Problém - škubání celého systému s D930
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Lukke
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Problém - škubání celého systému s D930
Potkal mě dnes z ničeho nic takový problém. 4 měsíce provozuji sestavu v podpise bez sebemenších problémů a dnes jsem zpozoroval, že začal systém jakoby chvílemi zamrzat (při plynulém pohybu se zasekává myš, zvuk jakoby zamrzne na stejném tónu, ve hře komplet vše na chvilku zamrzne...) Objevuje se to nepravidelně, od dnešního odpoledne samo od sebe. Ikdyž nastavím vše na defaultní hodnoty (jak CPU tak VGA), připadně načtu default nastavení v biosu.
Měl jsem podezření na přehřívání, ale to jsem vyloučil (podle čidel Asus Probe a čidla grafiky). Ikdyž se nechá PC vychladnout, projevuje se to stejně, opět náhodně. Je velice nepříjemné otevřít okno, pohnout myší a PC se např. na 500ms komplet zastaví... Zažil jste už někdo podobný problém a jak jste jej vyřešili? Dokonce jsem již přeinstaloval systém, ale problém se projevuje stále...
Nemohla by to dělat grafická karta? V nouzovém režimu ten samý problém...
Měl jsem podezření na přehřívání, ale to jsem vyloučil (podle čidel Asus Probe a čidla grafiky). Ikdyž se nechá PC vychladnout, projevuje se to stejně, opět náhodně. Je velice nepříjemné otevřít okno, pohnout myší a PC se např. na 500ms komplet zastaví... Zažil jste už někdo podobný problém a jak jste jej vyřešili? Dokonce jsem již přeinstaloval systém, ale problém se projevuje stále...
Nemohla by to dělat grafická karta? V nouzovém režimu ten samý problém...
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
- Don
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
otestuj jeste pameti... muzes zkusit i podtaktovat grafiku
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
- *EasY_TarGeT*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
grafiku z toho asi můžeš vyloučit... zdá se mi, že by to mohl být problém s diskem, nebo pamětma, takže si stáhni memtest a pusť ho a ještě bych koukl třeba do SMARTU od disku jestli nemá nějaký problém disk, protože z toho co sem pochopil se ti to stává asi ve chvílích kdy "něco děláš" (tzn. otvíráš okno - načítání dat z disku a ukládání do paměti... hra hry - to stejný a v nouzovým režimu se používají uplně stejně jako v normálním provozu)
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
- Geeker
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Lukke
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Také mám podezření buď na paměti nebo HDD... Paměti jdu teď otestovat přes MemTest+ 1.65, ještě zkusím nějak HDD, ale jsou zapojeny v RAID a smart na ně nemá přímý přístup... A jak píšeš, škube se to vždy když něco PC dělá, dokonce i při nabíhání oken logo XP se škube... A hodně je to znát na zvuku...*EasY_TarGeT* píše:grafiku z toho asi můžeš vyloučit... zdá se mi, že by to mohl být problém s diskem, nebo pamětma, takže si stáhni memtest a pusť ho a ještě bych koukl třeba do SMARTU od disku jestli nemá nějaký problém disk, protože z toho co sem pochopil se ti to stává asi ve chvílích kdy "něco děláš" (tzn. otvíráš okno - načítání dat z disku a ukládání do paměti... hra hry - to stejný a v nouzovým režimu se používají uplně stejně jako v normálním provozu)
Svinstvo tam není, jak jsem psal, dělá to i po reinstal windows a i v předchozích se systém nikdy na 100% nevytěžoval.. Takže vytížením CPU (což jsem si nejprve myslel) to není. Když na ty raptory sahnu, jsou téměř studené (je před nimi 120 větrák)...Geeker píše:Muze tam byt nejake svinstvo. Nebo nejaky program po spusteni co hodne zatezuje CPU (byt by se to nemelo v nouzaku projevit), taky to muze byt nejaka systemova aplikace nebo prehrivajici se HDD
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
- Lukke
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak po 2 hodinovém testu MemTest+ 1.65 zatím vše v pořádku... Ještě mě napadlo, podobné sekání myši jsem měl jednou u 466 Celera, když byl problém s IRQ... Ale že by to začalo takhle z ničeho nic... Je to divné, zkusím ještě systém z jiného disku, ale moc nedoufám, že to bude dělat on...
- Don
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
podival bych se i na zatizeni procesoru... a mozna i pouzil nejaky 3D mark na grafiku
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
- Lukke
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Don: Už jsem psal, procesor není vytíženej téměř vůbec, takže tím to není. V Prime95 také chyby nevykazuje. Paměti jsou OK. Disky hlasí při postu že je SMART ok, ale blíže je vyzkoušet kvůli raidu nemohu, ale podle mě disky to není... Podtaktoval jsem grafiku a zdá se, že to přestalo (jestli to není náhoda), takže jestli nebude problém v ní... 3DMark06 projde bez problémů, při defautlní grafice i systému má 5700 bodů, což si myslím, že odpovídá.. Ikdyž je přitom grafika horká dost...
Nevíte o ultilitce co sleduje teplotu grafiky (např. během 3dMarku) a její případný throttling, resp. nastavení rychlosti větráku?
Nevíte o ultilitce co sleduje teplotu grafiky (např. během 3dMarku) a její případný throttling, resp. nastavení rychlosti větráku?
- nikto
- Nováček

-
- Lukke
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Lukke
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Lukke
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Zřejmě nikdo nezná odpověď...
Problém se dnes začal projevovat znovu, celý systém (už při bootu, a dokonce i v nouzovém režimu) zamrzá, většinou nenaběhne vůbec a zamrzne a je potřeba tvrdý reset. Pokud se už náhodou zobrazí úvodní plocha a myš, tak při plynulém pohybu se myš zasekává asi tak po 3s... a pak se to kousne úplně. Grafiku jsem testoval v jiném PC, je v pořádku. Paměti jely v Memtest86+ 18 hodin a také bez jediné chyby.
Ještě mě napadly disky, ale při postu hlasí deska u nich SMART OK and capable, nevím jak jinak je otestovat, když jsou v RAID... Nějaký nápad? Zkusím ještě dnes zajet pro jiný zdroj a otestovat to s ním, ale nedělám si iluze, že to bude dělat on..
Každopádně díky za jakoukoli radu co vás napadne.
Problém se dnes začal projevovat znovu, celý systém (už při bootu, a dokonce i v nouzovém režimu) zamrzá, většinou nenaběhne vůbec a zamrzne a je potřeba tvrdý reset. Pokud se už náhodou zobrazí úvodní plocha a myš, tak při plynulém pohybu se myš zasekává asi tak po 3s... a pak se to kousne úplně. Grafiku jsem testoval v jiném PC, je v pořádku. Paměti jely v Memtest86+ 18 hodin a také bez jediné chyby.
Ještě mě napadly disky, ale při postu hlasí deska u nich SMART OK and capable, nevím jak jinak je otestovat, když jsou v RAID... Nějaký nápad? Zkusím ještě dnes zajet pro jiný zdroj a otestovat to s ním, ale nedělám si iluze, že to bude dělat on..
Každopádně díky za jakoukoli radu co vás napadne.