prihlaseni do domeny ActiveDirectory ne prez USERNAME ?!?

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
VasekB
Začátečník
Začátečník

prihlaseni do domeny ActiveDirectory ne prez USERNAME ?!?

Příspěvek od VasekB »

zjistil jsem ze se da prihlasit do domeny i pomoci "Display Name", ma pro to nekdo nejake vysvetleni, pripadne odkaz na M$ (ja nic nenasel)

Situace: pri zakladani uzivatele do Windows 2000 ActiveDirectory domeny se zadava UserName (pro prihlaseni) a "Display Name" (ktere se zobrazuje v seznamu v AD).
pokud zadam:

(polozky v ADSI)
username (sAMAccountName) : josefnovak
jmeno (givenName) : josef
prijmeni (sn) : novák
displayname (displayName) : josef novák

tak se do PC v domene jde prihlasit nejen zadnami "josefnovak", ale i "josef novák" (vcetne diakritiky) ?!?

predpokladam ze je to mozne, kdyz CN=displayName ale nikde jsem o tom nic nenasel...
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

pokud vim, tak se da prihlasovat pouze pres username, nebo username@domainname, pres displayname jsem to zkousel a me to tedy nejde :?
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
VasekB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VasekB »

tak jsem to ted jeste zkousel a oprava...

username (sAMAccountName) : novak
prijmeni (sn) : novák

me to ted funguje ze se jde prihlasit prez "novák" s diakritikou, coz je prijmeni, preztoze username (sAMAccountName) = "novak"

takze pokud se jde prihlasit domena\username nebo (userPrincipalName) username@domena, tak porad to username s diakritikou neodpovida ?!? o tom ze by M$ prevadel diakritiku na bez diakritiky pochybuju...

ale jsem si jist, ze se jeden user prihlasil s kompletnim jmenem+prijmenim. mne by to nikdy nenapadlo ani zkouset, takze mne to dost prekvapilo... zkusim toho uzivatele najit a zkusit to jeste na nem...

AD te nepozna ze to jsi ty a zadavas to blbe.. to to musi s necim porovnat.. jeste jednou jsem projel ADSI:

userPrincipalName = novak@domena.cz

login = sAMAccountName
nebo
login = domena \ sAMAccountName
nebo
login = userPrincipalName

pochybuju ze by zkusil jeste
login = sn
nebo
login = sAMAccountName (bez diakritiky)

jdu jeste zkusit jak se bude tvarit na novák@domena.cz ;o)
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

no, tak to si ten uzivatel nejspis pletl pojmy s dojmy, jde se prihlasit jen uzivatelskym jmenem (ve formatech viz vyse), ale XPcka sezerou v pohode carky nad pismenama (hacky jsem nezkousel), stejne tak v AD nejde prejmenovat uzivatel treba z novak na novák, hlásí to ze uzivatel uz existuje, takze to diakritiku nejspis nebere v potaz.
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
VasekB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VasekB »

Dony> uzivatel si to neplete.. videl jsem to na vlastni oci a zkusil to prihlasit znova pod nim (bylo to uz pred 3 mes a ted jsem si na to zase vzpomnel) ... fakt se tak prihlasil... spravuju windoze uz 8let a pro ADSI i obcas neco programuju.. takze si to take nedokazu vysvetlit...

to prihlaseni "jmeno heslo" (s diakritikou) mi ted take nefunguje, ale videl jsem to na vlastni oci ;o)
to prihlaseni "novák" (username s diakritikou) mi funguje a zkousel to i kamos v jine firme s W2k domenou a tomu to take funguje... a to si take nedokazu vysvetlit ?!? protoze username je v ADSI = sAMAccountName
a pokud zadam username s diakritikou, tak se to proste udaji v sAMAccountName bez diakritiky rovnat nemuze !
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

ono taky jde napr logon name "franta novak" a pre-w2k logon name "novak", takze se lze prihlasit jako "franta novak@domena..." i jako "novak"
VasekB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VasekB »

Dony> logon name (userPrinciplName) i pre-w2k (sAMAccountName) mam stejne = "novak" to jsem kontroloval take a porad to nevysvetluje to "novák"

zkus ty se prihlasit s diakritikou, tobe to funguje ?
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

jo, me to funguje , zkousel jsem se hlasit s "ocarkovanym" loginem a normalne me to prihlasilo (vypada to dost komicky :D )
VasekB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VasekB »

no a ted mi vysvetli jak je to mozne ;o)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“