DF Filtry
- no-X
- Středně pokročilý
- Skodik
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
co je to zac?no-X píše:Když už jsme u toho, nevíte někdo náhodou, kde by se daly sehnat Singh-Ray filtry (krom objednávky z webu výrobce)?
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
- no-X
- Středně pokročilý
Singh-Ray je výrobce hodně drahých filtrů. Mě jde konkrétně o jejich color-intensifier. Je to poněkud jiná věc než enhancery/intensifiery, který dělá třeba Tiffen nebo Hoya - ti používají didymový sklo ("didymium glass") což je směs vzácných prvků praseodym+neodym. Má to tu vlastnost, že to dokáže odfiltrovat určitý vlnový délky mezi zelenou a červenou, čímž dojde k silnýmu zvýraznění teplých barev (červená, oranžová, hnědá..) a ostatní barvy jsou relativně zachovaný. Jenže pár slabůstek to má - zvýraznění čevený je až moc intenzivní a může to působit rušivě a navíc pokud je zatažená obloha, tak jí to dává fialový nádech.
singh-ray přišli s lepším filtrem (složení skla ale neuvádějí) a ten právě těmi zmíněnými neduhy vůbec netrpí a krom toho zvyšuje intenzitu i u ostantích barev, ale mnohem přirozeněji.
Na didymový enhancery jsou dost rozporuplný názory, ale o SR intensifieru jsem četl jen superlativy Výhoda je v tom, že nezvyšuje homogenně saturaci, jako třeba ve phostoshopu, ale ke každému odstínu se chová trošku jinak, takže výsledek vypadá skutečně dobře. Bohužel nemůžu přijít na to, jestli se produkty týhle firmy dají sehnat i jinde než na jejich webu
Pár fotek je třeba tady nebo tady, ale dají se vygooglit i jiný.
/edit: ten jejich intesifier vyrábjí ve dvou provedeních - klasické a dražší, které i polarizuje... to je ovšem za $370
singh-ray přišli s lepším filtrem (složení skla ale neuvádějí) a ten právě těmi zmíněnými neduhy vůbec netrpí a krom toho zvyšuje intenzitu i u ostantích barev, ale mnohem přirozeněji.
Na didymový enhancery jsou dost rozporuplný názory, ale o SR intensifieru jsem četl jen superlativy Výhoda je v tom, že nezvyšuje homogenně saturaci, jako třeba ve phostoshopu, ale ke každému odstínu se chová trošku jinak, takže výsledek vypadá skutečně dobře. Bohužel nemůžu přijít na to, jestli se produkty týhle firmy dají sehnat i jinde než na jejich webu
Pár fotek je třeba tady nebo tady, ale dají se vygooglit i jiný.
/edit: ten jejich intesifier vyrábjí ve dvou provedeních - klasické a dražší, které i polarizuje... to je ovšem za $370
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Skodik
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
No nic proti, ale prijde mi to fakt k smichu Copak je nejake problem ve Photoshopu zvyraznit jen ucite barvy, klidne v prepoctu z vlnove delky... Nehlede na to, ze nejen ze muzu zvyraznit tyhle barvy, ale jindy zas muzu zvyraznit jine a nemusim vyplacnou dalsi 300 babek.
A navic, kde jsou ty vase zasady o tom, ze se fotka nemuze upravovat? Vzdyt tohle je to same! Chce se mi fakt napsat, ze by mozna bylo rozumejsi zauvazovat koupit DSLR misto tech filtru.
A navic, kde jsou ty vase zasady o tom, ze se fotka nemuze upravovat? Vzdyt tohle je to same! Chce se mi fakt napsat, ze by mozna bylo rozumejsi zauvazovat koupit DSLR misto tech filtru.
- no-X
- Středně pokročilý
- Skodik
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
No rekl bych ze proste jedine nekde "jetej" asi z ebay... pekne si pockat no.no-X píše:Právě kvůli tý ceně sháním alternativní zdroj. Třeba tiffeny se na ebayi dají koupit za pětinu ceny, než za kolik je nabízí tiffen na svých stránkách
- no-X
- Středně pokročilý
O tom vím a čekám, jenže jak už jsem psal - na rozdíl od didymových filtrů je situace taková, že kdo to zkusí, tak je spokojenej a nechává si ho No nic, aspoň přidám tohohle výrobce do seznamu.
btw. abys mě špatně nechápal, foťák + filtry mám spíš "na hraní". Když se mi náhodou povede udělat zajímavá fotka, jsem samozřejmě rád, ale priorita to u mě není.
btw. abys mě špatně nechápal, foťák + filtry mám spíš "na hraní". Když se mi náhodou povede udělat zajímavá fotka, jsem samozřejmě rád, ale priorita to u mě není.
- honny
- Středně pokročilý
mno, Photoshop stojí taky ňákejch 18k...Skodik píše:No nic proti, ale prijde mi to fakt k smichu Copak je nejake problem ve Photoshopu zvyraznit jen ucite barvy, klidne v prepoctu z vlnove delky... Nehlede na to, ze nejen ze muzu zvyraznit tyhle barvy, ale jindy zas muzu zvyraznit jine a nemusim vyplacnou dalsi 300 babek.
Tohle je přirozenější, než vzít táhlo v PS/Gimpu a upravit to... snímač už veme ten saturovanej obraz... prostě orgazmus
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Není to to samé. Jde o pozměnění vize reality ještě před objektivem a její následné vyfotografování. To je fotka, nikoliv počítačová grafika. Jinak, DSLR kvalitou odpovídající filmu stojí mnohem víc, než 300 dolarů.Skodik píše:A navic, kde jsou ty vase zasady o tom, ze se fotka nemuze upravovat? Vzdyt tohle je to same! Chce se mi fakt napsat, ze by mozna bylo rozumejsi zauvazovat koupit DSLR misto tech filtru.
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- Skodik
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Ale vysledek je stejnej, v tom to jeTomV píše:Není to to samé. Jde o pozměnění vize reality ještě před objektivem a její následné vyfotografování. To je fotka, nikoliv počítačová grafika. Jinak, DSLR kvalitou odpovídající filmu stojí mnohem víc, než 300 dolarů.Skodik píše:A navic, kde jsou ty vase zasady o tom, ze se fotka nemuze upravovat? Vzdyt tohle je to same! Chce se mi fakt napsat, ze by mozna bylo rozumejsi zauvazovat koupit DSLR misto tech filtru.
Jinak ja bych chtel fakt videt ty vase tisky, ja jsem tiskl 8Mpx na platno 1m a UPLNE v pohode!
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tady ale nikdo netvrdí, že by ten tisk nebyl v pohodě. Ovšem to se nevylučuje s faktem, že zvětšenina z kinofilmu je prostě lepší. Kdybys měl vedle sebe metrovej tisk a metrovou zvětšeninu z kvalitního kinofilmu, tak bys viděl, kde má 8 Mpx svoje limity.Skodik píše:Jinak ja bych chtel fakt videt ty vase tisky, ja jsem tiskl 8Mpx na platno 1m a UPLNE v pohode!
The problem has been eaten.
- zombux
- Odborník PCT
ale Škodíku my víme že malovat celkem umíš. ale tady jde trochu o něco jinýho. efekt jakýhokoliv filtru jde v photoshopu jedině nějak emulovat, nikdy to nebude věrný, protože vždycky už pracuješ s jednou zpracovaným obrazem a vždycky tam budou nějaký ztráty. krom toho takovej efekt polarizačního filtru v photoshopu nenamaluješ ani ty
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- Carper
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
- no-X
- Středně pokročilý
Mno, já nejsem odborník, ale v posledních dnech jsem pročetl několik diskuzí, ve kterých odborníci byli a skutečně potvrzjí, že u těchto lepších filtrů (tzn. když filtr není jen červený sklíčko za dvě stovky) jde o úpravu, kterou nelze provést ve photoshopu (optice nerozumím, ale asi půjde o něco podobnýho, jako s polarizákem), resp. lze vytvořit jen nějaký podobný efekt.
Jako samozřejmě, že lze softwarově dokreslit všechno, i ten polarizák, ale piplat se s fotkou pixel po pixelu a odhadovat, jak by kterou barvu a který stín polarizák upravil, to už nemá skutečně s focením moc společnýho a moc lidí by na to asi ani nemělo trpělivost
Jako samozřejmě, že lze softwarově dokreslit všechno, i ten polarizák, ale piplat se s fotkou pixel po pixelu a odhadovat, jak by kterou barvu a který stín polarizák upravil, to už nemá skutečně s focením moc společnýho a moc lidí by na to asi ani nemělo trpělivost
- zombux
- Odborník PCT
jak jsem psal nahoře, jde o to že skutečnej filtr pracuje s původním obrazem, kdežto photoshop už s tím exponovaným - je jedno jestli CCD nebo film, vždycky ten exponovanej obraz už je o něco ochuzenej, u CCD například o barevný odstíny, celkově se ztrácí kresba... proto je skutečnej filtr vždycky lepší než softwarová emulace. u některých filtrů to je markantní, třeba polarizák softwarově vykouzlit prostě nejde, další filtry jako přechodovej nebo efektový filtry jdou emulovat s obtížemi, barevný filtry jdou emulovat celkem úspěšně byť i tam je znát ztráta kresby.no-X píše:Mno, já nejsem odborník, ale v posledních dnech jsem pročetl několik diskuzí, ve kterých odborníci byli a skutečně potvrzjí, že u těchto lepších filtrů (tzn. když filtr není jen červený sklíčko za dvě stovky) jde o úpravu, kterou nelze provést ve photoshopu (optice nerozumím, ale asi půjde o něco podobnýho, jako s polarizákem), resp. lze vytvořit jen nějaký podobný efekt.
btw nechceš někdy na fotosession s náma?
Pfizer & Moderna inside
- vinc black
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- no-X
- Středně pokročilý
Dostalo se mi do rukou pár filtrů OEC a můžu je všem nedoporučit Srovnat můžu zatím jen s Marumi, ale i tak jsou rozdíly markantní. Objímka nic-moc (černý "potah" místy nechytl a chybí, závity odfláklý, u polarizáku je pohyblivá část v pevné uložena příliš volně, a tak jakoby "vaklá"), povrchová úprava skla je nulová (což jsem si myslel i o Marumi, ale když jsem porovnával odlesky, tak na Marumi jsou jakoby matnější, kdežto OEC se leskne jak zrcadlo. Takže zatím to jediný, v čem OEC překonal Marumi je mírně nižší tloušťka polarizáku a nižší cena. Toť vše...
- pazda
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
já víceméně používám jen B&W a Cokin. B&W můžu jen doporučit, ale na Cokin si dávejte hodně pozor jsou šíleně náchylný na poškrábání což má za následek velmi silnou degradaci ostrosti fotky.
HP Z600: CPU: 2x Xeon X5675 3GHz - 12core, RAM: 48GB DDR3, GPU:RX560, HDD1: SLC 2x 60GB RAID0, HDD2: Samsung 850 500GB, LCD: Dell U2716 QHD OS: Win 7
MAC: Macbook Pro 13" 2018 - i7 2,7GHz, 16GB RAM, 500GB Flash
HTPC: Mac Mini 2012 - i7 2,3GHz, 16GB RAM, 120GB SSD, 1TB HDD
NAS Synology DS214 + 2x WD Red 6TB
Apple TimeMachine 2TB
MAC: Macbook Pro 13" 2018 - i7 2,7GHz, 16GB RAM, 500GB Flash
HTPC: Mac Mini 2012 - i7 2,3GHz, 16GB RAM, 120GB SSD, 1TB HDD
NAS Synology DS214 + 2x WD Red 6TB
Apple TimeMachine 2TB