I: Co přesně znamenají CAS, RAS a ostatní čísla u pamětí?

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
MAN
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

I: Co přesně znamenají CAS, RAS a ostatní čísla u pamětí?

Příspěvek od MAN »

Marně jsem hledal na gůglu, tady na pct, pak jsem zkusil fórum a bingo!
Šťasten z toho, že na internetu je česky napsané vzdělání aneb úvod do pamětí pro začátečníky kliknu na odkaz a hle pdf.
Co to nevidím, hromada anglických tabulek... no to nebude to pravé, popojedem dál. Další link skrývá článek z pct, říkám si konečně.
Náladu mi zkazí obrovský nápis "Not Found".

Tuším že to je cca 2 roky co o této problematice byl krásný článek na pct (podobný jak taktování A64). Ať hledám, jak hledám, kde nic tu nic.

Tímto prosím moderátory, nešlo by s tím něco udělat? Díky!
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Vim o tom problemu :oops:
Ty články tenkrat "zmizely" pri upgradu serveru nebo co..

Zkus kouknout tady
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=57
+ pohledat v googlu, jsem si jistej, že neco najdeš.

Zkusim jeste pohledat ve svym archivu a když tak to hodit nekam k sobě.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

A tento clanek ti prijde jako nedostatecny?

PCtuning

Vsechno nemuze byt na foru, forum je od diskuze ne od vysvetlovani pojmu

//hehe sem pomalej
7800X3D, 9070XT Nitro+, Custom Gamakay 75 TMR + Keychron V0 Ultra, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
MAN
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAN »

Teď se trošku červenám, neumím hledat, hledal jsem ve špatné rubrice (v testech a ne v OC).
Díky moc za odpověď, teď jsem to přečetl, byl to přesně ten článek co jsem hledal, není moc jednoduchý ani moc složitý, prostě úžasný. Bylo by dobré, změnit ten odkaz ve FAQ.
Zjistil jsem, že taktování pamětí je opravdu spíše pro fajnšmejkry, dopad na výkon ve hrách při 1024 či 1280 je opravdu tak 1FPS.

Ale nadchází otázka č. 2:
V tom článku bylo psané, že vliv dual channelu na výkon bude zvlášť v testech. Ale kde nic tu nic... zajímalo by mě jak moc velkou chybu dělám, když si kupuji právě 1x 1GB modul.
*EasY_TarGeT*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *EasY_TarGeT* »

pokusím se ti lehce přiblížit otázky který jsou v názvu threadu, protože myslím, že v tom článku to moc vysvětlený nebylo.. takovou paměť (modul) si můžeš představit jako mřížku o určitým počtu řádků a určitým počtu sloupců... v každým průniku řádku a sloupce se nachází jeden bit paměti.... k tomu abys našel určitou buňku (určitej bit paměti) potřebuješ nějakou adresaci a ta se provádí dvojmo (jako souřadnice X,Y)... adresa souřadnice sloupce (x) se nazývá CAS a adresa souřadnice řádku (y) se nazývá RAS... s tím souvisí i třeba ty šílený čísla jako je např. 16-8-2-2 (nevím přesně proč, ale většinou si tyto čísla v ceníku přečteš v obráceným pořadí... slyšel jsem něco o tom, že to je marketing, že to nevypadá tak špatně nebo co :lol: )

a to první číslo např. ta naše šestnáctka udává, že hned po startu potřebuješ 16 taktů (16Hz) abys dostal z paměti data (1Hz-pošleš paměti adresu RAS(první takt-dá se říct pohyb), další Hz pošleš paměti adresu CAS, atd. a 16. takt dostaneš z paměti ty data, který sis vyžádal zadáváním adres a podobných věcí.. je toho tam docela dost a už si to taky přesně nepamatuju )... pak se z toho dalo vyvodit z jakýho důvodu paměti trvá na druhý zadávání RAS a CAS už jen 8 taktů, než z ní dostaneš data atd... takže čím nižší čísla tím lepší...

doufám, že jsem to vysvětlil tak, že to aspoň trochu pochopí i laik :) docela sem se snažil, ale přecejenom je to už 3 roky zpátky co jsem se to učil :wink:
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
Odpovědět

Zpět na „Paměti“