Asus P4C800 / P4P800 /SE /-E /Deluxe (478, 875P/865PE+ICH5R)

Základní desky firmy Asus.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Mr.Nigga
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Nigga »

Q-Fan jsem ještě ani nezkoušel :oops:
CPU fan reguluju Speedfanem, podle otáček zjisti kterej to je. U mě je to Fan 2, ostatní mi regulovat nejdou

Jak je na tom ten Celer s výkonem(třeba SuperPi) a teplotou? těch 4GHz máš se stock chladičem? Zvedal jsi napětí?
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

Mr.Nigga píše:Q-Fan jsem ještě ani nezkoušel :oops:
CPU fan reguluju Speedfanem, podle otáček zjisti kterej to je. U mě je to Fan 2, ostatní mi regulovat nejdou

Jak je na tom ten Celer s výkonem(třeba SuperPi) a teplotou? těch 4GHz máš se stock chladičem? Zvedal jsi napětí?
Me jde regulovat jen vetrak od cpu, docela me to stve :sad:
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekSveda »

SuperPí jsem nezkoušel, zkusil jsem jen 3DMark03 kterej jsem tam měl a samozřejmě se to zvedlo, ale prtože je náročnej hlavně na grafiku, tak podstatné navýšení bylo hlavně když jsem pak vyměnil i ji.
Já měl právě G-Fan zapnutý i na staré desce protože to perfektně snížilo hlučnost BOX chladiče. Ten BOX co je ted na tom Celeru je o dost tissi (rekl bych ze pri normalnich otackach je tak hlucny jako ten na P4 pri snizenych Q-Fanem), takze je to dobry. Teplota je ted kolem 40°C, když se na tom dělá něco náročnějšího jde k 45-50°C. Otáčky na SpeedFanu teď nevím který čidlo to je, ale mám je pojmenovaný, takže ím co je od CPU. No, tak to je celkem blbý, takže jelikož Q-Fan umí rgulovat taky jen CPU Fan konektor, tak to bude muset zůstat tak jak to mám.
K napětí: těch 4GHz bez zvýšení napětí chodí v klidu na běžnou práci, ale kouslo se to během Prime, takže jsem ho zvýšil trošku. Takže teď je tam myslím 1,45
Extraboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Extraboy »

A jak je to na P4P s tema SATA konektorama na Promisu? Jdou pouzit vsechny ctyri konektory na desce bez raidu pro normalni pripojeni disku? nebo na tom promisu musi byt v raidu?
CPU: Intel Core 2 Duo E8400 4.05Ghz CPU-FAN: AeroCool Dominator 14cm FAN CASE-FAN: 2x Noctua 120mm MB: ASUS P5B Deluxe GPU: MSI GeForce 8800GTS 512MB RAM: 2x 1GB DDR2 A-DATA 880Mhz C4 HDD: 1x Samsung 320GB, 2x Samsung 400GB, 1x WD3200KS SATA2 SOUND: Sound Blaster Audigy 2 ZS TV: Pinnacle PCTV Stereo DVD-RW: LG H30 SATA, Samsung SH-183A SATA ZDROJ: Enermax Liberty 620W CASE: Chieftec BA-01B-B-B LCD: Samsung 193P MOUSE: Logitech MX518
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Extraboy píše:A jak je to na P4P s tema SATA konektorama na Promisu? Jdou pouzit vsechny ctyri konektory na desce bez raidu pro normalni pripojeni disku? nebo na tom promisu musi byt v raidu?
Teď zrovna na ní mám připojeny dva disky na normálním řadiči a jeden na Promise. V biosu se to normálně dá nastavit na RAID/IDE , takže tam jen dáš IDE a nainstaluješ ve win drivery pro Promise 150........
Jirass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

raid

Příspěvek od Jirass »

Extraboy píše:A jak je to na P4P s tema SATA konektorama na Promisu? Jdou pouzit vsechny ctyri konektory na desce bez raidu pro normalni pripojeni disku? nebo na tom promisu musi byt v raidu?

Mám pocit, že fungujou pouze dvě sata samostatné větve bez raidu. Na Asusu je napsáno, že jsou tam jen dvě sata zařízení. Sám jsem to teda nezkoušel, ale docela by mě to taky zajímalo.
Intel + NVidia.
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

ASUS P4P800-E Del. - Sata disk detekovan jako Pata

Příspěvek od Kositch »

Mam mensi problem, kdyz pripojimn sata disk tak mi ho win detekuji jako pata a take nemam pod win zadny sata radic ve spravci zarizeni. Chci se zeptat, jestli to je normalni. V biosu mam nastaveny "Onboard IDE operate mode: Enhanced mode" a pod tim "Enhanced mode support on : Sata" Ten promise radic mam v biosu vypnuty, protoze ho nepotrebuji, zakladni sata na teto desce je v ich5. Nevim jestli to muze mit na neco vliv, ze se mi disk tvari jako pata, zrejme asi na rychlost, nevite jak to udelat na teto desce abych mel ve win normalne sata? Nebo to mam nechat byt, tak jak to je? Dik.
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE | Hry Xbox Series X|
Mr.Nigga
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Nigga »

Nech to tak, na výkon to nemůže mít vliv. V manuálu o tom píšou, tak si to přečti
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Mr.Nigga píše:Nech to tak, na výkon to nemůže mít vliv. V manuálu o tom píšou, tak si to přečti
To jsem cetl, mozna ze jsem to pochopil spatne, ale disk sata by se mel tvarit jako pata pouze tehdy kdybych mel ten onboard ide operate mode nastaveny na compatible, mozna se mylim...
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE | Hry Xbox Series X|
Mr.Nigga
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Nigga »

Já jsem to zase pochopil tak, že s tímhle nastavením můžeš používat nativní OS na PATA pouze pokud nepřipojíš disk na SATA. Ale nějak to moc nechápu. Pokud to jede, tak to nech :)
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Mr.Nigga píše:Já jsem to zase pochopil tak, že s tímhle nastavením můžeš používat nativní OS na PATA pouze pokud nepřipojíš disk na SATA. Ale nějak to moc nechápu. Pokud to jede, tak to nech :)
V tom pripade bych nemohl pripojit sata disk, kdyz mam v pc pata disk a na nem win :?
Mr.Nigga
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Nigga »

A právě proto to nechápu :lol:
Já měl taky už připojenej SATA disk a nic to nedělalo, ale jak se hlásil už nevim
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Mr.Nigga píše:A právě proto to nechápu :lol:
Já měl taky už připojenej SATA disk a nic to nedělalo, ale jak se hlásil už nevim
To je skoda, to by me prave zajimalo, jestli jsem jediny kdo ma sata disk zobrazeny jako pata:D
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Dodam jen ze win xp mam na pata disku. Ted jsem zkusil v biosu misto sata dat pata+sata a stale pod spravcem zarizeni mam 2 Intel Ultra ATA Storage Controllers a zadny Sata Controller. Nevite k cemu tedy je ten mod pata + sata misto jenom sata u polozky Enhanced mode support on : ? Popridpade jestli to je opravdu normal u teto desky, ze se disky sata na ni tvari jako by byly pata. Rychlost v hdtachu odpovida, ale sata 150 (burst read 135MB/s)
Mr.Nigga
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Nigga »

Nenastavuje vám deska vyšší napětí, než nastavíte nebo to jenom blbě zobrazuje?

V BIOSu nastavím 1,5625V a SpeedFan mi hlásí 1,62V :?
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Me to ukazuje v pohode, ale kontroluju to teda cpu-z a ne speedfanem
Mr.Nigga
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Nigga »

Tak hodnoty ve Speedfanu a CPU-Z jsou stejný, jenom v CPU-Z se to ukazuje realtime a přesněji. Mně to připadá, že si do procesoru deska rve napětí jaký chce, protože zrovna teď tam mám přibližně 1,536~1,55 a to jedu na 100%load kvůli United Devices, ale když UD vypnu, tak je tam zase 1,55~1,6V.

No kašlu na to. já jenom, jestli to někomu taky nedělá
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

Toto je naprosto normální jev. Každému zdroji poklesne trochu napětí když ho zatížíš, s rostoucím zatížením (proudem) klesá napětí na výstupu zdroje. Je to dáno vnitřím odporem spínacích tranzistorů a ještě dalších přechodových odporeů (např. kontaktů) na kterých vzniká úbytek napětí, čím větší proud, tím větší úbytek napětí (ohmův zákon - U=R*I).
Core i5-750 na Asrock P55 Deluxe3, Kingston 2x2GB, QuadroFX 1500 256MB, Munli MuchTV, SB X-Fi Fatal1ty Pro, Seasonic 500W, HDD 120GB + 500GB + 80GB
Mr.Nigga
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Nigga »

Taky mě napadlo, že je to zdrojem, ale někdy mám těch 1,6 nebo 1,62V i při 100% loadu, takže mě napadlo, jestli to nedělá deska.

Ale asi máš pravdu, dík za vysvětlení :)
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

Promazáno OT. Příště až bude potřeba rozdělit nějaký thread tak klidně napiště moderátorovi příslušné sekce.
Odpovědět

Zpět na „Asus“