Zrychlení ventilátoru ve zdroji Fortron

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
aaares
Nováček
Nováček

Zrychlení ventilátoru ve zdroji Fortron

Příspěvek od aaares »

Prosím, poraďte mi.
Vyměnil jsem zdroj Eurocase(300W) za
Fortron Blue Storm 400W/PFC FSP400-60THN/THN-P (120mm ventilátor ze spoda), ale k mému nemilému překvapení se mi zvedla teplota procesoru, protože ventilátor ve zdroji FORTRON se točí podstatně pomaleji(a tudíž moc nesaje - ten zdroj totiž není moc zatížený a sám se moc nezahřívá) než vent. v dosavadním zdroji Eurocase(ten byl asi procentuálně více zatížen, tak aby se dobře chladil, tak tou 12cm vrtulí dost točil a také tím dost pomáhal chlazení vnitřku case).

Proto bych potřeboval nějak ZRYCHLIT ten fan ve Fortronu tak, aby měl alespoň podobný cladící výkon jako doposud Eurocase. Na hluku mi zas až tak nesejde, protože si myslím, že 120mm fan zas takový bordel nedělá.

Jinak mám 80mm AC3 TC vent. vzadu na odsávání a vepředu 80mm fan dole nasává. Aktivní chlazení disků(2x) a pasiv na northbridge.

Díky za vaše rady :-)
P4 2,6@3,24 (dočasně, BOX) HT/800/512, ASUS P4P800, 2x256MB + 2x512MB Kingston DDR400 (@496 CAS 3, 4 4 8 ), MSI GF FX 5900XT 390/700 (@ 458/743), WD 120GB SATA 8MB 7200 rpm, SB AUDIGY 2
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

no ten ventilátor už nezrychlíš (pokud jsi myslel přidat trochu štávy :lol: ). Jedině vyměnit větrák ve zdroji, nebo jak máš vzadu 80mm větrák, tak použít redukci pro větráky z 80mm na 120mm a dát tam větší (s tím ale nemám zkušenosti)
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
aaares
Nováček
Nováček

Termal Control

Příspěvek od aaares »

No já myslel spíš jestli nejde nějak přehodit čidlo pro termoregulaci na nějaké teplejší místo - ale nevím, jestli ten ventilátor je opravdu regulovaný podle teploty nebo podle zatížení zdroje - tzn. že nevím, jestli tam opravdu je nějaké TC čidlo a i kdyby bylo, tak nevím, kam a jak ho posunout - a s tímto potřebuji poradit.
P4 2,6@3,24 (dočasně, BOX) HT/800/512, ASUS P4P800, 2x256MB + 2x512MB Kingston DDR400 (@496 CAS 3, 4 4 8 ), MSI GF FX 5900XT 390/700 (@ 458/743), WD 120GB SATA 8MB 7200 rpm, SB AUDIGY 2
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

šlo by do něj pustit natvrdo +12V, ale to je kravina a většina lidí ten fan naopak dává na +5V:)
spíš bych zrušil TC na tom Articu, protože tahat většinu tepla přes zdroj není ideální...

a vyměnil bych ten BOX chladič

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
aaares
Nováček
Nováček

Příspěvek od aaares »

No zpomalení toho fanu ve zdroji nepřipadá v úvahu(jako že bych ho dával na +5V) - ten už je tak tichej, že tišší už snad ani být nemůže :-) - a ten AC3 TC - myslím že rušit TC nemá taky moc cenu protože běhá na 1900+ otáček a to jsou max. otáčky, které výrobce udává.

Ten BOX chladič už bude brzy vyměněn - příští týden mi přijde PRIMECOOLER PC-HC5+ CU HyperCool s 92 mm fanem - ale i tak mi přijde zbytečný, aby když už tam ta "vrtule" ve zdroji je, aby nic neodsávala - teď přes ní nejde téměř žádné teplo - skoro nefouká a vzdoch je jen o maličko teplejší než okolí.

Bůhví, jestli ta zvýšená teplota není jen těmi vedry - mám počítač pod střechou - jdu schválně vzít teploměr a změřím teplotu v místnosti. :-)
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

no 80fan není nic moc (rozdíly v průtoků vzduchu oproti 120 jsou obrovské). Pokud se ti chce do toho jít, tak bych upravil case.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“