Výběr vhodné pájky

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Výběr vhodné pájky

Příspěvek od jerzy »

Tak by mě zajímalo co bych si měl pořídit za pájku, abych s ní mohl bez větších problémů měnit diody na plošném spoji apod. Trafopájky na to asi moc vhodné nejsou. Ale co tak třeba nějakou hrotovou pájku? např. na GMe něco mají.

Ty první tři, co vy na to? je to použitelné? Na nějaké stanice s regulací nemám, bylo by to jenom sem tam na nějaké hobby.

//překlep
Mám doma Suzku :-)
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Nevím proč by to s trafopájkou nešlo :twisted: Při troše cviku (ostatně jako s každým nářadím) se dá pájet slušně i s trafopájkou. K těm z GM, být tebou tak bych bral něco s menší watáží. Podle mě je 60W docela dost. Cín se ti bude přepalovat a navíc tyhle pájky na 230V většinou nedrží teplotu na hrotu :sad: .
Nejlepší by bylo vzít hrotovou, ale menší watáž a naučit se s tím pracovat. Kamoš něco takovýho má a říkal, že to de, takže pro nějaký občasný zapájení nebo opravu by to snad šlo. Samozřejmě trafopájka se taky hodí, třeba na pocínování kabelů :wink: .
PC: AMD Athlon II X4 640 :: Gelid Tranquillo :: Gigabyte GA-870A-UD3 rev. 2.1 :: Kingston DDR3 4GB :: Powercolor HD5750 SCS3 :: ESI Maya 44 :: Chieftec APS-500S :: Antec Three Hundred :: W7 x64
Lenovo X61: 1,8GHz :: 2GB
Miranda IM | Opera | Gimp | Inkscape | WWFSMD? I want to believe
SS_Rambo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od SS_Rambo »

Ty hrotovky přímo na 230V jso na dvě věci. Když chceš něco solidního tak si kup mikropájku s teplotni regulaci.
Od té doby co jsme si koupil ThikPada tak neznám jinou značku booku...
sejny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sejny »

sežeň si mikropájku ERS50 to je výborný stroj
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

Jenže co sem se tak díval tak mikropájky s regulací vyjdou docela draho a mě se nechce do toho moc investovat, rád bych se vlezl řádově do stokorun. To už si radši pořídím trafopájku, s tou to umím docela obstojně. Ale něco s hrotem by bylo si myslím lepší.
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

SS_Rambo píše:Ty hrotovky přímo na 230V jso na dvě věci. Když chceš něco solidního tak si kup mikropájku s teplotni regulaci.
Co bys dělal, kdybys šel do obchodu, chtěl koupit malý levný kladívko s tim že velký drahý nechceš, a oni by ti začali nabízet velký drahý kladívko?
Já vim, si to nečetl celý viď - ta lenost...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

S trafopáječkou je problém v tom, že má na hrotu napětí a kolem hrotu má díky velkým proudům šílenej elmg. bordel, takže je nevhodná na pájení citlivější elektroniky. Do PC bych s tím (kromě pájení napájecích vodičů ze zdroje, apod.) radši nesahal. Hrotové páječky bez regulace zase většinou šíleně přetápí, takže je náchylnější na studeňáky (cín se sice rychle roztaví, ale nestihneme přitom dostatečně prohřát obě strany spoje a nemůžeme zase držet dlouho, abychom to neupekli (třeba plošňák)), ale když se s ní umí, tak to celkem jde. Regulace je samozřejmě ideální, ale pod tisícovku se sežene těžko, takže tu nemá smysl tu řešit... já bych byl osobně pro přímo napájenou hrotovku s tím, že si člověk musí zvyknout být při tom pájení opatrnější, pokud jde o teplotu pájených součástek...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

Tady je něco levnějšího s regulací, ale teplotní regulaci to nemá.
http://tipasadova.opanet.cz/eshop/index ... log&id=174
PC: AMD Athlon II X4 640 :: Gelid Tranquillo :: Gigabyte GA-870A-UD3 rev. 2.1 :: Kingston DDR3 4GB :: Powercolor HD5750 SCS3 :: ESI Maya 44 :: Chieftec APS-500S :: Antec Three Hundred :: W7 x64
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

Tak to už vypadá, že bych se hecnul a tu levnou bych vzal. Bude ten rozsah 20-48W stačit?
http://tipasadova.opanet.cz/eshop/index ... t_id=15350
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

jerzy píše:Tak to už vypadá, že bych se hecnul a tu levnou bych vzal. Bude ten rozsah 20-48W stačit?
http://tipasadova.opanet.cz/eshop/index ... t_id=15350
urcite
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Osobně mám velmi dobrou zkušenost s 25W Solomonem z GM(http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=) - máme jí v práci už několik let jako pomocnou pájku a je v pohodě, hrot vydrží hodně, 25W ujde na běžný práce - nepřepaluje se moc cín, ale na větší spoje(nýtky,...) je to samozřejmě málo. Mám jí i doma na pomocný práce a do terénu(auto), kde je 230V. Do elektroniky dělám dost, tak doma na hlavní práce mám regulovanou ERS-50(kupovaná 1992 a pořád jede!), trafopájku prakticky nepoužívám(dělám většinou s citlivými obvody).
Naopak se vyhněte pájce typ GS 30 - např. GES - přepaluje cín a hrot strašně odchází! A ještě za tu cenu už vůbec ne.
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

jj ten Solom bych bral, slyšel sem o něm že to není až taková hrůza :) . Těch 25W je úplně v pohodě, lepší než ten cín přepalovat. Možná snad kdybys chtěl rozpájet nějaký větší spoj, hroudu cínu, tak by to nestačilo, ale jestli chceš jen občas něco zapájet tak to musí stačit.
jerzy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerzy »

Už jsme objednal tuto. Sice je dražší, ale měli i další věci co jsem chtěl, tak je trošku podpořím. Díky všem za rady a pomoc s výběrem.
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STANIK#007 »

kdo tady kromě mně ještě upřednostňuje trafopájku????
Oneeye_IO
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oneeye_IO »

STANIK#007 píše:kdo tady kromě mně ještě upřednostňuje trafopájku????
Trafopájku jedině na vodiče. Odizolovávat s ní jde perfektně, potom taky pocínovat :) :twisted:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Oneeye_IO píše:
Trafopájku jedině na vodiče. Odizolovávat s ní jde perfektně, potom taky pocínovat :) :twisted:
jj aj ked treba narychlo nieco zacinovat, spojit kabliky, ledku pricinovat k dacomu atd....proste necitlive a velke obvody. Tam je praktickejsie. Preto mam aj trafo aj mikro :)
SS_Rambo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od SS_Rambo »

Trafopájka? Coto je? To už neznám :-D

Neberte to doslovně to "Coto je?"...
Od té doby co jsme si koupil ThikPada tak neznám jinou značku booku...
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STANIK#007 »

teda osobně používám trafopájku i na CMOS :oops:
presscott
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od presscott »

Ja delam s klasickou trafopajkou v-mody na grafikach, a zatim sem se nesetkal s zadnym problemem. I kdyz na takove veci by byla lepsi mikropajka :roll: .
CPU: Core2Duo E7400@3,2Ghz 1.24V vcore + Thermalright XP-120 tuned-up MB: Asus P5KR skt.775, RAM: 4068MB A-Data DDRII 800MHz, VGA: Sapphire Radeon HD3870 512MB GDDR4, HDD: Seagate Barracuda ES 250GB, Zdroj: Fortron Green 350W http://presscott.wz.cz
To, že se na něčem "usnese" banda userů PCTF ještě neznamená, že mají pravdu. Často je to právě naopak.
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

ja s ni delam skoro vsude..pak tu mam jeste takou velkou divnou na 230, ale s tou jedine na vetsi plochy...
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“