FEDORA CORE 5 a grafické karty?

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
hanuman
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

FEDORA CORE 5 a grafické karty?

Příspěvek od hanuman »

Jaká grafická karta by byla nejlepší pro FC5,
slyšel jsem, že prej ovladače na ATI nejsou moc dobré...

je v tom opravdu velký rozdíl?

chci si koupit ATI sapphire, nejsem žádný hráč...
thx
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

hanuman : Pokud chces pouzivat Fedoru 5 tak si kup radsi ATI protoze jestli si zacatecnik tak na ni ovladace pro Nvidiu Nerozjedes protoze ve Fedora 5 je chyba a rozjet nani ovladace pro zacatecniky je vcelku slozite. Ikdyz mozna ze uz je ta chba opravena primo v image Fedory ale prvni verze tu chbu mela a ze by vysla opravena verze sem nikde nenasel.
Na druhou stranu si stahni Fedora Core 6 Test1 a tam ti nvidia nejspis pude
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
hanuman
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanuman »

thx
ja slysel ze prave ovladace na ATI v linuxech nejsou moc dobre a ze si mam radsi poridit nvidii, co je na tom pravdy?
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

ATi vydává jak vlastní binární FireGL ovladače (momentálně podpora až po Radeon X1800 včetně 3D akcelerace), tak podporuje DRI open-source ovladače (momentálně podpora 3D po Radeon X850, 2D pro všechny ATi karty, pro karty Radeon 9500 a novější je doporučenej binární balík a novější karty než X850 zatim nemaj žádnou podporu 3D akcelerace). nVidia vydává jenom binární ovladače, takže pro Linux je jednoznačně lepší sáhnout po ATi. I když zatim open-source ovladače pro novější Radeony nejsou nebo za moc nestojí, časem bude plná podpora.
decried
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od decried »

fglrx niekedy sposobuje vytuh PC po odhlaseni usera.
Len tak pre zaujimavost som skusal Knoppix 5 a v glxgears som mal skoro rovnako vela FPS ako s ATI ovladacmi.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Mě na mym Radeonu 8500 dávaj DRI ovladače v glxgears o 200-300fps víc než fglrx.
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NeMeM9aA »

ale jinak se obecne tvrdi, ze binarni ovladace ma nVidia pro linux lepsi nez Ati. Osobne nemuzu poslouzit osobnimy zkusenostmi, mam jenom Ati.
swarm
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

Přijde mi, že tady fakt nikdo nezkoušel oba ovladače a spíš se tu plácaj teoretické blbosti. Situace se má asi následovně:
- pokud nejsi nějaký hodně moc zapřísáhlý zastánce OSS a neklohníš si své distro od základů sám, tak ti binární ovladače budou vyhovovat
- binární ovladače jsou výrazně rychlejší...ty open source jsou velmi pomalé a nemají spoustu optimalizací a ani technologií - pro běžného uživatele jsou výrazně horší pokud by sis na tom chtěl třeba pustit nějakou hru
- nVidia má mnohem lepší binární ovladače než ATI, nVidia byla v tomhle průkopníkem - nikdo tě nenutí mít tyto ovladače přímo v distru. Stačí stáhnout BFU-friendly univerzální instalátor ze stránek nVidie; ten už má v sobě podporu pro všechny aspoň trochu známá distra, takže s Fedorou nebude problém; ATI už teď má snahu o podobný instalátor, ale ještě to má své podstatné chyby
- OpenGL implementace na nVidia kartách v linuxu je výrazně rychlejší a neobsahuje závažné chyby a nedostatky jako je tomu u ATI (i pohled vývojáře)
- u ATI se ti taky může stát, že tvoje revize karty prostě nechodí s fglx ovladačem a pak si prostě vůbec neškrtneš a kartu můžeš zahodit (stalo se mi už u dvou karet R9600 R9100IGP)

Obraz si o tom musíš udělat sám. Já pod linux doporučuju jen a jen nVidii a nic jiného. nVidia je ohledně podpory linuxu úplně nejdál. Už jsem instaloval hodně linuxových kompů jak s ATI, tak s nVidia, tak si myslim, že mám určitý přehled a zkušenosti (dřív někdy byly potřeba docela slušné hacky do kernel interfaců atd). U mě doma je rozložení: notebook s nVidia GeForce4Go420 na debianu stable, notebook s ATI Radeon9000Pro na SuSE9.2, stolní komp s ATI Radeon8500DV na debianu stable - na všech mi běží 3D akcelerace a všechno okolo.
Diagon Swarm -> Můj NB blog viz. [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“