Carputer - PC do auta

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání notebooků a netbooků.

Moderátor: Don

Odpovědět
Honzig
Nováček
Nováček

Carputer - PC do auta

Příspěvek od Honzig »

Zdravim, chtěl bych si vestavět PC na platformě mini ITX do auta. Teoreticky to mam celkem slušně vymyšlený (aspoň myslim :D ), ale vzhledem k tomu, že se vyznám spíš v autech než v PC, pár věcí mi nedá spát.
1) Nebude problém s pracovnímy podmímkami pro komp? Mám na mysli teplotní extrémy, v zimě třeba -20°C a v létě naopak klidně 50, 60°C. A jak to je třeba s vlhkostí?
2) Jaký použít zdroj? Kolik může mít taková sestava odběr? Nějaký zdroje jsem našel na Emko.cz, ale nevim, jestli budou dostačují. To co tam nabízejí jsou cca od 60 do 100W, což se mi vzhledem ke stolnim PC zdá dost málo. A jaká je spotřeba, když PC hybernuji, aby mi to přes noc nevyžralo celou baterku
3) Co harddisk a otřesy? Přežije to klasika 3,5" např. v nějakym molitanovym pouzdř, nebo je lepší zainvestovat a koupit HDD do notebooku
4) Jak je to s hardwarovou náročností softwaru? PC bude používán primárně na navigaci, MP3, filmy a měl by běžet na WinXP. Bude na to stačit sestava s těmito parametry?:
Deska Via Epia M10000 s 1Ghz CPU, 256MB DDR RAM, int. grafika.

Předem děkuji za reakce a odpovědi. Honza
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

taky jsem mel v kufru v microtoweru compa na navigaci a prehravani divx + mp3

Stacil mi na to celeron 566Mhz + 256MB ramky.
Imho jedina normalni navigace pro PC je map factor a ten jel na tomto solidne.

Rozhodne bych tam ten comp nenechaval, ale nosil si jej s sebou. Nechat tam proste jenom kabelaz. Zmeny teplot nemusi byt to prave...kvuli vlhkosti apod...

A nebo to radne zaizolovat a odvetrat, s tim budes mit ale dost prace.

nevim jestli ti bude nejaka via kolem 1Ghz stacit, sice to ma podporu Mpeg2 ale na tu navigaci nevim nevim...pokud je ten cpu vykonostne srovnatelny s celerem nad 500Mhz tak no problemo.

Jinak s ITX platformou se nevejdes vetsinou pod 8000Kc (case+deska+ram) a k tomu si jeste pricti NB 2,5" HDD.

Neni lepsi Starej notes nebo PDA?

Ja jsem presel z microtoweru v kufru(+LCD povesene na palubce) na notese(ktery musel byt na podlaze kvuli spatnemu kontrastu na slunicku)...no a skoncil jsem u PDA. Kdyz koupis rovnou PDA usetris si tom ostatni naklady :-D

Jinak spotrebu Via epia platforem vubec neres...vejdes se do 25W i s notebook diskem. V tom problem neni.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Tady snad najdeš trochu inspirace: BMW PC na mini-ITX

Ale jak píše Butch, lepší asi bude notebook nebo PDA už proto, že ti to nikdo neukradne, protože to klidně odneseš
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
Honzig
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzig »

Butch píše:Jinak s ITX platformou se nevejdes vetsinou pod 8000Kc (case+deska+ram) a k tomu si jeste pricti NB 2,5" HDD.
ad cena: Už jsem to jednou počítal stylem plus minus a vyšlo mi to kolem 9000Kč i s diskem (case kupovat nebudu, neni třeba). Samozřejmě bez LCDčka
Butch píše:Neni lepsi Starej notes nebo PDA?
Notes určitě nechci, je to sice mnohem jednodušší, ale nechci ho někde jenom tak položenej nebo tak. Láká mě právě možnost zabudovat to komplet do auta, aby to k něčemu vypadalo 8) . Co se týká PDAčka, je to určitě nejjednodušší řešení. Ale jednak platí to samý co pro notes a druhak za PDAčko s navigací dám taky aspoň 10000Kč. Za Carputer včetně dotykáče dám cca 17000 (snad, už si napamatuju jak mi to tehdá vyšlo :) ). S carputerem se dá dělat ale o dost víc věcí. Navigace, muzika, filmy i s 5-ti kanálovam zvukem, po dokoupení TV karty můžu koukat na telku, můžu dodělat couvací kameru, bluethootově komunikovat s mobilem a používat to jako hands-free a možná bych ještě něco vymyslel :)

Jinak díky za rychlou reakci
Odpovědět

Zpět na „Rady s výběrem a porovnání“