Novej 19 LCD-je dobrej widescreen?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Kokin
Začátečník
Začátečník

Novej 19 LCD-je dobrej widescreen?

Příspěvek od Kokin »

už sem to psal nahoru, ale nikdo se neozval tak píšu sem...Cool 8-)

Potřeboval bych koupit 19 lcd monitor.
Hlavně na hry, filmy ale i práci ve wordu.

Přemejšlim o širokouhlym...ale nevim jestli je na to vhodnej...potřeboval bych co nejnižčí cenu, ale aby to nebyl nějakej krám...
a jak na vypadá třeba obraz na ploše?

co třeba:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34243

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38183

nebo je spíš lepší klasická 19?

díky za rady... 8-)
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Antonín Chromý »

Dovolím si citovat sám sebe z téhle diskuse, aneb když mě nikdo neocení, ocením se sám :-) (http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=68033)
...Ještě bych si dovolil upozornit na WIDE monitory (16:10) ve 20" nebo dokonce 19". POZOR na zklamání. V práci mám teď možnost porovnat velice průměrný TN monitor LG 1915S (19", 5:4, 1280x1024, 12ms) se slušným hliníkovým PVA Fujitsu Siemens S20-1W (20", 16:10, 1680x1050, 8ms) a musím říct že na běžnou práci mi daleko více vyhovuje plocha LG než plocha FS. Nechci zde řešit pozorovací úhly a kvalitu barev - samozřejmě v tomto FS díky technologii vede. Ale zobrazená plocha, je pro mě problém. Opticky dělá ta širokoúhlost FS monitor menším, vyšší rozlišení samozřejmě znamená menší písmo...Filmy jsou jiná káva, tam není co řešit, ale běžná práce je pro mě problém...

Opět se nedá než souhlasit s názorem RH, že 20" wide v porovnání s 20" 4:3 prohrává - pokud není vaší prioritou pouze sledování filmů. Pro mě totiž prohrává i ve srovnání s 19". A už vůbec nedokážu pochopit smysl 19" WIDE s rozlišením 1440x900...
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

Antonín Chromý píše:Dovolím si citovat sám sebe z téhle diskuse, aneb když mě nikdo neocení, ocením se sám :-) (http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=68033)
...Ještě bych si dovolil upozornit na WIDE monitory (16:10) ve 20" nebo dokonce 19". POZOR na zklamání. V práci mám teď možnost porovnat velice průměrný TN monitor LG 1915S (19", 5:4, 1280x1024, 12ms) se slušným hliníkovým PVA Fujitsu Siemens S20-1W (20", 16:10, 1680x1050, 8ms) a musím říct že na běžnou práci mi daleko více vyhovuje plocha LG než plocha FS. Nechci zde řešit pozorovací úhly a kvalitu barev - samozřejmě v tomto FS díky technologii vede. Ale zobrazená plocha, je pro mě problém. Opticky dělá ta širokoúhlost FS monitor menším, vyšší rozlišení samozřejmě znamená menší písmo...Filmy jsou jiná káva, tam není co řešit, ale běžná práce je pro mě problém...

Opět se nedá než souhlasit s názorem RH, že 20" wide v porovnání s 20" 4:3 prohrává - pokud není vaší prioritou pouze sledování filmů. Pro mě totiž prohrává i ve srovnání s 19". A už vůbec nedokážu pochopit smysl 19" WIDE s rozlišením 1440x900...
takže když trávim denně hodiny na netu tak widescreen neni dobrá volba jo?
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Kokin píše:takže když trávim denně hodiny na netu tak widescreen neni dobrá volba jo?
Je to věc názoru a zvyku uživatele. Podle mě je 19" WIDE totální nesmysl na cokoliv. 20" WIDE - filmy a hry ano, ale práce ve wordu nebo web? Kolega co ji má na stole tak si ji chválí, ale můj dojem z ní je rozpačitý a zvykal bych si těžko na něčem takovém pracovat. U mě je to o pocitu z toho monitoru - připadá mi prostě subjektivně malý, i když počty zobrazovaných bodů hovoří jasně ve prospěch Fujitsu...(1680x1050 vs 1280x1024).

Mimochodem to Fujitsu stojí 15k.
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

Antonín Chromý píše:
Kokin píše:takže když trávim denně hodiny na netu tak widescreen neni dobrá volba jo?
Je to věc názoru a zvyku uživatele. Podle mě je 19" WIDE totální nesmysl na cokoliv. 20" WIDE - filmy a hry ano, ale práce ve wordu nebo web? Kolega co ji má na stole tak si ji chválí, ale můj dojem z ní je rozpačitý a zvykal bych si těžko na něčem takovém pracovat. U mě je to o pocitu z toho monitoru - připadá mi prostě subjektivně malý, i když počty zobrazovaných bodů hovoří jasně ve prospěch Fujitsu...(1680x1050 vs 1280x1024).

Mimochodem to Fujitsu stojí 15k.
a to je ten obraz roztáhlej přes celej monitor? sory že se tak blbě ptam ale nějak si to nedokážu přestavit...

no po monitoru za 15k opravdu nekoukam...No ale jak mam vědět jestli se mi to bude líbit???
když si ho už jednou koupim a nebude se mi to líbit tak s tim tězko něco udělam...
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Kokin píše:a to je ten obraz roztáhlej přes celej monitor? sory že se tak blbě ptam ale nějak si to nedokážu přestavit...

no po monitoru za 15k opravdu nekoukam...No ale jak mam vědět jestli se mi to bude líbit???
když si ho už jednou koupim a nebude se mi to líbit tak s tim tězko něco udělam...
No roztáhlej ne - prostě poměr stran 16:10 a tomu odpovídající rozlišení 1680x1050 nebo případně u 19" WIDE 1440x900. Ve windows k žádnému deformování obrazu nedochází, pouze ti zbývá hodně volného místa v pravo :-) Bohužel právě kvůli poměru stran pak máš pocit, že se ti naopak nedostává místo nahoře a dole...resp. já mám ten pocit. U her je to individuální - některé umí 16:10, některé částečně (pak jsou třeba deformovaná menu a ovládací či informační panely) a některé vůbec. V případě, že pustíš do monitoru rozlišení 4:3 nebo 5:4 je "roztaženo". Nezkoumal jsem menu fujitsu, jestli je možné toto vypnout, ale ovladače nvidia i ati tuhle možnost mají - že zobrazí na monitoru obraz nedeformovaný s černými pruhy u levé a pravé strany.

Co se týče toho poznání jestli se ti líbí nebo ne - máš bydliště PRAHA. Tudíž máš největší možnosti jak si okoukat všechny možné monitory. Po Praze je nepočítaně prodejen s HW, takže stačí pár oběhnout a podívat se na vystavené kousky. Myslím, že WIDE screeny najdeš bez problémů - je to totiž trend :-).
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

Antonín Chromý píše:
Kokin píše:a to je ten obraz roztáhlej přes celej monitor? sory že se tak blbě ptam ale nějak si to nedokážu přestavit...

No roztáhlej ne - prostě poměr stran 16:10 a tomu odpovídající rozlišení 1680x1050 nebo případně u 19" WIDE 1440x900. Ve windows k žádnému deformování obrazu nedochází, pouze ti zbývá hodně volného místa v pravo :-) Bohužel právě kvůli poměru stran pak máš pocit, že se ti naopak nedostává místo nahoře a dole...resp. já mám ten pocit. U her je to individuální - některé umí 16:10, některé částečně (pak jsou třeba deformovaná menu a ovládací či informační panely) a některé vůbec. V případě, že pustíš do monitoru rozlišení 4:3 nebo 5:4 je "roztaženo". Nezkoumal jsem menu fujitsu, jestli je možné toto vypnout, ale ovladače nvidia i ati tuhle možnost mají - že zobrazí na monitoru obraz nedeformovaný s černými pruhy u levé a pravé strany.

Co se týče toho poznání jestli se ti líbí nebo ne - máš bydliště PRAHA. Tudíž máš největší možnosti jak si okoukat všechny možné monitory. Po Praze je nepočítaně prodejen s HW, takže stačí pár oběhnout a podívat se na vystavené kousky. Myslím, že WIDE screeny najdeš bez problémů - je to totiž trend :-).
ok tak se zkusim někde kouknout...

A ještě bych potřeboval nějakej typ na normální 19?

třeba:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35038

je dobrá nějaká značka?
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

Antonín Chromý píše:

ok tak se zkusim někde kouknout...

třeba:

je dobrá nějaká značka?
nebo jde jen o to, aby to nemělo vysokou odezvu?
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Kokin píše: ok tak se zkusim někde kouknout...

třeba:

je dobrá nějaká značka?
nebo jde jen o to, aby to nemělo vysokou odezvu?
Jooo - to bych potřeboval taky vědet :D. V zásadě asi 8ms bude dostačující na pohodový hraní. 12ms je na hraně. A taky je důležité dodat, že není milisekunda jako milisekunda :-) viz spousta recenzní LCD po internetu...

Mě se dostane (snad brzy) do ruky tenhle kousek - Philips 19'' TFT 190B6CS Silver 8ms,DVI,USB,Audio,TCO03 (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33035). Papírově vypadá výborně, ale vzhledem k ceně zase nečekám žádné zázraky. Je to pro jednoho známého, takže ideální možnost vyzkoušení si...
Naposledy upravil(a) Antonín Chromý dne stř 14. čer 2006, 22:31, celkem upraveno 1 x.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

tohle bude slusny display pokud tedy 19"

http://www.emdistribution.cz/default.as ... tiid=28858

nejnovejsi PVA

Dale nove panely od LG s kontrastem 2000:1, ty jsou vsak "pouze" TN+
A tento kontrast umi "temporary"
Naposledy upravil(a) Butch dne stř 14. čer 2006, 22:35, celkem upraveno 1 x.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

Butch píše:tohle bude slusny display pokud tedy 19"

http://www.emdistribution.cz/default.as ... tiid=28858

nejnovejsi PVA
já koukam ale po trochu nižší ceně...
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Kokin píše:ok, tyhle maj od 8 - 12 ms. kterej je nej pro hry a filmy?
...
Můj tip jsem už řekl

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33035
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

To se tezko odhadne kdyz treba ja jsem ani jeden nevidel v realu.
Pokud bych si mel vybrat podle parametru, tak by to byl ten LG.
Sice je to nejnizsi trida LG, ale radsi uprednostnuji vetsi pozorovaci uhly nez rozdil 8 a 12ms.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

Butch píše:To se tezko odhadne kdyz treba ja jsem ani jeden nevidel v realu.
Pokud bych si mel vybrat podle parametru, tak by to byl ten LG.
Sice je to nejnizsi trida LG, ale radsi uprednostnuji vetsi pozorovaci uhly nez rozdil 8 a 12ms.
ok tak dík 8)
Pulec1337
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pulec1337 »

Ja jsem spokojenej uzivatel monitoru Acer 1916W. Jeho parametry
Jas [cd/m2]: 300
Kontrast: 500:1
Úhlopříčka obrazovky [palce]: 19
Viditelná úhlopříčka [palce]: 19
Rozteč bodů [mm]: 0,284
Doba odezvy [ms]: 8
Blizi se hodne realu

Pouzivam ho prevazne na internet, grafiku a sem tam nejaka gameska a jse s nim na prosto spokojeny. Myslim si ze za cenu okolo 6,5 je to neco uzasnyho.... asi si koupim jeste jeden ... :)
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

A co byste řekli třeba na tenhle?
http://www.dinos.cz/product.php?product ... _catalog=1&
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Volba

Phillips, který jsem uváděl výše už tam, kde beru já, neměli a mít nebudou - tudíž jsem zvolil toto náhrandí řešení:

Benq FP91GP
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35417

Podle všeho jedno z nejlevnějších MVA. Tak uvidíme, prý lehké problémy s rovnoměrností podsvícení, ale jinak docela dobré.
qwertown
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od qwertown »

Ahoj
kde se dočtu jaký je rozdíl mezi PVA MVA a tím zbytkem... Děkuji Q.
CPU : Intel C2D 6300 1,8GHz@ |Arctic Cooling Freezer 7 Pro | MB : GIGABYTE DS4 P965 rev. 3.3 | RAM : 2x1024 + 2x2048 DDR2 A-data 800MHz | HDD : WD 250GB SATA 2 16MB + 500GB + 2T Samsung | GK : 4850 ATi | PSU : Enermax L. 400W | CASE : Coolermaster Centurion 532| Monitor 23" Samsung
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vysvětlení technologií:
http://www.svethardware.cz/art_doc-4239 ... D7807.html
nebo tady:
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... mitstart=0

Jinak už mám Benq FP91GP v pacičkách. Při prvním rychlém zapnutí je vidět, že se skutečně jedná o MVA, podsvícení trošičku po uhlopříčce hapruje, nicméně nic extra rušivého, vadné pixlíky jsem žádné nenašel. Ještě doma otestuju jak je na tom s rychlostí u her (papírově 8ms, ale pouze Gray to Gray). Rozhodně mám dobrý dojem - v porovnání s mým pracovním LG je ten Benq rozhodně lepší, možná až na výšku stojanu - Benq je víc u desky stolu, ale to je detail...za 7600,- slušný kousek...
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“