Vysoká spotřeba (400W zdroj už slabý?)

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
pavliik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Vysoká spotřeba (400W zdroj už slabý?)

Příspěvek od pavliik »

Zdravím všechny.

Pořídil jsem si novou desku (MSI K8N Neo4) a grafiku (MSI 7600GT 256MB). Jelikož mám zapojený ještě dva disky a dvě DVD mechaniky, měl jsem trošku obavu, co na to zdroj... no ale řikal jsem si, že 400W Fortron by to ještě měl utáhnout.

Bohužel ne, Wokna začaly nepříjemně vytuhávat (vždy do bluescreenu a restart nutný). Teplota systému v pohodě, zkusil jsem teda odpojit jeden disk a najednou vše šlapalo jak po másle, systém byl stabilní nějakých 24 hodin (a asi by byl i víc kdybych ho nevyp :roll: )

Otázka tedy zní - je už 400W zdroj slabý na to, aby utáhl novější komponenty + více zapojených disků?
+ podotázka :) - kde zjistit spotřebu jednotlivých komponent (jestli to vůbec jde)? V manuálu např. k desce jsem to nenašel, u grafárny taky ne.
MB GIGABYTE EP35-DS4 - P35/ ICH9R CPU INTEL Core 2 Duo E8200 - 2,66GHz RAM A-DATA 4GB 2x2GB DDR2 800MHz VGA GAINWARD BLISS 9800GTX, 512MB DDR3 Zdroj CORSAIR VX450
amd.21
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od amd.21 »

tak pokud to vytuhava,a bez disku ne,tak bude potreba ten novy zdroj,byt tebou koupim ENERMAX Liberty 500W
NZXT H440 White, Intel i7-5820k 4.3GHz @ 1.18V, Noctua NH-C14S, ASUS X99-A, Corsair Vengeance LPX 16GB (4x4GB) DDR4 2400 CL14, MSI GTX 1060 GAMING X 6G, Samsung SSD 970 Pro 512GB, Crucial M4 250GB, Samsung 840 EVO 250GB, Western Digital Green 3TB, Corsair RM650, Samsung C34F791-WQ
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

tvuj fortron je rozhodne lepsi nez muj 3rsystem a ten moji sestavu v podpise zvlada v pohode. a to mam vic zerouci grafiku a procesor.

jestli ten zdroj spis neni nakej rozbitej. zkus ho promerit popripade si od nekoho pujcit nakej jinej na vyzkouseni.
7800X3D, 9070XT Nitro+, Custom Gamakay 75 TMR + Keychron V0 Ultra, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
off
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od off »

Taky se mi to zrovna na zdroj nezdá. Zas tak extrémní spotřebu to nemá. V podpisu vidíš co mám a běhám na tom občas i s nějakým dalším diskem a v poho. Jestli máš možnost někde vyzkoušet jiný zdroj tak by se to hodilo.
Důležitý je taky jakou máš revizi toho fortrona. Protože jestli máš první tak ta by skutečně to utáhnout nemusela.
Jo a ještě otázka: když odpojíš druhej disk tak je to taky stabilní ??
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

priblizne to co mas ty mam i ja a zadnej problem nebyl... zdroj to v pohode utahne... spis bych videl problem v desce ono MSI nic moc
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
pavliik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavliik »

2 off - no, odpojit ten druhej disk jsem nezkoušel, on je totiž systémovej a na tom druhym mám jen data. Zkoušel jsem to pustit na oba disky a vytáhnout obě mechaniky ... no a padlo to taky, ale mnohem míň často (cca 1 za dvě hoďky, což proti pěti minutám byl úspěch :roll: )
Revizi nevim, mrknu doma.

2 Don - jako myslíš, že by mohla bejt vadná? Nebo prostě že MSI jsou velký žrouti? Ono mě zejména vyděsilo to strašný monstrum karta - zabere to dva sloty a dlouhý a těžký je to až hamba. Přesto to nemá žádný napájení (byl jsem zvyklej u svý původní 6800 že se do toho píchal normálně kabel ze zdroje, stejnej jako do disku, tahle karta si všechno bere z desky)
MB GIGABYTE EP35-DS4 - P35/ ICH9R CPU INTEL Core 2 Duo E8200 - 2,66GHz RAM A-DATA 4GB 2x2GB DDR2 800MHz VGA GAINWARD BLISS 9800GTX, 512MB DDR3 Zdroj CORSAIR VX450
off
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od off »

1,Tak pci-e karta si může z desky vzít až 75W takže přídavný napájení má jen high-end.
2,Když odpojíš obě mechaniky tak se spotřeba moc nesníží, protože mechanika víc žere až když čte médium.
3, Ta revize je rozhodně důležitá, protože dnes je všechno na 12V a jestli nemáš dvě 12V větve tak myslim, že příčina je jasná.
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

off píše:1,Tak pci-e karta si může z desky vzít až 75W takže přídavný napájení má jen high-end.
2,Když odpojíš obě mechaniky tak se spotřeba moc nesníží, protože mechanika víc žere až když čte médium.
3, Ta revize je rozhodně důležitá, protože dnes je všechno na 12V a jestli nemáš dvě 12V větve tak myslim, že příčina je jasná.
ja taky nemam dve 12V vetve a nic mi nepada a to mam rozhodne vetsi spotrebu a levnej zdroj
7800X3D, 9070XT Nitro+, Custom Gamakay 75 TMR + Keychron V0 Ultra, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

checkni memtest, prime
400W fortron musi takovou sestavu bez problemu utahnout
amd.21
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od amd.21 »

zdroj sestavu utahnout musi(nebo by mel)pokud neni vadny,ty msi desky nejsou opravdu nic moc(v dnesni dobe),vetsinou sou tam shity napetove regulatory a kondiky(msi si hodne davno vybudovala zvucne jmeno a tak tedka setri na soucastkach a prodava to porad stejne drahe...)
NZXT H440 White, Intel i7-5820k 4.3GHz @ 1.18V, Noctua NH-C14S, ASUS X99-A, Corsair Vengeance LPX 16GB (4x4GB) DDR4 2400 CL14, MSI GTX 1060 GAMING X 6G, Samsung SSD 970 Pro 512GB, Crucial M4 250GB, Samsung 840 EVO 250GB, Western Digital Green 3TB, Corsair RM650, Samsung C34F791-WQ
patap
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patap »

amd.21 píše:zdroj sestavu utahnout musi(nebo by mel)pokud neni vadny,ty msi desky nejsou opravdu nic moc(v dnesni dobe),vetsinou sou tam shity napetove regulatory a kondiky(msi si hodne davno vybudovala zvucne jmeno a tak tedka setri na soucastkach a prodava to porad stejne drahe...)
no ja nevim ja mam MSI zakl.desku a vse bez problemu :)
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Co kdyz to dela ten odpojeny disk? Muze byt poskozeny. SMART jsi kontroloval?
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Zdroj to IMHO utáhne v pohodě. Sestavu co mám v podpisu pohání Eurocase 350W. Napadá mě ještě, zkoušels pohrát si s napájecíma kabelama? Jako tak různě je přeházet, jestli to nepomůže. No a nebo jestli ten jeden HDD nemele z posledního, jak tu píše Geeker. Kdysi se mi stávalo že při běhu se mi HDD zastavil a pak se zase rozjel, myslel jsem že zdroj nestíhá ale když se jednoho rána disk už nerozjel tak mi to bylo jasný... ale nevyhazovalo to BSOD, jen se prostě Windows tak jako zasekly, a až se HDD roztočil bylo to OK...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Problem nemusi bejt vubec ve zdroji ale nestabilite pc.Napis kompletni sestavu.Mas to prime stabilni?memtest ok?Me 400W taha dost zravejsi sestavu bezproblemu..
http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp
Zkus checknout watty :)
Mac...
pavliik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavliik »

No, napadlo mě taky, že by moh být ten disk poškozenej a ty problémy způsobuje on. Na druhou stranu nikdy mi to nedělal, se starou deskou to šlapalo naprosto v pohodě, problémy nastaly s instalací desky+grafárny.

První co mě napadlo je že je v háji buď deska nebo grafika, na druhou stranu varianta "slabý zdroj" je eště jakž takž přijatelná :roll: (i když jak jsem viděl ten 500W za 3k tak to se mnou švihlo, to už bych asi neutáh).

Na tom linku od godlike mi to ale spočítalo asi 260W :oops:

Jdu projet prime a zkusim memtest.

2 Geeker - čim(jak) kontrolovat SMART? ( v tomhle jsem noobík )

Teď mě ještě napadla taková dost prasárna asi (prosím, neukřižujte mě hned za kacířství) - co zkusit, v rámci testování, dva zdroje? Myslim jako abych disky píchnul na druhej zdroj, kterej by se staral jen o ně?
Je to dobrej nápad, nebo je to blbej nápad , jakej je to nápad? :o
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

pavliik píše:2 Geeker - čim(jak) kontrolovat SMART? ( v tomhle jsem noobík )
Třeba Speedfan to umí.

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
pavliik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavliik »

Honny píše:Třeba Speedfan to umí.
Ajo, na to jsem zapomněl. Díky.

EDIT: A hopla :? U druhýho disku mi to ukazuje teplotu 127 a stoupá. Zatimco u prvního je někde u 45.
amd.21
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od amd.21 »

tak ta teplota 45°C je na disk dost vysoka a ta druha je nerealna :roll: ,dsk se uzmazi nekde pri 100°C,ale vetsina disku ma kontroly proti prehrati vetsinou kolem 55-60°C
pavliik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavliik »

amd.21 píše:tak ta teplota 45°C je na disk dost vysoka a ta druha je nerealna :roll: ,dsk se uzmazi nekde pri 100°C,ale vetsina disku ma kontroly proti prehrati vetsinou kolem 55-60°C
Mňo, fakt je tam psáno 127 ... na druhou stranu tam nejsou žádný jednotky.

No, teď jsem zkoušel proházet konektory ze zdroje, zapojil jsem všechno, pustil Prime (už jede asi 40 minut) a děj se vůle boží. Budem vidět co to provede.

Každopádně zatim všem děkuju za účast a za pomoc, já věděl že s váma na něco přijdu. Máte u mě všichni lízátko.
Maciiiiik
Nováček
Nováček

staci spocitat

Příspěvek od Maciiiiik »

Takze zacneme si to pocitat, jak a co a kolik ma spotrebu.tyto hodnoty berte jako +/- hlavne u procesoru a desky u tohoto presne nevim. Deska si vezme 40W, procesor 70W(tenhle asi vic),kazdy pevny disk pri behu 10W pri rozjezdu 20W,to same u mechanik,kazda karta do PCI(zvukovka atd.) 10W, graficka karta podle typu taky zalezi jestli ma jeste pridavne napajeni takze napr 75 pres PCI-E plus "neco", na kazdaych 128 MB ramky pocitej ted nevim jestli 5 nebo 10W(radsi pocitejme 10W lepsi je pocitat s troskou vic). Takze celkem secteno se vsim dva disky mechaniky atd ti vyjde 345(hodnoty jsou vypocteny pri maximalni zatezi PC - vsechno pojede),ber to jako orientacni hodnoty protoze nevim co vsechno v pc mam.A jeste je potreba aby mel zdorj rezervu 25% pouziteho vykonu takze napriklad 345 ->je 86W coz ti da dohromady 431.(vykonove by to tedy zvladal tech 345 ale uz nema zadnou rezervu) takze doporucuji koupit 500W a vyse(nejakou kvalitni znacku)...Fortron jsou dobry zdroje(muzes s nima hrat fotbal a nic se jim nestane)......to co jsem vyse napsal berte s rezervou nejake chybicky(nemyslim cisla) psal jsem rozespalej. Hoja hoj
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“