Tiché chlazení do malé barebone skříně (Prescott procesor)

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
swarm
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Tiché chlazení do malé barebone skříně (Prescott procesor)

Příspěvek od swarm »

Mám tu takový problém mimo moje znalosti (ohledně pokročilých technických dotazů se mi většinou na CZ forech odpovědi nedostává, ale tohle je něco úplně jiného). Řeším barebone počítač mého bratra. Konktétně ASUS Pundit-R350 (Celeron-D 2.26, 512MB DDR400, Radeon9100IGP, 160GB disk). Problém je, že dodávaný chadič od ASUSu na procesor je nezkutečně hlučný (má asi 3000rpm (standartní rychlost) a když nestíhá při hodně velkém vytížení, tak chvilkově skokově skoro 5000rpm) a i přesto je teplota asi někde kolem 65°C. Na zdroji je ventilátor úplně tichý. Nad procesorem je v bedně děrování, aby měl ventilátor procesoru kde brát vzduch.

Bratr by do toho investoval tak maximálně kolem 7mi stovek za nějaké řešení, jak to ztišit. Přichází tedy v úvahu dvě řešení:
  • 1 - vyměnit 70x70mm ventilátor za nějaký lepší. Letmo jsem koukal do pár eschopů a viděl jsem konkrétně 70x70 ventilátory jen od značky PrimeCooler, kterou já beru jako dost hodně podřadnou (dle pár zkušeností, kdy jsem od nich neviděl nic tichécho.....extra ne to, co mělo i nápis silent). Pokud by někdo věděl o nějakém dobrém, ať doporučí (nejlépe ať je to někde v praze). Ovšem otázka je, jak si s tim poradí tišší/pomalejší ventilátor, když už takhle je teplota vysoká.
    2 - vyměnit celý chladič. Tahle možnost by se mi zamlouvala úplně nejvíc, ovšem pak je zde zase druhý problém. V té skříni je strašně málo místa (viz přiložené fotky) a tak chladič nemůže být ani moc velký, a ani nesní moc přesahovat přes patici do boku (jak je na fotkách vidět ta packa, jak jí tam brání ta cd mechanika).
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Děkuji za každou inteligentní radu. Když to vidim, tak je mi jasné, že velká chyba byla už koupení něčeho s prescott procesorem. Ovšem teď už je trochu pozdě to měnit (jako jít mu říct, že si vybral špatný procesor). Je smutné, že téměř všechny barebone a HTPC sestavy se dělají na P4 procesorech místo mnohem chladnějších A64. Když už teda výrobci jsou liní, tak hlavně už aby bylo P4 nahrazeno Core(2).
Diagon Swarm -> Můj NB blog viz. [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

IMHO tišší 7cm fan nemá cenu kupovat, bude to jen hůř chladit, chce to sehnat něco s vyšším pasivem kterej se tam ještě vleze, nebo mě napadá připevnit ten plastovej nasávací rámeček přímo na pasiv a na něj teprve 8 nebo 9cm fan podle toho co se tam vleze, v bočnici vyřezat díru a dát normální drátěnou mřížku.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
sejny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sejny »

co tak zapřemýšlet o nějakém malém vodníčkovi? myslím že tady by to byla ideální cesta jak dostat teplo ven z toho trpaslíka
ChrastyII
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ChrastyII »

anebo heatpipes :)
swarm
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

Tak do těhle věcí já vůbec nevidim, tak bych spíš potřeboval nějaká konkrétní řešení s konkrétníma cenama.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

vodnika v zadnym pripade ....jestli to tam je 70mm vetrak tak mozna ze by se tam vlezl 80mm a tech se prodava hromada...to by jsi musel zmerit,jestli tam je na to misto.Ale podle fotky to vypada ze jo
:wink:
Jinak musel by jsi najit nejakej lepsi chladic, tak aby se tam vlezl coz je docela problem aby ti tady nekdo radil protoze rozmery z fotky tady nikdo nepozna.....
Btw 65 stupnu neni moc ,já bych tam dal 80 vetrak (pokud se tam vleze) a tu teplotu bych vubec neresil ....
swarm
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

S tim chladičem se to má tak, že nesmí přesahovat packama pro uchycení o víc jak 2-3 milimetry do stran přes ty plastové úchyty socketu.
Nakonec asi dojde na ten 80x80 ventilátor, ovšem nevim moc jak tam uchytit, pouze jedním šroubkem to asi není moc dobré řešení - měl by někdo nějakou radu (krom izolepy)?
pibi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pibi »

Silikon? 8)
AMD Ryzen 3 1300X, Gigabyte GA-AB350 Gaming 3, WD Black, M.2 2280 - 256GB, Seasonic SSP-350ST, 2x EIZO CG21
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

pripevnit ho na bocnicu skrinky, ale musis potom ten tunel poriadne utesnit aby isiel vsetko vzduch na chladic.
kym to slape, tak je dobre
ked to zhory, je to v hajzli
*EasY_TarGeT*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *EasY_TarGeT* »

jedna z prvních věcí, která mě napadla, je ta, že tam bude nějaká silikonová pasta... první věc, kterou bych udělal je, že bych chladič sundal... odrbal z toho tu průhlednou nebo bílou pastu (předpokládám, že ten kdo to skládal neměl zájem na tom tam dávat nejkvalitnější pasty na trhu - ať si to hučí jak chce, k sobě domů bych si dal lepší) a dal tam nejlíp tu lehce stříbrnou... sice stojí nejvíc, ale taky je to pořádná pasta a můžeš se zbavit docela velký části hluku (lepší tepelnou výměnou chladič udrží na nižší otáčky stejnou teplotu) ikdyž bude mít teplotu stejnou... 65°C u prescotta není nijak závratná teplota a ani mu nijak zvlášť neškodí... jestli toto moc nepomůže, tak bych přistoupil k výměně toho fanu za kvalitnější... btw. chyba nebyla kupovat prescott, ale byla chyba ho kupovat v takovýto králikárně, kam se nevleze ani pořádnej chladič... já toho svýho krotím na 45°C a burn 55°C max a vrásky mi dělá už jenom zdrojovej větrák, kterej ještě časem vyměním za tišší
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

pasta ti udělá jenom pár stupňů...

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
swarm
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

*EasY_TarGeT* píše:jedna z prvních věcí, která mě napadla, je ta, že tam bude nějaká silikonová pasta... první věc, kterou bych udělal je, že bych chladič sundal... odrbal z toho tu průhlednou nebo bílou pastu (předpokládám, že ten kdo to skládal neměl zájem na tom tam dávat nejkvalitnější pasty na trhu - ať si to hučí jak chce, k sobě domů bych si dal lepší) a dal tam nejlíp tu lehce stříbrnou... sice stojí nejvíc, ale taky je to pořádná pasta a můžeš se zbavit docela velký části hluku (lepší tepelnou výměnou chladič udrží na nižší otáčky stejnou teplotu) ikdyž bude mít teplotu stejnou... 65°C u prescotta není nijak závratná teplota a ani mu nijak zvlášť neškodí... jestli toto moc nepomůže, tak bych přistoupil k výměně toho fanu za kvalitnější... btw. chyba nebyla kupovat prescott, ale byla chyba ho kupovat v takovýto králikárně, kam se nevleze ani pořádnej chladič... já toho svýho krotím na 45°C a burn 55°C max a vrásky mi dělá už jenom zdrojovej větrák, kterej ještě časem vyměním za tišší
No, chladič jsem tam nandaval já. Něco tam je, co tam dal přímo ASUS. Možná tam třeba zkusim dát stříbřenku, mám ještě takovou tu malou "stříkačku" z půlky plnou. Ventilátor se ale asi moc neztišší, mám pocit, že tohle je jeho defaultní hodnota otáček, ten ventilátor je tam hodně špatný.

S tim silikonem, to by mělo být tušim někde v dílně taková ta žhavící pistole i municí, tak tim by to asi přidělat šlo.

Jo a jinak k té králíkárně. To je problém. Ono sehnat opravdu malinký barebone, který má i DVI je docela problém, v podstatě všechno se dneska dělá navíc jenom na P4. Tady šlo i docela o cenu a ta vyšla na 2200Kč, což je krásná cena. Po tisíci jednotlivě ještě za procesor, ramku a harddisk a byl z toho malinkatý hotový počítač. Přidat do PCI tuner a dát tam Windows MCE, tak si to dokážu představit v obýváku místo videa.

Možná ještě přemýšlím, že bych tam dal mobilního Celerona 1.5GHz na jádře Nortwood-256 (256kB cache). Ty by se dali chladit klíďo pasivem, akorát nevim moc už dneska jak to bude s výkonem.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

tak pokud to je na domaci video...tak moc vykon nepotrebujes ne?
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Jak ta na to koukam tak me napada je sehnatt lepsi chladic ktery dovnitr jakztakz vleze ci Vzit kus plastu a udelat si redukci pro fan maximalni velikosti co tam vleze. A byl by normalne prisroubovan.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
KLON
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KLON »

misto toho derovani tam udelej regulerni diru pro 8cm fan, dej tam fan a udelej tunel na chladic od procesoru
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

no ak mas tu bednu hentak na lezato normalne, tak by sa mi pacilo na lavy bok vyrezat diery a dat aspon 2 vetraky fukajuce dovnutra ake sa mestia a napravo za cederomku jeden co bdu fukat von. akurat ked bdues davat dole dosku budu muset ist najprv dole vetraky
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No.. jak tak koukam na ty fotky, tak moc mista tam fakt neni, no.. taky si myslim, ze nej. reseni je vymenit pastu (buh vi, jestli tam jeste neni zvejkacka) a soupnout tam 80ku vetron.. s tim, ze bych ho primontoval po vyriznuti mrizky primo na case.. od nej bych nejak vymyslel tunel k CPU.. ten pasiv vypada jeste docela schopne.. tu P4ku by mel zvladnout bez vetsich problemu..
*EasY_TarGeT*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *EasY_TarGeT* »

určitě je další možnost vyvrtat na tom levým boku díry na aspoň jeden intake chladič a ten druhej(možná spíš 2) bych nedal za CD-ROM, ale k tomu CPU chladiči aby ten teplej vzduch zbytečně nekoloval v bedně... takže to bych viděl hned po tý postě jako druhej krok... prostě říznout do plechu a přidat minimálně 2x80 (2x80 outtake by bylo asi ideální - tzn. 3x80 celkově přidat)... sice by to nebylo ideální pro airflow, ale lepší než vůbec žádný
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“