Moje segra dostala tuhle kartu jako pokus zrychlit Sims ma na jejim pocalu oproti Radeonu 9000. Ta akrta ma bohatou historii, ale abych to zkratil, tak me slouzila dobre jako zalozni karta a zachranila me, kdyz jsem znicil svou FX5700Ultru. Take predvedla pomerne velmi slusny O/C potencial (specialne s vodnim chlazenim), akorat mi dnes uz na nic neni a segra si ji oblibila.

Ovsem nedavno jsem si vsimnul, ze pri extra velke zatezi, jako treba pri 64k intrech jako fr-019: poem to a horse odtud http://farb-rausch.de/ nebo Life Index (prapodivne neexistujicim v download sekci grupy Farbrausch, ale muzete si ho stahnout zde: http://ax2.old-cans.com/life_index.zip ) dochazi k zamrznuti obrazu (hudba i intro bezi dal) aby se po chvili opet objevil jako kdyby nic. To jasne ukazuje na to, ze core grafiky ma nejaky problem. Bud prehrivani, anebo se mu pri zatezi nedostava napeti. Rychla zkouska snizenim taktu core na defaulni prokazala ze je to ten druhy problem a bystry pohled ukazal, ze na karte jsou Evercon kondiky.
Uz jsem jednou na BadCaps foru navrhl, aby je pridali do seznamu spatnych znacek kondiku, po me zkusenosti s nimi v JetWay N2PAP Ultra desce. Takze jak jsem videl Evercony znovu, tak me hned napadlo, co bude spatne.
Na boardu se nachazi 5ks 1500uF 6.3V Evercon kondiku. Je tu take jeden Sanyn 510uF 4V Oscon kondik. Ovsem tyhle maji byt jedny z nejlepsich kondiku, takze jsem ho nevymenil. Puvodne jsem planoval zmenu za 560uF Panasonic FM kondik, ale upustil jsem od toho.

A ted na co tu vsichni cekame - vysledky!
Gigabity 5600XT karta je smejd. XT znaci na nVidii (asi aby zmatli zakazniky a nastali ATI?) ty nejhorsi karty. Orginalni frekvence jsou neuveritelne nizke - 235/400Mhz. I GF2 karty mivali bezne 250Mhz core... S vodnim chlazenim jsem ji dostal na 375/535Mhz coz je podle me primo neuveritelne dobry vysledek. Ted je ovsem otazka, co se stane v fanless kejse s pouze pasivnim chlazenim Zalmanem ZM80-HP. I kdyz misto crap Everconu budou na desce kvalitni Samxony GC.

Proc Samxony? Protoze Panasonic FM kondiky jsou moc velke a nevlezou se pod chladic - i Samxony jsou dost natesno, jak vidite. Zajimave ovsem je, ze presto ze Samxony jsou stejne velke jako ty nejlepsi a nejminituarizovanejsi znacky jako Rubycony ci Nichicony, tak ty Evercony jsou jeste o 3-4mm mensi nez ty Samxony! Me podezreni na "kvalitu" techto kondiku jen roste... No a v neposledni rade dulezitym duvodem bylo, ze Big Pope mi je poslal na zkousku jako vzorky zcela zdarma :-O

A je tu jeste jeden duvod. Nedavno jsem segre spravil Samxony cely mainbaordik s neprosto excelentnimi vysledky, ale to je na jine tema na ktere se chystam

Toz k ten overclock vysledku. Nejdrive core. S pasivnim chladicem v fanless case jsem ho musel stahnout na 355Mhz aby bylo stabilni - coz je podle me stale dobre, jen o 20Mhz mene, nez s vodnim chlazenim jenz vypadalo takhle:
http://ax2.old-cans.com/s.php?p=wc&id=30&c=8&d=1&v=v2
(illustratracni obrazek DangerDen Maze4 GPU blok na FX5200)
A ted ty pameti, jenz byly kondiky nejvice ovlivneny. No, zcela me fascinovalo, jak jsem po 5-ti Mhz pridaval a pridaval a pridaval takt pametem, nez se na 565Mhz zacali mirne rozsypavat obcas nejake texturky!
To je plnych 30Mhz navic, jen za vymenu kondiku. Pro dokonalou stabilitu jsem to pro jistotu (ceka nas horke leto, masina je fanless...) stahnul na 550Mhz, ale i tak - dema se nadale nezasekavaji jak to delali a 550Mhz je stale 15Mhz narust
(a sileny overclock z puvodnich 400Mhz...)

Velmi, velmi velmi dobry, no ne?
Samo, ta karta je stary crap a nic ji nepomuze, ale... Pretaktovani z 235/400 na 355/550 je hodne slusny, nebo ne?
A hlavne - stabilni!