Linux a windows dualboot

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
GreenTea
Začátečník
Začátečník

Linux a windows dualboot

Příspěvek od GreenTea »

Čus všichni, sem úplným nováčkem co se týče Liuxu... Tak me předem omluvte:-) Stahnul sem si SUSE 10.1 DVD. Mam nainstalovaný windows XP pro SP2, disk rozdělený na dvě partice. No a chtěl bych si na tu jednu ze dvou částí disku nainstalovat Linux. Je normálně možný to provést? Myslim jako že vypálim DVD nabootuju instalaci linuxu a ono mi to dá na výběr na jakou část disku se to nainstaluje (abych pak neprisel o widle ...) ? Nebo ješte jednodušeji, jde instalace Linuxu spustit přímo z Win XP, když to DVD.iso dam do virtualní mechaniky??? Je na to třeba nějaký prográmek a tak...? všem díky za odpovědi
Dell Inspiron 9300, K750i
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Boot manager, nebo prímo v Linuxu LILO "Linux Loader"
Doporucuju i tak pred instalaci zazálohovat partition s Win...třeba pomoci Ghostu.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
GreenTea
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GreenTea »

OK, dik. A da se ta instalace linuxu spustit primo z prostredi windows? Nemam zrovna po ruce volny DVD na vypaleni :-(((
Dell Inspiron 9300, K750i
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Jít by to mělo, emulátory pod kterejma se Linux pustí ve woknech existujou, otázka je jestli wokna nebudou nadávat při tvorbě souborovýho systému...

A jako boot manager je lepší grub, má snadnější konfiguraci.
jajapv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jajapv »

Zdravím taky bych chtěl zkusit vůni Linuxu,mam jej již nainstalovaný společně z WinXP SP2 a vše fubguje OK jen nevidim disky z Windows ktere co jsem čet bych měl vidět a to hlavní co mi vadí mi nejde net.Bydlím v paneláku a kdyz přeinstaluju pc nebo delam novou instalaci tak se mi připojení nadstaví automaticky,tedy po instalaci internet ihned funguje,ale z linuxem ne.Vytiskl jsem si tedy z Everest home nastaveni sitove karty ale nevim kam jej zadat.Verze linuxu je SUSE LINUX 10.1.
Prosim poradte.Předem diky.
AMD X2 6000,Asus M2N-E,DDR Adata Extreme 2x2GB 800MHz 4-4-4-12,ATI SAPHIRE 4850 512MB,Hitachi SATA II 250Gb,WD SAII 640Gb,Asus 2014BLT,Optiarc 7173S,Win 7 Professionall 64bit,Canon MP610,Logitech set MX4200laser,CANON EOS 400D
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Jestli se všechno nastaví automaticky, tak by to mělo jet přes DHCP, vyhledej si v dokumentaci SUSE jak se zapíná automatická konfigurace z DHCP a zkus jí zapnout.

A disky musíš vidět (jako /dev/hdxy nebo /dev/sdxy kde x je označení pevnýho disku a y je číslo oddílu). Jenom nemusí bejt přístupný k připojení jestli máš všechno v NTFS. Nevim jak je na tom SUSE s podporou NTFS.
jajapv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jajapv »

Super po chvilce hledaní jsem to nasel a uz to šlape jak hodinky,ted se jěště naučit jak instalovat drivery třeba teď pro grafickou kartu GeForce 6600 GT.Zatím díky.
AMD X2 6000,Asus M2N-E,DDR Adata Extreme 2x2GB 800MHz 4-4-4-12,ATI SAPHIRE 4850 512MB,Hitachi SATA II 250Gb,WD SAII 640Gb,Asus 2014BLT,Optiarc 7173S,Win 7 Professionall 64bit,Canon MP610,Logitech set MX4200laser,CANON EOS 400D
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“