Definice a obsah RPG ?

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Definice a obsah RPG ?

Příspěvek od shadow »

Wilik, sváteční hráč, který se chlubí, že hrál RPG, jmenovitě "TES:III" (zajímalo by mně, jestli se dostal dál než do Balmory, nebo zda se mu vůbec podařilo opustit Seyda Neen :roll:), či "Diablo 2" (to je skutečně vzorový příklad "RPG"... ), nám na základě této své "nemalé" herní zkušenosti (na základě Diabla 2 si jistě vytvoří hodnověrný obrázek o RPG...) předkládá svojí nesmírně zjednodušenou představu o RPG, se kterou pochopitelně nelze souhlasit.
shadow píše:
Wilik píše:Naopak me nebavi chodit bezduse krajinout, zabijet na co prijdu a vykecavat se... kazdemu dle chuti ;-)
Podobné zkreslené představy o RPG může mít jen člověk, který RPG nikdy nehrál ;-).

//edit Wilik - pokud napr. Diablo2, TES3 nejsou RPG, tak potom mas pravdu... jinak jsem nic jineho v tech hrach, krome pobihani na mape sem a tam, zabijeni + mluveni nedelal...

Pominu-li tu skutečnost, že v takových strategiích jsou obvykle Vaše herní možnosti ještě mnohem omezenější a mnohdy i v RPG je zastoupen silný taktický prvek, nebo že Wilik naprosto opomíjí ty nejdůležitější., skutečně definující, prvky RPG, a to postupný vývoj postavy, tj. "budování charakteru", obrovské množství využitelných předmětů a kouzel (sil) všemožných efektů a jejich strategické využívání, pravidly pevně ovládané souboje, systém questů a většinou i silně zastoupený příběh a svět, ve kterém se RPG odehrává nebo jeho zkreslené představy o "bezduchém pobíhání po mapě", kdy Wilikovi asi nic neříká slovo "quest", tak si dovolím pro začátek odcitovat definice žánru od našich kolegů z forum.doupe.cz, neboť jsou velice trefné..

http://forum.doupe.cz/viewtopic.php?t=5 ... sc&start=0

Já jen doporučím Wilikovi ještě např. Wizardry VIII, aby se poučil a poznal, co znamená skutečné RPG... http://www.shadowblog.cz/?p=57 , a přestal žít ve svých představách založených na nějaké povrchní zkušenosti ze dvou her, navíc když jedna z nich, a to Diablo, se snad ani pod klasické RPG zařadit nedá, a to ještě troufám si tvrdit, jen "zkušenostech" párminutových nebo snad Wilik hrál Morrowind soustavně 3 měsíce jako já včetně obou oficiálních datadisků a bezpočtu modů ? :). Na základě dvou minut si skutečně nelze udělat hodnověrný obrázek :roll:

Obvykle též platí, že RPG je více pro skutečné "hard-core" hráče, které mu neváhají obětovat svůj čas. K RPG se hráči dostávají až postupně, po zdolání obvykle uživatelsky jednodušších titulů.. zde ale nemám třeba na mysli jednoduché hack&slash Diablo, ale třeba Baldur's Gate...

EDIT: V RPG jde dělat spoustu věcí, viz třeba Oblivion, to je skutečný role-playing.. a o tom právě RPG je... jde páčit zámky, vytvářet magické předměty, provádět alchymii, číst knihy, prodávat, kupovat, a to i domy, koně a spoustu dalších věcí, okrádat nebo i provozovat sex, kouzlit pomocí naučených spellů, ze svitků, přesvědčovat ostatní, využívat všemožné schopnosti postavy, augmentace, volit strategie porážky nepřítele, pokud to hra umožní, tak i volit a rozhodovat ve vývoji příběhu a questů, a tak v konečném důsledku rozhodovat o konečném vyústění hry, v RPG lze prožít i milostný románek (viz Planescape). Je toho prostě spousta. Záleží na hře.
David Sláma píše: Já bych vycházel z té zkratky samotné. RPG je tedy role-playing game. Hra, v níž na sebe bereme úlohu někoho jiného, a to do té míry, že zcela příjmáme toto alter-ego. Podle této definice je tak RPG každá hra, kde máme nějakou postavu/skupinu postav, jež ovládáme. Takže budeme konkretizovat.

Kromě přijmutí cizí role se RPG vyznačují určitou charakteristikou postav. Obvykle číselně se vyjadřuje jejich fyzické, psychické a další vlastnosti, jejich schopnosti, znalosti apod. V průběhu hry dochází k vývoji těchto hodnot. Tím jsme se zbavili strategií, stříleček, simulátorů a podobných věcí, jež sice mohou obsahovat RPG prvky, ale nejedná se o RPG. Zkusíme tedy malé shrnutí.

RPG je hra, v níž hráč přijímá roli někoho jiného. Někoho, jehož vlastnosti jsou číselně dané a během hry se vyvíjí. Cílem hry je tak vedle postupu v příběhu i vývoj hráčova alter-ega. Dále jsou RPG svázána spoustou vnitřních pravidel - zbraně mají jasně definované množství zranění, které mohou způsobit, stejně tak zbroje zvyšují o konkrétní hodnoty šanci postavy vyhnout se ráně nebo ji pohltit. Souboje jsou řešeny vnistřním systémem, obvykle na základě hodů virtuální kostkou (kostkami). Dalo by se říci, že veškeré dění v RPG je určeno spoustou čísel, jež se schovává v pozadí.

Mno... spíše než nějaká definice je to nepříliš uspořádaný souhrn věcí, které bývají obsaženy v RPG. Na druhé straně čistokrevné žánry už prakticky neexistují a to je vlastně dobře. Těžko tedy definovat něco, co prakticky neexistuje.
Petr Kolář píše: RPG, tento překrásný žánr, bych nejspíše definoval podle toho, jak prapůvodně vznikl. A asi bych zašel daleko do minulosti, kdy vzinkaly šachy a podobné hry, kdybych nevěděl, že je to zcela zbytečné. Vrátím se pouze ke stařičkému systému Dungeons and Dragons (případně pak ve verzi Advanced), popřípadě GURPS, což je ještě trefnější.
Zkratka GURPS totiž značí Generic Universal Role-Play System. A tak je asi jasné, že na základě jeho metod se vyvinuly mnohé počítačové hry, o kterých se zde bavíme. Klasické stolní verze různých her měly několik společných vlastností. Každou vedl GM (Game Mastre, možno také DM, PJ, ...), který popisoval a často i ukazoval hráčům dění kolem jejich imaginárních postav. Každá tato postava nebyla pouze shlukem náhodných čísel, ale i dalších vlastností (kdo hrál Fallout, matně nahlédl při tvorbě postavy), které z oné hromady čísel udělaly osobnost.
A to je dle mého klíčová hranice žánru RPG. Dokud máte hromadu čísel, ketrá pouze chodí a zabíjí, jedná se o Smajlíkapusté Hack and Slash (které nezatracuji, je jistě velmi zábavné a vhodné pro odreagování), jakmile je však vdechnut život postavě s minulostí, obavami, ale i cíli, začínáme mluvit o RPG.

Jasně pak vyplývá členění a dle mého je Diablo akční hra, Doom akční hra, Deus Ex RPG, Fable RPG (ač neobsahuje hory čísel), Dungeon Master akce (a zde budu asi kamenován, protože postavy mají historii, ale ta se ve hře nijak neodrazí).
Mr.Lister píše: Pro mne je naprosto zásadní prvek vývoj postav(y), bez tohoto hru nepovažuji za RPG, i když to pravděpodobně nezbytný prvek RPGček není... Ale jako správný šílenec, který před více než desíti lety házel šurikeny a jiné vrhací zbraně v Dunegon Masterovi proti schodům pořad dokola je pro mě hláška o postupu postav(y) na další úroveň naprosto zásadní a nezbytná u každé hry, která má být správným RPGčkem. A taky miluju statistiky, čím víc tím líp.... mraky a mraky čísílek... A pořádnou porci zbraní a jiných předmětů s bohatými statistikami..... hodinu spekulovat, jestli je lepší helma +10 AC nebo +5 VIT nebo třeba koruna moudrosti zvyšující sílu ohnivých kouzel... to je prostě ten pravý RPG orgas... Ačkoliv poslední dobou, co jsem okusil konzolová RPG hlavně od japončíků připouštím, že skvělé RPG lze udělat i bez hromady čísel a statistik
SCobra píše:
Neee, vy jste ještě nepochopili smysl RPG, který je v získávání zkušeností a ve vývoji dovedností postavy podle její aktuální úrovně. Samozřejmě, že takhle jednoduché to není. Vy totiž vytrhujete jednotlivé vlastnosti RPG z kontextu těch ostatních, jako jsem to udělal já v prvním souvětí. K tomu získávání zkušeností a úrovní se musí přidat ještě to rozdělování bodů, silný příběh, rozhovory a qesty, za které dostáváte odměnu a hlavně vliv vaší aktuální zkušenosti na vlastnosti postavy a možná bych sem zařadil i výběr speciálních dovedností. Inventář a podobné prvky hlavně RPG bych nazval spíše okrajovými - zrovna inventář má každá druhá hra.

No a teď se podívejte na Deus Ex - za plnění qestů získáváte zkušenostní body, kterými vylepšujete dovednosti svojí postavy, rozhovory pomáhají odhalovat silný příběh, kvůli kterému si tato hra získala všechny svoje příznivce a ocenění. Speciální dovednosti postavy potom ovlivňují nanoaugmentace. A rozhodně nikdo nemůže říct, že by počet rozdělených bodů (zkušenost postavy) neměl vliv na dovednosti postavy - zkuste si bez dovednosti "pušky" na nízké úrovni strefit sniperkou ve sniper modu pohybujícího se vojáka - jde to, ale hooodně špatně.

Nevažte se zbytečně na tu vaši str, dex, int, vit atd. Tyhle statistiky jsou třeba i v Hidden & Dangerous a to rozhodně není RPG, ale taktická strategie nebo akční (podle stylu hraní). Nebo třeba Jagged Alliance taky není RPG, protoře je tam moc velký důraz na taktiku bitev a moc malý důraz na rozhovory. Uznejte, že v RPG si při bitvách tolik hlavu nenamáháte, jako spíš ve volbě odpovědí na jednotlivé otázky. Což je další aspekt RPG společně s aspoň částečně svobodnou volbou postupu ve hře.

Pokud stanovíme pravidlo, že RPG splňuje alespoň 50% těchto vlastností, tak nám sem zapadne i rozporuplné Diablo, které navíc splňuje poměrně velkou část vlastností akční hry a proto se řadí do podžánru akční RPG - nazývat ho čistým RPG je nesmysl, to uznávám, jako je nesmysl nazývat ho akční hrou.
Jagged Alliance bych potom řadil do taktických strategií, protože to je podle mě jasně definovaný žánr a jeho součástí jsou často i bohaté RPG prvky.
GTA San Andreas potom řadím mezi akční s RPG prvky, protože je tam příliš malý důraz na RPG prvky a nezískávají se tam žádné zkušenostní body ani úrovně a zkušenost postavy má příliš malý vliv na schopnosti postavy. Ani příběh a rozhovory tam nemají rozhodující slovo.
Glutton píše: Já osobně při posuzování vycházím z významu slov. Takže pokud je to RPG - Role-Play game - tedy hra ve které mám možnost se vžít do své postavy a jednat s ní tak jak chci já (a ne lineárně, jak mi předurčili autoři - i když jsem samozřejmně taky omezenej autorama, ale v RPG mi dávají větší volnost v řešení problémů).

Proto pro mě například Deus Ex je RPG. Protože se můžu rozhodout jakým způsobem situace vyřeším, má to nějakej větší důledek na budoucí scény atd. Takže můžu hrát docela jak chci = RPG.
I když s tím hodně lidí nebude souhlasit, tak ze stejnýho důvodu je pro mě RPG i novej Fahrenheit. Taky mi umožňuje řešit situace, tak jak chci já a děj se podle toho rozlišně vyvýjí až k různým šesti koncům - tohle je pro mě RPG.

ALe třeba Diablo, já osobně za RPG nepovažuju. Tak se s postavou prostě vůbec nesžiju. Je to jednoduchá klikací mlátička. Ale nějaká volnost řešení problémů a větvení děje tam vůbec nehrozí. Nemám možnost se převtělit do Avatara - to pro mě není RPG.

Osobně nevím proč hodně lidí uplatňuje rovnici: Čím víc čísel, tím víc RPG. Ale myslím, že to není pravda. Samozřejmně že hodně RPG používá vývoj postav pomocí hromady statistik a čísel, prtoože to hezky umožní se sžít s postavou. Ale pro mě prostě čísla neznamenají RPG.

Než mě začnete kamenoat, tak si prosím zkuste sami přeložit co znamená RPG, zamyslet se nad tím co by jste si pod takovým významem představili, když se odprostíte od předsudků z toho co už jste četli a hráli.
Potom myslím že Diablo prostě RPG (ve symslu této zkratky) není a Fahrenheit je.

Nechci vyvolávat flame, ale jsem zvědavej na vaše názory.
AnachronyX píše: Myslím, že se tu zatím pomíjí jeden dost podstatný faktor, kterým je čas, respektive rychlost dění. V jakémkoliv RPG je pro rozvoj příběhu, vývoj postavy, změnu událostí atd. potřeba určité množství času. Řada věcí je časem přímo podmíněna a rozhodně se vše odehrává více zvolna než v libovolné akční hře. DM proto není a nemůže být akční hra - nevalí se na vás stovky nepřátel, většinou nestačí vzít novou zbraň / bonusový předmět, abyste se stali okamžitě o 100 % rychlejší / silnější atd. V akční hře často čas nehraje podstatnou úlohu (maximálně je potřeba dohrát tohle kolo za 200 sekund apod.).
Mimochodem, čas je jedna z důležitých kategorií v literatuře a RPG není vlastně nic jiného než hraní určité role v nějakém příběhu. V Diablu mi přišlo celkem dost jedno, který z úkolů splním dřív, občas jsem taky splnil úkol, aniž mě o to kdo žádal. V klasickém RPG ale jeden čin podmiňuje druhý, řečeno nadneseně - člověk je strůjcem vlastního osudu. Ostatně i vzpomínaný DM měl svůj příběh, i když bylo celé dobrodružství v duchu dřevního d&d, tzn. hack'n'slash.
SCobra píše: U mě je tady jeden problém - já jsem schopen se s postavou nebo postavami zžít v jakékoliv hře a nejen v RPG, takže takhle to pro sebe rozlišovat nemůžu.

Mě zase souboje v Deus Ex až tak akční nepřijdou - jsou stejně akční jako třeba v Gothicu nebo Arx Fatalis a to jsou beze sporu RPG. Těžiště Deus Ex nejni v zabíjení, ale v příběhu, běhání, vyřizování, zkušenostech a to překračuje rámec akčních her, ve kterých je těžištěm zabíjení, příp. jiná likvidace protivníků.
A tento rámec překračuje i Diablo, takže se ho nebojím zařadit do RPG.
Podle těžiště to taky nemůžeš rozlišovat, protože těžiště třeba Planescape je v rozhovorech a taky to nejni adventura.
Ale Deus Ex je pro mě o poznání čistší RPG než Diablo, takže bych je určil asi takto DE - RPG s prvky akce a Diablo - akční RPG.

Já se snažím jen upozornit na to, že RPG těžko rozlišíme, když budeme jeho jednotlivé vlastnosti vytrhovat z kontextu těch ostatních. Těžko můžu říct, že když jsou ve hře obsaženy statistiky str., int., dex., tak je to RPG a stejně nemůžu říct, že každá hra s vývojem postavy je RPG. Ono zrovna RPG je na definici nejsložitější žánr a dnes se navíc RPG prvky objevují v každé druhé hře.
Já pro sebe rozlišuju 4 typy RPG - akční RPG (Diablo, Sacred, Dungeon Siege, Revenant, Kult, Dark Stone ...), Dungeony (Might & Magic, Wizardry, Stonekeep, Dungeon Master, Eye of Beholder, Arx Fatalis ...), tradiční RPG (Fallout, Planescape, Baldurs Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights, Arcanum ...) a 3D RPG - RPG v moderním stylu (Gothic, Deus EX, Morrowind ...).
+ Japonská RPG.
xgandalf píše: jab: K japonským RPG - já to spíš uvedl, jako takový nejtypičtější a nejznámější případ - ale ať sem hrál jakékoliv japonské RPG (FF série, Grandia série, Chrono Cross, Xenogears apod.), tak sem nikdy moc nezkoumal vývoj postav jako takový - tj vývoj statistik s postupem levelů - maximálně HP a MP. Vývoj postav u japonských RPG podle mě na tomhle opravdu není založen - hlavně proto, že je to příběhové RPG a tyhle statistiky tam nehrajou tak velkou roli. Bohužel sem nehrál FF X, kde je to prý už jinak, ale kolik takových japonských RPG opravdu je?
Další spousty názorů zde: http://forum.doupe.cz/viewtopic.php?t=5 ... c&start=30
show must go on..
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

No, netusil jsem co svoji poznamkou o tom, ze "mam radeji strategie nez RPG" + naslednym zjednodusenim pohledu na RPG zpusobim, ikdyz je fakt, ze napsat pravovernemu RPGckari shadowovi, ze RPG je "bezduche chozeni mapou" ma stejny ucinek jako kdyz mu nekdo ve spolecenske sekci napise, ze voli CSSD - proste reakce byka na rudou :) Ale aspon tu o tom muzeme diskutovat.

Nevim, zda je diskuze formou "Wilik rika, Wilik dela, Wilik ma, Wilik nema, Wilik ... " - tim pravym orechovym (mit korunu z kazdeho pouziti sveho nicku, jsem milionar), ale budiz - budu se drzet daneho ramce.

Wilik je svatecni hrac - zcela nepochybne, hraje jednou za cas, kdyz ho nejaka hra upouta (takovymi napr. byly Settlers 2/3/4, AoE1/2, HoMaM2/3, Civilization2/4). Jak je zrejme davam prednost (nejlepe budovatelskym) strategiim - proste me bavi. Nikdy bych si nedovolil srovnavat zda je nejaky zanr lepsi nebo horsi - myslim, ze tu jsou prave proto, aby si kazdy mohl vybrat to co jemu osobne nejvic sedi. Z meho pohledu jsou si vsechny zanry rovne.

Co se tyka RPG - nechlubil jsem se tim, ze jsem je hral ;-) slo o pouhou reakci na tvrzeni, ze tomu tak nebylo. Ani shadowem podany nastin mych zkusenosti "nemalé herní zkušenosti" -> "zkušenostech párminutových" -> "Na základě dvou minut" - neni presny :) Morrowind jsem hral cca den a Diablo2 asi 2 tydny, mimo to jsem zkousel i jine hry RPG zanru, ale tam slo opravdu jen o hodiny. U nekolika kamaradu jsem videl pokrocily dej nekolika RPG (hrali to napr. mesic) a od me uvodni zkusenosti se to prilis nezmenilo.

Pokud bych se tedy ze sveho pohledu snazil nastinit dej RPG (a opravdu si nedelam narok na 100% verne vykresleni), tak by vypadal zhruba takto:
Hl. hrdina je poveren neco ziskat/nekoho zabit/... -> prijde za starikem1, ktery mu neco da a posle ho neco ziskat/za starikem2/nekoho zabit/... -> kraceni mapou (nejlepe hodne daleko) -> zabit vse co po ceste potkam/mluvit s kazdym clovekem (podle typu hry) -> dostavam druhotny ukol -> plnim druhotny ukol/plnim ukol od starika1 -> ... opakuj nekolikrat dle rozvetvenosti hry (tj desitky stariku, stovky mrtvych potvor, desitky dalsich ukolu typu ziskej/zachran/zabij) ... -> plnenim ukolu + zabijem + nalezanim predmetu vylepsuji postavu -> jsem dost silny, zabiju hl. nepritele -> game over.

Pokud tedy onen kosaty strom "guestu" zjednodusim (bez ujmy na obecnosti) na jeden typovy priklad, jde o: "prochazis mapou -> plnis ukoly -> posilujes postavu -> jsi dost silny zabijes nepritele". A tohle me proste nebavi - z meho pohledu jde o sice rozmanitou, ale jednotvarnost. Radej proste vybuduji fungujici mesto a/nebo vyhladim zbytek sveta, radej hraju sam za sebe se svymi schopnostmi - nez budovat cizi charakter a osamocen "bloudit" mapou :)

Ale obetovat par stovek za vyzkouseni jedne z doporucovanych "pravych RPG" snad zvladnu ;-)
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Wilik píše: ...
Takhle zjednodušit by šel jakýkoliv jiný žánr.

FPS - jdu a střílím, občas musím najít klíč k otevření dveří bránící v postupu dál
RTS - buduju milióny jednotek a posílám na nepřítele, ten dělá to samé. Kdo nakliká víc, vyhrává
Závodní hry - točím volantem doleva nebo doprava, podle toho jaká je trať, přidávám a ubírám plyn

atd atd ...
Goldnoob team proud member!
XuB4nU
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od XuB4nU »

Thellwin píše:Takhle zjednodušit by šel jakýkoliv jiný žánr.

FPS - jdu a střílím, občas musím najít klíč k otevření dveří bránící v postupu dál

atd atd ...
Myslim,ze tohle neni zjednodusene podane,to je fakt :lol:

//edit Thellwin - upravena citace
Na tomto světě jsou dva typy lidí - dobří a zlí. Ti dobří lépe spí
a ti zlí se daleko radši probouzejí.
....Woody Allen
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

Thellwin píše:Takhle zjednodušit by šel jakýkoliv jiný žánr.
To zcela nepochybne sel... jen jsem se na tom zjednoduseni snazil uvest priklad toho co me ne/bavi - proto jsem to dokonce dopsal jen editem do postu, abych zbytecne neodvadel debatu od toho podstatneho. To, ze z toho shadow vytvori vlastni tema me ani nenapadlo.

Kdyz bych to mel shrnout, tak me proste vic bavi vytvorit fungujici mesto z nehoz me plynou milionove zisky nebo se divat jak ma obrovska armada drti nepritele (u obou je videt konkretni prinos me cinnosti) nez pobihat po mape a piplat se s charekterem sveho hrdiny (vic mozek nebo svaly - to je oc tu bezi ;-) ). Ale rozhodne svoji predstavu nikomu nevnucuju a netvrdim, ze ho musi bavit totez co me, nebo ze by snad RPG bylo spatne...
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Já obdivuji, jak někdo dokáže "přesvědčivě" argumentovat o něčem, o čem toho opravdu moc neví a ještě k tomu dělat závěry ;-).

Tvůj náhled považuji za značně zjednodušený, důvody jsem uvedl už ve svém původním postu... RPG jsou o mnohem víc. Ono Diablo 2 zrovna není definicí RPG, to je spíše akční hra - hack&slash a tím to končí.

EDIT: tím ale neříkám, že je Diablo 2 špatné...

Jinak tato diskuze je o "definici a obsahu RPG", ne o tom, zda je RPG lepší nebo není lepší, než strategie. To ani nelze srovnávat, jsou to odlišné herní žánry, i když se někdy prolínají, kdy především ve strategiích může být řada RPG prvků.

EDIT: Ale ono to je vždy otázka náhledu, každé škatulkování přináší problémy, a nejvýstižnější je asi výše citované dělení RPG SCobry. V tomto směru je i Diablo a jemu podobní akčním RPG.
show must go on..
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

shadow píše:Já obdivuji, jak někdo dokáže "přesvědčivě" argumentovat o něčem, o čem toho opravdu moc neví a ještě k tomu dělat závěry ;-).

Tvůj náhled považuji za značně zjednodušený, důvody jsem uvedl už ve svém původním postu... RPG jsou o mnohem víc. Ono Diablo 2 zrovna není definicí RPG, to je spíše akční hra - hack&slash a tím to končí.
Vis, ale ja jsem nikdy netvrdil a ani netvrdim, ze delam zavery po dukladnem prostudovani daneho zanry a ani nerikam, ze jsou 100% bezchybne. Vsichni jsme nejak zacinali - a to co tebe na RPG chytlo a vtahlo te dal, me naopak odradilo.

Myslim, ze to vyplyva i z povahy kazdeho, nebot pro me je jednotlivec prestredkem dosazeni daneho cile (tj. ve strategiich - "noname" vojak je jen prostredkem k dobyti sveta), kdezto ty klades velky duraz na individualitu - tj. vypiplany charakter jednotlivce.
BRKO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BRKO »

Imho hrat hru a la RPG, tj. dodrzet vse to, co se v definicich rpg pise, znamena hrat on-line. Proste s & proti lidskym protivnikum.

Off-line rpg je imho ztrata casu. Oproti multiplayeru velmi omezene moznosti vseho. Omezene herni prostredi, omezeny pocet jakychkoliv osob, omezena interaktivita, prakticky zadna konkurence, tupost AI.

Jinak veskery respekt gamerum, kteri dohrali takove kusy jako Temple of elemental evil! To je narocna hra a motivaci k jejimu hrani (spis DOhrani) vubec nechapu. Ze zacatku chytlave, pote uz jen nudne se opakujici a nezabavne. Casto se me zda, ze "hard-core" rpgckari hrajou takoveto tituly jen pro to, aby je se zatatymi zuby dohrali. Proste zadna fun, jen takovy herni vykon, dalsi zarez.

Kde pak je ta zabava?

win10: b450, 1600af, 16GB 3200mhz, rx570, 550W
win10: b450, 5700x3d, 32GB 3200mhz, rx 6600, 550W
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

single RPG většinou dorovnává absenci "živých" postav silným příběhem (BG, NwN), který je kolikrát u onlajnovek potlačován, tedy ne že by se na něj vývojáři vyprdli, on tam je, ale hráči na něj kašlou (nejlépe je to vidět u Lineage2)

ono rozdělení (viz výše) rpg do 4 skupin (+ japonské rpg) je vcelku dobré, dle jiného klíče se dá každé hře s větším "obsahem" rpg prvků vymyslet "žánr šitý na míru", v těchto několika písmenkách je poté hra celkem slušně popsaná, např.
Fallout x - postapolyptic RPG
TES III/IV - single MMORPG
Lineage 2 - action MMORPG (zde to záleží jak je nastaven server, ale v praxi nejčastěji vychází vstříc "akčněji" zaměřeným hráčům)

pokud to někdo RPG nežere tolik co já, tak by se měl stydět :lol: (jen ftip)

2 BRKO: jak jsem řekl výše, h/c rpgčkaři na těchto hrách žerou zejména silný příběh, vykecávání se s NPC, aj. prostě to co "normální lidi" nebaví
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

BRKO píše:Imho hrat hru a la RPG, tj. dodrzet vse to, co se v definicich rpg pise, znamena hrat on-line. Proste s & proti lidskym protivnikum.

Off-line rpg je imho ztrata casu. Oproti multiplayeru velmi omezene moznosti vseho. Omezene herni prostredi, omezeny pocet jakychkoliv osob, omezena interaktivita, prakticky zadna konkurence, tupost AI.

Jinak veskery respekt gamerum, kteri dohrali takove kusy jako Temple of elemental evil! To je narocna hra a motivaci k jejimu hrani (spis DOhrani) vubec nechapu. Ze zacatku chytlave, pote uz jen nudne se opakujici a nezabavne. Casto se me zda, ze "hard-core" rpgckari hrajou takoveto tituly jen pro to, aby je se zatatymi zuby dohrali. Proste zadna fun, jen takovy herni vykon, dalsi zarez.

Kde pak je ta zabava?
Tak např. v Oblivionu je AI už na vysoké úrovni, jak protivníků, tak normálních NPC, tzv. Radiant AI engine, který v praxi opravdu funguje. Mnohokrát se mi stalo, že patřičná osoba v guildu nebyla, když jsem potřeboval, protože byla "někde na pochůzce". Vše funguje, jak má.

Jinak Single player RPG a MMORPG, to jsou dvě odlišné kategorie, jednak příběhem, jak říká NoTHX, kdy je v MMORPG jen nastíněno cosi, aby se neřeklo, a zejména tím, že v MMORPG jsi jen jedním z mnoha a tvé jednání a dopady obvykle nemají podstatný dopad na herní svět, zatímco v SPRPG jsi jeho, lze říci, středobodem, kolem kterého se vše točí. To představuje diametrální rozdíl v herním zážitku, SPRPG poskytuje dle mého názoru mnohem souvislejší a ucelenější i smysluplnější herní zážitek.

Mně osobně by zase nebavilo MMORPG, a to už jen proto, že tam se často uplatníš jen jako člen tlupy, MMORPG jsou často jen party based, o P2P a vůbec o skupinovém dobrodružství, ale tak nějak odnikud nikam. Kdybys v té hře nikdy jako hráč nebyl, nic by se de facto nestalo.

A především, pokud by bylo něco pro mě osobně ztrátou času, tak soudím, že právě naopak MMORPG, které jsou šíleně časově náročné a pro mě pro to prakticky nehratelné. A jsi v těchto hrách často závislý na jiných hráčích. Nic moc pro staré RPG vlky, kteří sami se svojí Dai-Katanou prolézali dungeony Tamrielu :).

Ale tím nechci plivat na MMORPG, tento žánr má jistě spoustu oprávněných fanoušků.

Nicméně jsi si Brko tuto diskuzi vysvětlil asi chybně,diskuze není o tom, jak je RPG zabavné nebo není (mně singleplayer RPG střašně moc baví, a rozhodně se nehraje kvůli zářezům - ostatně u cca 200hodinového Oblivionu to ani nelze, a to lze očekávat expansiony, nebo typicky NWN - kolem kterých jsou tisíce herních modů a jedna z největších a nejsilnějších herních komunit na internetu ), jako o definici a obsahu RPG žánru.

Hru, která by mně nebavila, bych nikdy nehrál.
show must go on..
wolf00
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf00 »

pro me jakozto zaklad rpg plati stary dungeon master skvely system vyvoje postavy + realtime system boju doufam ze nekdo se konecne schopi a predela to do moderni podoby nebyl by jsem proti a system kouzleni je taky dobry zlaty runovy kouzla .... :roll:
mb Hp 8265 B350 Sunflower a--6 8570 apu, 16 gb ram,128gb system,1tb data
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

wolf00 píše:pro me jakozto zaklad rpg plati stary dungeon master skvely system vyvoje postavy + realtime system boju doufam ze nekdo se konecne schopi a predela to do moderni podoby nebyl by jsem proti a system kouzleni je taky dobry zlaty runovy kouzla .... :roll:
a proto zavzpomínejme si :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Dungeon_Ma ... uter_game)

a hned to můžeme využít k dalšími definičnímu bodu žánru, a to silně zastoupené interakci s okolím, která je tak možná ještě u adventur. Tam je tedy zastoupená možná ještě více :), i když to závisí na úhlu pohledu a typu adventury, zda je spíše "okecávací" nebo založená právě na interakci s předměty.
show must go on..
wolf00
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf00 »

docela sulnou interakci s vecmi mel dungeon master2 legend of the skull keep .... :) zapalovani ohniste a tak .... skoda ze uz se takove hry s takovou atmosferou malo vidi
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Neni nad to, když se začne absolutně vědecky rozebírat nějaká uplná kravina :roll:
Definovat nejakou přesnou škatulí herní žánry v dnešní dobe je dost problematický, skoro všechny hry žánry prolínaj a berou si od každýho něco.

Osobně mam na RPG hodne rád tu "volnost" a možnost "dělat si co chci", ale to taky nemusí platit vždycky... I RPG bejvaj zjednodušovany a z poslední doby např. FABLE (doufam, ze to tu shadow nerozebere na 3 stranach, jak to neni rpg :) ) je přímočará skoro jako FPS, stejne me bavila.

Proste a jednoduše, kdyz me hra baví, at je to treba jakejkoliv žánr, je mi to jedno, hlavně že me baví.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

wolf00
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf00 »

jeste jsem si vzpomel pred dm byl bloodwith vlastne zakladatel ctvereckovych dungeonu,rozumej pohyb z ctverce na dalsi ne plynuly scroll obrazu ....kdo mel 8bita tak by mel vedet o cem je rec,pak byl pry slusny black crypt to zase budou vedet amigisti,sente byl nejaky dungeon i pro atarka ? :)
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Pamatuju si neco, co jsem hral na Atarku 130, ale na jmeno si nevzpomenu, je to fakt hrozne dávno.

Já jsem se do tohodle víc dostal až na PC v podobe Lands of Lore, Eye of the Beholder a Ishar, ty jsem dohral vsechny, nechapu :oops:
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään

honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Ishar, Dungeon Master 2... to byly doby... to sem PC ještě skoro neuměl ovládat, jenom sem se díval jak to hraje bratr... :oops:

ale jinak aktivní hráč RPG nejsem... možná Morrowind, L2...

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Hm, tak nějak se nám ten thread ubírá obvyklým směrem -> postování seznamu her které kdo hrál s dovětkem jaké byly skvělé.

Takže zkuste diskutovat opravdu k tématu.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Thellwin píše:Hm, tak nějak se nám ten thread ubírá obvyklým směrem -> postování seznamu her které kdo hrál s dovětkem jaké byly skvělé.

Takže zkuste diskutovat opravdu k tématu.
Ale jo, ono to je k tématu :roll: Me osobne by treba zajímalo, kdy přišel ten zlom. Nejsem nejakej extra RPG odborník, ale je mi jasny, ze cestou Diabla trasa pravého RPGčkaře nevede.
Naopak RPG ze stary školy - to bylo asi neco jinyho. Ve zminovanym Diablu ale človek taky vyvíjí svou postavu, ale spousta lidí to za RPG nepovažuje, kde je tedy hranice ?

Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

No, když jsi to téma pojmul tak široce proč ne :)
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“