Gigabite FX5600XT s Evercon kondiky

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Gigabite FX5600XT s Evercon kondiky

Příspěvek od trodas »

Gigabite FX5600XT s Evercon kondiky.

Moje segra dostala tuhle kartu jako pokus zrychlit Sims ma na jejim pocalu oproti Radeonu 9000. Ta akrta ma bohatou historii, ale abych to zkratil, tak me slouzila dobre jako zalozni karta a zachranila me, kdyz jsem znicil svou FX5700Ultru. Take predvedla pomerne velmi slusny O/C potencial (specialne s vodnim chlazenim), akorat mi dnes uz na nic neni a segra si ji oblibila.

Obrázek

Ovsem nedavno jsem si vsimnul, ze pri extra velke zatezi, jako treba pri 64k intrech jako fr-019: poem to a horse odtud http://farb-rausch.de/ nebo Life Index (prapodivne neexistujicim v download sekci grupy Farbrausch, ale muzete si ho stahnout zde: http://ax2.old-cans.com/life_index.zip ) dochazi k zamrznuti obrazu (hudba i intro bezi dal) aby se po chvili opet objevil jako kdyby nic. To jasne ukazuje na to, ze core grafiky ma nejaky problem. Bud prehrivani, anebo se mu pri zatezi nedostava napeti. Rychla zkouska snizenim taktu core na defaulni prokazala ze je to ten druhy problem a bystry pohled ukazal, ze na karte jsou Evercon kondiky.

Uz jsem jednou na BadCaps foru navrhl, aby je pridali do seznamu spatnych znacek kondiku, po me zkusenosti s nimi v JetWay N2PAP Ultra desce. Takze jak jsem videl Evercony znovu, tak me hned napadlo, co bude spatne.

Na boardu se nachazi 5ks 1500uF 6.3V Evercon kondiku. Je tu take jeden Sanyn 510uF 4V Oscon kondik. Ovsem tyhle maji byt jedny z nejlepsich kondiku, takze jsem ho nevymenil. Puvodne jsem planoval zmenu za 560uF Panasonic FM kondik, ale upustil jsem od toho.

Obrázek

A ted na co tu vsichni cekame - vysledky!

Gigabity 5600XT karta je smejd. XT znaci na nVidii (asi aby zmatli zakazniky a nastali ATI?) ty nejhorsi karty. Orginalni frekvence jsou neuveritelne nizke - 235/400Mhz. I GF2 karty mivali bezne 250Mhz core... S vodnim chlazenim jsem ji dostal na 375/535Mhz coz je podle me primo neuveritelne dobry vysledek. Ted je ovsem otazka, co se stane v fanless kejse s pouze pasivnim chlazenim Zalmanem ZM80-HP. I kdyz misto crap Everconu budou na desce kvalitni Samxony GC.

Obrázek

Proc Samxony? Protoze Panasonic FM kondiky jsou moc velke a nevlezou se pod chladic - i Samxony jsou dost natesno, jak vidite. Zajimave ovsem je, ze presto ze Samxony jsou stejne velke jako ty nejlepsi a nejminituarizovanejsi znacky jako Rubycony ci Nichicony, tak ty Evercony jsou jeste o 3-4mm mensi nez ty Samxony! Me podezreni na "kvalitu" techto kondiku jen roste... No a v neposledni rade dulezitym duvodem bylo, ze Big Pope mi je poslal na zkousku jako vzorky zcela zdarma :-O

Obrázek

A je tu jeste jeden duvod. Nedavno jsem segre spravil Samxony cely mainbaordik s neprosto excelentnimi vysledky, ale to je na jine tema na ktere se chystam :)

Obrázek

Toz k ten overclock vysledku. Nejdrive core. S pasivnim chladicem v fanless case jsem ho musel stahnout na 355Mhz aby bylo stabilni - coz je podle me stale dobre, jen o 20Mhz mene, nez s vodnim chlazenim jenz vypadalo takhle:
http://ax2.old-cans.com/s.php?p=wc&id=30&c=8&d=1&v=v2
(illustratracni obrazek DangerDen Maze4 GPU blok na FX5200)

A ted ty pameti, jenz byly kondiky nejvice ovlivneny. No, zcela me fascinovalo, jak jsem po 5-ti Mhz pridaval a pridaval a pridaval takt pametem, nez se na 565Mhz zacali mirne rozsypavat obcas nejake texturky!
To je plnych 30Mhz navic, jen za vymenu kondiku. Pro dokonalou stabilitu jsem to pro jistotu (ceka nas horke leto, masina je fanless...) stahnul na 550Mhz, ale i tak - dema se nadale nezasekavaji jak to delali a 550Mhz je stale 15Mhz narust :)
(a sileny overclock z puvodnich 400Mhz...)

Obrázek

Velmi, velmi velmi dobry, no ne? :D

Samo, ta karta je stary crap a nic ji nepomuze, ale... Pretaktovani z 235/400 na 355/550 je hodne slusny, nebo ne?
A hlavne - stabilni! :D
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
amd.21
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od amd.21 »

tak v takovem pripade bych je mozna menil,ale pokud by slo jenom o oc tak mi za tech 15mhz navic nestoji zaruka a ,mozne zniceni karty...
NZXT H440 White, Intel i7-5820k 4.3GHz @ 1.18V, Noctua NH-C14S, ASUS X99-A, Corsair Vengeance LPX 16GB (4x4GB) DDR4 2400 CL14, MSI GTX 1060 GAMING X 6G, Samsung SSD 970 Pro 512GB, Crucial M4 250GB, Samsung 840 EVO 250GB, Western Digital Green 3TB, Corsair RM650, Samsung C34F791-WQ
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Zaruka? :lol: Ta karta je minimalne 3 roky stara :wink: A zaruka odesla s tim, ze jsem musel jeden kondik posunout, aby se na ni vesel DangerDen Maze4 GPU blok, takze zaruka - co to je? :wink: :-D

Zniceni karty? Huh? Ja prepajel kondiky na 4-rech mainboardech a jedou suprove, jeden se blizi 3Ghz s AXP procikem, takze - jake zniceni? :lol: 8)

A kdyz je neco nestabilniho a vim, ze kondiky v tom jsou se sklonem k tomuhle:
http://www.badcaps.net/forum/attachment ... entid=2291
:wink:
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
amd.21
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od amd.21 »

tak pokud mas zkusenosti tak jo...jinak ja bych do toho na sve karte nesel... na takove stare mozna ano...
NZXT H440 White, Intel i7-5820k 4.3GHz @ 1.18V, Noctua NH-C14S, ASUS X99-A, Corsair Vengeance LPX 16GB (4x4GB) DDR4 2400 CL14, MSI GTX 1060 GAMING X 6G, Samsung SSD 970 Pro 512GB, Crucial M4 250GB, Samsung 840 EVO 250GB, Western Digital Green 3TB, Corsair RM650, Samsung C34F791-WQ
kul1k
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kul1k »

docela maso ja mam FX5700 tak kouknu co by stim slo udelat ale asi se do toho moc nepohrnu :D
NB:Acer Aspire V3 571G
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

ako nic nove na svete, "kuzlo" s kondikmi som uspesne zrealizoval uz pred vyse rokom. Ale za pracu gratulujem, vzdy ma potesi, ked sa najde tiez niekto, kto trosku riskne a zainvestuje, vyskusa a poexperimentuje.... :)

moja byvala r9550, s kondikmi sli pamate Hynix 5ns na neuveritelnych 560mhz !!!
Obrázek
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

amd.21 - kdyz cucnes na muj config tak vis, ze jedu na 6800GS kde je core default na 470 a je to PCIEx, cize... :wink: A proc se bat opravy? :razz:

Ku!1k - pokud mas k dispozici kvalitni kondiky a umis dobre pajet - jdi do toho! Muzes uplne normalni trafopajkou, ja tak prepajel uz mainbaordu... :wink:

Spirit - nikdy jsem netvrdil, ze je to nejaky objev. Jen jsem se chtel podelit o fotecky a vysledky :)
A proc jsi ty kondiky nenapejel s mensimi dratky? Tak jsi hodne zvysil jejich ESL (impedanci) hodnoty - nemluve tedy o tom, ze Jamicon jsou dobry kondiky do zvukariny, ale dost spatny do pocalu. Jejich parametry nesahaj treba Samxonum od Big Popeho ani po kotnicky... Zas ale zni lepe, kdyz je mas v NF technice... :wink:
Kazdej kondik je na neco.
Mohl bys mit vic jak 560 :wink:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

preco jamicony? mal som ich doma a nevyuzite. Viac ako 560mhz som uz bez Vmem modu nemohol mat a co sa tyka kondikov, viac by pomohol este nejaky keramicky s malou kapacitou paralelne k velkemu ked uz sa piplat s kondikmi. Bohuzial ked som experimentoval s Vmem modom, neuspesne a obraz som mal zakazdym rozhadzany. Este chcem podotknut ze zatial nie je na nete jediny funkcny navod na Vmem mod na sapphire 9550, takze ja som sa snazil prist ako nato... No bohuzial nevyslo. Co sa tyka noziciek, nechal som dlhe, aby som mal k tomu dobry pristup, pretoze som tu grafiku aj tak nakoniec reklamoval a uspesne, nic si nevsimli :razz: , ani ten Vcore mod ked si vsimnete na tom svabovi nalavo hore... Co sa tyka dlzky noziciek +-1-2cm, ver mi, ze na grafike ako je r9550 s odberom 15-25w (podla OC), pricom kondiky su na hlavnych napajacich vetvach je to uplne jedno
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

No, moh bys mit vic i bez Vmodu - staci kvalitni kondiky. Jamicony to rozhodne nejsou a kdyz jde o kazdy Mhz tak ver tomu, ze tak dlouhe nozky udelaji upravdu hodne a minimalne o 5Mhz jsi se tak osidil :wink:

Misto abych ti ja veril si zkus prosimte prostudovat neco o navrhu desek s VRM stabilizatory. Uz k blbemu LM317 stabilizatoru napeti jasne pisou, ze kondiky musi byt co NEJBLIZE vyvodu z LM317. Pridat tam k dane delce od regulatoru dalsich 3cm znamena rozklitat stabilizaci napeti o mozna cca. i 3% ... :wink:

Ale neber si to osobne ani nijak spatne - stejne uz jedes na necem lepsim, ne? :wink:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

trodas píše:No, moh bys mit vic i bez Vmodu - staci kvalitni kondiky
by ma zaujimalo odkial beries tu 100 percentnu istotu a este s presnym odhadom 5mhz :roll: Sa s tebou stavim, ze by som si nepomohol o viacnez 1mhz, ako pisem, pamate ktore boli tovarensky urcene na 400mhz, pri 560mhz podavali pri defaultnom napati 2.6V naozaj maximum co zvladli. Poznam aj ine Cmody a mozem ti s istotuo povedat, ze hynix 5ns bez Vmodu som nad 560mhz este nevidel :wink:
trodas píše:Ale neber si to osobne ani nijak spatne - stejne uz jedes na necem lepsim, ne? :wink:
r9800xt, osobne nemam co brat, ty sa ma snazis prehovorit o niecom, co nemozes s istotou tvrdit :wink:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

No, muj odhad stavim na svem vysledku s svou grafikou. Jamicony jsou totiz este horsi, nez Evercon crapy, cize pokud vymena Everconu za Samxony GC dala 15 - 20Mhz, s chlazenim 30 - tak vymena Jamiconu za Samxony musi dat to same, mozna i vys :wink:

PS. jako overclocker bys mel vedet, ze specifikace jsou tu od toho, aby byly prekonany :razz: :P A ze soucastky mohou bezet HODNE pres specifikace, kdyz jim pomuzes a) kvalitnim napetim b) chlazenim :wink: Zmrazim tvy ramky na -150 cascade phasecoolingem, dam jim stale 2.6V jen kondiky dam Samxony GA + pridam dalsi blokovaci SMD kondiky kolem vyvodu ramek a dam 600MHz.
Stable, samozrejmne.
Pokud se chces vsadit, tak je to samo sazka v hodnote cca. 3k $ aby se mi zaplatilo to vybaveni a prace a penize slozis predem u notare. Pokud s tim mas nejaky problem, tak nerikej 2x slovo sazka, anebo ze to je ci neni mozne :wink:
Ja ti este ukazu, co je a co neni mozny :lol: :twisted:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

niekto velmi namysleny....ale ved v pohode. Dalej k tomu nemam co dodat :wink:
syrrius
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syrrius »

2 trodas:kdyz tomu tolik rozumis tak bys mi mohl mozna poradit mel sem doma FX 5200.(vim nic moc ale) skousel sem ji taktnout co sla ale nedostal sem se vys nez na 306/514 (puvodni 250/400) a to s vodnim chlazenim. GPU prehrate nebylo(teda pokud 45 stupnu neni moc :-D ) a na pametech byli pasivy ofoukavane ventilatorem.pokud sem nic nehral bylo fajn ale kdyz sem spustil nejakou gamesu hra se na chvili sekla a po 10 vterinach jela dale(deska kolem kondiku a kondiky samotne pekne topily).tak sem skusil zvysit napeti v biosu na 1,65.teploty byli porad do 50 stupnu obraz se prestal tolik sekat ale grafika to po 2 horinach hrani vzdala.
Ted se mi do ruky dostala jeste jedna FX 5200 a chtel bych ji dostat jeste vyse nez tu predtim.Myslis ze kdybych vymenil ty kondiky tak by to slo??
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Mno, moje FX5200 delala max. 290/410 :wink: 412 na ram = po hodince hrani tenkrat Call of Duty se na texturach zacaly objevovat fleky... :lol: :oops:
410 proste max a dost. Core neslo vys nez na 290 (coz je trapas) a take jsem mel watercooling - a stejneho vysledku to dosahuje i s pasivnim Zalmanem jako mam na te 5600XT vyse, cize je to v napajeni.

Prisel jsi na to ostatne sam. Prusvih je, ze to napajeni je udelano moc levne a poddimentovane, takze zmena kondiku za lepsi nemusi stacit. Ani zvyseni jejich kapacity (ne 1500uF ale 2200 a tak...) nemusi nic zlepsit, pokud to cele stoji a pada na levnem regulatoru...

Obcas pomuze jen prepajeni toho regulatoru - vytvoris lepsi spoj a... je po problemech :wink: V tvem pripade bych rekl, ze nepomuze asi nic, 5200 jsou proste 5200 - maj jedinou vyhodu. Kdyz je zkazis tak jsi o nic neprisel :wink:

Docela dobre zlepseni prinasi blokovani vetsich kondiku malymi SMD 100nF kondiky ze spodu PCB.
Dalsi co muzes zkusit je zjistit si typ regulatoru a cucnout, jestli vyrobce nedoporucuje nejaky maly kondik (opat typicky predkladam zapojeni doporucovane pro LM317 s 1uF kondikem "hned na vystupu") a proste ho tam opet dobastlit. SMD keramiky jsou male a v pohode se pajej.

Uplne nejlepsi by bylo sehlat lepsi regulator (eg. kompatibilni jen na vyssi vykon) a vymenit ten cip + samo kondiky + pridavne kondiky.

Naskyta se prihodna otazka, estli tohle vse ma vubec cenu :oops: Na druhou stranu se tim ale zase naucis tolik veci, ze jdi do toho - na 5200 neni co zkazit :wink:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

trodas píše:Prisel jsi na to ostatne sam. Prusvih je, ze to napajeni je udelano moc levne a poddimentovane, takze zmena kondiku za lepsi nemusi stacit. Ani zvyseni jejich kapacity (ne 1500uF ale 2200 a tak...) nemusi nic zlepsit, pokud to cele stoji a pada na levnem regulatoru...
...a prave si popisal uplne presne r9550 :wink: proste kondiky mozu pomoct OC asi z 10 percent a napatie asi z 90 percent a tak to proste je... r9550 je krasny priklad poddimenzovanej r9600(pro/xt) co sa tyka napajania. Mozes ty menit kondiky kolko len chces a za ake len chces ale prd si pomozes
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tech 10/90% bude asi stav tech levnych 5200 karet... Jen se mi zda ze kondiky podcenujes, protoze jsou to prave ony, na kterych stabilita napajeceho napeti zavisi. Eg. kdyz mas poddimentovany regulator a das mu vetsi kondiky + na nej chladic a jeste nejlepe aby na neho foukalo - tak bude mit vetsi "buffer" pri narazovych pozadavcich pameti a napeti bude proste lepe drzet stabilitu.
Stejne jako jestlize Samxon doda cca. 5x rychleji (vliv ESR a ESL se tady scita...) napeti nez Jamicon, tak O/C musi nutne byt vyssi i se stejnym regulatorem - tedy do de miry, pokud ten regulacni kram stihne zareagovat a dost rychle kondik zas dobit. Proto jsou vetsi kondiky lepsi. Nemluve o tom, ze vetsi maji mensi ESR i ESL (strucne - vnitrni odpor a induktanci) a tim padem spis "udrzi" napajeci sok pri zatezi v pretakteni...

Zvyseni Vgpu/Vcore aniz bys zvetsil kondiky + dal je velmi kvalini tak logicky neumerne zatizi regulator.

2h ze ti vydrzel? Tak tobyl este celkem dobrej. Ja pridal Jamicony na DFI a regulatory o kterych vyrobce tvrdi ze udrzi pulz 150A pro dobu nejake milisekundy ci tak neco a 50A maj zvladat bezne v pulznim rezimu do cca. 300kHz odesly za cca. 20min... :oops:

No, poucilo me to, ze neni radno do drahe desky davat levne kondiky :lol:
Jsem dozivotne poucen. Deska stale nebezi a nevim, jak ji rozbehnout... :(
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

trodas, ja viem, mne nemusis pisat tieto veci... Ale ak tam raz mas 2.6v na pamatiach a ani o kuscicek viac a tie pamate ked raz potrebuju viac na vysie tikanie, tak mas smolu kym to napatie nezvysis.

kondiky nepodcenujem, asi dva dni do zadu som si posilnil ec 500w elytmi a drzi aj pri zapnuti PC nad 12V :up:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Eh... no dobre, tak se snad pouci i nekdo jiny, ne jen ty :wink: :P

Co mi prijde ze nechapes je, ze z voltage regulatoru neleze aby se tak reklo 2,6V a basta. Vystupni napeti osciluje kolem dane hodnoty a pokud jsou kondiky spatne, tak osciluje HODNE.
U levnejsich karet nikdo vetsi oscilace neresi a resit nebude. Voltage regulator bude udelany tak oprcane, jak to jen pujde, dokud to nepada, tak je to ok :wink:

Prusvih s napetim je ten, ze multimetr muzes zahodit. Co ti ukaze neznamena totiz vubec nic. Ukaze ti jen vyssi stredni efektivni hodnotu (predpokladam, ze pouzivas digitalni, proto bude hodnota optimisticky vice zkreslena nahoru... u analogoveho je to vice realne, ale stejne to nema moc vliv) napeti, a nerekne ti vubec nic o tom, jak to napeti v case (a hlavne v case zateze) vypada.

Potrebujes osciloskop a nejlepe s 100 - 200MHz cilitvosti abys videl plnny rozsah spicek. Moje "meritko" ma jen 20MHz rozsah, vidim tedy jen VELMI optimisticke udaje.

Vcore z Jetway N2PAP mym meritkem, Evercon kondiky:

Obrázek

Vcore z DFI LP B s default kondiky bez vylepseni filtrace napeti:

Obrázek

Tady vidis, jak vypada vystup z 3-fazoveho regulatoru s 5-ti kvalitnimi KZG Chemi-con kondiky na vystupu...
Kvalitnejsi osciloskop hnedle odhali hruzy, co? :lol: :wink:

Tak, a ted mi seriozne rekni, jak asi bude podle tebe vypadat vystup z nejoprcanejsiho jednofazoveho regulatoru, pravdepodobne i bez podpurne tlumivky, hmmm? :wink:

A co se podle tebe stane, kdyz se setka nejaka zatez pro pamet s onim propadem napeti, hmmm, co myslis? :wink: :lol:

Ze by - bug v obraze/texture/polygonu? :lol:

....

Anebo jinak. Proc myslis, ze pri postupnem zvysovani O/C se nejednou zacnou objevovat na VSECH kartach bugy tu a tam ale nerozsype se to nikdy vse najednou, hmmm?
No?
To je presne to - jasny dukaz, ze napajeni pameti kolisa v case (cize zadnych 2,6V a basta, ale kmitame mezi 2,5 a 2,7V...) a kdyz se sejde propad napeti a burst vyber z daneho cipu (propady napeti se take meni cip od cipu na dane karte a zavisi na zatezi...) tak dojde k male chybce, nicmene karta jako celek pracuje dal.
Hmmm?

Uz je jasnejsi, proc kvalitni a nejlepe i vetsi kondiky nez tam jsou pomuzou vzdy? Protoze pomoci jednoduse MUSI. Popravde receno, kdyz se divam na ten regulator tak nemam odvahu tam pripojit ani svuj malinky osciloskopik... Asi bych se lekl a zacal pajet dalsi kondiky + blokovaci keramiky + podpurne keramiky k nozkam ram cipu... :wink:
sejny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sejny »

trodas píše:Vcore z DFI LP B s default kondiky bez vylepseni filtrace napeti:

Obrázek

Tady vidis, jak vypada vystup z 3-fazoveho regulatoru s 5-ti kvalitnimi KZG Chemi-con kondiky na vystupu...
Kvalitnejsi osciloskop hnedle odhali hruzy, co? :lol: :wink:
a co takhle napsat rychlost časovky a napětí na dílek ty chytráku...takhle to nic nevypovídá :lol: :lol: když tam budu mít 10mV/div tak je to supr hodnota :lol:
EDIT: pravopis :roll:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

dobre dobre len sa tu nerozplyvaj. Aj tak kym by som to neskusil opat na tej karte ci to pomoze v OC alebo nie, tak nema najmensi zmysel sa tu o tom bavit, pretoze nedokazem potvrdit ani ja svoje slova a ani ty svoje.
takze sa mozes zacat venovat opat svojej teme a nesnazit sa vsevediaco poucovat ostatnych :wink:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“