USB lampička

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

USB lampička

Příspěvek od jerzy »

Potřeboval bych se zorientovat v pár základních věcech.

V USBčku je U=5V, I=500mA. chtěl bych použít bílou ledku, která má U=3,3V a I=20mA, svítivost 6000mCd.
Podle R=U/I si to asi nějak vypočítám, jenže mi jaksi nedochází jak? Asi to nebude 3,3/0,02=165ohm. (sem nějak vypatlaný)
A co ta svítivost, nebude to moc nebo málo?
Sorry za takový lama dotaz. :oops:

//a ještě se omlouvám za špatnou sekci.

//Stoobi - přesun do vhodné sekce
Mám doma Suzku :-)
Stricekfido
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stricekfido »

no ja sem toudelal tak ze sem na usb pripojilproste bilou ledku..a switila uplne huste...takze myslim ze o sviti bude!!!
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

Já bych tam ale chtěl ten odpor, zase at to nesvítí moc. Ještě lépe tam dám potencimetr ať si intenzitu můžu i regulovat. Jenom nevím jak to zpočítat, co a jak dosadit do ohmova zákona. může mi to někdo trochu vysvětlit?
Stoobi - děkuji za přesun.
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

biela, modra a UV led potrebuje od 3.6-4V, takze odpor jednoznacne...
led(20mA) nema spotrebu ani 0.1W, takze o odber sa bat nemusis.

Co sa tyka odporu, kup si nejaky v rozmedzi 70-90ohm postaci klasicky malicky (0.05-0.1w) a zapoj ho pred ledku na +
Pocitam s bielou LED 5mm na 3.6v. Nejaku 3000mcd kupis za 5sk a odpor za 1sk, zvysok si uz urobis a jeto :wink:
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

Já sem se taky dopracoval za pomoci kolegů k 80ohmům, mohl by si mi ještě říct jak si to vypočítal? já sem si s tím hrál v programu Edison, ale ten výpočet mi pořád není jasný. Můžeš mi to sem napsat? Jinak asi použiju nějaký potenciometr, regulace se vždycky hodí.

//čumim na web gme.cz a nemůžu si vybrat žáden potenciometr, ty popisky jsou pro mě moc stručné, mužete mi nějaký doporučit? pls.
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaLinda »

R=(Unap-Uled)/Iled
R=(5-3,3)/0,02=85Ohm
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

tak to je fajn, teď už jenom vykoumat co koupit, já se v tom webu gme.cz fakt moc nevyznám. Ty popisky stojí za houby. Kdyby mi někdo ještě nahodil správný odpor a tu ledku byl bych vděčný.
uvažuju o diodě: http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=
rezistor:
http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=
nebo potenciometr, ale vůbec nevím jaký.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Já nevím, osobně bych dal silnější LEDku, nebo použil dvě. 6000 mCd je na lampičku docela málo, za chvíli by ti to přestalo stačit... :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

TomV píše:Já nevím, osobně bych dal silnější LEDku, nebo použil dvě. 6000 mCd je na lampičku docela málo, za chvíli by ti to přestalo stačit... :)
Ok, beru na vědomí, vubec nemám představu jak to svítí. Kolik by si teda doporučil? a jaký odpor? (myslím konkrétní typ) já nevím jaky by byl nejvhodnější.
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

já bych dal taky dvě se 6000. Ale jak je to lepší to zapojit? Paralelně nebo sériově?
Jerry.one
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jerry.one »

Smajchl píše:já bych dal taky dvě se 6000. Ale jak je to lepší to zapojit? Paralelně nebo sériově?
mno, jestlize je jedna na cca. 3,6 V , tak je blbost davat to seriove, kdyz to usb dava 5V
Gentoo Linux user
Smajchl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smajchl »

Jerry.one píše:
Smajchl píše:já bych dal taky dvě se 6000. Ale jak je to lepší to zapojit? Paralelně nebo sériově?
mno, jestlize je jedna na cca. 3,6 V , tak je blbost davat to seriove, kdyz to usb dava 5V
myslel jsem to už hodit na molex... 8-)
Jerry.one
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jerry.one »

Smajchl píše:
Jerry.one píše: mno, jestlize je jedna na cca. 3,6 V , tak je blbost davat to seriove, kdyz to usb dava 5V
myslel jsem to už hodit na molex... 8-)
pak je to jedno, sviti to stejne
Gentoo Linux user
JendaLinda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaLinda »

Odpor tam musí být určitě, protože LED se nesmí připojit přímo na 5V. Potenciometr můžeš použít, ale LED musí mít předřazen odpor, stejně jako kdyby tam žádný potenciometr nebyl.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Pokud budeš zapojovat 2 LEDky tak je zapoj se dvěma odpory, jakoby 2 lampičky. Odpor vem větší než vypočítaná hodnota, je celkem jedno jestli ti tam poteče 19mA nebo 16mA, protože to na svítivosti nepoznáš.
PC: AMD Athlon II X4 640 :: Gelid Tranquillo :: Gigabyte GA-870A-UD3 rev. 2.1 :: Kingston DDR3 4GB :: Powercolor HD5750 SCS3 :: ESI Maya 44 :: Chieftec APS-500S :: Antec Three Hundred :: W7 x64
Lenovo X61: 1,8GHz :: 2GB
Miranda IM | Opera | Gimp | Inkscape | WWFSMD? I want to believe
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

co sa tyka 6000mCd podla mna je to viac nez dost, mam 3000ku doma a ked tam mas este rozptyl len 30stupnov, vnoci to mzoe svietit az prilis silno - bude ti to vadit. na tvojom mieste by som si objednal 3000ku, 6000ku a vyberes si podla chuti... Alebo ten potenciometer a mas vybavene. Inak ja pojdem tento tyzden kupit 50000mCd biele a bodre ledky, uz nanich cakam mesiac. 15Sk jedna, to bude sila 8)

inak ak budes chciet zvacsit rozptyl, zabrusis tu ledku (sosovku) :wink:
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

Takže děkuji všem za podnětné příspěvky, asi koupím tu LEDku 6000mCD nebo více a pak se uvidí, ale pořád nevím který potenciomet vybrat. Dejte mi prosím nějajé návrhy z webu gme.cz.
Nějaké konkrétní linky by byly super.

Klidně koupím nějakou super silnou LEDku a k tomu vhodný odpor(radši poťák).
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Proč potenciometr ? Jednou to nastavíš a stejně na to pak šahat nebudeš. Když bys teda moc chtěl tak spíš trimr ne ? Jestli chceš USB lampičku tak asi nebudeš rád když se ti někde bude válet poťák :wink: .
Když vezmeš 100ohmů tak by tam mělo téct zhruba 17mA takže, žádnej problém :)
PC: AMD Athlon II X4 640 :: Gelid Tranquillo :: Gigabyte GA-870A-UD3 rev. 2.1 :: Kingston DDR3 4GB :: Powercolor HD5750 SCS3 :: ESI Maya 44 :: Chieftec APS-500S :: Antec Three Hundred :: W7 x64
Lenovo X61: 1,8GHz :: 2GB
Miranda IM | Opera | Gimp | Inkscape | WWFSMD? I want to believe
Shark NX
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shark NX »

ja by som tam strelil min 200ohm mozes aj 400 ale bielej ledke ked davas vyzsie napatie tak po urcitom case zacne blikat jak stroboskop :)
Vzdy je lepsie predimenzovat ako poddymenzovat
Notebook MSI VR 201X: CPU: Intel PDC T2330 Merom | Memory: 2x 1GB DDRII | GPU: intel X3100 | HDD: 160GB WD 5400ot SATAII | ODD: LG T20N | Mouse: Logitech V470 Bluetooth White | LCD: 12,1" 1280×800
Obrázek
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

200 alebo 400 ohm ??? tak to je blbost, pretoze tu ledku podom zoslabis na polovicu ked ne na este menej.... ako sme pisali, tych 80-100 je akurat.
napriklad ja som sa rozhodol tiez urobit lampicku :) tak to budem riesit 80ohm odpor + trimer s rozsahom 0-100ohm a budem si plynulo regulovat intenzitu a zaroven mam zabezpecene aby ledka nedostavala prilis vysoke napatie
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“