R6x0 - technologie, spekulace...
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- short24
- Začátečník
-
mozna odpoved i na rust akcii
Intel i5-8600K GB GA-Z370 HD3P HyperX Predator 16GB (Kit 2x8GB) 3000MHz DDR4, CL15 ASUS Strix GeForce GTX 970 Corsair HX620, LOGITECH MX510, EIZO ColorEdge CS2730 (8.domaci generace - 486DX66, PentiumPro200, Athlon SlotA 550Mhz, Athlon Tbird 1400Mhz, Athlon Barton 2500+, Athlon Dual core Opteron 170,i5-2500K)
vodnik: SilentiumPC Navis Pro 240 NE VZDY JSEM ON-LINE, NENI CAS :[
- no-X
- Středně pokročilý
Mě se to zdá brzo, dost brzo. Pokud v srpnu vyjde RV560/RV570 a v září R600, tak nějakou RV630 nelze čekat dřív než na Vánoce, spíš až začátkem roku. Krom toho by pak úplně vypadla R590 (nebo chcete-li R580+)... Pokud by navíc měla být vydána v září, tak by to znamenalo, že se čipy začnou vyrábět nejdýl v horizontu několika týdnů, tzn. že 80nm proces je OK.
Pořád mi to nejde do hlavy, nějak to do sebe moc nezapadá
Pořád mi to nejde do hlavy, nějak to do sebe moc nezapadá
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- short24
- Začátečník
-
Uspesny prechod na 80nm, kdyz nvidii by se prechod nedaril, to je otoceni situace z lonskeho leta o 180 stupnu [r520] a duvod k nakupu akcii a grafik od ati.no-X píše:Pokud by navíc měla být vydána v září, tak by to znamenalo, že se čipy začnou vyrábět nejdýl v horizontu několika týdnů, tzn. že 80nm proces je OK.
Co kdyz ati citi, ze muze akcelerovat [a vynechat nektere cipy] protoze nebude mit nvidie odpoved? Dva, tri mesice vydani karty pred konkurenci nebo po konkurenci dela divy. [tohle je ale jen spekulace, mne zas nejde do hlavy nakup ati amd, to mi ted nepripada rozumne a nejaky duvod na ty nadmerne nakupy akcii byt musi].
Intel i5-8600K GB GA-Z370 HD3P HyperX Predator 16GB (Kit 2x8GB) 3000MHz DDR4, CL15 ASUS Strix GeForce GTX 970 Corsair HX620, LOGITECH MX510, EIZO ColorEdge CS2730 (8.domaci generace - 486DX66, PentiumPro200, Athlon SlotA 550Mhz, Athlon Tbird 1400Mhz, Athlon Barton 2500+, Athlon Dual core Opteron 170,i5-2500K)
- no-X
- Středně pokročilý
Víme vůbec, na jakým procesu se nVidia chystá vydat G80? Mluvilo se o tom, že G80 bude na začátku léta, ale teď místo ní nVidia vydala duální 7950GX2 (připomíná mi to situaci, kdy místo 7900GTX byla vydaná 7800GTX-512 a místo 7600 vyšla 6800GS). Hypoteticky vzato, má-li nVidia s G80 jakékoli problémy, tak by se ATi vyplatilo vydat R600 dřív, protože by tím mohla získat to, co získala vydáním R300. Kdyby G80 vyšla až po R600 a neměla-li by výrazně vyšší výkon a lepší poměr cena/výkon, nepůsobila by dobře (zpožděná, drahá, neunifikovaná...) a to by ATi dost silně pomohlo.
Každopádně vydáním GX2 je vcelku pojištěno, že G80 v červnu, červenci a zřejmě ani srpnu nebude a pokud si ATi může dovolit R600 vydat v září, vyjdou uba čipy buďto nastejno, nebo R600 dříve.
Další možnost by byla ta, že ATi nechce GX2 (nebo G80?) konkurovat pomocí R590 (ale z jakého důvodu?), a proto chce vydat R600 okamžitě jakmile bude moct. Na druhou stranu by to mohlo znamenat i to, že R600 nebude výkonem nijak drasticky před současnou generací (konzervativnější takty) a až dodatečně bude vydána rychlejší verze (bude-li to zapotřebí pro konkurenceschopnost).
Ufff... ale stále mi to nedává smysl. To září je moc brzo... čip je sice v návrhu hotový už dávno, PCB bude taky OK, ale že by TSMC tak rychle vychytalo výrobní proces? Na druhou stranu to bude 21 měsíců od uvedední 90nm... Mno, zatím každá informace přináší spíš další otázky, než odpovědi
Každopádně vydáním GX2 je vcelku pojištěno, že G80 v červnu, červenci a zřejmě ani srpnu nebude a pokud si ATi může dovolit R600 vydat v září, vyjdou uba čipy buďto nastejno, nebo R600 dříve.
Další možnost by byla ta, že ATi nechce GX2 (nebo G80?) konkurovat pomocí R590 (ale z jakého důvodu?), a proto chce vydat R600 okamžitě jakmile bude moct. Na druhou stranu by to mohlo znamenat i to, že R600 nebude výkonem nijak drasticky před současnou generací (konzervativnější takty) a až dodatečně bude vydána rychlejší verze (bude-li to zapotřebí pro konkurenceschopnost).
Ufff... ale stále mi to nedává smysl. To září je moc brzo... čip je sice v návrhu hotový už dávno, PCB bude taky OK, ale že by TSMC tak rychle vychytalo výrobní proces? Na druhou stranu to bude 21 měsíců od uvedední 90nm... Mno, zatím každá informace přináší spíš další otázky, než odpovědi
- no-X
- Středně pokročilý
http://www.hexus.net/content/item.php?item=5886As for R600, he's tasked Jeff Fu with an innovative cooling solution for a high-end GPU he describes as "very very hot", and they're both convinced the market will be very happy with what's coming. From what I've seen, as Jeff finalises some placement issues, it'll be worth waiting for when it arrives decently before Christmas.
Rys
(je tam i info o dalších čipech)
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
"Very very hot"? Že by těch 300W nakonec byla pravda? No i kdyby to bylo "jenom" 200 tak i voda s tim bude mít docela problém...no-X píše:As for R600, he's tasked Jeff Fu with an innovative cooling solution for a high-end GPU he describes as "very very hot", and they're both convinced the market will be very happy with what's coming.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- no-X
- Středně pokročilý
- no-X
- Středně pokročilý
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ne grafický karty, ale grafický čipy. Přece to znáš, když 130nm P4 topí stejně jako 65nm P4 tak 130nm se líp chladí, protože to teplo se rozprostře na daleko větší plochu. R600 bude mít určitě víc tranzistorů než R580 a díky 80nm procesu nebude o tolik větší, proto r1pper mluvil o malý ploše. I když, samozřejmě paměti taky něco sežerou a vyprodukujou nějaký teplo, ale většina připadá na GPU.no-X píše:Grafický karty ti připadají malý???
- no-X
- Středně pokročilý
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- no-X
- Středně pokročilý
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- no-X
- Středně pokročilý
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
no, já moc živě ne, stejně mám ale dojem že R360 jsou dost velký kamna na to aby se to ztratilo... u nVidie nevim jak to bylo, jestli GF-FX5800 Ultra měla GDDR1 nebo GDDR2... ale ten vysavač byl každopádně pro chlazení jádrano-X píše:Já si až moc živě pamatuju přechod z GDDR1 na GDDR2
- no-X
- Středně pokročilý
- Lukfi
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
no ony první GDDR2 byly vůbec nějaký nepovedený... ale musel bejt přece nějakej důvod proč tam dávali GDDR2 a ne GDDR1 když GDDR1 míň žerou a topěj a 2,8ns na mojí Radeonce jdou na 740MHz (a to existujou ještě 2,5ns). Jakejch taktů dosahovaly ty první GDDR2?
- Thellwin
- Administrátor
- no-X
- Středně pokročilý
Přesně tak. GDDR tehdy dávaly jen kolem 300MHz, ale zas měly výrazně nižší spotřebu. Opět se ale může stát totéž a ve chvíli, kdy budou finalizovány frekvence nových GPU a bude znám jejich výkon, nebudou mít výrobci jiný nástroj pro zvýšení výkonu svých karet, než právě rychlé paměti. Takže je možné, že kvůli konkureceschopnosti či dohnání chybějícího výkonu použijí paměti tak rychlé, že se opět dočkáme podobné situace, jaká byla při nástupu topících GDDR2.
A co takhle gigabyte RAM? Pokud by krom přechodu na vyšší frekvence ještě byla zdvojnásobena kapacita, mohla by kombinace těchto faktorů potřebu i o pár desítek wattů zvýšit.
A co takhle gigabyte RAM? Pokud by krom přechodu na vyšší frekvence ještě byla zdvojnásobena kapacita, mohla by kombinace těchto faktorů potřebu i o pár desítek wattů zvýšit.