Jaký digitální kompakt pro amatéra-začátečníka?

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jaký digitální kompakt pro amatéra-začátečníka?

Příspěvek od Delarge »

Otec si chce pořídit digitální foťák. Chce něco malýho, skladnýho, user-friendly, komfortní, žádný zbytečný manuální nastavování. Prostě pro celkem obyčejný focení na výletech, rodiny a tak...Prý si vybral Olympus mju 700, ale kdyby bylo něco vhodnějšího (lepšího), tak by vzal jinej. Já jsem přes foťáky a focení úplná lama, takže fakt netuším. Včera sem trošku koukal po netu a našel jsem ještě třeba Canon Ixus 50 (recenze) a ten se mi tak nějak zamlouvá víc než ten Olympus...

Takže bych se chtěl zeptat, jaký byste v podobné kategorii doporučili vy (resp. který z těch dvou je lepší)...Asi rozhodující by měla být sama kvalita fotek. Takže předem díky za rady, teda jestli vůbec nějaký budou :oops:
Intel Core i7 12700KF + Noctua NH-U12A CB -- Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 -- Gainward Phantom RTX 4080 -- G.Skill Ripjaws V 2x16GB@3600CL14 -- WD Black SN850 NVMe 2TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Sennheiser HD 560S -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- WIN 11 Home 24H2
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Zavisi jak na co lepsi. Olympus ma sice horsi fotky ale rekneme ze je vice user-friendly. Canon foti technicky lip ale zase fotky z nej nevypadaji tak atraktivne jako z Olyho (ten automatikcy nastavuje vysokej kontrast a misty preostruje). Canon to nechava vic na tobe a na postprocessingu v pocitaci. To jsou rekneme obcene platne zavery pro obe znacky.
Ixus50 je vicemene vybehovy model, nadruhou stranu jakozto majitel primeho predchudce tohohle fotaku musim rict ze jsem s nim dost spokojenej. (a lepsi fotak se pred rokem v kapesni branzi sehnat skoro nedal, ovsem tenkrat)

Pritelkyne pouziva Oly SP-350 (typove stejny jako SP-310/320) a fotky z nej vypadaji na bezne rodinne foceni opravdu moc hezky a predsejen je trosku vyse nez MJUcko. Navic narozdil od Ixusu (a asi i mjucka) obsahuje manualni rezim a hlavne tunu scenickejch programu.
Jedninej problem (vedle trosku pomalejsich reakci) u nej je ze nektery kusy maji problemy s nabijecima tuzkovkama, v 90% to vyresi upgrade firmware (doma pomoci pc) ale jinak je dobry koupit dobijeci CR-V3 baterie. (treba GME, cena kolem 1,2k za dobijecku a dve baterky a pak mas tutove vystarano, jedna vydrzi kolem 300fotek)

Pokud tvuj otec chce neco fakt nekomplikovanyho na dovcu a foceni tak imo neudela chybu ani s jednim Olym a celkove bude asi i spokojenejsi s vystupem. Ani ten ixus neni spatnej ale holtř nektery veci si clovek musi v pocitaci upravit. (coz neni na skodu, u olyho to vidim jako minus, nemas moc moznost volby)
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Díky za rady sx02...No asi ho necham u toho mju 700. On stejně asi nic nastavovat chtít nebude :roll:
Intel Core i7 12700KF + Noctua NH-U12A CB -- Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 -- Gainward Phantom RTX 4080 -- G.Skill Ripjaws V 2x16GB@3600CL14 -- WD Black SN850 NVMe 2TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Sennheiser HD 560S -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- WIN 11 Home 24H2
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Sony

Příspěvek od Václav Sedlář »

Já mámk tento digit a jsem s ním naprosto spokojenej, je to můj 1.digitál.:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36207
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

tak na první digitál to jde :-)
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
obywan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od obywan »

Ja se taky chystam koupit prvni digital :)

Zatim me nejvice uchvatil Olympus SP-310
vypada to jako hodne muziky za malo penez :D
Nebo myslite ze je neco lepsiho za stejnou cenu?
bzzz
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

obywan: přesně jak si řekl....
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
obywan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od obywan »

sx02 píše: Pritelkyne pouziva Oly SP-350...
Mohl bys pls nahodit nejake fotky z neho? ;) Popripade i video, cetl jsem, ze je celkem kvalitni :)

A s tema nabijecima baterkama je to jak? Budou fungovat po upgrade firmware? Portoze kupovat tak drahou nabijecku se mi zrovna nechce :oops:
bzzz
popo_1
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od popo_1 »

ja mam osobne SONY DSC-W5 mne sa paci lebo ma aj manual...ale pokial by si chcel nieco mensie a dobre tak urcite SONY DSC-W50 kamarat ho ma a je super.... :wink:
CPU:E6300 1,86GHz@3150MHz(450x7),Chladic CPU:AC Freezer 7PRO/GK:nVidia GeForce 7600GT Leadtek //MB:ASUS P5B Deluxe/RAM:2x512MB+2x1GB Corsair 800Mhz/HDD:Seagate 7200.10 250GB SATA2,Hitachi deskstar 160GB PATA,Seagate Baracuda 60GB PATA/DVD-RW:TSST SH-S183A/Case:Thermaltake Swing stribrna,presklena/Zdroj:Fortron Blue Storm II 400W
3DMark 01:32392 bodu 3DMark 03:15282 bodu 3DMark05:6574 bodu, Super PI:2M/32M:45,29s/17m 36s
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“