programovani na intel vs. amd

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
amadeus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

programovani na intel vs. amd

Příspěvek od amadeus »

Ahoj, tuhle se se mnou bavil kámoš a dost vyvyšoval intel nad amd už kvůli tomu, že je lepší na programování.
Co podle Vás je pravda? Jsem spíš začátečník v prog. ale nezdá se mi to trochu. Zkoušel už to někdo? Nebo nezdá se někomu amd více chybový než intel a naopak? Diky
Asus Strix Z390, i7 9700K, GTX 1080, EVGA Supernova 750 G2
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

tvůj kámoš je učebnicovej typ Inteláka, kašli na něj a neposlouchej ho :lol:
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
amadeus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadeus »

ok...beru, že je někdo intelák, amdčkař...mi je to fuk, beru co je levnější a zrovna se to líp vyplatí...
Jen mě zajimá, jestli v tom máte někdo zkušenosti...nekupuju PC na půl roku no...minimálně 2,5-3 roky a to chce trochu rozmyslet :-)
Dynalon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: programovani na intel vs. amd

Příspěvek od Dynalon »

amadeus píše:Ahoj, tuhle se se mnou bavil kámoš a dost vyvyšoval intel nad amd už kvůli tomu, že je lepší na programování.
Co podle Vás je pravda? Jsem spíš začátečník v prog. ale nezdá se mi to trochu. Zkoušel už to někdo? Nebo nezdá se někomu amd více chybový než intel a naopak? Diky
Máš na mysli programování v assembleru? Nějak si nejsem jistý o čem přesně mluvíš. A co se týká "chybovosti" amd a intel tak už vůbec netuším o čem je řeč. Na programování na úrovni operačního systému nemá platforma na které systém běží přímý vliv. Při programování v assembleru (jazyk symbolických adres) by mohl typ procesoru mít vliv, vzhledem k jiné architektuře, různým velikostem chache nebo různým nadstandartním instrukcím. Obecně platí že procesory AMD jsou lepší v grafikých aplikacích (např. hry) Intel zas vyniká v kancelářských aplikacích, matematické výpočty atd.
amadeus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadeus »

parada, takze urceni cpu je jasne...no a jen se chci zeptat an ten assembler, ještě v tom neumím ael už kvůli škole...budu se to učit (i potřebovat do školy) tak třeba kdybych něco udělal na D805, nebo D930 (jsou v podstatě stejné kromě cache...) a pustil to na třeba starším northwoodu s 512k cache tak by to mělo jet nebo ne?
Dynalon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dynalon »

amadeus píše:parada, takze urceni cpu je jasne...no a jen se chci zeptat an ten assembler, ještě v tom neumím ael už kvůli škole...budu se to učit (i potřebovat do školy) tak třeba kdybych něco udělal na D805, nebo D930 (jsou v podstatě stejné kromě cache...) a pustil to na třeba starším northwoodu s 512k cache tak by to mělo jet nebo ne?
Na tohle s urcitosti nedokazu odpovedet, tento dotaz je treba smerovat na nekoho kdo assembleru opravdu rozumi, teoreticky by mohlo dojit k nejakemu preteceni pokud by program pod AMD potreboval stejne velkou cache i na intelu. Dale by pak mohla byt potiz v ruznych instrukcich ktere obe platformy pouzivaji: Bohuzel v assembleru nedelam, jen priblizne vim na jakych principech fungfuje ...
amadeus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadeus »

ok, třeba sem někdo přispějě kdo v tom dělá. Já jsem teďka na Javě...tam to asi postrádá smysl uvažovat na platformě? Ono se to stejne kompiluje při každém spuštění tak to asi vyjde nastejno že?
Jak je to potom v C, C++ a podobně?
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

To máš úplně fuk. Kámoš ti prostě tluče do hlavy kraviny
Co se týče assembleru, tak my v tom na škole programujeme 8051 a tak mám hodně velký mezery v jeho využití. Zkus se zeptat ve škole co a jak
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
Dynalon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dynalon »

amadeus píše:ok, třeba sem někdo přispějě kdo v tom dělá. Já jsem teďka na Javě...tam to asi postrádá smysl uvažovat na platformě? Ono se to stejne kompiluje při každém spuštění tak to asi vyjde nastejno že?
Jak je to potom v C, C++ a podobně?
No tak v Javě to leze přes systémové knihovny, to samé v C/C++ a dalších vyšších programovacích jazycích. Každý program pod Windows využívá systémové knihovny (je potřeba vytvořit proces, vytvořit okno atd.) Ale pokud vím tak v C/C++ možná nějak jde vložit krátký kód v assembleru např z důvodu rychlosti (daná část kódu je volána velmi často ...). Další jazyk který umožňuje vkládat bloky assembleru je pascal - kompilátor pro Windows se jmenuje Delphi.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Asembler si hodne "odborniku" rado plete se strojakem, cili strojovym kodem. Ten je na jednotlivych CPU v mnoha vecech odlisny - a to i v linii jednoho vyrobce!, ale pokud nebudes resit optimalizace pro multimedia apod., tak te to nemusi vubec zajimat.
Zaklad asembleru (jako jazyka) stavis pri programovani pouze nad cilovym OS, zbytek te nemusi zajimat, optimalizace zajistuje prekladac. Jasne, muzes specifikovat ze to bude vyuzivat vyhradne instrukce Intel P4 a vyssi, ale uprimne receno - i pokud k tomu prekladac donutis, nema to zadny efekt krome toho, ze jinde to nebude fungovat. Musel bys psat HODNE velky a specializovany projekt, aby se takove optimalizace pro ruzne CPU vubec projevily.

Osobne myslim, ze kamos to myslel spis tak, ze pro praci (kancelarsky programy, CAD, modelovani, vyvojovy nastroje) je v par smerech o chloupek proste lepsi podpora SW nastroju na Intely. AMD je povazovane hlavne za herni CPU a v FPU zrovna vladne Intel (takze modelovani, 3D,...). Jenomze kdyz to tohle nekdo precte v takovym Chipu, tak pak placa takovy kraviny, jako ze Intel je lepsi na programovani :lol:
amadeus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadeus »

Diky, vnesl jsi mi do hlavy celkem pořádek. Takže na obyčejné projekty na VŠ člověku stačí i AMD. Je čas měnit PC a teď jen počkat do 23.7. jak padnou ceny u intel i amd současně :-).
To jsem rád, že ta "nekompatibilita" opravdu neexistuje v takovém měřítku.
Jo a ještě jedna věc, slyšel jsem někdy něco o dlouhodobých testech, než se cpu "splete" tzn, asi vlivem časoprostoru a nedokonalostí v konstrukci CPU dojde k chybě...samozřejmě některé milionté desetinné místo ale i tak by mě zajímalo jestli o tom němáte někdo info
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

V assembleru záleží čistě na tom, jestli nepoužiješ instukce z instrukční sady některýho vyššího procesoru, než na jakym by to mělo běžet (třeba SSE instrukce nepoběží na Pentiu I/II a starších, 3DNow! nepoběží na Intelech, MMX a SSE zase nepoběží na starších procesorech AMD apod.). Přetečení cache je totální kravina, protože využití cache si řídí sám procesor podle přístupů do hlavní operační paměti a programátor to nemůže přímo ovlivnit. A i kdyby moh, tak cache funguje takovym způsobem, že nemůže přetýct.
amadeus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadeus »

...takže jestli to chápu, do assembleru můžu psát i na nejnovějším cpu tak, aby to pofungovalo např na stařičké PI? Je to tak? A jinak specifikace sse,mmx apod. najdu kde? Ď
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Specifikace bude nejspíš na stránkách Intelu. A s tim assemblerem je to naopak, když něco napíšeš pro stařičký procesory, bude to fungovat i na těch nejnovějších (i když možná ne úplně nejrychleji z důvodu změn architektury), opačnym směrem to platit nemusí, protože starej procesor možná nebude znát nový instrukce.
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“