Asus A8V Deluxe: pomalá komunikace UATA a SATA

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Belisarius
Nováček
Nováček

Asus A8V Deluxe: pomalá komunikace UATA a SATA

Příspěvek od Belisarius »

Dobrý den!

Mám následující sestavu: Asus A8V Deluxe, Opteron 144 (267x9), 4x256 MB Ram Kingstone CL 2,5, ATI Radeon X800GT, Pioneer DVD-R 108 a předeším: 3x Maxtor 160 GB, 8 MB cache.
-1x UATA 6Y160PO
-2x SATA, jeden z 9 a druhý z 10 řady

Popisovaný problém jsem měl již v době, kdy jsem měl jenom UATA a SATA 10 řady, domníval jsem se, že dalším diskem SATA a nějakou kombinací nastavení problém odstraním, bohužel se tak nestalo...

Deska totiž obsahuje dva řadiče SATA:
-VIA VT8237, umožňující jenom režim RAID
-Promise FastTrak 378 umožňující přepnutím v BIOSu MB použít buď IDE nebo RAID, lze na ni připojit i UATA disky, nikoliv optické mechaniky. Zde byl původně jediný SATA disk Maxtor 10 připojen

-zprovoznění RAIDu na řadiči VIA se mi nepodařilo, řadič načetl nekorektně velikost 9 Maxtoru (jenom 127 GB) a při vytváření pole zamrznul... snad je na vině to, že se nejedná o zcela identické disky (?)

-na Promisi proběhlo vše bez problémů, také instalace jak Win XP SP2 tak Win2000 naprosto bez potíží, k těm došlo později

-v čem je tedy problém? Především je to komunikace UATA a SATA disků. A to následovně: kopíruji-li data ve směru SATA-UATA, potom je rychlost někde kolem 60 MB/s (měřeno Total commanderem), v opačném směru je ovšem rychlost jenom kolem 7-7,5 MB/s! A i když asi čísla udávaná TC nebudou zcela přesná, rozdíl je i subjektivně pozorovatelný.

-dále: v podstatě obdobný problém je i v komunikaci mezi SATA disky a vypalovačkou (zase IDE), která kopíruje pomaleji než na UATA. Vypalovat jsem zatím nezkoušel (resp. jsem se neodvážil)

-dále: rychlost zápisu mezi jednotlivými logickými jednotkami RAID 0 (do toho jsem oba SATA disky nakonfiguroval) probíhá přibližně stejnou rychlostí jako zápis data UATA-SATA.

-dále: jakékoliv čtení dat ve směru RAID 0 -paměťový subsystém probíhá velmi rychle (že by skutečně dvojnásobně?), takže spouštění OS či loading levelů her je rychlejší než z původně systémového UATA Maxtoru

-testy HD Tach a HD tune mi ukázaly očekávané hodnoty, průměrná rychlost RAIDu 0 je kolem 90-100 MB/s a UATA Maxtoru řekněme 50 MB/s, realita je ovšem popsána výše...

-SHRNUTí: SATA disky na Promisi umí v podstatě podávat očekávaný výkon jen při čtení dat, jakýkoliv zápis na disky probíhá přibližně 10x pomaleji. Tento problém jsem měl už při single SATA disku...

-Co jsem zkoušel:
1, nejrůznější verze Hyperionů, včetně defaultních windowsovských. Nemá absolutně vliv, a to i když jsem zkoušel na Win2000 a v nich obsažených beznadějně zastaralých ovladačích VIA
2, hledat nové ovladačeXfirmware Promise. Bohužel, nejnovější jsou již součástí instalčního CD. "Nejnovější" ovšem znamená "3 roky staré"...
3,pro jejich stáří jsem zkoušel Win2000, který je pro takové ovladače "aktuální", chování totožné jako u WinXP PRO SP2.
4, formátování a defragmentace, bez úspěchu
5, zrušit overclocking na defaultních 200x9, bez jakéhokoliv efektu
6, měnit v BIOSu frekvenci PCI z 66/33 na 75/37,5, bez efektu

Opravdu již nevím, kde by mohl být problém. Promise absolutně neumožňuje žádná nastavení, a to ani ve svém BIOSu, ani v ovladačích ve Windows.

Ještě snad jeden malý problémek: disky jsou nyní ukryty za řadičem Promise, takže diagnostiky (Speedfan či HD tune) nejsou schopny podat zprávu o teplotách a SMARTu. Podotýkám, že hodnoty na single discích byly OK, disky jsou dobře chlazeny 120 mm větrákem v čele case. Umí nějaká utilitka překonat tento problém?
Belisarius
Nováček
Nováček

Příspěvek od Belisarius »

Tak snad se mi problém podařilo vyřešit! Opět jedna vášnivá noc plné hokusů-pokusů... Poslední položka, která zbývala v BIOSu, a mohla mít něco společného se SATA RAIDem, byl "PCI Latency Timer", nastavený na hodnotu 64. Když jsem hodnotu změnil na 128, disky se rozeběhly lépe, tak jsem se nestyděl a "přetaktoval" na max. hodnotu 248. Kopírování UATA-RAID0 mi teď běží kolem 35 MB/s, stejnou hodnotu má i kopírování v rámci oddílů RAID0 disků.

Jinak, přes VIA řadič se mi disky zprovoznit za živého boha nepodařilo...

A ještě tu stále zůstává otázka: existuje program, který by dokázal přečíst hodnoty SMART, protože disky jsou dokonce i pro Windows a BIOS neviditelné, jediné, co je vidět, je řadič Promise.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“