGeT* píše:toto je logický... sice existuje námitka, že některý programy kontrolujou při každým startu obsah registru a popřípadě ho doplní, ale na druhou stranu jich je málo a většina počítá s tím, že to tam už je a nedokáže si data v registrech obnovit... viz photoshop a další... takže na SATA disk bych dal system+programy+hry (hry sou na tom obdobně jak sem psal o programech) a na Pata bych nacpal filmy, MP3 a prostě ostatní data, který nejsou tak náročný na výkon... a je toAllatutti píše:z meho pohlednu je nejlepsi mit system+programy na jednom oddilu a DATA na dalsim, je to z toho duvodu ze pokud instalujes wokna na novo stejne ti nainstalovane programny na jinym oddilu nepobezi jelikoz budou chybet data v zapsana v registrech woken takze spis to udela na tom oddilu bordel :-/
- ZdenekSveda
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- *EasY_TarGeT*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
druhý disk se bude dost flákat - to je fakt, ale většinou když jeden má silnější postavení tak bude mít víc práce... tak to přece funguje i v běžným životě.. v práci například... a proč dávat důležitý funkce zařízení který to nebude zvládat? narážíš na RAID? nebo co bys navrhoval ty jako nejrozumnější řešení...h4x0r píše:ano toto je to nejlednodušší rozdělení, ale zdá se mi že poněkud neefektivní, protože se druhý dist bude dost flákat (data) a druhý naipak nebude stíhat protože na něm budou všechny aplikace. Není lepší nějak rozložit zatížení?
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
- h4x0r
- Černá karta

- Kontaktovat uživatele:
- Allatutti
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- kvoco
- Začátečník

ja si myslim ze pokial su disky dostatocne rychle, tak by nemalo nastat ziadne spomalovanie, a je vyhoda mat dva disky, na jednom OS a na druhom programy a hry...urcite to bude trocha rychlejsie behat
AMD Ryzen 7 9800X3D+ARCTIC Liquid Freezer III 280 A-RGB, ASUS TUF GAMING B650-E WiFi, KINGSTON Fury Beast 64GB 6000 MHz CL30 RGB EXPO, GIGABYTE GeForce RTX 5070Ti GAMING OC 16G, Patriot VIPER VP4300 Lite 2 TB, NZXT H5 Flow RGB, GIGABYTE AORUS Elite P850W, GIGABYTE AORUS FI32Q
- h4x0r
- Černá karta

- Kontaktovat uživatele:
- Allatutti
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele: