Zabezpečení Wi-Fi proti neautorizovanému přístupu
Moderátor: Don
- ice2002
- Nováček

Zabezpečení Wi-Fi proti neautorizovanému přístupu
Mám takovej menší problém a to jak zajistit, aby se mi na moji malou wi-fi síť nemohl nikdo připojit.
Mám wi-fi router Ovislink WL-1000R. Wi-Fi síť je nastavená tak, že připojení je omezeno na MAC adresy, které jsem si zvolil, zabezpečení WPA-PSA (klíč má 32 znaků) a SSID jsem dal hide.
Bohužel i přes nastavení že SSID je skrytá, tak stejně když si dám vyhledat dostupné sítě tak vidím sítě 2 - 1. SSID not broadcast a 2. se správným jménem.
To opravdu nechápu. Protože, když se pak podívám do LOGu, tak se nestále někdo snaží připojit...
Tady dám pro příklad hodně zkrácený výpis:
27. května 2006 17:41:55 Unallowed access from WLAN 00-10-C6-35-32-7B
27. května 2006 17:43:07 Disassociated: 00-12-F0-84-29-9C
27. května 2006 17:44:24 Unallowed access from WLAN 00-10-C6-35-32-7B
27. května 2006 17:44:26 Unallowed access from WLAN 00-10-C6-35-32-7B
27. května 2006 17:44:28 Unallowed access from WLAN 00-10-C6-35-32-7B
Že by se někdo neustále snažil prolomit můj (teď už bývalý) WEP key? (btw. dá se zjistit podle MAC adresy IP adresa??)
Takže otázka zní, jak zajistit aby se na ni opravdu nikdo nemohl připojit? Fakt nechci totiž sdílet citlivá data s někým jiným...
Mám wi-fi router Ovislink WL-1000R. Wi-Fi síť je nastavená tak, že připojení je omezeno na MAC adresy, které jsem si zvolil, zabezpečení WPA-PSA (klíč má 32 znaků) a SSID jsem dal hide.
Bohužel i přes nastavení že SSID je skrytá, tak stejně když si dám vyhledat dostupné sítě tak vidím sítě 2 - 1. SSID not broadcast a 2. se správným jménem.
To opravdu nechápu. Protože, když se pak podívám do LOGu, tak se nestále někdo snaží připojit...
Tady dám pro příklad hodně zkrácený výpis:
27. května 2006 17:41:55 Unallowed access from WLAN 00-10-C6-35-32-7B
27. května 2006 17:43:07 Disassociated: 00-12-F0-84-29-9C
27. května 2006 17:44:28 Unallowed access from WLAN 00-10-C6-35-32-7B
Že by se někdo neustále snažil prolomit můj (teď už bývalý) WEP key? (btw. dá se zjistit podle MAC adresy IP adresa??)
Takže otázka zní, jak zajistit aby se na ni opravdu nikdo nemohl připojit? Fakt nechci totiž sdílet citlivá data s někým jiným...
- Bajgy
- Středně pokročilý

no myslim, ze vic pro svou sit udelat nemuzes.
jestli mas filtraci proti MAC adresam, mas nastaveny WEP a schovane SSID tak nic vic udelat nemuzes.
To ze v logu jsou pokusy o prunik je proste realita. Nekde se pokousi. Ale sanci mu moc nedavam.
BTW z MAC adresy v tvem pripade nemas sanci zjistit IP adresu, protoze se nekdo teprve pokousi pripojit a IP adresu jest vubec nema pridelenou. Jinak na siti pomoci RARP protokolu to mozne je.
jestli mas filtraci proti MAC adresam, mas nastaveny WEP a schovane SSID tak nic vic udelat nemuzes.
To ze v logu jsou pokusy o prunik je proste realita. Nekde se pokousi. Ale sanci mu moc nedavam.
BTW z MAC adresy v tvem pripade nemas sanci zjistit IP adresu, protoze se nekdo teprve pokousi pripojit a IP adresu jest vubec nema pridelenou. Jinak na siti pomoci RARP protokolu to mozne je.
Toshiba Tecra A6
- petzed
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- Bajgy
- Středně pokročilý

- petzed
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Jiste, az budes mit vetsi sit, hodne spoju a znejakeho duvodu budes neco merit, opravovat nebo presmerovavat a tobe se ukaze nekolik spoju bez pojmenovani, tak v tom budes mit nehoraznej bordel a zmatek. Pokud v tvem okoli je treba takovych siti vice, vznika jeste vetsi chaos.Bajgy píše:mohl by jsi upresnit proc je to "ta nejvetsi prasarna co existuje?" ?petzed píše:Skryti SSID je podle me ta nejvetsi prasarna co existuje a uz vubec bych to nepovazoval za nejakou ochranu.
Ty si ted mozna budes myslet, ze chaos zmate pripadneho utocnika, ale utockovi je u prd*le kdo vlastni danou wifi, jestli to je czfree, nejaka firma nebo pepa z depa, chce to jen zkusit.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Jerry.one
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- petzed
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- Bajgy
- Středně pokročilý

hmm... pracoval jsem nejakou dobu u velkeho bezdratoveho ISP. Vim co to je mit v NetStumbleru 40+ siti. Ale problemy jsem s tim osobne moc nemel. Urcite ne takove abych je nazval "nejvetsi prasarnou co existuje". Pokud je potreba schovat sit pred obycejnymi sousedy, kteri znaji jen windows discovery utilitu ma to sve opodstatneni. Hlavne v admimistrativnich budovach.petzed píše: Jiste, az budes mit vetsi sit, hodne spoju a znejakeho duvodu budes neco merit, opravovat nebo presmerovavat a tobe se ukaze nekolik spoju bez pojmenovani, tak v tom budes mit nehoraznej bordel a zmatek. Pokud v tvem okoli je treba takovych siti vice, vznika jeste vetsi chaos.
Ty si ted mozna budes myslet, ze chaos zmate pripadneho utocnika, ale utockovi je u prd*le kdo vlastni danou wifi, jestli to je czfree, nejaka firma nebo pepa z depa, chce to jen zkusit.
Toshiba Tecra A6
- ice2002
- Nováček

- Bajgy
- Středně pokročilý

- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- ice2002
- Nováček

- Bajgy
- Středně pokročilý

ono i WPA-PSK ma staticky klic, ale k prolomeni WEPu staci nachytat jen velmi malou cast zasifrovane komunikace. Existuji na to dostupne "hackerske" utilitky a obecne je to pro nekoho kdo opravdu chce tu sit napadnout dost jednoduche. Jako ochrana pred zvedavou sousedkou ale IMHO staci i WEP.
Toshiba Tecra A6
- sovicka
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak to je dost relativní, protože zrovna lamy co se to snaží dělat pod windows že potřebují většinou karty s chipsetem, který si běžný uživatel nekoupí, protože stojí dvakrát tolik co normální.Bajgy píše:k prolomeni WEPu staci nachytat jen velmi malou cast zasifrovane komunikace.
Pokud se bavíme o linuxu, je to mnohem snažší, ale stejně záleží na vytíženosti sítě - třeba pro domácí síť budeš muset snifflit klidně dva dny, než nachytáš dostatečné množství IV rámců, abys měl co crackovat.
Proto souhlasím, že pro zvědavou sousedku stačí jen WEP kombinovaný s dodatěčnou ochranou jako skrytí SSID a autorizace pomocí MAC adres.
BFU co si říkají "háčkeři" to odradí a profesionál ti pronikne i do WPA či radiusu - všechno má svoje slabiny.
Francie ... sladká Francie
- Jerry.one
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
WPA-PSK je pro domaci uziti dobry, akorat musis mit silne neslovnikove heslo. Prave PSK je nachylny k dictionary utoku, protoze nekteri neznali useri pouziji dobre pamatovatelny klic, a to je spatneice2002 píše:Proc nepouzivat WPA-PSK? Predtim jsem mel WEP ted mam tu WPA-PSK, protoze na obyc WPA to chtelo nejaky server (asi na sdileni klice), ktery samozrejme nemam....Jerry.one píše:zkus nastavit WPA2 , ale NIKDY nepouzivej WEP nebo WPA-PSK
Gentoo Linux user
- ice2002
- Nováček

No, ja si vytvarim klice tak ze nahodne klepu do klavesnice a pak to vypada nejak takhle: m.qdfkm36.,sjih287.mndh82kldnqt5re,0opxnzcvJerry.one píše:WPA-PSK je pro domaci uziti dobry, akorat musis mit silne neslovnikove heslo. Prave PSK je nachylny k dictionary utoku, protoze nekteri neznali useri pouziji dobre pamatovatelny klic, a to je spatneice2002 píše: Proc nepouzivat WPA-PSK? Predtim jsem mel WEP ted mam tu WPA-PSK, protoze na obyc WPA to chtelo nejaky server (asi na sdileni klice), ktery samozrejme nemam....
- Jerry.one
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to jo, to je pouzitelny...ice2002 píše:No, ja si vytvarim klice tak ze nahodne klepu do klavesnice a pak to vypada nejak takhle: m.qdfkm36.,sjih287.mndh82kldnqt5re,0opxnzcvJerry.one píše: WPA-PSK je pro domaci uziti dobry, akorat musis mit silne neslovnikove heslo. Prave PSK je nachylny k dictionary utoku, protoze nekteri neznali useri pouziji dobre pamatovatelny klic, a to je spatne))
Gentoo Linux user